Stvaran svet ili simulacija: Naučnici ispituju da li živimo u "Matriksu"

• Začetnik teme Začetnik teme WIBU
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

WIBU

Poznat
Poruka
8.067
Da li živimo u stvarnom svetu ili simulaciji, pitanje je koje vekovima muči filozofe. Međutim, ono bi moglo uskoro dobiti odgovor jer naučnici smatraju da su pronašli način da testiraju tu teoriju, prenosi “Dejli telegraf”.

Bin tvrdi da ako je naš univerzum zapravo kompjuterska simulacija, nalik onoj iz serijala “Matriks”, neka ograničenja bi morala da postoje.

Da bi utvrdili koja su ta ograničenja, naučnici bi trebalo da naprave sopstvenu simulaciju univerzuma.

Njegov tim koristi matematički model poznat kao rešetkasti pristup rešavanju kvantne hromodinamičke teorije kvarkova i gluona kako bi napravio svoju malu simulaciju odnosno trodimenzionalnu rešetku.

Radi se o kompleksnom pristupu koji utvrđuje kakve odnose čestice kao što su kvarkovi i gluoni, imaju u trodimenzionalnom sistemu.

Ovim pristupom će, kaže Bin, u budućnosti biti moguće simulirati sve veće i veće delove, pa tako možda i ceo univerzum.

Već pravljenjem tako malih simulacija, naučnici su naišli na limite.
Bin smatra da bi i “takozvani simulatori” univerzuma, ako rade u sličnim uslovima i sa ograničenim resursima, trebalo da naiđu bar na neke od problema sa kojim su se on i njegov tim sreli.

- Mi sebe smatramo simulatorima univerzuma, na nekom nivou, jer smo izračunali interakcije čestica tako što smo zamenili vreme i prostor sa rešetkom. Dok smo to radili naišli smo na mnoge probleme, pa smo, na primer, zbog veličine rešetke i kvadrata prekršili Ajnštajnovu specijalnu teoriju relativiteta – rekao je Bin.

On tvrdi da je jedan od neoborivih limita simulacije takozvani Grejsen-Zacepin-Kuzmin limit ili GZK, koji označava gornju granicu energije kosmičkih zraka.
Visokoenergetske čestice kosmičkih zraka tokom putovanja dolaze u dodir sa kosmičkim mikrotalasima i gube energiju.

Zbog GZK-a to znači da bi ako živimo u kompjuterskoj simulaciji, kosmički zraci bi putovali uglavnom duž linija rešetke, a ne u svim pravcima, što bi mogla da bude greška koja se može detektovati.

Ipak, Bin još uvek ne može da dokaže da živimo u simuliranoj stvarnosti jer limiti energija posmatranih kosmičkih zraka u našem univerzumu znače da ćelije u rešetki simulacije moraju biti veće od 10 do 12 femtometara da bi se ta greška uopšte uočila.

Takođe, ako stvarno postoje simulatori našeg univerzuma, ne mora da znači da to čine na isti način kao i Bin.

http://www.24sata.rs/vesti/svet/ves...-ispituju-da-li-zivimo-u-matriksu/60942.phtml

Ko zna možda se jedno jutro probudimo u potpuno drugom svetu :think:.

Oва тема обрађена је у читавом једном поглављу књиге ,,Ризици глобалних катастрофа" коју су приредили Ник Бостром и Милан Ћирковић и идеја да живимо у симулираном свету уопште није нова.

Nešto sam ovih dana razmišljo da otvorim neku vrstu velnes internet centra u kom će mušterije biti smeštene u hidromasažne kapsule sa ADSL om, barom i bogatim menijem hrane po izboru.

To bi bila dosta skupa zabava u početku ali po stvaranju određene velnes zavisnosti omogućilo bi se kreditiranje ove usluge.
Kasnije bi se korisnicima koji imaju probleme sa plaćanjem davala ponuda potpišu ugovor da svako ko je saglasan da ne izazi više, dobije uslugu besplatno.

Za početak bi korisnici bili iz siromašnijih slojeva željni topline, udobnosti, hrane i smeštaja, ali vremenom kako bude nestajala srednja klasa cenim da bi se Zemljani sa izuzetkom elite, polako mogli dobrovoljno preseliti u te velnes centre.

Svakako tema koja tera ba razmišljanje,

Mene je nešto drugo mnogo zabrinulo
pa sam postavio link na nekoliko mesta

Obidjite donji link

http://www.threeworldwars.com/albert-pike2.htm

nema treceg sveckog rata, nije bilo ni drugog! svecka globalizacija vodi specifican rat protiv cele planete zemlje!

a da ja tebe nesto pitam? ko je srusio berlinski zid? ko je izvrsio privatizaciju U slovackoj? gde je isusova ruka? i sta je sa 500 miliona ne prijavljenih kineza?

Nešto sam ovih dana razmišljo da otvorim neku vrstu velnes internet centra u kom će mušterije biti smeštene u hidromasažne kapsule sa ADSL om, barom i bogatim menijem hrane po izboru.

To bi bila dosta skupa zabava u početku ali po stvaranju određene velnes zavisnosti omogućilo bi se kreditiranje ove usluge.
Kasnije bi se korisnicima koji imaju probleme sa plaćanjem davala ponuda potpišu ugovor da svako ko je saglasan da ne izazi više, dobije uslugu besplatno.

