- Poruka
- 91.614
Student Pravnog: Prvi novembar neće biti Dan D. Dan D će pre biti jedan drugi datum
Društvo Autor: N1 23. sep 202522:53
Studenti ostaju pri zahtevu za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, a taktika koju primenjuju za sada ostaje promenjena, kaže student Pravnog fakulteta u Beogradu Mihailo Marković. On za N1 ističe da su se studenti delimično sklonili sa ulica, ali ne zato što su odustali, već zato što su iza zatvorenih vrata, kako kaže, radili tri puta više, pre svega na studentskoj listi.
„Nakon tog 28. juna mi smo štafetu predali građanima, odnosno dali smo „zeleno svetlo“. Od tog 28. juna mi svakodnevno sastančimo i trudimo se tri puta više i radimo pre svega na studentskoj listi. To je ono što je naša glavna okupacija prethodnih meseci, otkad smo i postavili zahtev za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. Tako da uopšte nema mesta nekom strahu građana zašto mi nismo tu. Istina je da nismo tu, ali dodatni razlog jeste što su počeli ispitni rokovi da bi se spasila akademska godina“, navodi Mihailo, dodajući da je ovo dugoročna borba i da znaju da ima više faza i stadijuma, te da su morali da se adaptiraju na te okolnosti.
Prema njegovim rečima, studenti ostaju pri zahtevu za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora i za sada, kako ističe, taktika takođe ostaje promenjena.
„Jeste da smo mi na ulici deset meseci, možda nekome izgleda da nema rezultata u tom smislu da ima naznaka za raspisivanje izbora. Međutim, nisu još izvučeni svi kečevi iz rukava i svi aduti. Mi još imamo psiholoških načina da povećamo pritisak. Vidimo da se više i strani mediji interesuju za ovo“, naveo je on.
On ističe i da studenti znaju da imaju poverenje naroda i da su svesni da ne smeju da izigraju to poverenje.
„Mi smo dosta toga postigli. Nismo bili svesni da je to moguće. Zapravo nismo tada ni planirali, nekako je išlo u hodu i uspeli smo da sačuvamo tu autentičnost pokreta“, navodi student Pravnog fakulteta.
Dodaje i da studenti ostaju pri stavu da neće objaviti ko se sve nalazi na njihovoj listi do raspisivanja izbora.
„Prvi novembar neće biti Dan D“
Kada je u pitanju eventualna saradnja sa opozicionim strankama, Marković ističe da studenti nemaju animozitet prema opoziciji, te da je to pogrešan narativ koji se stvorio u javnosti.„Istina je da smo se od početka ograđivali od političkih partija, ali to je još uvek bio taj period kada smo tražili i pronalazili naš položaj u društvu. Još uvek nismo znali, kao što ste malo pre rekli, ni koliko će ovo trajati, da li ćemo mi poprimiti da kažemo tog pokreta, koliko će to sve da traje. To ograđivanje nije nikakav pokušaj degradiranja naše opozicije, jer oni su entitet za sebe i oni rade šta rade i mi to podržavamo i želimo da svako radi u okviru svojih ovlašćenja“, naveo je on.
Kada su u pitanju planovi za 1. novembar, kada se obeležava godišnjica od pada nadstrešnice u Novom Sadu kada je poginulo 16 ljudi, što je i dovelo do višemesečnih protesta studenata, Marković navodi da taj dan neće biti nikakav Dan D.
„Nekako stvara se taj narativ da se i 1. novembar očekuje kao neki Dan D. Slična priča je bila vezana i za 15. mart i za 28. jun. Ali kada je reč o ovako dugoročnoj borbi sa ovakvim protivnikom, ne postoji Dan D. Možemo reći da će možda taj dan D biti izborni dan. Međutim, to će samo biti uvod u novu borbu. 1. novembar ima tu emotivnu težinu, znamo šta se dogodilo. Naša borba je fokusirana ne samo na tih 16 duša, već za sve žrtve ovog sistema i za sve one čiji glas je utišavan u ovom periodu“, naveo je on.
Komentarišući to što je srpske studente grupa evroposlanika predložila za nagradu Saharov u želji da ih nagradi za doprinost demokratiji, ljudskim pravima i slobodi govora, dok ih vlast u zemlji kažnjava pritvorima, Marković ističe da u studenti danas o tome razgovarali i da su došli do zaključka da su svi kvalitetni ljudi bili pre prepoznati u stranim zemljama nego od sopstvenog režima.
„Tu je naravno potrebno napraviti distancu režima od naroda, zato što znamo da je narod od početka uz nas. To nam imponuje, ali naravno nismo tu zbog trofeja, tu smo zbog jednog cilja, to je sloboda i pravda za sve“, rekao je on.
https://nova.rs/vesti/drustvo/stude...ti-dan-d-dan-d-ce-pre-biti-jedan-drugi-datum/
Primetno je da su studenti sad fokusirani na ispite a ne na proteste. Da li će se to promeniti od novembra?