Stručna srednja --> studije u inostranstvu

Zanima me da li je moguće upisati studije u inostranstvu (npr. u SAD) ako pohađam stručnu srednju? Trenutno idem u elektrotehničku (IT smer), pa me zanima da li da pokušam.. Velika mi je želja, ali išao bih samo ako dobijem neku vrstu stipendije.
Hvala unapred!
nije bitno u koju si skolu isao vec ratifikacija. konkretno ako pricas o SAD oni mogu da ti urade u ambasadi procenu diplome i do fakulteta koji upisujes zavisi da li ce to uvaziti ili ne. mada u americi tesko, sem ako ne odes na neku nizerangiranu visu skolu (komjuniti koledz) za koju stvarno nema svrhe ici preko.

ali nema razloga da ides preko da studiras. jer ako ovde zavrsis fakultet i imas neko trazeno znanje, to ce ti se vaziti svuda u svetu, a ratifikacija i prevod je najmanji problem.

nije bitno u koju si skolu isao vec ratifikacija. konkretno ako pricas o SAD oni mogu da ti urade u ambasadi procenu diplome i do fakulteta koji upisujes zavisi da li ce to uvaziti ili ne. mada u americi tesko, sem ako ne odes na neku nizerangiranu visu skolu (komjuniti koledz) za koju stvarno nema svrhe ici preko.

ali nema razloga da ides preko da studiras. jer ako ovde zavrsis fakultet i imas neko trazeno znanje, to ce ti se vaziti svuda u svetu, a ratifikacija i prevod je najmanji problem.
Da, tako i razmišljam.. jedino da upadnem na neki "bolji", ovako smatram da ne vredi.. Preveliki su troškovi, itd :/
A i čuo sam sa na FTN-u ovde u NS dolaze i inostrane kompanije i velika bude potražnja, ne znam da li je to istina.
Hvala svakako, ima vremena do toga, ali sam samo hteo da porazmislim o tome! :D

Da, tako i razmišljam.. jedino da upadnem na neki "bolji", ovako smatram da ne vredi.. Preveliki su troškovi, itd :/
A i čuo sam sa na FTN-u ovde u NS dolaze i inostrane kompanije i velika bude potražnja, ne znam da li je to istina.
Hvala svakako, ima vremena do toga, ali sam samo hteo da porazmislim o tome! :D
Koliko znam, dobri studenti sa ETFa u Beogradu su razgrabljeni od strane kompanija, firmi, itd
Generalno, diplomirani studenti tehničkih i prirodnih fakulteta kod nas lako nađu poslediplomske studije u inostranstvu, a i posao
Važno je samo da naučiš stvari na studijama, jer ljude iz inostranstva zanima posle koliko znaš, niko se ne oduševljava samom diplomom ;) Diplome se pravolinijski nostrifikuju, posebno što sad imamo jasan broj ESPB pa je lakše upoređivanje

Koliko znam, dobri studenti sa ETFa u Beogradu su razgrabljeni od strane kompanija, firmi, itd
Generalno, diplomirani studenti tehničkih i prirodnih fakulteta kod nas lako nađu poslediplomske studije u inostranstvu, a i posao
Važno je samo da naučiš stvari na studijama, jer ljude iz inostranstva zanima posle koliko znaš, niko se ne oduševljava samom diplomom ;) Diplome se pravolinijski nostrifikuju, posebno što sad imamo jasan broj ESPB pa je lakše upoređivanje
Hvala puno na odgovoru! 😀
Nadam se da će se meni nešto slično desiti na FTN-u 😅

U USA možeš upisati školu koju hoćeš ako platiš. Svaka ima različiti cenovnik upisa, bolje su naravno skuplje, jeftinije nisu tako dobre. Za stipendije nije sigurno, to je težak proces, neko uspe, većina ne. MOžeš da angažuješ advokata ali i nejga treba platiti. Ono što se zanemari je cena priprema dokumentacije, treba sve da se prevede i to sudski, i to nije jeftino. Jasna Filipović Bojić se napuni para od tih prevoda. Ako si sportista može da tražiš takvu stipendiju, Jedno vreme su relativno lako davali stipendije veslačima, bila je velika jagma u USA za talentima u veslanju, ne znam da li još uvek prolazi ta fora, dosta ih je tako otišlo. MOžda može i neka stipendija povezana sa slikanjem, glumomo nekom vrstom umetnošću.

Back