Studiranje

Kamael

Buduća legenda
Poruka
40.857
Moja slobodna procena je da 95% studenata danas studira da bi kasnije imali bolje placen posao

Koje je vase misljenje, degradira li fakultet coveka jer i tokom studija i kasnije ta osoba mora raditi po nekom programu. Ili mu zaposlenje u struci pomaze da ostvari svoju glad za znanjem dolaskom do novog znanja ulazeci u akademske krugove, da bi nakon nekoliko decenija covecanstvu mogao ponuditi nesto sto ce ga unaprediti?

Koliko fakultet pomaze a koliko odmaze da prvo covek pronadje sam sebe, a kasnije i da se bavi radom u pomaganju drugima.

Poslednja izmena:
Ne bi trebalo da degradira i nije fakultet problem, vec je sistem problem, jer ni sa fakultetskom diplomim tesko je naci posao.
A zasto ljudi upisuju fakultete, pa prvenstveno bolje placen posao, mada ima i onih koji zele da napreduju u toj oblasti, prosire znanje, ali prvenstveno bolje placen posao.

Mislim da i nema bas to veze sa pomaganjem drugima, velika vecina kada upisuje fakultet sigurno ne misli, ono sto ja naucim ovde sutradan ce biti od koristi covecanstvu. Ne kazem da nema takvih ljudi, ali oni su takvi ljudi koji i pre fakulteta imaju takve ambicije.

Moja slobodna procena je da 95% studenata danas studira da bi kasnije imali bolje placen posao

Koje je vase misljenje, degradira li fakultet coveka jer i tokom studija i kasnije ta osoba mora raditi po nekom programu. Ili mu zaposlenje u struci pomaze da ostvari svoju glad za znanjem dolaskom do novog znanja ulazeci u akademske krugove, da bi nakon nekoliko decenija covecanstvu mogao ponuditi nesto sto ce ga unaprediti?

Koliko fakultet pomaze a koliko odmaze da prvo covek pronadje sam sebe, a kasnije i da se bavi radom u pomaganju drugima.

To im je greška. Posle su nezadovoljni statusom jer su očekivali više.

Ako je tako u velikoj su zabludi. Svaki šuster koji ti dođe u kuću sa špahlom i čekićem za neku malu intervenciju će da naplati bar 50e i još će da dobije kafu, rakiju i poštovanje.One koji završe fakultete najčešće čeka mukotrpna ponižavajuća pozicija volontera pa ako mu se posreći možda ga ipak prime i to za neku mizernu platu. I robovski odnos.

ne studiraju da bi imali bolje placen posao nego se nadaju da ce manje raditi,i zato sto su im utuvili u glavu da su sa boljom diplomom vredniji bitniji ne bi li im nabili lazno samopouzdanje

To po onoj staroj komunističkoj- uči da ne bi sutra morao da radiš :lol:

pa ko oce da studira nek studira, ako moze. neki odustanu od studija i ne fali im nista naprave nesto drugo
neki odustanu namerno a neki ispadnu ne uspeju. mozda ti je za neke poslove neophodan fakultet npr za doktora. mozda npr za programiranje nije toliko bitno, ima mislim dobrih programera bez visokog formalnog obrazovanja... mislim. ali ima i onih sa. studiranje je vise kao neki quest pa sad zavrsis ili ne

- - - - - - - - - -

pa mislim da 80% ljudi u 19 godina nema pojma ni ko je ni stha je, neki eto tako upisu faks, a neki eto tako ne upisu. mislim da je to rezon. ako si isao u gimnaziju najverovatnije ces na faks. ako nisi mozda ces da prosirujes svoju strucnu skolu.
vecini je valjda lakse da prati formalno obrazovanje nego da sam nesto bunari, mirniji si nekako. mada nije da ti to nesto garantuje

Poslednja izmena:

Ne vidim zašto bi fakultet morao da degradira čoveka kada je u pitanju nauka, jer nauka mora biti sistematizovana na određen način, kako bi ostala nauka.. Ako neko želi da postane stručnjak u određenoj naučnoj oblasti, logično je da će morati da usvoji dotično sistematizovano znanje, dakle da studira po određenom programu. Jedini problem kod nas je eventualno nedostatak prakse, ali pametni studenti to nadoknađuju ganjanjem praksi na sopstvenu ruku, što je opet samo još jedan način autoselekcije i diferencijacije među studentima. Sad, za studiranje je svakako potreban entuzijazam, jer ako želiš da postaneš stručnjak, moraš marljivo da radiš, u suprotnom, tu su ostali poslovi.
Ne kažem da je visoko školstvo bajno, to je nešto na čemu se mora itekako raditi, ali to je već druga tema.

