Subjektivno - objektivna suprotnost

Claire Weekes: "Žena koja je imala više patnje nego što izgleda moguće da se podnese i koja je izgubila svaku želju da živi, rekla je da je jedan dan, kada se u potpunosti osećala skrhana, naterala sebe da izađe napolje i zapali otpatke iz bašte. Slučajno je bacila sveže lišće u vatru. Oštar miris lišća koje gori dao joj je moment neočekivanog zadovoljstva i u isto vreme jedna vragolasta ptičica je proletela i zacvrkutala na grani pored nje.

Ona nije mogla, a da se ne osmehne. Taj doživljaj je bio presudan momenat u njenoj bolesti. Pokazao joj je da je još uvek sposobna da oseća zadovoljstvo, da takvo osećanje još uvek nije mrtvo, kao što je ona mislila. To joj je dalo dovoljno snage da se održi i sada živi mirno i srećno, kao i većina nas."
*
Raymond Moody navodi interesantan doživljaj šezdesetdvogodišnjeg poslovnog čoveka posle srčanog udara: "Prva stvar koju sam ugledao kada sam se probudio u bolnici, bilo je cveće i počeo sam da plačem. Verovali ili ne, ja nikada nisam video cveće dok se nisam povratio iz smrti. Jedna značajna stvar koju sam otkrio kada sam zamro je da smo mi svi deo velike žive vasione. Ako mislimo da možemo povrediti drugu osobu ili drugo živo biće bez da povredimo sami sebe, veoma mnogo grešimo. Sada kada gledam šumu, cveće ili pticu, ja kažem: -To sam ja, to je deo mene.- Povezani smo sa svim stvarima i ako šaljemo ljubav kroz tu povezanost, onda smo srećni."

Unutrašnji svet se drugačije doživljava i spoznaje od spoljašnjeg. Druga bića i stvari ne možemo neposredno znati kao sebe. Time je nastala dilema objektivnog razumevanja. Da li se nešto spolja može spoznati realno ili onakvim kakvo jeste?

Da bi se to razjasnilo treba poći od percepcije i načina kako se misli. Mišljenje je aktivnost koja nastaje subjektivno-objektivnom interakcijom. Zbog toga subjektivno mišljenje ne može biti bez objektivnih elemenata. Mada svaki čovek misli subjektivno njegove misli sadrže nešto spoljašnje ili objektivno kao na primer, druge ljude, drvo, potok, dogadjaje, ideje iz pročitanih knjiga, filmova itd. Spoljašnje pokreće unutrašnje, pa je spoznaja realnosti mešavina subjektivnog i objektivnog. Od proporcije, razgraničavanja i tumačenja objektivnih i subjektivnih elemenata zavisi kvalitet mišljenja ili stepen postignute objektivnosti. Nekad se postigne viši stepen objektivnosti, nekad manji.

Nužnost postojanja subjektivno-objektivne suprotnosti u procesu spoznavanja se može razmotriti na pokušaju izdvajanja subjektivne svesti od objektivnosti. Na primer, ako zamislimo jednog apsolutno samog čoveka, bez ikoga ili ičega spolja, tj. samo subjektivnu svest (to je čak teško i zamisliti) da li će subjektivna svest postojati bez spoljašnjeg stimulansa? Da li će čovek biti svestan sebe ili bilo čega u sebi bez spoljašnjeg nadražaja? Ako nikada nije postojala spoljašnja suprotnost ili objektivnost, da li će postojati subjektivna svest? Na osnovu čega će subjektivnost postići spoznaju o sebi? Šta će joj dati razumevanje i iskustvo?

Subjektivna svest (shvatanje jednog čoveka) u interakciji sa objektivnošću (okolinom) se menja i razvija, ali ta promena takođe uslovljava i promenu objektivnosti (okoline) pošto je on deo nje i svojim aktivnostima doprinosi promeni. Ono što menja objektivnu celinu su indivudualne, subjektivne svesti koje ulaze u njen sastav.

Subjektivnost i objektivnost ne predstavljaju dve nezavisne, formirane suprotnosti, već komplementarnosti koje se nalaze u stalnoj interakciji. Ta interakcija je osnova njihovog medjusobnog postojanja.

