Streaming problem

User Friendly

Buduća legenda
Poruka
25.007
TV LG UK6300
PC RYZEN 1600, 16GB RAMA, 1060 GTX 6GB.
HDD Seagate 1tb ST1000DM010.
Ruter TENDA na koju su ethernet kablom vezani tv i komp. Po specifikaciji, kablovi i ruter treba da podrzavaju brzine do 100mb/s.

Problematika.

Sa pc serujem folder sa filmovima preko aplikacije Smart Share na tv. Filmovi su na disku seagate koji je sata3, vezan sata3 kablom. Gigabitne su mrezne kartice.
Filmovi su sa 7 audio snimaka, u full hd rezoluciji i strimuju je sa brzinom koja varira od 5mb/s do 25mb/s, nekad zna i da ide malo vise, ali nikad punom parom ne radi.
Kada udjem u task manager, pratim na drugom monitoru brzinu mreze. Desava se da posle nekog vremena na tv se ukljuci baffer video snimka, a network speed padne na 0 mb/s.
Dok je to u padu, ja mogu sa pc-ja da udjem na internet i da gledam fejs, b92 i sl. Znaci, nije sad da internet je u padu, tv ne prijavljuje da je kabal diskonektovan ili da ima problema sa mrezom.
Kablovi su novi, ne savijani, ne gazeni i sl.

Ima li neko ideju u cemu je problem? Ruter? Pc? Smart Share?

Na glavnom sbb ruteru ciji signal tenda ponavlja postoji filter mac adresa koji onemogucava bilo ciji pristup mojoj mrezi. Samo uredjaji koje ja rucno dodam mogu da se zakace na wifi, tako da niko sigurno ne koristi moj net.

Ako nije problem sa mrezom, tj lanom, onda moze biti da zapinje citanje sa diska. U svakom slucaju tada mozes videti kako ide pristup na komp sa telefona ili necega. Ako je to ok onda smartShare baguje.

Prikljucio sam na sbb ruter direktno. Odgledao jednu epizodu serije od 45 minuta i nije bilo problema. Ono sto mi je cudno, da stream ne radi brze. Uvek je tv za malcice ucitao vise od onoga sto sad pusta. Sto ne skine odmah celu epizodu, punom brzinom pa onda ne pusta lagano? Kao da ne koristi pun kapacitet mreze. Jedino ako ovi Korejci retardi nisu ugradili neku krsinu od mrezne karte tipa 10mbs.

Koja je rezolucija filmova koji se streamuju i koji su CAT kablovi?

U suštini ne bi trebalo da te čudi ako streaming opadne posle nekog vremena jer je to poprilično opterećujuće za 4K televizore ako streamuješ 4K content. Može doći do prekida slike i slično, pogotovo ako router sam po sebi određuje kom deviceu ide koliko speed.

Kablovi su takođe bitan faktor onoliko koliko i network adapteri.

Moj predlog nije streamovanje, već puštanje filmova preko kvalitetnijeg USB-a, a svu muziku inače puštam preko Subsonic Music Streamer-a. To su sve programi koji idu preko Windowsovog DLNA, a možeš da podesiš i da direktno streamuješ na TV i svu kontrolu imaš na PC-u i bez LGevog software-a.

Probaj to prvo, pa ako te to spasi po pitanju buffera, onda ćeš znati da je do LGovog softvera. POzz

Koja je rezolucija filmova koji se streamuju i koji su CAT kablovi?

U suštini ne bi trebalo da te čudi ako streaming opadne posle nekog vremena jer je to poprilično opterećujuće za 4K televizore ako streamuješ 4K content. Može doći do prekida slike i slično, pogotovo ako router sam po sebi određuje kom deviceu ide koliko speed.

Kablovi su takođe bitan faktor onoliko koliko i network adapteri.

Moj predlog nije streamovanje, već puštanje filmova preko kvalitetnijeg USB-a, a svu muziku inače puštam preko Subsonic Music Streamer-a. To su sve programi koji idu preko Windowsovog DLNA, a možeš da podesiš i da direktno streamuješ na TV i svu kontrolu imaš na PC-u i bez LGevog software-a.

