Evo josh jednog "nekonstruktivnog" predloga: pa idi i obesi se. Ni to nece biti tvoj izbor. Ako ti je svetska linija u prostor-vremenu takva da ces da nas kada skontas da sudbina postoji da se obesis onda je to to.
ni to nece biti moj izbor? nego ciji ??? MATRIXOV? ..... matrix je booog .... matrix je boooog .... matrix je boooog ... uaaaha ...
Enivej, buducnost je principijelno van dosega naseg saznanja tako da sto god da uradis lichi na nesto sto se dogadja tvojim izborom.
ne da lichi, nego i jeste. mislim, sta da ti kazem? pre dva sata sam sedeo za stolom i radio, i pozeleo da kad zavrsim posao sednem za kompjuter. to sam i uradio ..... u cemu je problem sad tu?
To se podrazumeva posto posedujes samosvest pa tako i utisak da si nesto uradio "samovoljno". Ono, chista iluzija. Lakse videti ovo sa strane nego iz prvog lica (a nekima ni sa strane, izgleda).
...mislim da imas problem sa terminima "stvarnost" i "iluzija" ... tacnije, da ih obrces.
Kada se vec nabacujemo filmskim tretmanom ovakvih pitanja najbolji primeri su "Matrix" i "Matrix: Reloaded" koji su filmovi koji se vode zenovskom filozofijom. Drugi deo na vishe mesta potencira pitanje sudbine, tacnije "kauzalnost" i "sloboda izbora". "Svi mi smo zrtve kauzalnosti", "postoji samo jedna univerzalna konstanta: kauzalnost" i td. Ovo su slobodno rezimirane neke od glavnih ideja fizickog determinizma. A posto skoro svako ima "Matrix: Reloaded" u DivX-u ako mu je "volja" neka pogleda deo kada Neo odlazi da se nadje s Oracle. Ono sto mu ona pricha je totalno sustina. "Izbor" je vec doneo jedino sto mu preostaje sada je da shvati taj "izbor" (naravno ovo da je "on" doneo izbor je josh uvek vezano za nevremensko poimanje sveta kao u Zenu).
... nosi mi matrixa sto dalje odavde ... nemam drugi komentar. taj film je svoje obavio, vidi se po tebi
I evo kad se vec pominje sluchajnost: jutros sam bash o ovim stvarima prichao s nekim jedno 3 sata. To je ono sto se zove "Jungovski sinhronizam".
... a ja sam jutros popio casu pepsi-kole i upravo sam to uradio i sada !!! ZAMISLI !!!
Hehehe! Batitze, "sudbina" nije "sujeverje" niti ima bilo kakve veze s time. Zapravo ako se pertpisujes na nauchna objasnjenja obrati se fizici kao egzaktnoj nauci pa pogledaj da se sve u njoj modelira kroz egzaktni matematicki formalizam. Zasto? Zato sto je najpogodniji za tretiranje kauzalnosti koja se bazira na striktnim zakonima prirode koji definishu sve u njoj. Ako hoce nesto vishe od "sudbine" to je onda sujeverje sa stanovista egzaktne nauke koja se bavi iskljucivo samerljivim stvarima. Izgleda se "sudbina" ovde mesa sa nekakvom "biblijskom" sudbinom. Ili kazete "sudbina" je da su se "taj tip i ta riba nasli u zivotu" pa onda sve dobije "romantichni" prizvuk... dakle "sudbina" je vezana za prirodni determinizam i nema nista od paranormalnog ili "bozanskog" u sebi.
... ovo cu moci iskomentarisati ako mi neko prevede na srpski jezik ... "obrati se fizici kao egzaktnoj nauci pa pogledaj da se sve u njoj modelira kroz egzaktni matematicki formalizam" ... daj, covece, ne sedi svako nad knjigama i matrixu po ceo dan.
mislim, determinizacija..... e, kome to pade na pamet, stvarno ...
zavrsni komentar - uprosceno - GET A REAL LIFE. ajd, dosta ti je bilo matrixa i zena, izadji malo napolje, udahni vazduh, izadji negde u prirodu, ali cistu prirodu i okreci se oko sebe, shvatices da je sve nevidjeno jasno i jednostavno. kao sto su rekli momci iz "pink floyda": everything under the sun is in tune. mi smo ljudi, rodjeni na planeti Zemlji, imamo svoj jedan jedini zivot, imamo izbore, gradimo i rusimo, volimo i mrzimo, svojim postupcima odredjujemo dalji tok svog zivota, ako previse gledamo matrixa odlepicemo, i tako ..... ne znam sta vise da ti kazem.nema nikakvog matrixa da nam upravlja zivotima i koji nas drzi u svom svetu uveravajuci nas da je nas zivot laz ... batitze, duhovi ne postoje ...
LL&P,
fakpuppet