Ljudi su najinteligentija bića, na ovoj planeti, koja pokušavaju da otkriju vlastitu suštinu i nastanak univerzuma. Međutim, bez ostalih bića njihova inteligencija ne bi razvila istu kompleksnost, ne bi imala isto razumevanje. Sve što postoji nalazi se u posrednoj i neposrednoj interakciji, uslovljenosti i zavisnosti.

Ništa nije slučajno. Svaki odnos s različitim ljudima, životinjama i okruženjem je potreban. Čak i onda kada stvara nesklad. Nesklad prisiljava na pronalaženje bolje adaptacije i time stimuliše progres. Sve stvara jedno drugo kao što je i sve uslovljeno jedno drugim, mada na prvi pogled ne izgleda tako. Duhovni razvoj omogući ljudima da uvide suštinsko jedinstvo, zajedništvo, medjusobnu uslovljenost i povezanost svega što postoji.

Da. Kant govori o stvarima po sebi ili tome da ne možemo znati stvari kakve jesu, same po sebi, nego samo onakvim kakvim mislimo da jesu. Hegel: "Sve što je stvarno umno je, sve što je umno stvarno je." Hegelova izreka se podudara sa Dekartovom: "Mislim, dakle jesam."

Obojica su odredili svest kao suštinu postojanja, života i bilo koje spoznaje/razumevanja. Dekart je to genijalno predstavio metodom skepse. Nastojao je da pronadje nešto stvarno, sigurno ili nešto u čije postojanje ne može sumnjati.

Krenuo je tako što je odbacio sve što je do tada znao da bi to proverio. Na kraju je shvatio da može u sve da sumnja osim jednog, a to je da MISLI ili da sve proverava kroz vlastito mišljenje. Time što misli svestan je sebe i svega oko sebe. Kada ljudi izgube sposobnost mišljenja gube i sposobnost razumevanja ili inteligentnog, koherentnog razumevanja života. Živi su, ali ne znaju da su živi. Postaju poput biljaka.

Pitanje je: Kako nastaje mišljenje? Mišljenje je svesna aktivnost. Aktivnost može postojati samo u razlikama i suprotnostima. U Apsolutno Istom i Nepromenljivom nema pokreta, vec samo "mrtvilo" ili nesvesnost. Svest/život je stalna promena ili pokret, kako u čoveku (subjektivnosti) tako i izvan njega (objektivnosti).

Svest ljudi s razlogom ima osećanja, um, razum. Izmedju njih postoji neprestana interakcija i transformacija koja stvara pokret. Medjutim, taj pokret mora biti aktiviran/izazvan nečim. Zato postoji spoljašnji, objektivni svet. Spoljašnja zbivanja uvek pokreću unutrašnja ili različita osećanja, mišljenje i razum.

Time što imamo različita osećanja imamo mogućnost izbora, ali i unutrašnji sukob. U zavisnosti za koja osećanja se opredelimo zavisiće kakve misli/razumevanje formiramo. Heraklit je zato i rekao: "Rat je roditelj svemu i car svemu, jedne je učinio bogovima, druge ljudima, jedne robovima, druge slobodnima."