Studiranje sam dozivela kao mucenje....

i to u najvecoj meri zbog toga , sto sam morala najpre da udovoljavam svakom prof. ponaosob,
i nisam mogla da se okrenem samo sebi, i kako ja osecam da to treba uraditi....

S druge strane, rad i istrazivanje u vezi mog diplomskog rada.. je bilo nesto najteze sto sam uradila,
i osecam da sam u tom procesu dovela svoj intelekt na jedan mnogo visi nivo.

A studirala sam jer se to podrazumeva u mojoj porodici.....

Neko ce da zavrsi fak. i radice u prosveti za manju mesecnu zradu od jedne kozmeticarke.....
To ne mora da znaci...poredak stvari je sasvim drugaciji danas....

Mislim da ljudi ne studiraju zbog novca, u prvom redu.... vec zato sto ih zanima intelekt, i cene ga.

Mnoge stvari koje sam cula od mojih prof. - dakle, ljudi koji imaju i po 30 godina iskustva - nisam smatrala istinitim.

Za neke stvari sam u praksi onda shvatila da su ili u pravu....... za neke i dalje mislim da to nije tako.

Cini mi se da je to - to sto sam dobila na fakuletu.... a ceo zivot cu izgradjivati svoja misljenja...

Ko kaze da mora raditi po sistemu? Nauke i struka stano napreduju, ima dokvalifikacija, prekvalifikacija, sto cuda... Uvek se nesto novo da nauciti i recimo neke stavri koje sam ucila na faksu danas ne mogu da kazem da bas ne vaze, ali su se promenile... Jer se promenilo shvatanje u pogledu na pojavu koja se proucava, tj. kojom se moja struka bavi.

Kod nas sistem degradira one koji stuidraju, nema na prvom mestu patnih razreda pa se desi da sekretarica sa osnovnom bude vise pacenja od inzenjera, a o tome koliko je tesko pronaci posao u struci da ne pricam...

pa se desi da sekretarica sa osnovnom bude vise pacenja od inzenjera, a o tome koliko je tesko pronaci posao u struci da ne pricam...

Definicija inteligencije je "snalazenje u novonastaloj situaciji". Sekretarica je inteligentija.

One koji završe fakultete najčešće čeka mukotrpna ponižavajuća pozicija volontera pa ako mu se posreći možda ga ipak prime i to za neku mizernu platu. I robovski odnos.

Zato sto je vecini motiv upisa na studije dobra plata i kancelarijski posao. Otud razocarenje i nesnalazenje u svetu koji nije njihov.

Definicija inteligencije je "snalazenje u novonastaloj situaciji". Sekretarica je inteligentija.

Zato sto je vecini motiv upisa na studije dobra plata i kancelarijski posao. Otud razocarenje i nesnalazenje u svetu koji nije njihov.

Definicija inteligencije je kognitivna sposobnost rešavanja problema.
I nije većini motiv studiranja kancelarija...Šta će ahitekti kancelarija-treba mu lapić i dobar program za projektovanje,a za nadzor
teren-objekat koji se gradi...Elektroinženjer isto...Lektor-čitaonica i knjige i comp...Tehnologu,mašincu,kibernetičaru,pogon i lapić...
U kancelarijama su knjigovođe,računovođe i sl...I arhivatori za koje je dovoljna i osnovna škola studija B...:mrgreen:
Bolje plaćen posao se traži napolju,a tu malo koja naša diploma prolazi certifikaciju...
Tako da je najpribližnija procena da veći broj studira da ne bi zapeo!Ladi dokle može,dok ga roditelji podržavaju...

I nije većini motiv studiranja kancelarija...

Jok i nije. Da im je ponudjen dobro placen posao i gajba u centru, kazes da ne bi napustili? (Physiological)

Definicija inteligencije je kognitivna sposobnost rešavanja problema.

Definicije inteligencije se razlikuju. Jedno je zajednicko za sve:

Inteligencija je mentalna karakteristika koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodjavanja na nove situacije, razumevanja i korištenja apstraktnih pojmova i korištenja prethodnih znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipno nagonsko ponašanje.

