Судариле се нуклеарне подморнице!!!!!

http://www.alo.co.yu/vesti/12529/Sudar_podmornica_u_Atlantiku

Bliski susret Britanske i francuske nuklearne podmornice
Sudar podmornica u Atlantiku

Utorak - 17.02.2009
Početkom februara, usred Atlantskog okeana došlo je do sudara britanske i francuske nuklearne podmornice, a pukom srećom je izbegnuta tragedija i curenje radioaktivnog materijala. Britanski „San“ prenosi da se sudar dogodio 3. ili 4. februara. U trenutku incidenta, na britanskoj podmornici „HMS Vanguard“ i francuskoj „Triomphant“ bilo je ukupno 250 oficira i mornara.

„Potencijalna opasnost je nezamisliva. Moglo je da dođe do nuklearne eksplozije. Curenje radioaktivnih materijala je takođe bilo moguće. Da situacija bude još gora, mogli smo da izgubimo živote stotina mornara i bojeve nuklearne glave. To bi bila nacionalna katastrofa“, rekao je neimenovani izvor iz britanske Kraljevske mornarice.
Kako ističu upućeni, šansa da se dve podmornice nađu u isto vreme na istom mestu su jedan prema milion. Britanska i francuska mornarica su pokušale da zataškaju incident. U šturom zvaničnom izveštaju se navodi da su obe podmornice oštećene (ne i koliko) i da su vraćene u matične baze na popravku.
Istraga o sudaru je pokrenuta, a nadležni veruju da su moderni sonari kojima su obe podmornice opremljene ili otkazali ili zastareli. Naime, nuklearne podmornice pomoću sonara koji lociraju druge podmornice otkrivaju njihovu lokaciju. Sonari šalju zvučne signale, ali je moderna tehnologija dovela do toga da posade podmornica, jednostavno, nisu imale pojma da su na kursu sudara.

Britanska i francuska mornarica su potvrdile da je došlo do sudara, ali ističu da nije bilo opasnosti od curenja nuklearnih materija. U saopštenjima se napominje da nijedan član posade nije povređen i da su se podmornice sigurno vratile u baze.
Ovo nije prvi incident na nekoj britanskoj nuklearnoj podmornici. Pre dve godine, prilikom manje eksplozije na podmornici „HMS Tireless“, koja je plovila ispod leda na Arktiku, poginula su dva mornara.

Podmornica „Vanguard“

Izgrađena: 1992.
Težina: 15.680 tona
Brzina: 25 čvorova
Pogon: Nuklearni
Posada: 14 oficira, 121 mornar
Naoružanje: 16 balističkih projektila sa po osam bojevih glava, ukupne snage 120 kilotona, šest puta jače nego bomba bačena na Hirošimu. Još četiri torpeda tipa „sperfiš„.

Podmornica „Triomphant“

Izgrađena: 1994.
Težina: 14.335 tona
Brzina: 25 čvorova
Pogon: Nuklearni
Posada: 15 oficira i 96 mornara
Naoružanje: 16 balističkih projektila sa po šest bojevih glava, ukupne snage 100 kilotona, pet puta jače nego bomba bačena na Hirošimu. Još četiri torpeda i projektili zemlja-vazduh.

http://www.blic.rs/svet.php?id=79596

Svet
Kako je izbegnuta nuklearna katastrofa u Atlantiku
Eksplozija bi bila osam puta jača od Hirošime
Autor: N. Vlačo | Foto:Reuters | 18.02.2009. - 05:00

Sudar britanske i francuske nuklearne podmornice, koji se 3. februara dogodio u Biskajskom zalivu na dubini od oko 300 metara, mogao je da ostavi katastrofalne posledice po ljude i okolinu, tvrdi Džon Lardž, bivši savetnik britanske Kraljevske mornarice. Iako zvaničnici tvrde da je sudar „HMS Vangarda” i „Le Triomfana” bio bezazlen, javnost je zapanjena podatkom da je samo na britanskoj podmornici bilo 48 nuklearnih bojevih glava, pri čemu bi eksplozija oba plovila uzrokovala eksploziju osam puta jaču od one načinjene 1945. prilikom bacanja nuklearne bombe na Hirošimu.

I to ti je sad kao neka "mornarica"? Podmornice im se sudaraju medjusobno (iako imaju sonare koji izgleda ne funkcionisu uopste!?!) ili raspale o podvodni greben ili im se brodovi nasukaju na kopno? Islamisti camcem punim eksploziva pridju brodu i raznesu ga? Sta znaci ne rade ni radari ni sonari? Majko mila!!!

