Stres zbog škole

Young_blood

Poznat
Poruka
7.391
Ja mislim da se previše stresiram zbog škole.Kada odgovaram ili radim kontolni,tresu mi se ruke i imam osećaj kao da ću dobiti šlog.Roditelji i društvo mi kažu da to ne valja,da je štetno po zdravlje,ali to je jače od mene.Kako da to prevaziđem,iskorenim?Imate li neki savet?:dash:

Ih ako se nerviras zbog neceg tako nebitnog kao sto su ocene, pogotovo sada kada svako vece selo ima prvatnu srednju skolu i fax cija je cena konkurentna drzavnom, 3x lakse ga je zavrsiti a posao ces dobiti jedino ako su u prvih 0.1% u zemlji ili preko veze onda, zaista nemam reci...

Razgovaraj sa psihologom o taktikama sprečavanja treme
Prvo je naravno važno da smisliš šta te tačno plaši "mislim da baš ništa ne znam da objasnim" ili "taj nastavnik ima neke specifične stvari koje moraš da uradiš za dobru ocenu" itd. Onda smišljaš taktiku kako to da prevaziđeš.
Verovatno je uvek dobra taktika uvežbavati odgovaranje kao da treba da u filmu glumiš đaka koji odgovara i sve lepo zna. To je sastavni deo preslišavanja komplikovanijeg i težeg gradiva.
NIJE dobra taktika "Sad ću malo da iščitam gradivo... hmm... ovo je lako... ovo kao znam..." .

stres je skup reakcija kojima organizam reagije na stetne faktore iz spoljasnjih i unutrasnjih cinilaca. ima tri faze sok kada se suoci, druga kada se bori i treca kad iscrpi snage.
raste pritisak krvi, raste secer u krvi, adrenalin , ..., stvara se situacija za borbu ili beg, e sad kad se ljudima to cesto desava i kada nije potrebno a najcesce psihicki se odredi da treba kao npr fobija - nepotreban strah i kad dugo traje onda se organizam prilagodjava na takav rezim rada, mu postaje normalno, to lucenje u krvi i onda se javljaju bolesti secer, pritisak, ...

neki faktori stresa: hladnoca, toplota, buka, vibracije, otrov..., ili psiholoski faktori: velika odgovornost, poremeceni medjuljudski odnosi...

nije problem ona pozitivna trema, koja i nestane kada se javi odgovaranje, ja sam cas imao stres pri odgovaranju pa dodje doba nemam ni malo pa opet sve tako, ucim kazem treba da naucim, to bas me briga napravim se glup ucim ali veseo pa makar i imao i previse da ucim, kad odgovaram zaeban profesor oce trecinu razreda da obori ostali samo dvojke, ja doso zadnji dan pricam ja s njim ko sa drugom jos kazem e ovo sam mogao ovako ovo trebo onako on gleda u mene. rasporedim vreme, napravim podelu tema kad radim nesto, usmene manje voleo stas lose izrazavanje al posle se naviknem, lupim nesto ne izrazim se dobro smeje se neko ja ga ladno uvredim ostali uuuu, ova me istera s casa ja joj kazem ti si kriva a i jeste. dodje neko upisivanje ja jos opusteniji ono i ovi frajeri se stisli ja gledam zadnja dva zadatka znam 100% al ja odvojio vreme za druga i radim njemu moje ne, bas me boli. i opet uvek bio medju najboljima i sve je bas bilo u redu imao sam pozitivnu zalozenost i svesnost, pa i tremu i ostalo sto se toga tice ali nemogu je jasno definisati, nadjes neko svoje unutrasnje resenje
znam za slucajeve da su se onesvestili pri odgovaranju plakali zbog 4 dok se ne pogube totalno, dobili bolest zbog jednog predmeta, ubili se zog ispita ta idi bre u pm.

kako se osloboditi stresa:

preispitaj se tacno identifikuj uzroke, stresne situacije

nemoj potiskivati emocije, placi, pricaj prijateljima, roditeljima o tome, jer tu su za tebe i uz tebe kao i pravi prijatelji, duzi se, ne povlaci se u sebe

potrazi pomoc strucne osobe u skoli mozes i van nje

energiju i potiskivanu agresiju prazni kroz fizicku aktivnost, budi aktivna, uci o pravilnoj ishrani, sportu, vezbama koje su za tebe i tvoj uzrast da budes zdrava i da imas skladno telo i to bude i siguran psiholoski plus

dovoljno se odmaraj, imaj redovan, kvalitetan ritam sna

pronadji hobi razonodu

nemoj da se stidis , stid je neprijatelj

isplaniraj obaveze, napravi redosled, nemoj nagomilavati aktivnosti

zamisli sebe kako mozes to, ubedi sebe jer i onako videces posle nekog vremena kad se osvrnes u nazad mnoge tada teske stvari ce ti izgledati lake

nekad covek misli da je slab, podceni se a onda kad se doooooooooooooobro trgne ili kad ga drugi trgnu vidi da nije al mora bas ono da se trgne, zamisli lava koji spava i onda kada se probudi, samo teeeeeeeeeeeeeeeeeeeeesko je probuditi se, otvoriti vidike, prosiriti svest

duboko nadjen i izvucen pravi uzrok za posledice je vazan

vodi evidenciju sta si preduzela, sta postigla, drugacije se zaboravi i ne zna tacno

vidim ima i na netu kako izbeci kako se osloboditi stresa...

nemoj previse da se opterecujes

ja kad nekad dosta dugo i bez cilja mislim zasto je to lose bilo i zasto tako ovo ono, onda mi to bude jos gore

da znam sta jos rado bih rekao

i uzivaj bre u tom dobu zivota koje je najlepse

eto malo od vikipedije i mene

ma procice vremenom... popijes casicu rakije, ili ako vise volis pojedes cokoladu neku :lol:
a i mozes to da iskoristis u svoju korist, kazes profesoru kad odgovaras 'jooj meni je hladno, tresu mi se ruke, imam tremu blabla' obicno se smiluju takvima, gledaju da te postede, budu fini, najozbiljnije :lol:

Back