sudbina imigranata bele garde u srbiji

Moljac64

Elita
Poruka
16.586
kao sto je vecina vas svesna zavrsetkom ruskog gradjanskog rata i pobedom komunista dobar deo vrha bele garde i nekih njenih vojnika zajedno sa nekim od naucnika i arhitekta otisli su u egzil u kraljevinu jugoslaviju gde su bili zdusno prihvaceni. tu su nastavili svoju kulturu carske vojske. e sad mene je zanimalo sta se sa njima desilo okupacijom srbije 1941 pa sam naisao na ovo ruski zastitni korpus. za vas koji nece da citaju nakon okupacije bivsi vrangelov oficir boris stajhov osnovao je ruski zastitni korpus koji je bio kao njihovi ljoticevci, borili su se protiv partizana i saradjivali sa cetnicima, nedicevcima i ljoticevcima. ukupno ih je bilo oko 17 hiljada sto je prilicno solidno za jednu vojnu formaciju u jugoslaviji u to vreme kad uzmete u obzir da je ljoticevaca bilo oko 10 hiljada. najvise su saradjivali sa ljoticevcima. po zavrsetku rata sukobili su se sa crvenom armijom i uspeli su da se evakuisu iz jugoslavije sa oko 5 hiljada preostalih vojnika odakle su opet otisli u emigraciju, na zapad i sl.

Poslednja izmena:
РУСКИ КАДЕТИ

После Октобарске револуције у Русији, 1920. године у Белу Цркву је дошло око 2500 руских избеглица. Разлог таквом броју је био што су у Белу Цркву дошле комплетне школске установе из Русије. Ту су се нашли Николајевско Кавалеријско училиште из Петербурга, Марински Донској институт из Новочеркатска, Кримски Кадетски Корпус а касније по преласку Кадетског корпуса из Сарајева у Белу Цркву 1929. године основан је био први руски Кадетски корпус великог кнеза Константина Константиновића. Тај корпус је остао до 1944. године и то је последњи кадетски Корпус од 30 Кадетских Корпуса Царске Русије. На то време подсећају зграде Кадетског корпуса – девојачког Маринског Института, Руска Црква Св. Јована Богослова, руско гробље где је сахрањено преко 650 руских грађана и Меморијална кадетска соба. Проводе по 10-15 дана сређујући део руског гробља, дају концерте за грађане Беле Цркве, посећују и друга места везана за Руску емиграцијску историју – (Београд, Сремски Карловци, Опленац, Нови Сад и друге) . Ове године по седми пут су били кадети, али не само из Русије већ и из Белорусије – уз кадетске корпусе у Белу Цркву су допутовали бивши кадети Кадетског корпуса Беле Цркве из САД и Канаде, делегације Удружења кадета Белорусије, удружење Сувороваца, Нахимоваца и Кадета Русије и представници Амбасада Русије и Белорусије. Кадети су били у Белој Цркви од 30. априла до 7. маја 2014. године и то 33 кадета из Вороњежа и Иванова – Русија, и 25 кадета из десет кадетских корпуса Белорусије. Уз два концерта која су давали у музичком павиљону у парку Беле Цркве, главна свечаност је била освештање новоизграђеног споменика невино настрадалим руским професорима, васпитачима, официрима, кадетима и осталим руским грађанима који су живели у Белој Цркви. Света Архијерејска Литургија је служена у Руској цркви “Св. Јована Богослова”. Служио је Његово Преосвештенство Епископ Банатски Г. Никанор, уз саслужење свештеника архијерејског намесништва белоцркванског и руског свештеника Димитрија. На Литургији су присуствовали и гости из иностранства који од 1944. године нису били у Белој Цркви. Следећи догађај је свечана церемонија предаје дела знамења старих кадета Полоцком Кадетском корпусу, која је одржана у згради бивше касарне, управо тамо где се својевремено налазио први руски “Великог Кнеза Константина Константиновића” Кадетски корпус. У Русији је обновљено око 150 кадетских корпуса, по узору на кадетске корпусе Царске Русије.

Владимир Кастељанов, Бела Црква

kao sto je vecina vas svesna zavrsetkom ruskog gradjanskog rata i pobedom komunista dobar deo vrha bele garde i nekih njenih vojnika zajedno sa nekim od naucnika i arhitekta otisli su u egzil u kraljevinu jugoslaviju gde su bili zdusno prihvaceni. tu su nastavili svoju kulturu carske vojske. e sad mene je zanimalo sta se sa njima desilo okupacijom srbije 1941 pa sam naisao na ovo ruski zastitni korpus. za vas koji nece da citaju nakon okupacije bivsi vrangelov oficir boris stajhov osnovao je ruski zastitni korpus koji je bio kao njihovi ljoticevci, borili su se protiv partizana i saradjivali sa cetnicima, nedicevcima i ljoticevcima. ukupno ih je bilo oko 17 hiljada sto je prilicno solidno za jednu vojnu formaciju u jugoslaviji u to vreme kad uzmete u obzir da je ljoticevaca bilo oko 10 hiljada. najvise su saradjivali sa ljoticevcima. po zavrsetku rata sukobili su se sa crvenom armijom i uspeli su da se evakuisu iz jugoslavije sa oko 5 hiljada preostalih vojnika odakle su opet otisli u emigraciju, na zapad i sl.

A što ne napišeš lepo da su ih osnovali nacisti i Hitler nego si to iz nekog "čudnog" razloga izbegao?!

