Stranci uče srpski

milance19

Hot, blue and righteous
VIP
Poruka
44.983
Kako zamišljate učenje srpskog kada biste bili stranac?
Koji aspekti jezika bi vam zadali najveće teškoće?
Stekao sam nedavno divnog prijatelja, koji je postao "Srpski zet".
Izuzetan muzičar, ličnost i veoma prirodno govori srpski. Bez očekivanih zastoja ili "neravnina".

Izuzetan muzičar, ličnost i veoma prirodno govori srpski. Bez očekivanih zastoja ili "neravnina".
Те неке асиметрије и изузеци би били најтежа ствар.

Moj tetak zivi vec 50 godina u gradu u kom sam i ja.
Nije iz Evrope vec sa Bliskog istoka.
Pre toga je bio dve godine u Beogradu.
Polozio je tada neke ispite struccne jer je inzenjer elektronike.
Ali nikada nije naucio tecno da izgovara.
Savladao je padezze solidno ali su mu ponekad problem...
Takodje zbunjuje ga cirilica...
Medjutim, tetka je provela kroz prve godinr dok se nije smassao.
A zivot je onda nju jedno vreme odveo u njegovu zemlju.
Mnogo lakse je ucila njrgov jezik nego on srpski.
Kad ga pita zasto on i danas kaze da ima previse izuzetaka u pravilima...

Zavisi da li je maternji jezik srodan sa srpskim i kakva je osoba koja ga uči. Neki površno krenu iz udžbenika, a dalje ga pokupe kroz rad i život, dok drugi moraju da ga uče na pravilima. Poznavao sam neke koji su ga naučili radeći sa Srbima izvan Srbije, kroz nekoliko godina, i prilično dobro se snalazili, a da nisu ni knjigu uzeli u ruke. Međutim, zavisno iz kog su dela sveta dolazili, bili su problemi sa pismom, ćirilicom ili latinicom, a tek kad se koristi engleski alfabet tj. šišana latinica... Ali razumevanje i potom govor su išli prilično brzo, pogotovu onima koji su vladali nekim slovenskim jezikom. Bio je neki iz Azije, Mongolija ili tako nešto, sa kojim sam razgovarao telefonom par puta i shvatio da nije naše gore list tek kad sam ga video. Mislio sam da mu je ime nadimak, pa mi samo naglasak bio čudan, ali sam tipovao da je južnjak. Svi padeži i četiri vrste akcenata su im po pravilu nemoguća misija.😁

Mislim da bi mi/nam bilo jako teško
Padeži najviše

Mislim da je blagoslov to što nam je jedan ovakav jezik maternji jer su bar meni nekako ostali strani jezici jednostavniji za učenje.

Back