Studenti objavili šokantan snimak: Nije distopija, ovo je zastrašujuća sadašnjost

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.280
Još smo daleko od trenutka u kom ćemo telefone zameniti nečim drugim, ali jedan primer pokazuje nam kako bi to moglo da izgleda.

Dvoje studenata sa Harvarda, Anfu Nujen i Kain Ardajfio, napravili su eksperiment u kom su koristili uređaje i tehnologiju koja je već sad dostupna – Metine Rej-Ban pametne naočare, tehnologiju za prepoznavanje lica, i javno dostupne podatke.

Oni su pomoću ove tehnologije uspeli da se dokopaju raznih informacija o ljudima bez njihovog znanja. Na primer, na stanici metroa su zaustavljali ljude i otkrivali im da znaju njihova imena, mesto gde rade, gde žive itd., prenosi portal Zimo.

Izveli su isto ovo i u kampusu sopstvenog univerziteta – zaustavljali su studente kako bi potvrdili tačnost podataka, i rezultati su se poklapali.

Ovaj eksperiment pokazuje nam koliko bi nova tehnologija mogla da bude zastrašujuća. Oni su je nazvali I-XRAY, i prikazali su kako pomoću kamere na Rej-Ban naočarima strimuju video-zapis na Instagram, a kada se snimaju lica, AI program snimi sliku displeja i osobu sa slike traži po internetu.

Kada saznaju ime, poseban program pretražuje jasvno dostupne podatke o toj osobi, i na posebnu aplikaciju šalje podatke studentima, koji ih onda mogu lako pročitati sa telefona, navodi sajt "The Verge".

Ceo ovaj proces traje prilično kratko i, istovremeno, on je zastrašujući. Između ostalog, I-XRAY se oslanja na PimEyes, koji se koristi za veoma tačnu pretragu lica koja je svima dostupna.

Studenti koji su ovo napravili rekli su da ne žele javno da podele sve kako se ne bi zloupotrebilo. Međutim, moramo da se zapitamo – ako je ovo moglo da uradi dvoje ljudi koji nemaju nikakve posebne resurse, kakve distopijske mogućnosti su onda dostupne svetskim kompanijama koje imaju bezgranične budžete?

https://www.b92.net/tehnopolis/aktu...ija-ovo-je-zastrasujuca-sadasnjost-video/vest

................

Happy Fun GIF by Gogglebox Australia

Svaleracija postaje sve teza i teza, jbga.
Eeee, ne zezaj, svaleracija nije smetala u punom autobusu da pritisnes komsinicu i ona kao mrda ali ne bezi , a mrda , a oni kao gledaju i guraju se laktovima, a pola ih navija za tebe, a pola za komsinicu , kao da je to razlicito....
Ja sam jednom bio u slicnoj situaciji , kad je ona napala mene, ali tako sam se i postavio da je kontrolisem i da joj dopustam...pa je preslo u igranje...i u sustini mangupa zabole uvo sto je poznat, nikome ne smeta , ni njoj ni tebi , naravno kad si slobodan momak, a svaleraciju kao svaleraciju to i ne vidim kao potrebnu stvar...kad sam namiren ja sam miran.....

Ja kad govorim ljudima da paze koje podatke o sebi stavljaju na net, oni mi odgovaraju ''pa šta ima veze''.
Najjači su mi oni bolidi koji npr. na Jutjubu ponosno stavljaju puno ime i prezime kao username, pa kad im se obrati neko onda onako puni sebe odgovaraju sa "stavi svoje ime i fotografiju pa pričaj". Mislim se u sebi, stavi i skeniranu ličnu kartu ***** ti materina retardirana.

Najjači su mi oni bolidi koji npr. na Jutjubu ponosno stavljaju puno ime i prezime kao username, pa kad im se obrati neko onda onako puni sebe odgovaraju sa "stavi svoje ime i fotografiju pa pričaj". Mislim se u sebi, stavi i skeniranu ličnu kartu ***** ti materina retardirana.
A na FB kad stave u koju su školu išli/šta su studirali, gde rade itd?

Danas ako ostavis podatke bilo gde ti si ih bukvalno direktno upload-ovao na njihove servere.

Masovna kontrola, u Kini vec imas gradjanske bodove, koje ako prekrsis ne mozes da kupis ni voznu ili avio kartu, a o tome da kao cuvate podatke, mozete ih cuvati od pojedinaca, ali ako mislite da onaj ko treba da zna ne zna sve o vama, vi ste u debeloj zabludi.

Ja kad govorim ljudima da paze koje podatke o sebi stavljaju na net, oni mi odgovaraju ''pa šta ima veze''.
radim u MAXI-ju
za male pare razvaljujemo posao i trpimo domaću stoku koja glumi kapitalizam po prodavnici a u pandurskoj stanici ćute ko sise dok stoje u koloni za dokument...

To ajd' i nekako, ali za prijatelje samo. Al' kad vidim na javno takve podatke, pa čak i intimne stvari neke i - najgore od svega - slike dece, pa lupao bih im šamarčine da se useru.
Policija više ni ne mora da izlazi iz stanice. Pod "javno", na Fejsbuku razgovaraju kad je stigao dop i dogovore se da se nađu.

Back