sudo user :-(

• Začetnik teme Začetnik teme snis
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
codemaker:
Kakav je to "sudo" user?

pa nisam znao kako da ga nazovem, ali radi se o sledecem:

kad instaliram UBUNTU ne javljam se kao root vec kao prvi (sudo) user koji ima ovlastenja root-a i komandom sudo u konzoli pristupa sistemu (ako sam dobro objasnio). E sad sam ja tog user-a obrisao, a sistemu mogu pristupiti samo kao root :-(

Unix/Linux terminologija. Korisnik koji nije administrator, ali u određenim slučajevima može imati administratorska prava ako je administrator to označio...

Koji distro? Ubuntu?

A da kreiraš klasičnog root-a?

Ubuntu ima root? Hm... Onda sam ga pomešao sa nekom live distribucijom... Ima ih koje nemaju... Doduše Ubuntu sam testirao na kratko, tako da nemam neko poznavanje.

Bilo kom useru mozes dati privilegije da koristi sudo za bilo sta.
Pogledaj dokumentaciju za editovanje /etc/sudoers, snacices se vec, i kao root cukni

Kod:
visudo

Zatim izedituj i sacuvaj fajl.

I kraj :wink:

btw: Ako mene pitas, nemoj da koristis sudo. To su Ubuntuovci maznuli sa Mac OSa koji nema roota nego takvog, nazovi glavnog, usera. Meni je licno logicniji a i deluje sigurnije onaj klasican koncept.
Znaci obican user i komanda 'su' :)

Ja js uvek nemam root nalog na ubuntu-u yednostavno nemam potrebe za tim sve radim preko sudo...
par x sam naleteo na netu kako ljudi kukaju da ubuntu nema root nalog. Ubuntu ima root nalog samo sto nije dozvoljeno po defaultu da se root loguje iz gdm-a a pored sudo mislim da je root nalog nepotreban dobija se isti efekat sa sudo...a neki su cak i frku zbog toga digli..al ayd kolko ljudi toliko cudi..

Red_Zmaja:
Ja js uvek nemam root nalog na ubuntu-u yednostavno nemam potrebe za tim sve radim preko sudo...
par x sam naleteo na netu kako ljudi kukaju da ubuntu nema root nalog. Ubuntu ima root nalog samo sto nije dozvoljeno po defaultu da se root loguje iz gdm-a a pored sudo mislim da je root nalog nepotreban dobija se isti efekat sa sudo...a neki su cak i frku zbog toga digli..al ayd kolko ljudi toliko cudi..[/QUOTЕ]

zato sam se i "uspanicio" kad sam shvatio da sam ga obrisao. Sreca pa sam ipak imao odstupnicu preko root naloga ;-)
inace, sada sam u fazi navikavanja da se obavezno prijavljujem kao sudo user a ne kao root ;-)

Back