Струка Српског фудбала - феномен који траје

fanstebre

Poznat
Poruka
9.965
Имамо доста талентоване играче и генерално је ово талентовано поднебље али инфраструктура и струка су највећи проблем. Инфраструктура се у последње време назире, граде се неки стадиони, ваљда ће и спортски центри многих клубова (који су руине) заличити на нешто...све то иде у неком позитивном правцу али шта ћемо са фудбалском струком ? Ткзв тренерске школе које пролазе многи наши тренери овде су неозбиљне и врло површне. После ингфраструктуре убедљиво највећи проблем српског фудбала је струка. Много је приучених тренера, много...у ствари таквих тренера је преко 90%, а кад кажем тренер не мислим само на тренере првог тима већ свих категорија као и кондиционе тренере. Ево како изгледа предавање бившег селектора младе и А репрезентације:

Ео како изгледа предавање за ПРО лиценцу:

https://www.youtube.com/watch?v=Z-RIVze7o9c

А ево још мало забавног програма:

https://www.youtube.com/watch?v=De7fuE4UgH4

Има нешто паметно да се чује у вези тактике од Ћурчића то морам да признам, ту нисмо тотално заостали иако и ту има рупа колико волиш али рад на техничким способностима играча ? ФИЗИКА ? Аматеризам. Нарочито аматерски делује део око опоравка играча и рад на побољшању физичких способности..... Доста смо далеко од модерног фудбала баш зато што нам фудбал воде приучени стручњаци. Бити тренер у Србији није питање знања и школованости него је питање веза и "капирања у ходу".
Одавно планирам да себе покренем у том правцу али овде у Србији се не можеш школовати на прави начин, а не желим да будем још један у низу приучених тренера који ће да упропасти генерације и генерације младих и да се мота по исподпросечним клубовима целу каријеру, а са друге стране отићи вани више кошта него остати овде и бити приучени тренер тако да не знам шта радити у тој ситуацији осим остати посматрач и фудбалски коментатор и волети фудбал онако из далека.

Нама треба озбиљан фудбалски институт где ће озбиљно да се школују они који желе да се баве овим послом, а не ово што имамо сада. Имамо гомилу играча у најјачим лигама, а скоро уопште немамо тренере.....то све говори.

Poslednja izmena:
Uglavnom sve si pogodio,problem je struka i infraktrustura.

Jedan zanimljivi intervju Romea Jozaka,coveka koji je radio u Dinamu,koji je podigao sistem na jedan visi nivo,otkrio i napravio mnoge talente hrvatskog fudbala.
Kao neko ko se bavi fudbalom velikim i malim xy godina sto kao igrac,sto kao posmatrac,mogu reci da mi je ovaj covek pokazao koliko ustvari malo znam o toj igri

Замисли тек онда колико знају главе попут Гвардиоле, Клопа, Анћелотија..... Није да у српском фудбалу нема уопште или да никад није било јаких фудбалских глава али њихов број је на нивоу статистичке грешке. Кад видим какве тренинг методе практикују многи тренери буде ми жао те деце која са толико ентузијазма тренирају фудбал јер су у старту хендикепирана са једним погрешним радом. У омладинској школи Војводине и Партизана се ради солидно али је и то далеко од нивоа који је завидан. Углавном се све сведе на неког рођеног талента за спорт који је имао срећу да рано побегне одавде јер да остане дуже никад не би напредовао онако како може напољу. Влаховић у Партизану ниакд не би достигао ниво на ком је сада. Никад. Као ни Митар ни Сергеј ни многи други....
Мутни руководиоци, ужасна инфраструктура, неписмени тренери и веома талентована деца - дефиниција српског фудбала.

