Stvari koje pčele znaju..

• Začetnik teme Začetnik teme Lada
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ujedanje uljeza: pčele ponekada uljeze ne ubadaju nego ujedaju;
U narodu je rasprostranjena ideja da pčele uginu nakon ubadanja.
Prosto mi je fascinantno da osim jednom ili dva puta u detinjstvu, nisam više doživljavala ubod pčele, a obožavam da petljam sa cvećem i biljem.
Možda je među informacijama koje prenose između sebe i to da ne napadaju ''zelene'' ruke. :cvet:

Bas bih se razlostila ako bih naisla na informaciju da njihova zaoka ubija njih a nas "ranjava"...
Pa... nije teško poverovati obzirom da je žaoka koja se otkine od njihovog tela za nas malecka, ali za njih jedan važan i ne tako mali deo organizma.
Po veličini bi to verovatno bilo ekvivalentno tome da čovek izgubi... :mrgreen: ok, ne moram grafički!
Lakše ćemo podneti tu činjenicu ukoliko shvatimo da je za njih zajednica i alarmiranje ostalih jedinki na potencijalnu opasnost od krucijalnog značaja.

Sećam se da su mi kao detetu istiskivali tu žaoku, vidljiva je golim okom-tanka braonkasta iglica, tako da...
da li imaju sposobnost nakon toga da se regenerišu ili ne, ipak je pitanje za nekog stručnijeg.

U narodu je rasprostranjena ideja da pčele uginu nakon ubadanja.
Prosto mi je fascinantno da osim jednom ili dva puta u detinjstvu, nisam više doživljavala ubod pčele, a obožavam da petljam sa cvećem i biljem.
Možda je među informacijama koje prenose između sebe i to da ne napadaju ''zelene'' ruke. :cvet:

Nabaci neki parfemčić na sebe i budi hrabra...pridji košnici. Garantovano će biti seksa :per:

Bila sam i tu-ne plašim ih se, ni one mene-bez kostima. Doživela sam i da mi se desetine pčela kreću niz ruku, i nijedna me ne ujede.
To nije seks, to je ljubav, ako te već zanima.

Pčele su prelepe i pčelarstvom se može baviti samo osoba koja voli pčele i nije alergična na njihov ujed.
Nema razloga se plašiti, jedino do košnice se nikako ne preporučuje ići bez zaštitne opreme. Može, ako se čovek igra samoubice. Ne vole nikakve strane-neprirodne mirise, nagle pokrete... U jednom momentu mogu biti potpuno pitome, a u sledećem može hiljade njih napasti.
Sve ovo govorim iz ličnog iskustva jer oduvek je u našoj kući bilo 2-3 košnice.

Back