Studije u Beču jeftinije nego u Srbiji

KianyRiws

Ističe se
Poruka
2.747
BEČ - Školovanje na Bečkom univerzitetu, najstarijem u srednjoj Evropi na nemačkom jeziku, jeftinije je nego na većini fakulteta u Srbiji, iako je ta ustanova u svojoj šestovekovnoj istoriji dala desetak nobelovaca.Za strane studente školovanje godišnje košta oko 700 evra, dok je za domaće i one koji dolaze iz zemalja EU besplatno.

Stranci moraju dobro znati nemački jezik, ali nastave ima i na engleskom..........http://gdeinvestirati.com/edukacija.../12267-studije-u-becu-jeftinije-nego-u-srbiji

Sve je u mozgu.

Austrija je jedna od retkih zemalja gde se ne placa za studije.

Ja sad ovaj semester zakasnijo i moram da platim 380 evra, sto mi fali jedan ispit u Geografiji.

U Nemackoj se takodje studira besplatno, nemacki studenti ( ako nisu iz imucnih porodica) dobijaju i neku potporu od drzave ( koju kao moraju
da vrate, ali niko ne vraca), a i dobijaju decji dodatak koji nije zanemarljiv ( oko 150 evra mesecno). strani studenti naravno ne dobijaju od nemacke
drzave dotacije, ali studije same su dzabe. Semestar kosta mozda 200 evra ( to svi placaju) ali je u tih dvesta evra besplatna voznja 6 meseci svim
saobracajnim sredstvima na teritoriji od ca 50 km ( ovde u mom frankfurtskom kraju).

Inace,mislim da je slicno i u skandinavskim zemljama, Holandiji. Ne znam kako je u Francuskoj.

Ne izgleda nego jeste tako.

Samo sto i taj sistem ima svoje slabosti. Imas ovde mnogi koji se 2 godine zajebavaju na trosku drzave posto ne mogu da nadju poso, pa studiraju kobajagi.

- - - - - - - - - -

Inace,mislim da je slicno i u skandinavskim zemljama, Holandiji. Ne znam kako je u Francuskoj.

Ne u Holandiji, Francuskoj, Danskoj i Finskoj dosta vise placas, za Svedsku nisa naso na brzaka.

Ne izgleda nego jeste tako.

Samo sto i taj sistem ima svoje slabosti. Imas ovde mnogi koji se 2 godine zajebavaju na trosku drzave posto ne mogu da nadju poso, pa studiraju kobajagi.
Nije to slabost, tako je napravljen.
Svako ko je darovit, moze da stekne obrazovanje, a univerzitet dobija vise para, jer prima vise studenata, nego da je cena ekonomska.

Back