Studiranje psihologije

Hoce li biti psihijatrija ili samo psiholog na kraju jos nisam razmisljao
Neuropsihijatar najbolje.
Psihijatrija NIJE nekakav *visi* stupanj psihologije vec su to 2 potpuno razlicita zanimanja. Psihijatri (i neuropsihijatri) su lekari i zavrsavaju prvo medicinski fakultet i posle toga specijalizaciju... a psiholozi nisu lekari.
zelim da izucavam psihologiju ne samo zbog posla nego jer me interesuje ta nauka i imam afiniteta prema njoj
Kad bismo krenuli da ih pitamo - jedno 90% svih ljudi misli da *ima afiniteta* prema njoj (tj. da ima dara za ono sto je naredni, stereotip ispod ovog - za *citanje* ljudi i njihovih *umova*)... sto se vidi i iz odgovora sagovornika ovde (a i kad se pomene ta tema u bilo kojoj grupi ljudi)
Ja kada studiram neciji Um imam osecaj da izludim nacisto.....
Svaka cast ko to moze....
To je po meni najtezi moguci posao
Vecina psihologa (u svakodnevnom radu) bas i ne *studira tudje umove* - to je predrasuda o tom zanimanju nastala na osnovu simplifikovanih prikaza u pop kulturi (filmovi, knjizevnost, muzika...) autora koji su od cele psihologije naculi nesto najpovrsnije o psihoanalizi (*cika* Frojdu, eventualno Jungu i sl. *legendama*...)

Ako imas zaista zelju da to isprobas nemoj da odustajes iako moje primedbe mozda zvuce kao da ciljaju na to... ali mnogo bolje (od raspitivanja po forumima) ces steci uvid u to sta je ZAISTA studiranje psihologije ako nadjes nekog ko je to studirao i popricas malo ozbiljnije (duze) sa takvom osobom... realno i bez zasecerenih laickih stereotipa (a jos bolje nekog ko je to i zavrsio i radi taj posao - koji cesto nije ni blizu glamuroznog kakvim ga vecina smatra)

Poslednja izmena:
Psihijatrija NIJE nekakav *visi* stupanj psihologije vec su to 2 potpuno razlicita zanimanja. Psihijatri (i neuropsihijatri) su lekari i zavrsavaju prvo medicinski fakultet i posle toga specijalizaciju... a psiholozi nisu lekari.

Kad bismo krenuli da ih pitamo - jedno 90% svih ljudi misli da *ima afiniteta* prema njoj (tj. da ima dara za ono sto je naredni, stereotip ispod ovog - za *citanje* ljudi i njihovih *umova*)... sto se vidi i iz odgovora sagovornika ovde (a i kad se pomene ta tema u bilo kojoj grupi ljudi)

Vecina psihologa (u svakodnevnom radu) bas i ne *studira tudje umove* - to je predrasuda o tom zanimanju nastala na osnovu simplifikovanih prikaza u pop kulturi (filmovi, knjizevnost, muzika...) autora koji su od cele psihologije naculi nesto najpovrsnije o psihoanalizi (*cika* Frojdu, eventualno Jungu i sl. *legendama*...)

Ako imas zaista zelju da to isprobas nemoj da odustajes iako moje primedbe mozda zvuce kao da ciljaju na to... ali mnogo bolje (od raspitivanja po forumima) ces steci uvid u to sta je ZAISTA studiranje psihologije ako nadjes nekog ko je to studirao i popricas malo ozbiljnije (duze) sa takvom osobom... realno i bez zasecerenih laickih stereotipa (a jos bolje nekog ko je to i zavrsio i radi taj posao - koji cesto nije ni blizu glamuroznog kakvim ga vecina smatra)
Moja greska na sastavljanju recenice. Svestan sam da psihijatrija nije na vecem stupnju od psihologije.

Moja zelja za psihologijom je cisto iz te znatizelje i strascu prema njoj. I prije sam to voleo ali se eto odluci za engleski.

Hvala na savetima!

Da li je neko od vas studiraio psihologiju i moze li ko da mi kaze iskustva sa njom?
Treba da znaš da ćeš veći deo studija učiti o svačemu, samo ne o čoveku. Čuo sam da imaju mnogo loš nastavni program na Beogradskom Univerzitetu i u Novom Sadu. Učićeš o mozgu, o načinu na koji čovek opaža, o načinima na kojim mozak doživljava čulna iskustva, o pokretačkim silama svesti - volji, motivu, ambiciji. O emocijama, svesti, podsvesti itd. Tek negde na kasnijim godinama ćeš se ustvari baviti čovekom kao suštinom a ne samo instrumentom njegove svesti. Tada slede zanimljive teme. Teorije ličnosti, Inteligencija, mentalna stanja i psihička oboljenja itd. Naravno uzmi ovo što ti govorim sa rezervom jer ja nisam nikada studirao psihologiju.

Poslednja izmena:
Screenshot_2022-01-07-04-08-02-1.png

Ovo mi jutros izbaci.Ti mi na um padnes.

Back