Dobro sročeno u globalu, samo se u ovakvoj postavci treba paziti nemani finalno formiranog marksističkog dogmatizma, tj. materijalističke dijalektike, na šta je ovo, pokazalo je vreme, neminovno izašlo...jer o čemu se radi... U vreme Dekarta, na toj klackalici vekova, sveopšte gledano, ono što je najbitniji fenomen bilo je rađanje Kopernikanskog obrta. ;) Ovaj obrt simbolisao je i realno predstavljao rušenje svakog subordinatnog sistema koga je crkva nametala čoveku, pre svega naspram figure Boga i njegove Kreacije, i renesansno stavljanje Čoveka u sam centar doživljaja. ;):cool: Iako to zvuči paradoksalno, obzirom da je do tad planeta Zemlja zamišljana kao centar univerzuma, Božija tvorevina oko koje se čak i samo Sunce okreće umesto što je obrnuto (stvarna subordinacija), te da je u tim vremenima mračnog srednjovekovlja Čovek i okolna Priroda kao ultimativno Božije delo za posledicu imali biti centralna suština oko koje sve orbitira, stvari su ipak bile postavljene tako da je mesto čoveka predstavljalo hijararhijski sićušnu mrvu naspram celokupnog zamislivog univerzuma i u prvom redu - Boga, pa je stoga čovekova perceptivna suština projektovana beskrajno daleko od njega samog, otuđujući ga od sebe, na šta je kasnije ukazao i Nemac Fihte. ;) Krajnji, pak, ishod ove subordinatne podele na subjektivno i objektivno, s kim je nemačka škola filozofije pokušala da se obračuna i to raspetlja, bila je samo nespretna sinteza u vidu Marksovih i Engelsovih inputa vezanih za neprestanu istorijsko-progresivnu ulogu čoveka naprema svetu, a upravo TO, a ne prokazani KAPITALIZAM, filozofski predstavlja krajnju tačku otuđenosti od suštinski LJUDSKOG. Čovek bi tu non-stop morao biti u naporima da upravlja celokupnim svetom, kroz takvu nemoguću dužnost ga je marksizam krunisao i determinisao, što je isto kao izvrnuti ga naopačke kao čarapu. Iz tako prizemnog stanja svim nastajućim anti-utopijama bilo je lako da prismrde - pošto je i nacizam i staljinizam lice i naličje jedne iste levičarske logike. Kao reakciju na ovo, Nemci su imali da ponude samo voluntarističku filozofiju post-idealista subjektivizma nakon Hegela, odn. upravo - Ničea i Šopenhauera. ;) Njih dva su kroz ogromne lične napore pokušali da vrate čoveku centralno mesto van svake subordinacije i podele na spoljašnje i unutrašnje. ;) Misao kao faktum dejstva još od Dekarta, razvijeno sa Kantom, prestala je biti faktor određenosti. ;) Ova dva jaka uma, često sama na ivici nerava zbog radikalno primećenog zatečenog stanja preduge ljudske subordinacije kroz nedeterminisan broj vekova, prošlih i budućih, shvatili su da sama dekartovska misao nije garant života i promene (stvarnosti) i to shvatanje su klasifikovali kao preidealističko, faktički falsifikovano... ;) Uočili su da ne služi svaka misao "za orden" čoveku. ;) Shvatili su da pod "terorom" misli svakavi ludaci mogu biti u stanju da učine i rade bilo šta, stavljajući na sebe tu opasnu etiketu svojih savremenika da su upravo njih dvojica ti "ludaci" sami, a ne zapravo filozofi čije su tvrdnje vredne promišljanja. Umesto misli, kao centralnu stvar za čoveka oni su krunisali - refleksiju! :) Momenat kada čovek izlazi iz svoje platonovske spilje u koju je uguran sve do tada pod masom "pojmova, ideala, zamisli, ideja, projekata"... Trenutak kada sam zasjaji kao Sunce pred onim što u sebi doživi kao stvarno - refleksivno... Pojam iz fizike, vezan za svetlost i ogledala, kasnije otvara vrata raznovrsnoj postmodernističkoj i poststrukturalističkoj teoriji...ovde se svodi na izbegavanje učitavanja čoveka u vanljudske sadržaje i njegovog tragičarskog rascepljenja unutrašnjeg i spoljašnjeg. Nasuprot tome, sve ostaje veselo za čoveka, otuda Niče i potencira ulogu Bakhusa. :) Šopenhauer - konačnu utehu.:) Duhovitost, refleksivna akcija i šarm postaće integral budućeg ljudskog umreženja i nastojanja, te će se po tako lakim, ali ne manje energičnim pokretima stvari sveta i menjati. :)

Poslednja izmena:
Hvala za razmisljanje i istorijski osvrt. Ali, mislim da se uplitanjem politike, u cisto filozofsko razmatranje, skrece s teme. Subjektivno (unutrasnje) i objektivno (spoljasnje) je cinjenica koja se ne moze poreci.

Rodjeni smo kao misaona bica. Zato je normalno i prirodno da mislimo. Napad na misljenje proizilazi iz jednostranog razumevanja, ili bolje receno nerazumevanja, njegove prave funkcije i svrhe.

Paznja se usmerila samo na negativnu, disfunkcionalnu stranu. Postoji i funkcionalno misljenje kojim se postize naperedak. Ljude ne treba podsticati da ne misle. Naprotiv, treba ih obrazovati da znaju napraviti razliku i da svesnije biraju svoje misli.

Back