758px-USS_San_Franciso_drydock_Sm.jpg

800px-MV_Blue_Marlin_carrying_USS_Cole.jpg

bilde

Poslednja izmena:
Stvarno mi nije jasno kako dve podmornice mogu da se sudare? Koliko se ja razumem i koliko ja znam (a znam ponesto) sve podmornice valjda imaju i pramcani i tegljeni sonar pomocu kojeg mogu da detektuju jedna drugu? (i to pasivni i aktivni sonar) I za izbegavanje podvodnih grebena imaju visokofrekventi aktivni sonar koji neprijatelj ne moze da cuje. To izgleda nista ne funkcionise na tim njihovim krsevima od podmornicama. :hahaha: Kako ce u bitku sa time? :think:

Istraga o sudaru je pokrenuta, a nadležni veruju da su moderni sonari kojima su obe podmornice opremljene ili otkazali ili zastareli. Naime, nuklearne podmornice pomoću sonara koji lociraju druge podmornice otkrivaju njihovu lokaciju. Sonari šalju zvučne signale, ali je moderna tehnologija dovela do toga da posade podmornica, jednostavno, nisu imale pojma da su na kursu sudara.

:hahaha: Joj.

Ovo nije prvi incident na nekoj britanskoj nuklearnoj podmornici. Pre dve godine, prilikom manje eksplozije na podmornici „HMS Tireless“, koja je plovila ispod leda na Arktiku, poginula su dva mornara.

Sami sebi su najveca opasnost. :(

Stvarno mi nije jasno kako dve podmornice mogu da se sudare? Koliko se ja razumem i koliko ja znam (a znam ponesto) sve podmornice valjda imaju i pramcani i tegljeni sonar pomocu kojeg mogu da detektuju jedna drugu? (i to pasivni i aktivni sonar) I za izbegavanje podvodnih grebena imaju visokofrekventi aktivni sonar koji neprijatelj ne moze da cuje. To izgleda nista ne funkcionise na tim njihovim krsevima od podmornicama. :hahaha: Kako ce u bitku sa time? :think:

Kako mogu da se sudare?

Lako. Isto kao što se sudaraju avioni i brodovi.

Sonari na podmornicama su pasivni uređaji, postoje i aktivni uređaji ali se oni koriste samo u iznimnim situacijama, pošto njihova upotreba otkriva poziciju podmornice i ona tako gubi svoju najveću prednost (tajnost dejstva).

To što nisu uspjeli da se međusobno primjete može da znači sve i svašta.
Prije svega nema podataka o okolnostima pod kojma je došlo do sudara.
Drugo, cilj igre je napraviti što tišu podmornicu da je druga ne može detektovati svojim sonarom. Iz ovog se onda može izvući zaključak da su obje strane napravile odlične podmornice.
Treće, ako je slika podmornice sa razvaljenim pramcem jedna od učesnica sudara, onda mogu da izvučem sledeće zaključke. Obe podmornice su vozile velikom brzinom. (najmanje 15 čvorova što je za podmornicu velika brzina) Pri brzinama većim od 10 čvorova mogućnost otkrivanja pasivnim sonarom (svejedno dali je ugrađeni ili tegljeni) drastično pada zbog povećanja vlastitog šuma i opstrujavanja vode oko trupa, a aktivni sonar je skoro neupotrebljiv pri tim brzinama. Na osnovu toga nije nikakvo čudo što nisu otkrile jedna drugu.

Na kraju uvjek ostaje mogućnost ljudske gluposti. Možda su se komandanit obe podmornice samo kurčili ko ima bolju lađu i u nekom nadjebavanju i utrkivanju se zakucali jedan u drugog.

Poslednja izmena:
Kako mogu da se sudare?

Lako. Isto kao što se sudaraju avioni i brodovi.

Sonari na podmornicama su pasivni uređaji, postoje i aktivni uređaji ali se oni koriste samo u iznimnim situacijama, pošto njihova upotreba otkriva poziciju podmornice i ona tako gubi svoju najveću prednost (tajnost dejstva).

