Bastiani
Poznat
- Poruka
- 7.645
Iz tvog upisa nije djelovalo tako već više da su Srbi bili svjesniji svoj nacionalnog identiteta za razliku od Hrvata pa otud neki naši kompleksi i osjećaj manje vridnost(i zašto bi uopće imali komplekse u vezi toga ako su sve nacije tad stvorene pa i Srpska).
S tim da valja naglasit kako početkom i tokom 19.st. nismo bili u identičnim situacijama šta se tiče tog nekog nacionalnog identiteta jer za razliku od vašeg naš nije bia prikinut par stotina godina i nije ga tribalo na isti način gradit. Imali smo svoj sabor, jezik, pismo, kulturu i književnost pa razne pjesnike, pisce, umjetnike, plemstvo, crkvenjake, političare, intelektualce itd. koji su održavali taj duh hrvatstva neprikinutim otkako smo se doselili ovde pa tako i tih godina dok su Osmanlije harale po našim krajevima.
Da ne govorim o našoj i vašoj kuturnoj baštini do otprilike 13.st. i šta sve mi imamo sačuvano, a šta vi iz tog ranijeg perioda srednjeg vijeka. Od raznih zapisa na papiru i u kamenu u kojima se spominje ime Hrvat i knez Hrvatske do nebrojenih crkvi, utvrda, starih gradova i tvrđava koje pričaju svaka svoju priču o tisućljetnoj povijesti našeg naroda. Tako da mi zaista nismo imali čime bit iskompleksirani s vama ili se osjećat posramljeno pored vas jedino je moglo bit obrnuto.
A mislim da tu i leži jedan od razloga vašeg svojatanja jer kad ste probudili nakon 400 i nešto godina pod Turcima pa vidili di smo mi odmakli sa svojom kulturom naspram vas pomalo je krenila ta haranga s vaše strane(pokatoličeni Srbi, izmišljena nacija, svi štokavci Srbi, "Dalmacija i Slavonija vekovne svete zemlje" itd.). A sve to kako bi se opravdalo teritorijalno svojatanje, a djelomično i opralo obraz nakon višestoljetnog boravljenja pod Osmanlijama s kojima su Hrvati svo to vrime ratovali i krvavo branili svoje zemlje(a ne pričamo o 4 ili 40 nego o 400 godina pa i više kako nismo popustili pod njima dok ste vi svo to vrime bili pod njihovom vlašću).
To je moralo ostavit posljedice na vas pa i vašu "kolektivnu svijest" pogotovo u to vrime nacionalnog buđenja kad je tribalo izgradit društvo na nekim temeljima iz prošlosti koji su kod vas nailazili na puno trusnije područje u odnosu na nas. Poslužit ću se citatom s engl. wiki o Srbiji u srednjem vijeku koji je po meni pogodia u srž(a koliko vidim oni su to preuzeli od vašeg Čirkovića: "Unatoč navodne važnosti kojom je turska vlast oblikovala nacionalnu svijest Srba, pad pod Osmanlije srpski su povjesničari nazvali „Turskom noći“. Osvajanje je prekinulo kontinuitet gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, a Srbija je odsječena od europskog kulturnog i političkog društva u kojem je gradila svoje mjesto. Kada se usporedi razvoj Srbije i ostatka Europe u 15. i 19. stoljeću, pokazuje se ogromna erozija i zaostajanje."
I ako može pojašnjenje za ovu tvoju rečenicu tj. zašto sve ovo postaje logičnije i u kojem smislus točno postaje logičnije: "Ako se to prihvati, a očigledno je, onda sve postaje mnogo logičnije, i Srbi svi i svuda, i austrijski popisi i Ilirski pokret i neka jezička pitanja i tako dalje."
Ja nisam napisao da su Hrvati iskompleksiran narod. Ali kad si već to potegao, onda o tome najbolje govori da se tema o stvaranju Jugoslavije zahvaljujući tebi pretvorila u glorifikaciju tisućljetne povijesti Hrvata. Tako da neću ništa loše da kažem o Hrvatima, nisu svi Hrvati krivi zbog smešnih gluposti koje pišu takvi kao ti.