Struja u Srbiji od 1. oktobra skuplja za 6,6 odsto

Атомик™

Srebrna tastatura
Poruka
263.196

Struja u Srbiji od 1. oktobra skuplja za 6,6 odsto​

1652184278-BG-STRUJA-BROJILA-ADLI.format-webp.width-900.webp

Na zahtev "Elektroprivrede Srbije" a.d. Beograd, Savet Agencije za energetiku Srbije je na današnjoj sednici dao saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje koje će se primenjivati počev od 1. oktobra 2025. godine. Prosečna cena električne energije za domaćinstva biće skuplja za 6,6 odsto.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,6 odsto po osnovu rasta cena pristupa prenosnom i distributivnom sistemu.

Spuštanje granice između crvene i plave zone sa 1.600 na 1.200 kilovat-sati uzrokovaće rast prosečne cena za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje maksimalno do 1,9 odsto.

Međutim, ova korekcija će imati uticaja samo na račune potrošača koji troše više od 1.200 kilovat-sati, kojih u ukupnom broju potrošača ima oko jedan odsto od aprila do oktobra, oko tri odsto tokom februara, marta i novembra, a tokom decembra i januara oko sedam odsto.

https://n1info.rs/biznis/struja-u-srbiji-od-1-oktobra-skuplja-za-66-odsto/

Struja u Srbiji od 1. oktobra skuplja za 6,6 odsto​

Međutim, ova korekcija će imati uticaja samo na račune potrošača koji troše više od 1.200 kilovat-sati, kojih u ukupnom broju potrošača ima oko jedan odsto od aprila do oktobra, oko tri odsto tokom februara, marta i novembra, a tokom decembra i januara oko sedam odsto.

https://n1info.rs/biznis/struja-u-srbiji-od-1-oktobra-skuplja-za-66-odsto/
pa jel poskupljuje za sve ili samo za one koji puno trose?

pa jel poskupljuje za sve ili samo za one koji puno trose?
Za sve poskupljuje.

Za te koji mnogo trose za njih mnogo poskupljuje.

Nego nisam stigao bas da ispratim AV je pominjao neko snizenje 10% za nas veterane.

Ja sigurno jedno 15 godina nisam trazio popust na infostan, onda kad su se izbezobrazili sa povecanjem cena onda sam otisao.

Sad ima da odem i da trazim i popust na struju.

Ta sam, trosim(o) u spicevima sezone (decembar, januar) do 1400kw i to kad je topla zima kao prethodne.

Ali lazu, poskupljenje struje imace uticaja i na cene, pre ili kasnije.
Za dva mjeseca 1400kWh, 700kWh mjesečno? Pa što radiš sa toliko puno struje? Griješ se na struju?
A da promjeniš uređaje i kupiš neke energetski učinkovitije, to će ti se brzo isplatiti.

Za dva mjeseca 1400kWh, 700kWh mjesečno? Pa što radiš sa toliko puno struje? Griješ se na struju?
A da promjeniš uređaje i kupiš neke energetski učinkovitije, to će ti se brzo isplatiti.
Nemam pare, a vec imam kredit za menjanje nekih prozora i vrata.

Da, grejem se na struju, takve su nam zgrade od pocetka, na TA peci.

P.S. Ne, mesecno 1400kw trosim u spicu, dok ovako oko 1200kw mesecno zimi.

Nemam pare, a vec imam kredit za menjanje nekih prozora i vrata.

Da, grejem se na struju, takve su nam zgrade od pocetka, na TA peci.

P.S. Ne, mesecno 1400kw trosim u spicu, dok ovako oko 1200kw mesecno zimi.
Mjesečno? Uh, pa ja sam u prvih 6 mjeseci ove godine potrošio 1348kWh, sveukupno. Ali dobro, imam centralno u stanu, ali kuhamo na struju, a ne na plin.
Ja sam imao TA peć kao klinac, lijepo je grijala. Ali to treba uključivati po noći. Pa dobro, a koliko je struja po ljeti kad nema grijanja? To je pretpostavljam nekakav polugodišnji obračun struje?

Mjesečno? Uh, pa ja sam u prvih 6 mjeseci ove godine potrošio 1348kWh, sveukupno. Ali dobro, imam centralno u stanu, ali kuhamo na struju, a ne na plin.
Ja sam imao TA peć kao klinac, lijepo je grijala. Ali to treba uključivati po noći. Pa dobro, a koliko je struja po ljeti kad nema grijanja? To je pretpostavljam nekakav polugodišnji obračun struje?
Pa i ukljucujem po noci, ali potrosnja je ista bilo kad da se ukljucuje. Evo sada za jul 250kw smo potrosili, malo smo kuvali zbog vrucina, verovatno je to otislo na klimu i bojler.
ја више лети трошим
Pa kako? Jedino ako se zimi ne gresjes na peci.

Pa i ukljucujem po noci, ali potrosnja je ista bilo kad da se ukljucuje. Evo sada za jul 250kw smo potrosili, malo smo kuvali zbog vrucina, verovatno je to otislo na klimu i bojler.

Pa kako? Jedino ako se zimi ne gresjes na peci.
Pa da, to si u pravu, potrošnja je ista, ali ako je dvatarifno brojilo u pitanju, onda je noću niža tarifa (bar je kod nas tako, od 22-8 ljeti i od 21-7 zimi). Pa u konačnici ispada niži račun, iako je potrošnja ista, jer je više kWh potrošeno po toj nižoj tarifi.

I ja potrošim više struje po ljeti jer imam klimu koja radi po cijele dane. Oko 200kWh po zimi i oko 300kWh po ljeti..

Pa da, to si u pravu, potrošnja je ista, ali ako je dvatarifno brojilo u pitanju, onda je noću niža tarifa (bar je kod nas tako, od 22-8 ljeti i od 21-7 zimi). Pa u konačnici ispada niži račun, iako je potrošnja ista, jer je više kWh potrošeno po toj nižoj tarifi.

I ja potrošim više struje po ljeti jer imam klimu koja radi po cijele dane. Oko 200kWh po zimi i oko 300kWh po ljeti..
Pa kazem, nocu palim peci, bojler, kuvam, jedino klima mora leti da radi danju, ali opet ne trosimo ni tu mnogo jer sam ja osetljiva na klimu, pa teram moje da je gase.

Hladno mi je od klime, draza mi je i vrucina, barem je prirodna.

Pa kazem, nocu palim peci, bojler, kuvam, jedino klima mora leti da radi danju, ali opet ne trosimo ni tu mnogo jer sam ja osetljiva na klimu, pa teram moje da je gase.

Hladno mi je od klime, draza mi je i vrucina.
Pa dobro. Ja toplu vodu imam od toplane, pa mi bojler ne treba. A klima mora raditi jer bi dobili toplinski udar. Osobno, više volim zimu i hladnoću, nego ljeto i vrućinu. Zimi se obučeš i ugriješ se, a ljeti kad je vruće, nema ti spasa.

Pa dobro. Ja toplu vodu imam od toplane, pa mi bojler ne treba. A klima mora raditi jer bi dobili toplinski udar. Osobno, više volim zimu i hladnoću, nego ljeto i vrućinu. Zimi se obučeš i ugriješ se, a ljeti kad je vruće, nema ti spasa.
Ja i zimu i leto volim, ali jeste, mogu da budu "gadni" svako na svoj nacin.

Back