Занимају ме ваши извори на ову тему, првенствено писани, али не обавезно. Са другом сам повео разговор на ову тему. Тицало се албанске нације и стварања Албаније, а он је помињао улогу Италије у овом процесу, што додуше није невјероватно, јер је врло могуће да је свака свјетска сила у своје вријеме подпомагала тај процес. Па ако имате какве линкове, карте, књиге...(не превасходно везано за Албанце али првенствено њих, као првог случаја у новијој историји?)
Такође ако имате изворе о систематском посрбљавању цигана (које године, разлози, на чију иницијативу), јер се нпр.
за Ђурђевдан или презиме Јовановић, кажу да су цигански, а разлог је давање најраспрострањенијег презимена и славе, ради асимилације у србство.
Негдје сам давно прочитао, да је Рим у своје вријеме против германских племена такође радио на исти или сличан калуп. Нажалост не могу да се сјетим извора, па ако је неко боље упућен - био бих захвалан.
Такође ако имате изворе о систематском посрбљавању цигана (које године, разлози, на чију иницијативу), јер се нпр.
за Ђурђевдан или презиме Јовановић, кажу да су цигански, а разлог је давање најраспрострањенијег презимена и славе, ради асимилације у србство.
Негдје сам давно прочитао, да је Рим у своје вријеме против германских племена такође радио на исти или сличан калуп. Нажалост не могу да се сјетим извора, па ако је неко боље упућен - био бих захвалан.