Struktura ličnosti

BlackLeather

Iskusan
Banovan
Poruka
6.173
huh
danas sam prvi put izguglao pojam struktura ličnosti

Struktura licnosti - koje su najvaznije osobine ili grupe osobina koje cine licnost i kako su povezane u sistem

LIČNOST

Ličnost jedan je od temeljnih pojmova psihologije koji se odnosi na neponovljiv, relativno čvrsto integriran, stabilan i kompleksan psihički sklop osobina, koji određuje karakteristično i dosljedno ponašanje individue. U te karakteristike spadaju intelektualne sposobnosti, sustav vrijednosti, motivi, emocije, ciljevi i namjere, način ponašanja. Ličnost je dinamička struktura koju čini sustav međusobno povezanih crta (sposobnost i, temperamenta, karakter a), motiva, vrijednosti, stavova i dr. Opčenito označava organizaciju individualnih karakteristika čovjeka na temelju koje se svaki pojedinac razlikuje od svih ostalih.

N. Rot : "Licnost je jedinstvena organizacija osobina koja se formira uzajamnim delovanjem jedinke i sedine i odredjuje opsti, za pojedinca karakteristican, nacin ponasanja."

Ž. Trebješanin: "Licnost je jedinstven, cvrsto organizovan, slozen i relativno stabilan psihicki sklop osobina, koji odredjuje dosledno ponasanje i dozivljaj individue."

E sad me zanima zašto se smatra da ličnost treba da bude strukturirana na odredjeni način?
Zašto su neki načini strogo poželjni a neki poremećeni?
Naravno isključujući ekstremne poremećaje koje navode osobu da povređuje druge i sebe
I na kraju krajeva, mada je ovo intimno pitanje - šta je ono što upravlja vama? Koje su vaše top 3 osobine (naravno osobine u širem smislu) koje smatrate da vas čine takvom ličnošću koja jeste i zašto?

Bojazljivost
Nestrpljivost
Neosnovani optimipesimizam koji vodi u dualizam i melanholizam.

Sve se svelo na samoupravljanje ovih protivrecnosti, a ja lavirintiram i dalje.
Ne mogu da se osvrnem na prvi deo, san preuzima volan.

huh
danas sam prvi put izguglao pojam struktura ličnosti

Struktura licnosti - koje su najvaznije osobine ili grupe osobina koje cine licnost i kako su povezane u sistem

LIČNOST

Ličnost jedan je od temeljnih pojmova psihologije koji se odnosi na neponovljiv, relativno čvrsto integriran, stabilan i kompleksan psihički sklop osobina, koji određuje karakteristično i dosljedno ponašanje individue. U te karakteristike spadaju intelektualne sposobnosti, sustav vrijednosti, motivi, emocije, ciljevi i namjere, način ponašanja. Ličnost je dinamička struktura koju čini sustav međusobno povezanih crta (sposobnost i, temperamenta, karakter a), motiva, vrijednosti, stavova i dr. Opčenito označava organizaciju individualnih karakteristika čovjeka na temelju koje se svaki pojedinac razlikuje od svih ostalih.

N. Rot : "Licnost je jedinstvena organizacija osobina koja se formira uzajamnim delovanjem jedinke i sedine i odredjuje opsti, za pojedinca karakteristican, nacin ponasanja."

Ž. Trebješanin: "Licnost je jedinstven, cvrsto organizovan, slozen i relativno stabilan psihicki sklop osobina, koji odredjuje dosledno ponasanje i dozivljaj individue."

E sad me zanima zašto se smatra da ličnost treba da bude strukturirana na odredjeni način?
Zašto su neki načini strogo poželjni a neki poremećeni?
Naravno isključujući ekstremne poremećaje koje navode osobu da povređuje druge i sebe
I na kraju krajeva, mada je ovo intimno pitanje - šta je ono što upravlja vama? Koje su vaše top 3 osobine (naravno osobine u širem smislu) koje smatrate da vas čine takvom ličnošću koja jeste i zašto?

