strani, ali STRANI filmovi...

Nodi-wolf

Domaćin
Poruka
3.965
Odavno vec razocarana americkom kinematografijom pocela sam da gledam STRANE filmove...
Naravno prvo sto sam primetila je degradacija ovih ostvarenja...
Npr. korejski filmovi kratak opis-izuzetne price, logicki tvistovi, budzet prilicno veliki, kadrovi mastoviti, obracanje paznje na detalje, posebno kada je rec o trilerima i ratnim filmovima...
Njihova kinematografija je prevazisla americku baziranu danas iskljucivo na efektima, pogotovo 3D efektima,
gde se zaboravlja na pricu glumu itd...
Moj najveci problem je KAKO PRONACI DOBAR STRANI FILM..?
Sada sam presla na poljske, ali sam se bazirala na knjige koje sam citala,
ili ako sam nacula za neki film...
Kod Svedskih sam se uglavnom bazirala na Ingmar Bergama, a od glumaca matorog skarsgarda,
kod finskih na rezisera Aki Kaurismakija, Francuske lako nalazim ali cesto nalecem na glupe filmove iskreno,
koprodukcije skandinavaca su se pokazale veoma dobre, itd...
Da li postoji iko ko je zainteresovan za STRANU kinematografiju,
da bismo preporucivali filmove i razmenjivali utiske o istem, i naravno da bi olaksali zivot jedni drugima ako je neki film los da ne gubimo vreme...

Thumb:Ne zelim da ulazim na svaku temu posebno,
a ovo je za strane je sala...
Zato sto ljudi obicno kazu:
'Ja gledam samo strane filmove..!'
'Mislis gledas samo Americke..?'
Ali dobro, verovatno ce neko skontati zasto je tema ovakva...
Mislila sam da su se pokusaji degradacije na forumu smanjile vremenom... :)

Ali slobodno odgovorite na temu..? :D

Bata:Ja zaista nisam sigurna kako funkcionise pretraga na IMDB,
osim one osnovne, eto npr sa tim listama uopste nisam upoznata,
(to nije moja struka...mislim, racunarstvo i informatika...),
ali cu probati da nadjem...

Poslednja izmena:
http://www.imdb.com/list/ptDFE18i6tw/
Imaš francuske režisere, kreni redom. :)

Nema nekog izmišljnja, u vezi teme, Bunjuel, Bergman, Kurosava, Felini, Lang, Novi nemački film(Herzog, Fasbinder)...

Da ovo je sasvim u redu da probam, ali i dalje sam zabrinuta jer mi se parfrancuskih fimova uopste nije dopalo...
Cini mi se da su to Doberman, love me if you dare, i satvarno ne mogu sada da se setim jos naslova..
Mada sa druge strane dopala mi se Mrznja i Otpozadi... i opet ne mogu da se setim jos naslova...
I trenutno me vise zanimaju poljaci i skandinavci...

The-Shawshank-Redemption1.jpg

U predpubertetskom i pubertetskom periodu palili smo se na američke filmove,
zbog kauboja i indijanaca, konjice koja uvek dođe u zadnji čas, pucnjave i sve te tarapane.
Kada smo sazreli, normalno je da su se i kriterijumi promenili i da se traže ozbiljni filmovi,
realistični, koji odražavaju stvarni život i realne priče....
Tada sam prestao da gledam američke filmove. Njihovi su filmovi bez duše, prepuni šablona,
nasilja i kompjuterski obrađenih efekata. Takvi filmovi mi ne prijaju...
Ponekad pogledam film sa Robertom de Nirom i Al Paćinom, jer znam da njihova reputacija neće
dozvoliti da prihvate bilo šta.

Volim ruski film. Ne svaki, razume se. Većina filmova su odlični....

Al si ga ti promašio, kao da nisi gledao filmove od 80ih kad su De Niro i Paćino u pitanju...
Nego cela ova priča oko realističnih filmova, ok je da ih ljudi preferiraju i ja sam među njima,
ali kao što kaže Sorentino juče na Kustendorfu, najveća istina može da bude između laži, zato postoji fikcija, nadrealno, snovi, Bunjuel, Linč, Felini... Holivud.