Probaj to prvo, pa ako te to spasi po pitanju buffera, onda ćeš znati da je do LGovog softvera. POzz
Rezolucija je 1080p, dolby digital audio.
cat 5 su kablovi, trebalo bi da podrzavaju do 100mb/s brzinu prenosa. Bojim se da ruter ne moze da izdrzi toliki prenos, na sbb ruteru je bolja situacija, ali se desi i tu da zabode.
Pa jbga, jedna sezona serije ima 100gb, meni bas treba mnogo prostora. Ne znam da li takav usb postoji, jedino neki eksterni hdd.

Koliko ce citati a koliko baferisati zavisi od softvera u TV.
Hoces da kazes da ako ja npr dignem na drugi komp plex ili kodi i instaliram to na tv-u, da ce pustanje serija i filmova ici bolje?

NIje samo do toga princip. Imaš tu puno začkoljica. Nemoj se samo nervirati. Fora je sledeća:

TV ima svoj procesor koji mora da omogući protok i buffer kako bi se slika prenosila. Čak i da radiš direktno sa kompa na komp imaćeš problema jer net speed zavisi. Postoje faktori koji utiču na to sve. Podeliću ih u dva segmenta.

PRVI SEGMENT

1. Tip kabla.

Ako je CAT5, postoji nekoliko verzija CAT5 kablova i oni se većinom koriste jer su najjeftiniji i najpristupačniji za kupovinu. Mnoge kompanije biraju CAT5 kablove za svoje uređaje. Protok nije konstantnih 100mbit/s već je to optimalan nivo signala i smanjuje se što je duži kabl. Na već pet metara dužine, signal je upola slabiji kod većine CAT5 kablova. Protok će se i dalje dešavati normalno ukoliko za tim postoji potreba, ali to se mora ručno podešavati što na kompjuteru, što na ruteru! Ukoliko se ostavi Windowsu da sam definiše šta treba, a šta ne treba, signal će se smanjiti radi uštede energije. Dakle, treba sa CAT5 kablom se mora podesiti da kompjuter ne šalje signale ON-DEMAND već da je sve dedicated i u Real-Time funkciji sa procesorom. To ti je 33% posla.

2. Tip network adaptera u kompjuteru u odnosu na TV i TV CPU.

Mnoge kompanije koje proizvode TV će naznačiti da imaju Ethernet port, ali ne i koji tip Ethernet portova. Postoje Ethernet portovi koji mnogo bolje rade sa CAT 6 ili CAT 7 kablovima. Moguće je da je port sasvim okej i da nema nikakvih problema, ali CPU TV-a jednostavno ne može da isprati buffere veće od recimo 2-3MB. TV je zatvoren sistem koji se mora posebno podešavati kako ne bi bio on-demand već dedicated, a za to je potrebno otvarati ili koristiti administratorsku regulaciju funkcija kojoj se pristupa preko određeje šifre na daljinskom upravljaču. Većina portova je često namenjena browser funkciji i relativno YouTube gledanju snimaka. I dalje možeš da gledaš film, ali moraš da sačekaš da se buffer odradi i da se film dovoljno očita, a na sve to da se pomoliš da neće negde na polovini da zaboravi na to da treba da učita film od dva-tri sata. CPU u TV-u su često dno dna. Često prilikom uključivanja TV-a se mora dodatno čekati za neke funkcije. Još gore je što je potrebno imati administratorske privilegije za čišćenje keširane memorije. Neki televizori ni ne dozvoljavaju da se taj keš očisti, a onda vremenom funkcije drastično oslabe, a TV uspori čak i kod najsonovnijih radnji i menjanja kanala.

DRUGI SEGMENT

1. Keš TV-a i CPU TV-a

Ti možeš staviti USB na TV sa gomilom podataka, ali imaj u vidu da će TV da očitava sve te podatke i da će to da uspori rad TV-a. Bolje je držati jedan manji file koji se lako može pročitati, nego li 100 epizoda koje pojedinačno mora da učitava i reguliše. USB u takvim uslovima će se pregrejati! Dakle, ne treba ti neka zver od USB-a, ali je poželjno da je od aluminijuma i da je od relativnih 32-64Gb memorije.

2. HDMI kabl je najidealnije rešenje

Preko HDMI-ja ti direktno povezuješ PC sa TV-om i praktično imaš drugi monitor. Kabl je bolji za prenos signala i izdržljiviji što sa elektronskog, što sa tehničkog aspekta.

