snis
Primećen član
- Poruka
- 870
znam, kriv sam...
ali, yebi ga, obrisah user-a koji je biJo sudo user. sada ne znam kako da ga vratim :-(
ali, yebi ga, obrisah user-a koji je biJo sudo user. sada ne znam kako da ga vratim :-(
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
codemaker:Kakav je to "sudo" user?
man useradd
man sudo
sudo determines who is an authorized user by consulting the file /etc/sudoers.
visudo
RiSK:Bilo kom useru mozes dati privilegije da koristi sudo za bilo sta.
Pogledaj dokumentaciju za editovanje /etc/sudoers, snacices se vec
man /etc/sudoers
iluzionista:Unix/Linux terminologija. Korisnik koji nije administrator, ali u određenim slučajevima može imati administratorska prava ako je administrator to označio...
Koji distro? Ubuntu?
iluzionista:A da kreiraš klasičnog root-a?
Red_Zmaja:Ja js uvek nemam root nalog na ubuntu-u yednostavno nemam potrebe za tim sve radim preko sudo...
par x sam naleteo na netu kako ljudi kukaju da ubuntu nema root nalog. Ubuntu ima root nalog samo sto nije dozvoljeno po defaultu da se root loguje iz gdm-a a pored sudo mislim da je root nalog nepotreban dobija se isti efekat sa sudo...a neki su cak i frku zbog toga digli..al ayd kolko ljudi toliko cudi..[/QUOTЕ]
zato sam se i "uspanicio" kad sam shvatio da sam ga obrisao. Sreca pa sam ipak imao odstupnicu preko root naloga ;-)
inace, sada sam u fazi navikavanja da se obavezno prijavljujem kao sudo user a ne kao root ;-)