Poslednja izmena:
Al si ga ti promašio, kao da nisi gledao filmove od 80ih kad su De Niro i Paćino u pitanju...
Nego cela ova priča oko realističnih filmova, ok je da ih ljudi preferiraju i ja sam među njima,
ali kao što kaže Sorentino juče na Kustendorfu, najveća istina može da bude između laži, zato postoji fikcija, nadrealno, snovi, Bunjuel, Linč, Felini... Holivud.

Nisam najsigurniji da sam te najbolje shvatio kada, u početnom delu,
govoriš o De Niru i Paćinu u 80 - tim.
Malko mi je razbrčkano.
Pa, budi ljubazan, uverljivije mi obrazloži moj promašaj....!
Na šta si tačno mislio ?

Inače, da ti kažem nešto - što se ova dva glumca tiče, gledao sam šleper njihovih filmova.
Mislim da se teško može iskopati da su nešto snimili, a da ja nisam gledao....

Svakako su De Niro, Pacino, Dejvid Linc i drugi pobrojani velika imena
(pomenuto De Nirovo ime npr. vadi glup film, jer gledam taj film samo zbog neverovatne glume De Nira...)...
Konkretno problem kod americke kinematografije je sto iz kvantiteta prizilazi kvalitet,
na koliko izvikanih filmova dolazi jedan dobar..?
Nisam ja rekla da ne gledam uopste i da uopste ne cenim americku kinematografiju,
vec ne podnosim serviranja, stotine i stotine glumaca,
i stotine i stotine rezisera od kojih je tek toliko dobrih,
da kada bi se onu uzeli u stvari holivud bi bio jak...
Ne uklapam se u kalupe sablone, te ako se ti filmovi snimaju za siroke narodne mase, ja u njoj nisam i necu da budem...

Svakako su De Niro, Pacino, Dejvid Linc i drugi pobrojani velika imena
(pomenuto De Nirovo ime npr. vadi glup film, jer gledam taj film samo zbog neverovatne glume De Nira...)...
Konkretno problem kod americke kinematografije je sto iz kvantiteta prizilazi kvalitet,
na koliko izvikanih filmova dolazi jedan dobar..?
Nisam ja rekla da ne gledam uopste i da uopste ne cenim americku kinematografiju,
vec ne podnosim serviranja, stotine i stotine glumaca,
i stotine i stotine rezisera od kojih je tek toliko dobrih,
da kada bi se onu uzeli u stvari holivud bi bio jak...
Ne uklapam se u kalupe sablone, te ako se ti filmovi snimaju za siroke narodne mase, ja u njoj nisam i necu da budem...
A koji je tebi omiljeni De Nirov film?
Meni je Showtime (2002)

...
Ponekad pogledam film sa Robertom de Nirom i Al Paćinom, jer znam da njihova reputacija neće
dozvoliti da prihvate bilo šta.

Volim ruski film. Ne svaki, razume se. Većina filmova su odlični....

Grofe, u zabludi si što se De Nira tiče. Taj čovek u dugi niz godina snima samo sranja. Pogledaj Killing season i sve će ti biti jasno. Nema više ni jedan glumac koji drži do nekog umetničkog integriteta...

A, što se tiče teme, ona je skroz na mestu. Naime, istina je da postoje ljudi koji ,,gledaju samo strane filmove", a kad ih pitaš nešto o filmu, krajnji domet im je Brus Vilis ili tako neka druga budaletina. To je kao i kod onih, koji slušaju samo ,,stranu" muziku, a neka bliža profilizacija ne postoji. Sve se svede na tamo neku Lejdi gagicu ili neku drugu malograđanku. Ove pojave, istina, čovek bi trebao definisati i savladati još u toku puberteta, ali to više nije slučaj zbog idiotizacije društva i nepostojanja mehanizama za stvaranje intelektualnog otpora za takve sadržaje.

