Sudoku - kako?

Обилић

Elita
Poruka
17.234
Strastveni sam rešavač sudoka, imam svoje metode i rešavam ih relativno lako.

Naravno, sada mi se postavljaju neka pitanja, pa ako neko zna, neka objasni.

- Da li je komplikovano pravljenje Sudoka ?
- Da li je broj kombinacija brojeva unutar matrice ograničen ?
- Koliko sve ima vrsta Sudoka, vidim ima i dijagonalno, ima sa više od 9x9, ima i sa slovima ..?

Broj kombinacija ili koliko brojeva ces obznaniti?
Najteze sudoku su one koje traze da imas najveci path, znaci da drzis najvise u memoriji jer uslovljenost mogucih opcija zahteva pamcenje dvojki do unedogled dok ne dodjes do razresenja...
Zato sudoku mozes koristiti za merenje koncentracije i memorije osobe...
Primeti se kad osoba dobije smanjenje , odmah opadne efikasnost resavanja a i konacni uspeh..

Video Games Gamer GIF

Broj kombinacija ili koliko brojeva ces obznaniti?
Najteze sudoku su one koje traze da imas najveci path, znaci da drzis najvise u memoriji jer uslovljenost mogucih opcija zahteva pamcenje dvojki do unedogled dok ne dodjes do razresenja...
Zato sudoku mozes koristiti za merenje koncentracije i memorije osobe...
Primeti se kad osoba dobije smanjenje , odmah opadne efikasnost resavanja a i konacni uspeh..

Ne, mislio sam na broj kombinacija rešenog Sudoka. Znači na koliko sve načina brojevi mogu biti poslagani, a da zadovoljavaju kriterijume:
- u kolonama svih 9 različitih brojeva
- u redovima svih 9 različitih brojeva
- u 3x3 svi različiti brojevi
- čak ima i onih kojima su obe dijagonale ispunjene sa 9 različitih brojeva

Uzmi za pocetak, trougao...
Broj kombinacija prvog reda je 9!....broj kombinacija drugog reda je 8! , svako polje je zakljucano za jedan broj, poslednje je zakljucano konacno....
broj kombinacija treceg reda je 7! i tako do kraja..
Ispada sigurno manje kombinacija od 9!x8!.......1!

Uzmi za pocetak, trougao...
Broj kombinacija prvog reda je 9!....broj kombinacija drugog reda je 8! , svako polje je zakljucano za jedan broj, poslednje je zakljucano konacno....
broj kombinacija treceg reda je 7! i tako do kraja..
Ispada sigurno manje kombinacija od 9!x8!.......1!

Dao si mi ideju, napravih svoj prvi Sudoku ! 👍Sad moram da iskomplikujem, da napravim sa "razbacanim" brojevima. ✍

Back