Стварање Краљевине Југославије 1918.

Iz tvog upisa nije djelovalo tako već više da su Srbi bili svjesniji svoj nacionalnog identiteta za razliku od Hrvata pa otud neki naši kompleksi i osjećaj manje vridnost(i zašto bi uopće imali komplekse u vezi toga ako su sve nacije tad stvorene pa i Srpska).

S tim da valja naglasit kako početkom i tokom 19.st. nismo bili u identičnim situacijama šta se tiče tog nekog nacionalnog identiteta jer za razliku od vašeg naš nije bia prikinut par stotina godina i nije ga tribalo na isti način gradit. Imali smo svoj sabor, jezik, pismo, kulturu i književnost pa razne pjesnike, pisce, umjetnike, plemstvo, crkvenjake, političare, intelektualce itd. koji su održavali taj duh hrvatstva neprikinutim otkako smo se doselili ovde pa tako i tih godina dok su Osmanlije harale po našim krajevima.

Da ne govorim o našoj i vašoj kuturnoj baštini do otprilike 13.st. i šta sve mi imamo sačuvano, a šta vi iz tog ranijeg perioda srednjeg vijeka. Od raznih zapisa na papiru i u kamenu u kojima se spominje ime Hrvat i knez Hrvatske do nebrojenih crkvi, utvrda, starih gradova i tvrđava koje pričaju svaka svoju priču o tisućljetnoj povijesti našeg naroda. Tako da mi zaista nismo imali čime bit iskompleksirani s vama ili se osjećat posramljeno pored vas jedino je moglo bit obrnuto.

A mislim da tu i leži jedan od razloga vašeg svojatanja jer kad ste probudili nakon 400 i nešto godina pod Turcima pa vidili di smo mi odmakli sa svojom kulturom naspram vas pomalo je krenila ta haranga s vaše strane(pokatoličeni Srbi, izmišljena nacija, svi štokavci Srbi, "Dalmacija i Slavonija vekovne svete zemlje" itd.). A sve to kako bi se opravdalo teritorijalno svojatanje, a djelomično i opralo obraz nakon višestoljetnog boravljenja pod Osmanlijama s kojima su Hrvati svo to vrime ratovali i krvavo branili svoje zemlje(a ne pričamo o 4 ili 40 nego o 400 godina pa i više kako nismo popustili pod njima dok ste vi svo to vrime bili pod njihovom vlašću).

To je moralo ostavit posljedice na vas pa i vašu "kolektivnu svijest" pogotovo u to vrime nacionalnog buđenja kad je tribalo izgradit društvo na nekim temeljima iz prošlosti koji su kod vas nailazili na puno trusnije područje u odnosu na nas. Poslužit ću se citatom s engl. wiki o Srbiji u srednjem vijeku koji je po meni pogodia u srž(a koliko vidim oni su to preuzeli od vašeg Čirkovića: "Unatoč navodne važnosti kojom je turska vlast oblikovala nacionalnu svijest Srba, pad pod Osmanlije srpski su povjesničari nazvali „Turskom noći“. Osvajanje je prekinulo kontinuitet gospodarskog, društvenog i političkog razvoja, a Srbija je odsječena od europskog kulturnog i političkog društva u kojem je gradila svoje mjesto. Kada se usporedi razvoj Srbije i ostatka Europe u 15. i 19. stoljeću, pokazuje se ogromna erozija i zaostajanje."

I ako može pojašnjenje za ovu tvoju rečenicu tj. zašto sve ovo postaje logičnije i u kojem smislus točno postaje logičnije: "Ako se to prihvati, a očigledno je, onda sve postaje mnogo logičnije, i Srbi svi i svuda, i austrijski popisi i Ilirski pokret i neka jezička pitanja i tako dalje."

Ja nisam napisao da su Hrvati iskompleksiran narod. Ali kad si već to potegao, onda o tome najbolje govori da se tema o stvaranju Jugoslavije zahvaljujući tebi pretvorila u glorifikaciju tisućljetne povijesti Hrvata. Tako da neću ništa loše da kažem o Hrvatima, nisu svi Hrvati krivi zbog smešnih gluposti koje pišu takvi kao ti.

Ja nisam napisao da su Hrvati iskompleksiran narod. Ali kad si već to potegao, onda o tome najbolje govori da se tema o stvaranju Jugoslavije zahvaljujući tebi pretvorila u glorifikaciju tisućljetne povijesti Hrvata. Tako da neću ništa loše da kažem o Hrvatima, nisu svi Hrvati krivi zbog smešnih gluposti koje pišu takvi kao ti.

Nisam ni reka da si ti, al govoriš da im to nabijaju na nos neki tvoji sunarodnjaci pa priko tebe takvima odgovoram kad si već načea tu temu:

"I zato im u tim nacionalističkim preqrtzavanjima Srbi nabijaju na nos da su iskompleksirani."

Usput ako može odgovor na pitanja:

-Zašto bi Hrvati uopće tribali bit iskompleksirani šta su ka nacija nastali u 19. st., ako su tad nastale sve druge nacije pa tako i Srbi?

-I pojašnjenjeza ovo boldano jer nije mi baš najjasnije zašto i kako to sve postaje puno logičnije?

Ako govorimo o Hrvatima, mišljenja sam da nikada neće izaći na kraj sa svojom istorijom zbog toga što ne prihvataju da su kao nacija formirani baš u vreme koje sam naveo, a to je pozni romantizam. Ako se to prihvati, a očigledno je, onda sve postaje mnogo logičnije, i Srbi svi i svuda, i austrijski popisi i Ilirski pokret i neka jezička pitanja i tako dalje. Ne prihvataju zato što to razumevaju kao nekakvu sramotu i omalovažavanje a ja mislim da ne postoji dobar niti loš način za konstituisanje nacije, to je prosto nešto što se dogodilo kao na primer što se dogodila Seoba naroda ili otkriće Amerike. I zato im u tim nacionalističkim preqrtzavanjima Srbi nabijaju na nos da su iskompleksirani.

Ako govorimo o Hrvatima, mišljenja sam da nikada neće izaći na kraj sa svojom istorijom zbog toga što ne prihvataju da su kao nacija formirani baš u vreme koje sam naveo, a toje pozni romantizam. Ako se to prihvati, a očigledno je, onda sve postaje mnogo logičnije, i Srbi svi i svuda, i austrijski popisi i Ilirski pokret i neka jezička pitanja i tako dalje.
Zašto je to "očigledno"? O hrvatskom etnosu postoje zapisi koji sežu preko stoljećima u prošlost. Jednako tako, postoje izvori koji ukazuju na to da su Hrvati svoj jezik nazivali hrvatskim, a sebe Hrvatima.

Ništa moderna srpska nacija nije ranije nastala od hrvatske, niti postoji ikakva razlika u nastanku hrvatske i srpske nacije.

Тако нешто никада није било на дневном реду, нити постоји забележено у изворима.
Уосталом видимо да је краљ Александар поступио посве супротно 1929 када је увео диктатуру и када је то наводно требало да се деси.

Тако нешто никада није било на дневном реду, нити постоји забележено у изворима.
Уосталом видимо да је краљ Александар поступио посве супротно 1929 када је увео диктатуру и када је то наводно требало да се деси.
Opet ti sa tom svojom pseudopovijesti. :roll:

Back