Obrat paznju na zadnje napisano, nagonsko ponasanje. I uporedi sa Maslovljevom piramidom

420px-Maslow's_hierarchy_of_needs.png

Reagujuci na uvodni post ispada da su pojedini (studenti) misljenja o vecini da se pri upisu vode self aktualizacijom?

haha, pa ko ne radi po nekom programu :lol:
i top naucnici zavise od procene finansijera potencijalne profitabilnosti naucnoistraz. projekata.

i eto i odgovora na pitanje iz poslednjeg reda: suma sumarum - socijalno manje inteligentni uvek rade za one inteligentnije :)

95 posto studena u našoj zemlji studira
jer je studiranje postalno moderno ilogičan produžetak obrazovanja
sa 18god su nesposbni i nefunkcionalni za bilo kakav rad
osim ako nisu prinudjeni da fizikališu ili ih ubace negde da sede sa SSS
i onad prirodno fax
pa kao videćemo šta ćemo
10% možda ima neku jasno definisanu perspektivu
najviše motiva imaju oni koji znaju da ih čeka kancelarija

Jok i nije. Da im je ponudjen dobro placen posao i gajba u centru, kazes da ne bi napustili? (Physiological)

Definicije inteligencije se razlikuju. Jedno je zajednicko za sve:

Inteligencija je mentalna karakteristika koja se sastoji od sposobnosti za učenje iz iskustva, prilagodjavanja na nove situacije, razumevanja i korištenja apstraktnih pojmova i korištenja prethodnih znanja za snalaženje u novoj okolini u kojima ne pomaže stereotipno nagonsko ponašanje.

Obrat paznju na zadnje napisano, nagonsko ponasanje. I uporedi sa Maslovljevom piramidom

420px-Maslow's_hierarchy_of_needs.png

Reagujuci na uvodni post ispada da su pojedini (studenti) misljenja o vecini da se pri upisu vode self aktualizacijom?
Nije šija ,no je vrat! Moja (Rajevca) definicija je kraća te i bolja! Ako malo razmisliš,videćeš i da je univerzalnija...:mrgreen:
(Inače,garantujem da je IQ Maslovljeva niži od našeg Rajevca:mrgreen::hahaha:)

Jeste, tvoja je kraca.

Bolja nikako. Suvoparni recnik kojim "strucnjaci" pokazuju svoju velicinu nikad nije bilo privlacno, vise odbija ljude u potrazi za znanjem nego ih privlaci. Mislim na pojam kognitivno.

Mnoge stvari koje sam cula od mojih prof. - dakle, ljudi koji imaju i po 30 godina iskustva - nisam smatrala istinitim.

Za neke stvari sam u praksi onda shvatila da su ili u pravu....... za neke i dalje mislim da to nije tako.

Cini mi se da je to - to sto sam dobila na fakuletu.... a ceo zivot cu izgradjivati svoja misljenja...

Da, postoje profesori koji svoja znanja temelje na praksi, ali i oni koji se drže teorije kao pijan plota, nikad nisu izašli iz svog kabineta i proučili na terenu ono čime pune glavu studentima. Tek kad počneš raditi u struci, shvatiš da mnoge stvari nisu onakvima kako su nas učili i da se moraš prilagođavati novoj situaciji, zapravo nanovo učiti..
Mišljenja sam da bi fakulteti, školstvo uopće, trebali prvenstveno izgrađivati kritički stav, želju za nadograđivanjem znanja, istraživanjem, a ne da se onog za što smo dobili diplomu držimo cijelog radnog vijeka.

Sistem treba umesto ljudi gladnih plata uvesti volontere koji ce decu poducavati besplatno, i resio bi se problem sa strajkovima koje imamo zadnjih 20 godina.

Dati radno mesto onima koji su studirali iz ljubavi prema znanju, a ne koji su isli na studije da bi kasnije imali dobro radno mesto.

Ne bi trebalo da degradira i nije fakultet problem, vec je sistem problem, jer ni sa fakultetskom diplomim tesko je naci posao.
A zasto ljudi upisuju fakultete, pa prvenstveno bolje placen posao, mada ima i onih koji zele da napreduju u toj oblasti, prosire znanje, ali prvenstveno bolje placen posao.

Mislim da i nema bas to veze sa pomaganjem drugima, velika vecina kada upisuje fakultet sigurno ne misli, ono sto ja naucim ovde sutradan ce biti od koristi covecanstvu. Ne kazem da nema takvih ljudi, ali oni su takvi ljudi koji i pre fakulteta imaju takve ambicije.

ovo najvise..

Postoji tendencija da se znanje na fakultetima suzava i da se ljudi obrazuju samo za odredjena zanimanja kako bi lakse sluzili eliti. Ja verujem da ovi bolji fakulteti i dalje pomazu coveku, ali imas i neke krajnje beskorisne koji su samo trosenje novca i vremena.

Sistem treba umesto ljudi gladnih plata uvesti volontere koji ce decu poducavati besplatno, i resio bi se problem sa strajkovima koje imamo zadnjih 20 godina.

Dati radno mesto onima koji su studirali iz ljubavi prema znanju, a ne koji su isli na studije da bi kasnije imali dobro radno mesto.

A ko ima toliko vremena i novca da moze da volontira na fakultetu?

Back