To što nisu uspjeli da se međusobno primjete može da znači sve i svašta.
Prije svega nema podataka o okolnostima pod kojma je došlo do sudara.
Drugo, cilj igre je napraviti što tišu podmornicu da je druga ne može detektovati svojim sonarom. Iz ovog se onda može izvući zaključak da su obje strane napravile odlične podmornice.
Treće, ako je slika podmornice sa razvaljenim pramcem jedna od učesnica sudara, onda mogu da izvučem sledeće zaključke. Obe podmornice su vozile velikom brzinom. (najmanje 15 čvorova što je za podmornicu velika brzina) Pri brzinama većim od 10 čvorova mogućnost otkrivanja pasivnim sonarom (svejedno dali je ugrađeni ili tegljeni) drastično pada zbog povećanja vlastitog šuma i opstrujavanja vode oko trupa, a aktivni sonar je skoro neupotrebljiv pri tim brzinama. Na osnovu toga nije nikakvo čudo što nisu otkrile jedna drugu.

Na kraju uvjek ostaje mogućnost ljudske gluposti. Možda su se komandanit obe podmornice samo kurčili ko ima bolju lađu i u nekom nadjebavanju i utrkivanju se zakucali jedan u drugog.

http://en.wikipedia.org/wiki/HMS_Vanguard_and_Le_Triomphant_Submarine_Collision

On 16 February 2009, they confirmed the incident.[1] First Sea Lord Sir Jonathon Band said that the collision occurred at low speed, and that there had been no injuries.[1] The French Ministry of Defence also confirmed that a collision "at a very low speed" had occurred, with no casualties.

Tegljeni sonar ne moze nista da "cuje" ispred, to moze samo pramcani, a i sonari su gluvi ako podmornica ide velikom brzinom, recimo 20-25 cvorova, medjutim ovaj engleski admiral i francuzi kazu da su se obe podmornice kretale malom brzinom i da su se sudarile? Znaci da im sonari uopste ne funcionisu. :think: :hahaha: A to znaci da bi ih u ratu obe te podmornice protivnik razvalio ko beba zvecku. :ok:

Tegljeni sonar ne moze nista da "cuje" ispred, to moze samo pramcani, a i sonari su gluvi ako podmornica ide velikom brzinom, recimo 20-25 cvorova, medjutim ovaj engleski admiral i francuzi kazu da su se obe podmornice kretale malom brzinom i da su se sudarile? Znaci da im sonari uopste ne funcionisu. :think: :hahaha: A to znaci da bi ih u ratu obe te podmornice protivnik razvalio ko beba zvecku. :ok:

Čitaš li ti šta sam napisao.

Ako (naglasak na AKO) je slika koju si stavio jedna od učesnica sudara, onda sigurno nisu išle malom brzimom.

Normalna krsareća brzina za podmornicu je 3-5 čvorova (5,5-9 km/h), ali pošto su u pitanju nuklearne podmornice za njih su brzine do 10 čvorova (18,5 km/h) prihvatljive kao krstareće. Podmornica P-831 Sava bivše JRM je imala čvrsti trup debljine 24 mm, a na rebrima i mjestima gde su otvori na trupu ojačan je na 42 mm. Radna dubina za tu podmornicu je bila 300 metara. Ove o kojima je ovdje rječ rone do 500 metara, kolika li je debljina njihovog trupa?

Nagradno pitanje glasi - kojim brzinom treba podmornica da udari u drugu podmornicu pa da napravi onakvo oštećenje?

Ako nemožeš da procjeniš, napravi mali test. Sjedi u auto i sa 20 km/h udari u zid, a onda izađi i provjeri kakva su oštećenja.

Inače pomenuta P-831 Sava je 2001 godine pri brzini 4 čvora udarila u dno i jedino oštećenje koje je tada pretrpila je probijen i izgužvan laki trup na pramcu (čelični lim debljine 2,5 mm i staklo-plastika koji se montiraju na čvrsti trup i daju podmornici hidrodinamičku liniju, laki trup ne trpi hidrostatski pritisak).

Dalje, sonar je jedan od bitnijih uređaja na podmornici i siguran sam da nijedna podmornica neće ispolviti sa neispravnim sonarom, posebno u mirnodopskim uslovima.

Poslednja izmena:
Čitaš li ti šta sam napisao.

Ako (naglasak na AKO) je slika koju si stavio jedna od učesnica sudara, onda sigurno nisu išle malom brzimom.

<snip>

Nije, mislim da je ono neka americka podmornica koja je ostecena davno, sad vec popravljena i uveliko je u sluzbi.

Ne zaboravi da ovde razgovaras sa ljudima koji mnogo vole da pisu o stvarima o kojima pojma nemaju...bas me interesuje kako bi to sve te nuklearne bojeve glave eksplodirale pri sudaru...???

Poslednja izmena:

Back