Izdajnici i svoje i naše zemlje , i najgora ološ , i meni je drago da je jedan deo njih završio sa svojm kolegama ustašama na Blajburgu kad su im partizani pokazali ratatatatatataa..... , a bogami ih je i crvena armija takođe častila sa velikom količinom olova u čela i potiljke.

s kim su se povlacili

s cetnicima

- - - - - - - - - -

Мислим да би у наслову требао бити термин "емигранти".

izmenjeno

- - - - - - - - - -

A što ne napišeš lepo da su ih osnovali nacisti i Hitler nego si to iz nekog "čudnog" razloga izbegao?!

Izdajnici i svoje i naše zemlje , i najgora ološ , i meni je drago da je jedan deo njih završio sa svojm kolegama ustašama na Blajburgu kad su im partizani pokazali ratatatatatataa..... , a bogami ih je i crvena armija takođe častila sa velikom količinom olova u čela i potiljke.

nacisti su bili losi ali ni priblizno losi kao komunisti

Pa šta ako su bili u sukobu sa komunistima?? , jel to znači da je onda logično biti sa nacistima koji su im majku Rusiju okupirali i pobili na milione sunarodnika??

Zašto ih pravdaš?? , ovo te pitam jer nema drugog razloga za ovaj tvoj upis.

Kako pa šta?! Sa njihove tačke gledišta, komunisti su im mnogo pre nacista pobili porodice, okupirali državu, oduzeli imovinu i sva prava.

Пре свега Руску Царевину су уништили ДЕМОКРАТЕ,тј. (ако користимо тај дебилни речник) КАПИТАЛИСТИ - ЗАПАДЊАЦИ.
И то у фебруару 1917, јер су присилили Светог Цара Николаја да преда престо њима (Керенском).

Друго.
Октобарску револуцију нису извршили никакви "комунисти", већ енглеско-немачко-амерички шпијуни и хомосексуалци, под називом: БОЉШЕВИЦИ.
Ти дакле БОЉШЕВИЦИ, су и убили (већ свргнутог) Цара и целу његову породицу.
Те БОЉШЕВИКЕ је касније побио (готово 100%) Стаљин - Џугашвили, Соса (неки оснивач "комунизма" у свету).

А те малоумне приче: комунисти, зечеви, рептили, ... то је све "Хистори" историја за ђубре.

Што се тиче емиграната, било је свакаквих, али већина је била у врло тешкој ситуацији 1918-1941. Кр.Југославија је била МАЋЕХА и за Србе, а камо ли (сиромашне) Русе. Богати су живели по масонски...

Ипак је бедно да 80% њих крене са Немцима, када је нпр. један Дењикин схватио да је Хитлер у ствари продужетак демократског фебруара и бољшевичког октобра, тј. наставак ЗАПАДНОГ напада на Русију и Руски народ, па је дао помоћ СССР-у и Стаљину (колико је год могао).

Јер бити са немцима, фашистима, нацистима, убицама и касапима свог народа, може само ђубре.
А једначити комунисте и фашисте може само исто тако ђубре, тј. запад, НАТО, ЕУ, УСА, усташе, ... итд.

Poslednja izmena:
ti tako pricas jer su tvoji dobro profitirali od dolaska komunista, to je tvoj interes da branis komuniste
Ууууу... ал ти је одговор, ...
И закључак.
:rumenko:

Па није ПАРА светиња (бар не правом Србину)!
Много је ВАЖНИЈА ствар, дал је неко ИЗГУБИО РОЂАКА, од титоваша, усташа, љотана, немаца, жабара...
Него 100 хектара, кућу, пар волова и плуг...
Или, оно што је "зарадио" трговином са Војском (1914-1918), пељешењем удовица, исл...
Обично ТАКВИ највише арлаучу на "комунизам" друга-брата тите...

Паре, само паре - по томе се препознају антисрби ГОРИ и од титоваца (због каквих нам је Бог Допустио Тита).

Ууууу... ал ти је одговор, ...
И закључак.
:rumenko:

Па није ПАРА светиња (бар не правом Србину)!
Много је ВАЖНИЈА ствар, дал је неко ИЗГУБИО РОЂАКА, од титоваша, усташа, љотана, немаца, жабара...
Него 100 хектара, кућу, пар волова и плуг...
Или, оно што је "зарадио" трговином са Војском (1914-1918), пељешењем удовица, исл...
Обично ТАКВИ највише арлаучу на "комунизам" друга-брата тите...

Паре, само паре - по томе се препознају антисрби ГОРИ и од титоваца (због каквих нам је Бог Допустио Тита).
kad se sabere broj ljudi streljanih od strane komunista od 1941 do 1991 u periodu trajanja komunizma, broj ubijenih veci je nego broj ubijenih od strane cetnika, ljoticevca i ustasa, mozda cak i svih zajedno
a evo jedan citat mosa pijade pa ti sam proceni
"...potrebno je zato stvoriti toliko mnogo beskućnika, da ovi beskućnici budu većina u državi. Stoga mi moramo da palimo. Pripucaćemo pa ćemo se povući. Nemci nas neće naći, ali će iz osvete da pale sela. Onda će nam seljaci, koji tamo ostanu bez krova, sami doći i mi ćemo imati narod uza se pa ćemo na taj način postati gospodari situacije. Oni koji nemaju ni kuće ni zemlje ni stoke, brzo će se i sami priključiti nama, jer ćemo im obećati veliku pljačku. Teže će biti sa onima koji imaju neki posed. Njih ćemo povezati uza se predavanjima, pozorišnim predstavama i drugom propagandom... Tako ćemo postepeno proći kroz sve pokrajine. Seljak koji poseduje kuću, zemlju i stoku, radnik koji prima platu i ima hleba, za nas ništa ne vredi. Mi od njih moramo načiniti beskućnike, proletere... Samo nesrećnici postaju komunisti, zato mi moramo nesreću stvoriti, mase u očajanje baciti, mi smo smrtni neprijatelji svakog blagostanja, reda i mira..."

Back