Evo da ne ispadne da nisam postavila ni jednu preporuku,
a da trazim od vas da mi preporucite film...
Ratni korejski film moderne produkcije, kamera i kadrovi su savrseni,
na sta se posebno obraca paznja u Korejskoj kinematografiji...
(segmenti u vidu kada nastaje opsta frka, covek koji zivi od prodaje kolaca od pirinca, umesto da bezi ili da se bori, ih skuplja i cisti sa zemlje...
Savrseno uradjen prelaz u flesbekove, cak bolje nego u Oldboy... Detaljno... Neverovatan broj prikaza razlicitih smrti koje mogu da se dese u jednom ratu...
(npr, u americkim filmovima obicno umiru u pucnjavi, poneka granata, eksplozija, i tuca...)
prica uglavnom pije vodu i krajnje je dinamicna,
(kao i svaki ratni film verujem da su neke stvari preuvelicane...),
kazu po istinitom dogadjaju, sto doprinosi vezanosti za likove,
NAJLEPSA STVAR I ONO STO VOLIM DA VIDIM A STO U HOLIVUDSKIM RATNIM FILMOVIMA CESTO NEMA,
NEMCI PRICAJU NA NEMACKOM, KINEZI NA KINESKOM, AMERIKANCI NA ENGLESKOM, RUSI NA RUSKOM, JAPANCI NA JAPANSKOM,
sto izuzetno doprinosi kvalitetu filma i prikaza razlicitosti ljudi,
a ne kao i obicno u americkom filmu npr. http://www.imdb.com/title/tt0215750/ i Rus i Nemac pricaju na engleskom..? O.o
Savrseno se razumeju... Jednostavno vidi se da tu nema nekog obracanja paznje na detalja,
(pa boze moj kada su tolkin i marten mogli da izmisljaju jezike,
najmanje sto ocekujek od filma o realnosti je da upotrebite postojeci jezik..!)
ocena filma nije realna jer npr.
ova sitina od filma ima vecu ocenu
http://www.imdb.com/title/tt1091191/?ref_=nv_sr_1

A ovo je film...
http://www.imdb.com/title/tt1606384/

I da potpuno je u redu da neko odgleda film i da kaze meni ovo nije leglo, ne svidja mi se ili cak srenje je nemas pojma...
:D
Samo ne bi bilo u redu da neko krene da pljuje a da nije gledao...
sto mali i sujetni ljudi imaju obicaj da rade... ;)

Poslednja izmena:
Grofe, u zabludi si što se De Nira tiče. Taj čovek u dugi niz godina snima samo sranja. Pogledaj Killing season i sve će ti biti jasno. Nema više ni jedan glumac koji drži do nekog umetničkog integriteta...

A, što se tiče teme, ona je skroz na mestu. Naime, istina je da postoje ljudi koji ,,gledaju samo strane filmove", a kad ih pitaš nešto o filmu, krajnji domet im je Brus Vilis ili tako neka druga budaletina. To je kao i kod onih, koji slušaju samo ,,stranu" muziku, a neka bliža profilizacija ne postoji. Sve se svede na tamo neku Lejdi gagicu ili neku drugu malograđanku. Ove pojave, istina, čovek bi trebao definisati i savladati još u toku puberteta, ali to više nije slučaj zbog idiotizacije društva i nepostojanja mehanizama za stvaranje intelektualnog otpora za takve sadržaje.

Aferim.

Ime više nije garant kvaliteta.Otkad je Entoni Hopkins zaigrao u Thor 1 i Thor 2, nikom više nije za verovati.