Za početak bi korisnici bili iz siromašnijih slojeva željni topline, udobnosti, hrane i smeštaja, ali vremenom kako bude nestajala srednja klasa cenim da bi se Zemljani sa izuzetkom elite, polako mogli dobrovoljno preseliti u te velnes centre.
Evo ja,iz siromasnijih slojeva,prijavljujem se za velnes centar,kad otvoris imaj me na umu ;)

Ideja o eksperimentalnom dokazivanju eventualnog "matriksa" je originalna i fascinantna.

Podsetila me je na eksperiment naveden u romanu Karla Segana "Kontakt" koji se sastoji utome da superračunari računaju beskonačni niz brojeva iza decimalnog zareza u prirodnim brojevima i traže neku pravilnost u ponavljanju koja bi mogla biti dekodirana i nositi neku poruku od Boga.

Ideja o eksperimentalnom dokazivanju eventualnog "matriksa" je originalna i fascinantna.

Podsetila me je na eksperiment naveden u romanu Karla Segana "Kontakt" koji se sastoji utome da superračunari računaju beskonačni niz brojeva iza decimalnog zareza u prirodnim brojevima i traže neku pravilnost u ponavljanju koja bi mogla biti dekodirana i nositi neku poruku od Boga.

Polupao si lončiće.
U Kontaktu (roman i film) nema nikakve potrage za božijim znakom iza decimale; radnja je ta da Veganci šalju prvu TV emisliju (Hitlerov govor) nazad na zemlju a kroz interpolaciju u signalu i nacrte za mašinu koja otvara crvotočine, kao svojevrstan test tehnološkog napretka čovećanstva.

Film i roman nose veliku poruku, a ta je koliko god napredni bili ostajemo besna deca u svakom segmentu.

Film o kom ti govoriš se zove PI i nema nikakav pančlajn ali ima sasvim prihvatljivu umetničku vrednost.

Polupao si lončiće.
U Kontaktu (roman i film) nema nikakve potrage za božijim znakom iza decimale; radnja je ta da Veganci šalju prvu TV emisliju (Hitlerov govor) nazad na zemlju a kroz interpolaciju u signalu i nacrte za mašinu koja otvara crvotočine, kao svojevrstan test tehnološkog napretka čovećanstva.

Film i roman nose veliku poruku, a ta je koliko god napredni bili ostajemo besna deca u svakom segmentu.

Film o kom ti govoriš se zove PI i nema nikakav pančlajn ali ima sasvim prihvatljivu umetničku vrednost.
Pročitaj na samom kraju romana. U samom filmu se ta ideja ne spominje.

Naravno da zivimo u matriksu, nema tu sta da se ispitruje. Dok smo zivi oko nas postoji svet. Kad umremo - sveta nestaje.

Znaci, SAMO U NAMA POSTOJI SLIKA MATERIJALNE STVARNOSTI.

Van nas (naseg mozga) NISTA NE POSTOJI.

Nije baš tako.

Dok smo prisutni u ovom životnom iskustvu i koristimo ovaj razum, logiku i memoriju kao i 5 čula 3 D...dotle ćemo da projektujemo po sebi percipiranu projekciju 3D 'materijalne stvarnosti'. Kad 'umremo'...'svijet' nastavlja da postoji onakav kakav uvijek jeste za sve one koji nastavljaju da 'žive' i da ga projektuju za sebe po sebi. Projekcija svijeta i postojanje svijeta nisu jedno, stoga, prestankom projekcije svijeta ne prestaje i postojanje 'svijeta'. Projekcija traje. Postojanje jeste. Naravno za tebe, umiranje predstavlja prestanak prisustva duha unutar datog iskustva.

Umjesto što tako samouvjereno tvrdiš da 'Van nas (naseg mozga) NISTA NE POSTOJI.'...bilo bi prikladnije da kažeš da van naše svjesnosti o postajućem sebi-čovjeku, ne postoji realnost kakvu ja-čovjek, uistinu duh, doživljavam za sebe po sebi. Sam mozak je 'materija'...te stoga, tvoja tvrdnja pobija samu sebe. Materija je slika, tačnije čulna projekcija-predstava percipirane stvarnosti te mozak kao takav, kao slika, ne može da bude i onaj koji stvara sebe-sliku. Postoji izričita razlika između kreatora i kreacije, između projektora i projekcije, između projektovanog i onog što biva projektovano.

Ako već želiš da pričaš o ne-stvarnosti slike materijalne stvarnosti onda moraš da budeš izričit i dosledan.

U drugim riječima: Prestankom projekcije tvoje subjektivne stvarnosti tvoja subjektivna predstava te realnosti nestaje ali zato ostaje bezbroj subjektivnih predstava realnosti onih koji još uvijek projektuju svoju percipiranu stvarnost tog svijeta po sebi. Pri tome...'svijet' ne nestaje. Ono iz čega se individualna-subjektivna projekcija 'svijeta' stvara ostaje.

Poslednja izmena:
Naravno da zivimo u matriksu, nema tu sta da se ispitruje. Dok smo zivi oko nas postoji svet. Kad umremo - sveta nestaje.

Znaci, SAMO U NAMA POSTOJI SLIKA MATERIJALNE STVARNOSTI.

Van nas (naseg mozga) NISTA NE POSTOJI.

kakva tugica
i to bez blama
pa pobogu sho se ti ne ubijesh msm ionako ne postojish :)
samo zipa zakmo da dalje ne oshtetish

Back