-------------

Razumem da želiš da imaš idilu u kojoj sve radi cakum pakum, ali tu uvek postoje cake i fore sa tim koju vrstu filmova puštaš, na koji način gledaš Netflix itd. Razumem da u ovo doba sve bi trebalo samo da bude Plug'n'Play i da je bespotrebno iskomplikovano. Ali šta je, tu je. Uvek je tako bilo sa kompjuterima.

Netflix je često predodređen za direktno puštanje preko nekog uređaja koji se koristi za povezivanje sa kablovskim operaterom i njihovom selekcijom televizijskog programa.

-------------

Rešenje 1: CAT6 ili CAT7 kabl

Rešenje 2: HDMI kabl

Alternativno Rešenje - Drugi Router sa boljim protokom.

Drugo Alternativno Rešenje - USB u Router, Media Server na Routeru.

Koji ruter preporucujete?

Manje-više nebitno je to, bitnije je da lokalizuješ gde je bottleneck za buffer. U najgorem slučaju je do modela TV-a, a s obzirom da nisam korisnik istog - ne znam ništa o tome.

Ja bih na tvom mestu čačkao PC network strukturu u odnosu na router i signal.

Router je odličan dokle god ima opciju da se po DHCP-u određuje gde i koji uređaj na kom IP-u može da ima kakav protok.

Ali ako je bottleneck TV, možeš da mu nakačiš i 600 tb internet speed, i dalje će da radi onako kako mu je predviđeno.

Iskreno ti preporučujem da streamuješ sve sa PC-a jer je najbrže i najjednostavnije za podešavanje.

Ako imaš novca uzmi D-Link, ali ako nemaš uzmi najobičniji TP-Link za 1000-1500 din, ne znam tačno cene sada. Pre kupovine na sajtu proveri firmware.

Drugo, možda i ne moraš da kupuješ router dokle god imaš pristup svom routeru i mogućnost da menjaš speed u zavisnosti od toga koji je DHCP namenjen kom uređaju. Za TP-Link koji sam kupio pre par godina da bih pravio brige network u kući znam da definitivno ima opcija podešavanja protoka brzine i dedicated je stalno. To je fantastična stvar i nema kolebanja između korisnika koji koriste, jer jedan hoće torent da skida, drugi hoće da gleda crtaće, treći bi da igra lol, četvrta hoće da gleda kineske prodavnice online, peti hoće da šalje slike u inostranstvo, a šesti bi da pušta youtube. I onda se svi nakače na net, a ako nemaš mogućnost da wlan i lan podešavaš po principu protoka koji je dopušten uređajima, onda nagrabusiš.

Razmišljao sam malo i o tome šta može drugi problem da bude u odnosu PCa i TV-a a to je timestamp i handshake između toga kako se definiše prenos signala. Ako se na signal čeka duže od određenog broja sekundi, automatski prestaje signal da se traži! Kod nekih televizora ovo je podešeno na 90 sekundi, kod drugih je podešeno na 60, a kod trećih i modernijih na po 30 sekundi. Može da dođe do momentalnog prekida signala ili do toga da TV zaboravi koja je šifra za network. Dok ti ukucaš šifru za network da bi se povezao, timestamp istekne i pokazivaće ti da šifra nije tačna! U stvari šifra je tačna, ali TV ne može da adekvatno komunicira sa ruterom i mrežom. Ovo se može dogoditi i u toku filma i to baš na svakih 30ak sekundi dok se refreshuje timestamp. Ovo je veoma retko, ali sam video da je moguće da se dešava kada sam bratancu popravljao tv signal.
Ako imaš šifru na ruteru, gasi. Probaj to, možda ti pomogne!

Rezolucija je 1080p, dolby digital audio.
cat 5 su kablovi, trebalo bi da podrzavaju do 100mb/s brzinu prenosa. Bojim se da ruter ne moze da izdrzi toliki prenos, na sbb ruteru je bolja situacija, ali se desi i tu da zabode.
Pa jbga, jedna sezona serije ima 100gb, meni bas treba mnogo prostora. Ne znam da li takav usb postoji, jedino neki eksterni hdd.
Postoji. Imaš USB Flash od 128gb,256gb,512gb..kod nas u Srbiji barem..ima i od 1T..

Nikakav problem nije da strimuje sa kompa. Sa rutera ili kompa sve jedno. jedino sto sa kompa ulazi kabl u igru dok sa rutera samo wifi.
U svakom slucaju ne verujem da taj stream prelazi 10 megabita (uh to je cak mnogo )pa da treba neki skup ruter.

Back