Poslednja izmena:
Замисли тек онда колико знају главе попут Гвардиоле, Клопа, Анћелотија..... Није да у српском фудбалу нема уопште или да никад није било јаких фудбалских глава али њихов број је на нивоу статистичке грешке. Кад видим какве тренинг методе практикују многи тренери буде ми жао те деце која са толико ентузијазма тренирају фудбал јер су у старту хендикепирана са једним погрешним радом. У омладинској школи Војводине и Партизана се ради солидно али је и то далеко од нивоа који је завидан. Углавном се све сведе на неког рођеног талента за спорт који је имао срећу да рано побегне одавде јер да остане дуже никад не би напредовао онако како може напољу. Влаховић у Партизану ниакд не би достигао ниво на ком је сада. Никад. Као ни Митар ни Сергеј ни многи други....
Мутни руководиоци, ужасна инфраструктура, неписмени тренери и веома талентована деца - дефиниција српског фудбала.
Vojvodini ima veliku bazu mladih igraca zato sto maltene cela Vojvodina gravitira ka Novom Sadu.
Imao sam prilike da gledam jedan privatan individualan trening trenera(mladjih godina) iz Vojvodine gde su se radile neke bazicne stvari prijem,obrada,odigravanje pasa itd i mogu ti reci da 50% radjeno pogresno.
Nisam morao ni da gledam samo sam mogao da slusam kako igracu lopta ‚‚odzvanja‚‚ od noge prilikom svakog kontakta...

E sad sto se tice Ancelotija,Gvardiole ili Klopa.
Mislim da je tu prica malo drugacija,sigurno da je to trenerski vrh,ali isto tako ne treba da zaboravimo da oni rade sa vec formiranim igracima.
Sigurno da niko od tih vrhunskih trenera ne uci igraca neke bazicne stvari,ako igrac nije naucio neke osnove do dolaska u prvi tim taj nema sta da trazi ni u amaterskom fudbalu.
Tako da mislim da je njihova uloga pre svega takticka i motivaciona,mozda su moguce samo neke male korekcije na nekim osnovnim stvarima.

То је тачно али они такође раде са кондиционим тренерима светске класе који нама нису познати али су главни фактор зашто такви зналци долазе до изражаја тако да ја не мислим само на тренере екипе него и на помоћне тренере, кондиционе, тренере голмана итд.... Уосталом знамо каква је била кохезија Клопа и Бувача, какав је то тандем генијалаца био. Цео тим врхунских стручњака стоји иза Клопа који опет мора да има неко изнадпросечно знање да би био шеф тог врхунског тима. Не може Ћурчић да оде на место Клопа и да од њега и његовог знања очекујеш да се снађе у том тиму врхунских стручњака и врхунских играча. Кад се каже нпр "Анћелоти" мисли се на цео тим врхунских тренера. Тако да тренерова улога није само тактичко-мотивационе природе већ је и да из врхунског играча извуче врхунски потенцијал, а то није лако и то не могу неки Станојевић, Милојевић или Ћурчић. Погледај пример Фергусона, за мене највећег тренера свих времена. Тај човек је знао и да препозна таленат и да из талента са својим тимом стручњака извуче максимум и да посложи коцкице на терену. Код нас уз незнање влада и тешка сујета...ево ти нр Станојевић све ради сам, помоћни тренери му служе да га слушају, а не да сарађују са њим, он је тврдоглав и сујетан и такви су скоро сви наши тренери.....у озбиљном фудбалу тога нема већ су тренери један тим унутар тима и нпр зна се докле Клоп може да иде по питању физичке припреме играча, а докле кондициони тренер који је уско задужен за то, они се договарају, сарађују усвајају идеје једне од других, а Станојевић не усваја ништа исто врти 10 година и даље се куне у бата-ђорин фудбал који не да је превазиђен него никад није представљао иоле позитиван фактор.....један тотални аутсајдеризам и полу-професионализам, приучени тренери који су се школовали по забаченим учионицама на једночасовној настави..... Некад се питам зашто уопште пратим наше клубове, зашто идем на утакмице, зашто им дајем легитимитет да се осећају битно све те незналице.....и схватим јбг да то не радим због њих него зато што волим фудбал и Партизан и Србију и да ми је највећи животни сан да видим овај фудбал како расте и да тој мојој бољци лека нема

Poslednja izmena:

Back