STRAVIČNA NESREĆA U KANJONU MORAČE: Autobus sleteo u provaliju, poginulo 16 osoba

Na Zlatiboru je Velja Ilic "ispravio" lakat krivine i odmah je troje (?) mladih izginulo: put jeste bolji, verovatno moze da bude i jos bolji, ali je ostao zahtevan - ne moze da se jurca i stavlja mozak u teglu, pa ni da auto ide po shinama...

Kakvih sam se sve gluposti nagledao na Ibarskoj magistrali i putu kroz CG - nema to veze sa infrastrukturom, vec sa ljudima koji prave gluposti, koji se ne ponasaju kako treba u saobracaju...

Ma kako da ste dobar vozač, taj deo puta gde se desila nesreća je očajan sam po sebi, Zlatibor je mala maca uvek bio, a pogotovu sada sa brzim trakama.
Znam mnoge iskusne vozače koji su se u Platijama prevrtali. Gledao sam, pre 2 meseca, najviše je turističkih autobusa iz Rumunije, autobus se retrovizorom češe o stenu, ide najopreznije moguće.
Platije su kanjon Morače, ne znam da li je ikome na svetu, a da ne mora, a Cg nisu morali da tu prave put, palo na ludu glavu da na takvom prirodnom ambisu prave saobraćajnicu. Oni su čak predlagali da se to sve potpi, pravi hidrocentrala, ali ne vredi, zaebali su sami sebe pre 60 godina.

Nema sumnje da je i neprilagođena brzina uzor nesreća. Ovaj Rumun je sigurno bio umoran. Sećam se slučaja od pre 20 godina, bilo mi je jezivo, ali sam zapamtio, sleteo je školski autobus u ambis. Kako je utvrđeno, vozač je u Platijama menjao CD i izgubio kontrolu.

Kaze neki svedok nas lik sto zivi u Luksemburgu da je padala sitna kisica i da se na putu od mesavine vode i ulja stvorila kao neka pena.

Ne znam dal ste ikada imali mogucnost da osetite to - ja jesam vise puta na ibarskoj .

To se desava skoro uvek u letnjem periodu kada je velika koncentracija vozila i samim tim naslage ulja na putu su mnogo vece nego inace jer kisa pada redje plus saobracaj je nekoliko puta veci nego u ostalom delu godine.

Auto se u tim trenucima ponasa kao sa letnjim gumama na snegu.

I kad je takva situacija brzinu treba oboriti na 40-60 km na sat

E sad vozac iz Rumunije nije verovatno to znao iza tunela je krivina , autobus ga zaneo i proklizao , a na ugrozenoj tacki nisu postavljeni betonski zidovi vec obicna metalna ograda koja nema sanse da moze da zadrzi toliko vozilo na putu.

I desila se jedna strasna nesreca.

Back