ŠTRAJK U GOŠI Radnici: Vlasnik laže da će nas spasti od gladi!

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
%D0%B3%D0%BE%D1%88%D0%B0-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%98%D0%BA-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D1%92%D1%83-660x330.jpg

Радници Гоше који штрајкују глађу у Ургентном
20. јула 2017. Србија Оставите коментар

Четири радника Гоше који већ три дана штрајкују глађу одведени су данас у Ургентни центар на здравствени преглед, рекао је за Инсајдер Милан Вујичић, председник штрајкачког одбора.
Вујичић, који такође штрајкује глађу, напустио је ургентни центар на сопствену одговорност због преговора са руководством фирме. Како наводи за Инсајдер, он и још два члана штрајкачког одбора сутра у 10 часова у Влади Србије имају састанак са министром привреде Гораном Кнежевићем.
„Ја сам тренутно у фабрици, а остале колеге које су у штрајку глађу су и даље у ургентном. Хитна помоћ је дошла да нас прегледа знајући да смо три дана у штрајку. Сутра је заказан састанак са министром Кнежевићем, видећемо да ли ћемо коначно добити успети да се договоримо“, рекао је Вујичић за Инсајдер, додавши да не жели да разговара о детаљима преговора док све не буде готово.
Он је рекао и да ће састанку присуствовати професор радног права Живко Кулић из Републичке агенције за мирно решавање радних спорова који је данас био у Гоши да саветује раднике.
Подсетимо, радници фабрике шинских возила Гоша из Смедеревске Паланке, која је у жижу јавности доспела пошто је радник те фабрике у марту ове године извршио самоубиство због тешког материјалног стања, у штрајку су скоро четири месеца.
Више од 300 радника Гоше већ три године не прима редовне плате, не уплаћују им се доприноси, нити оверавају здравствене књижице. Истовремено, рачун фирме је од 2014. у блокади због дугова према држави и добављачима. Укупан дуг само према радницима је око 1,8 милиона евра.
Ситуација у Гоши се се додатно закомпликовала након 3. априла када су званично добили нове власнике. Словачка ЖОС Трнава, која је купила Гошу 2007, продала је фирму за 4,2 милиона евра компанији Лиснарт Холдингс Лимитед са Кипра, чији су власници такође пореклом из Словачке.
У Гоши представнике фирме из Никозије још нико није ни видео ни чуо, а радници су за промену власништва сазнали тек претрагом регистра привредних друштава.
Данас онлине

A ukoliko svi stupe u "štrajk glađu" ko plaća urgentni centar? Ima li taj urgentni centar mesta za 300 ljudi? Jel to takođe plaćaju poreski obaveznici?

ПА ето, они не плаћају јер им фирма није уплатила здравствено осигурање иако је на то била обавезна по закону.

Мене више занима каква је то фирма која купује фирму која је у говнима.

ПА ето, они не плаћају јер им фирма није уплатила здравствено осигурање иако је на то била обавезна по закону.

Мене више занима каква је то фирма која купује фирму која је у говнима.

Dakle Vaše pitanje je dobro i korektno,ali je velika zagonetka.

Tako i kod nas u mestu kad su u poslednjoj preostaloj većoj fabrici protestovali državni službenici im puštali buve o novim vlasnicima; radnici se smirili, ućutali, bar nek se ima posao, nisu više ni zaostale plate ni doprinose tražili, otišli kućama da sačekaju pozive za nastavak rada. Došli neki stvarno, ko zna koji, pokupili staro gvožđe i otišli još brže, sad sve zvrji prazno, ni čuvara nema, ko to da plati.

Не разумем зашто ти радници нису тужили Гошу, а потраживања обезбедили стављањем забране на отуђење имовине повериоца. То је рутински посао за сваког доброг адвоката.
У крајњем случају, продајом те имовине судским путем била би намирена предходна потраживања, а радници би могли да траже други посао.
Али ако они хоће да задрже посао у Гоши, да им се исплаћују и предходне и нове зараде, а да их послодавац третира као да су у доба друштвене својине, то време је давно отишло у историју и нема му повратка, бар не ускоро.

Poslednja izmena:
ne znam bas za konkretan slucaj

ali firmama je omoguceno da * iznajmljuju * radnike

pa si formalno radnik jedne firme , koja te je iznajmila drugoj

ova ciji si radnik te isplacuje i sa ovom drugom sto se plate tice - nemas veze

a ta koja te isplacuje - nema nekretnina , nista

tako da , ako je tuzis , nema zabrane otudjenja , jer firma sa imovinom nema obaveza prema tebi

ne znam bas za konkretan slucaj

ali firmama je omoguceno da * iznajmljuju * radnike

pa si formalno radnik jedne firme , koja te je iznajmila drugoj

ova ciji si radnik te isplacuje i sa ovom drugom sto se plate tice - nemas veze

a ta koja te isplacuje - nema nekretnina , nista

tako da , ako je tuzis , nema zabrane otudjenja , jer firma sa imovinom nema obaveza prema tebi

Moj tekst se odnosi na Gošu, privatizovanu firmu koja ima imovinu.
Tekst se ne odnosi na privatno osnovane firme. Privatizovane firme u najvećem broju slučajeva imaju veliku aktivu (nekretnine, zemljšta, opremu).