Poslednja izmena:
http://www.imdb.com/title/tt1450321/

Filth-2013 Skotski
Film prati radnju od tacke A do tacke B,
spada u tzv. 'blow mind' filmove...
Radnja je postavljena nekako Gaj Ricijevski, sa elementima Dejvida Linca,
(cak i lajtmotivima crvenih zavesa, crno-belih plocica, zivotinjskih maski na ljudskom telu...)
medjutim za razliku od Linca, ovaj film je u potpunosti objasnjen, i nije nedorecen, u prvih petnaest minuta se naslucuje razvoj radnje,
i sto film vise odmice sam gledalac vec shvata o cemu se tu zapravo radi...
Jedino nedoreceno je mozda 'prethodno pitanje' odnosno sta je to dovelo do tacke A...
ali ono i nije toliko bitno za samu radnju, jer je takodje naslutljivo,
pa cak da je nesto i drugo po sredi od onoga sto gledalac iskontise ne utice na ovaj deo puta koji je prikazan u filmu...)
Moguce je takodje uociti inspiraciju nekim Tarentinovskim dijalogom u dva do tri dijaloga...
Crini humor prilicno izrazen na pocetku filma, kasnije malo opada,
kada sam pomislila da bi trebalo preseci i zavrsiti film, film je potrajao jos nekih 12min,
prvo sam mislila da su bespotrebni, ali nije ispalo ni ovako lose,
izvadio se na neki nacin,
te sad jedina nedoumica u vezi filma mi je da li je bolji ovaj kraj ili onaj gde sam ja zamisljala da ce biti...
Film je toliko jasan da covek nema potrebu ponovo da ga gleda,
ali ima da ga preporuci odredjenom krugu lica... I za mene je ovo 7-7,5 ocena...

http://www.imdb.com/title/tt0386064/?ref_=nm_knf_t1

The Brotherhood of War (2004) Juzna Koreja, ratni film

Radnja flm prati dva brata koja u Korejskom ratu,
Reziser je isti kao kod filma 'My Way' iz 2011god.,
tkd moram da primetim razlike
reziser je zreliji u My way, i mislim da je kroz taj film ispravio neke greske iz ovog filma,
a budzet, naravno budzet je veci, i sama prica je daleko veci zalogaj...
Inace je film zaista dobar,
izuzetno sirok dijapazon prikaza mogucnosti smrti u ratu,
cak veci nego u 'My way',
prisutni su faktori iznenadjenja, kadrovi odlicni,
i ponovo je ovaj reziser u jednom trenutku imao scenu kada u trenutku opste frke,
covek ispusti kuglu od pirinca i umesto da bezi ili se bori uzima je sa zemlje i cisti...
Pocinjem da sumnjam da mu je to neki lajtmotiv...(provericu)
Svakako savetujem da ako neko resi da gleda ove izuzetno kvalitetne drame prvo odgleda 'The Brotherhood of War',
zarad boljeg efekta... inace film mi je neka 8(dok je my way bar 9...)...

Ponosna sam, sto sam naucila, ne samo da razlikujem Koreance izmedju sebe,
vec i da prepoznajem glumce,
evo u ova dva filma je isti glavni glumac,
pritom se pojavljuju i dva glumca iz Oldboy...
A isto bi trebalo i za nekih jos desetak filmova da se iskristalise...

http://www.imdb.com/title/tt1614989/?ref_=tt_rec_tt

Hodejegerne(lovci na glave)-Norveska (2011)
Ove je jedan od onih filmova sa twistowima,
mada jedini twist koji se meni dopao je sto nas navode na pocetku filma na bitnost radnje kradje umetnickih dela,
sto je kako vreme odmice, u stvari jedna sporedna stvar, skoro pa nebitna...
Film pocinje jednim odlicnim monologom, i odlicnom glumom Aksel Hennie,
uvodi te u radnju i krece trka,
pitas se zasto..? ali zasto..? cekaj brate zasto..?
E kad cujes zasto, ostaje ti samo jedno pitanje ZAAAASTOOOOO..?
Meni ovo, uopste ne pije vodu ljudi moji...
'Ajd ima tu dinamike, moze da se odgleda do kraja,
nije da te smori film, kontam i sta je pisac hteo istim da kaze,
ali brate ZASTO..? ZASTO TAKO uradi potencijalno dobar film...
Kraj je pre svega nekako nepravedan, neproracunat dobro,
razlozi za sve bi trebalo biti dublji... Tvistovi uvrnutiji...
Malo sam se i iznervirala...
Kada je poceo ja sam ocekivala 7,
ali kako je vreme odmicalo, ovaj film je mozda 4-4,5 u vr' glave...

Back