Pa evo, bas kad sam htela da izdvojim 3 osobine - zadatak koji si nam dao...
shvatila sam da te tri informacije bi bile malo da me opisu.

Ne mora da bude strukturirana na odredjeni nacin - kod svakog je drugacije...
ali je sasvim sigurno strukturirana u smislu - da se sastoji od delova i delova.
razlicite boje,velicine i oblika... i sa puno sitnih detalja.

Licnost mora biti strukturirana, a varijacija na strukturu postoji koliko postoji i jedinka na ovom svetu. Ukoliko licnost nije strukturirana onda govorimo o ptologiji licnosti, kao npr. psihopate koje imaju odsustvo emocija i empatije. Kod patologije se radi o odsustvu strukture, a svaki pojedinac koji se ne ponasa psiholoski ima svoju ili bolje reci licno svoju strukturu.

...vazda spreman
drugome pomoći...nekima kojima zaista ne bih trebao takodje...

...nepopravljiva vjera
da postoji Dobro u ljudima
i notorni slalomi suprotnog...

...traženje Nečeg
u šta sam uvjeren da neću naći...

Ovo je prema Frojdovom psiho-dinamskom modelu.

Untitled.jpg

Licnost mora biti strukturirana, a varijacija na strukturu postoji koliko postoji i jedinka na ovom svetu. Ukoliko licnost nije strukturirana onda govorimo o ptologiji licnosti, kao npr. psihopate koje imaju odsustvo emocija i empatije. Kod patologije se radi o odsustvu strukture, a svaki pojedinac koji se ne ponasa psiholoski ima svoju ili bolje reci licno svoju strukturu.

A mašta?

Šta tera čoveka da u sebi razvije sposobnost kojom ono što izmašta prihvata kao realno?

Не бих знао рећи које то 3 особине чине моју личност јер она зависи од односа према другима, па тако могу бити у исто време и озбиљан и неозбиљан нпр. за две различите особе. Чак иако бих рекао, можда бих погрешио, јер оно што ја мислим о себи не мора бити оно што јесте. Због тога се често јављају погрешне слике о нама самима од нас самих.

Личност не постоји без других личности, због тога се личност ствара увек у односу са другима. Када бих постојао сам на свету, не бих био личност.

Ова мона ми баш лепо иде у прилог аргументацији.

pa da
ličnost zavisi i od sredine i od same sebe
al šta ako nema sredine?

Нема ни личности, ако под средином подразумваш друге људе, а не некакво природно окружење, град, село, шума, планине.

procitala sam da se kod nekih dijagnoza gubi lichnost ako se ne leci. sad to moze da znaci da gubis staru i postajes neka nova koja je mozda bez veze. moze to i drugacije da se gleda mozda ali evo

poremeceni su verovatno oni koji odstupaju od drustva kako se zamislja neko drustvo, nekakve psihopate ili slichno, ako nisi funkcionalan, postoje tu mozda neke stvari koje su diskutabilne ali neke nisu

Poslednja izmena:
procitala sam da se kod nekih dijagnoza gubi lichnost ako se ne leci...

Kod psihoza moze doci do raspada licnosti pa se kaze da oboleli ima samo fasadu licnusti tj. podseca na coveka. Tu se ne stvara nista novo, nego se gubi veza sa realnoscu

A mašta?

Šta tera čoveka da u sebi razvije sposobnost kojom ono što izmašta prihvata kao realno?

Covek moze da masta samo ako ima emocije, ako moze da se uzivi u nesto. Emocije su deo strukture licnosti. Kada se kaze struktura ne misli se da smo svi isto, svaki pojedinac ima svoju osobenu strukturu. Nedostatak nekog dela strukture vodi u patologiju.
A masta koja postaje stvarnost su halucinacije.

Back