Ukoliko sam dobro razumeo radnici neće da rade dok im ne daju pare-
direktor nema pare a ima poso
i navodno hoće da plati kada radnici počnu da rade.
U čemu je problem?

Радници не треба да раде, а ево и зашто :

На тржишту постоји неко много упућенији од радника и синдиката,
а тај неко су банке !

Ако директор има сигуран посао,
који ће сигурно наплатити,
банке ће то знати
и редовно исплаћивати радницима плате
без обзира дал' је лова наплаћена од производа - јер је банка проверила и зна да ће бити уплата.

Дакле банке исплаћују плате
а не наплата од купца робе.
Ту наплату стрпљиво ( и за камату ) чека банка.

Просто.

Дакле радници,
ако ниједна банка није стала иза директора ( уплатама ваших плата )
не почињите да радите !

Ако ипак почнете,
ви улазите у власнички ризик
те сте тим чином и сами постали власници те фабрике !

Тражите то написмено ( акције ).

Радници не треба да раде, а ево и зашто :

На тржишту постоји неко много упућенији од радника и синдиката,
а тај неко су банке !

Ако директор има сигуран посао,
који ће сигурно наплатити,
банке ће то знати
и редовно исплаћивати радницима плате
без обзира дал' је лова наплаћена од производа - јер је банка проверила и зна да ће бити уплата.

Дакле банке исплаћују плате
а не наплата од купца робе.
Ту наплату стрпљиво ( и за камату ) чека банка.

Просто.

Дакле радници,
ако ниједна банка није стала иза директора ( уплатама ваших плата )
не почињите да радите !

Ако ипак почнете,
ви улазите у власнички ризик
те сте тим чином и сами постали власници те фабрике !

Тражите то написмено ( акције ).

Ovdi kažu: "Imati pravo i dobiti pravo su dve različite cipele".

NASTAVAK PROTESTA
REVOLT: Radnici Goše ne odustaju od protesta po cenu hapšenja, iz MUP-a tvrde da nisu zabranili skup
BIZNIS 20.08.2017. 17:11h

- - - - - - - - - -

Predsednik Štrajkačkog odbora radnika Fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke, Milan Vujačić rekao je za Insajder.net da će tri autobusa sa radnicima krenuti u utorak na protest ispred Vlade Srbije iako im MUP još uvek nije odobrio okupljanje. “ Svi su nas lagali. Mi sto dana nismo primili ni dinar zbog čega idemo u Beograd po cenu da nas sve uhapse” kaže Vujačić.

On je objasnio da su skup uredno prijavili policijskoj upravi Stari grad, ali da im je posle toga rečeno da zahtev proslede policiji na Savskom vencu. Kada su to uradili, javljeno im je da su zakasnili.
1246291_0804-marina-lopicic_ff.jpg
FOTO: MARINA LOPIČIĆ, FOTO: MARINA LOPIČIĆ“Mi idemo ispred Vlade po cenu da nas sve uhapse. Iz Odeljenja za javni red i mir su nam rekli da naš protest nije zabranjen ali da ne postoji ni dozvola za njegovo održavanje”, navodi Vujačić, dodajući da će ih policija možda zaustaviti na ulazu u Beograd ali da ih ni takav scenario neće obeshrabiti.

“Nemamo više izbora, sada će prvi septembar, deca nam kreću u školu a mi mesecima nismo primili ni dinar. Predsednik Vučić nas je u kampanji slagao kada je obećao pomoć. Nedavno smo se obraćali i Centru za socijalni rad, tražili smo socijalnu pomoć ili bar besplatne knjige za decu ali su nas odbili jer, kako kažu, mi kao zaposleni nemamo pravo na pomoć”.

Vujačić kaže i da je za radnike neprihvatljiva ponuda rukovodstva da pre nego što dobiju novac prekinu štrajk i počnu sa radom.

- - - - - - - - - -

http://www.kurir.rs/vesti/biznis/28...apsenja-iz-mup-a-tvrde-da-nisu-zabranili-skup

Каже министар за рад, дојучерашњи за одбрану како министарство и влада нису надлежни (али ето помогли су са 60000 по раднику јер су меког срца) јер се ради о приватној фирми, у Србији Закон о раду и сви други закони који се односе на ову област важе само за државне фирме, тако испада.

Каже министар за рад, дојучерашњи за одбрану како министарство и влада нису надлежни (али ето помогли су са 60000 по раднику јер су меког срца) јер се ради о приватној фирми, у Србији Закон о раду и сви други закони који се односе на ову област важе само за државне фирме, тако испада.

Gospodine zapamtite :imati pravo i dobiti pravo to su različiti par cipela.

Back