Страх

• Začetnik teme Začetnik teme YHYK
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
za strah od loseg vremena izumeli smo kuce i gradove, za strah od gladi izumeli smo kako da prezivimo i da iz ove zemlje izvuchemo sta nam treba, za strah od teskog rada izumeli smo alate, za bolest lekove, za strah od samoce vidimo jedni druge kroz knjige, televizije, interneta. za kolegu gore koji pominje iznenadni prasak, izumeli smo beta blokatore da zaustave adrenalin. pa chak i pogled gore nocu, kad je nebo bez oblaka, izaziva strah pa su probali da vide o chemu se radi, otisli na mesec i doneli utiske.
chovek skoro pa resio taj problem iako ga nije razumeo. od beta blokatora, antidepresiva, benzosa, religije, zabave, kokaina, heroina i svih opijata, travice... sve je izmislio da se oslobodi. i to placa preskupo, nekad i zivotom.

i tu je konflikt, urodjen strah i zelja da se oslobodi istog.

sjajan topik i post kolega.

strah je prvo sto se oseti kad se izadje iz majcine utrobe, toliko jak da se zaboravi, izbrise iz memorije.

najveca zivotna trauma je upravo pocetak ljudskog postojanja.

a onda slede nagonski strahovi da se ochuvas i na kraju, strah od smrti. sve to u paketu sa razumom koji bi da olaksa.
cela civilizacija je stvorena na tome, da se covek oslobodi strahova, sve nauke, religije ideologije, hemije su tu da se stvori neki red u haosu, da se covek nosi nekako sa konfliktom koji nosi u sebi i koji pokusava da resi.
i tu je cela poenta - tu je razlika izmedju nas i ostalog zivog sveta.
na zalost, covek razume sta strah moze da uradi drugom choveku, i ako pozeli, moze da izvede. brutalnost je isto samo nasa karakteristika.

Jaoooo. Ovo uopste nije tacno.... Zar ne gledas uopste one kablovske kanale o zivotinjskom svetu?

Mi spadamo u red animalia, i nemoj da tako homocentricno mislis da smo nesto mnogo dalje od ostalih grupa iz redova animalija. To sto smo homo sapiens sapiensi, ne znaci da smo toliko iznad od ostalih vrsta ni po cemu.

Pre neki dan citam - vrane imaju izuzetno razvijen socijalni sistem zivljenja. Mozda bolji nego i ljudi. Znas kako otvaraju orah? Skapirale su da prolaze kola na autoputu i onda donesu orah i ostave ga na sred puta i cekaju da prodju kola. Cim kola prodju doleti u uzme skrckan orah ili sta vec nosi.

Ima takvih prica mali milion. Pogledaj macke kako se brutalno nad misevima izivljavaju, nisu gladne a ubija ga polako i mucno. Cist animalni sadizam. Pa onda kitovi ubice. Pa onda mnogi muzjaci raznih vrsta dodju i poubijaju mlade svoje koji nisu njegova DNK, a zenku zadrzi.....

Tako da ono, nismo mi nista posebno, evolutivna psihologija lepo kaze kao i biologija, ali su religije krive zbog takvog pogleda na svet, pa smo tako do skoro sebi dopustali egocentrino da mislimo da smo mi centar univerzuma i da se sunce vrti oko nas i da je njegova funkcija da nas greje kako bi mi imali dan haha.

Страх: лоша или добра ствар?
Овде не желим да мешам фобију. (Фобија = поремећај и значи страх без разлога. Потпуно неоправдан страх током дужег временског периода...мада се и о фобији може дискутовати).

Од чега долази страх? Или услед чега? Страх је аутоматски механизам, који се не може свесно контролисати. Овде напомињем да показивање или непоказивање страха ништа не одузимају нити додају колични страха коју неко осећа у датом тренутку.

zavisi od mere,strahovi poticu od detinjstva i maldosti, i nekog zivotnog iskustva...to ako pricamo o nekim idividualnim strahovima,a ima i onih svima zajednickih...
strah kao intuicija moze da nas zastiti,al strah koji potice iz neke velike tragedije moze da nas blokira totalno...

...
Од чега долази страх? Или услед чега?
...

Strah.
Suprotan pojam - dosada.

Strah osećamo zbog promene stanja u kome se nalazimo ( psihička i fizička inercija ).

Što veća promena - veći i strah.
Uobičajene promene uobičajenog intenziteta ne doživljavamo kao "strah" već kao aktivnost.

Dosadu osećamo zbog odsustva promena.

Jaoooo. Ovo uopste nije tacno.... Zar ne gledas uopste one kablovske kanale o zivotinjskom svetu?

Mi spadamo u red animalia, i nemoj da tako homocentricno mislis da smo nesto mnogo dalje od ostalih grupa iz redova animalija. To sto smo homo sapiens sapiensi, ne znaci da smo toliko iznad od ostalih vrsta ni po cemu.

Pre neki dan citam - vrane imaju izuzetno razvijen socijalni sistem zivljenja. Mozda bolji nego i ljudi. Znas kako otvaraju orah? Skapirale su da prolaze kola na autoputu i onda donesu orah i ostave ga na sred puta i cekaju da prodju kola. Cim kola prodju doleti u uzme skrckan orah ili sta vec nosi.

Ima takvih prica mali milion. Pogledaj macke kako se brutalno nad misevima izivljavaju, nisu gladne a ubija ga polako i mucno. Cist animalni sadizam. Pa onda kitovi ubice. Pa onda mnogi muzjaci raznih vrsta dodju i poubijaju mlade svoje koji nisu njegova DNK, a zenku zadrzi.....

Tako da ono, nismo mi nista posebno, evolutivna psihologija lepo kaze kao i biologija, ali su religije krive zbog takvog pogleda na svet, pa smo tako do skoro sebi dopustali egocentrino da mislimo da smo mi centar univerzuma i da se sunce vrti oko nas i da je njegova funkcija da nas greje kako bi mi imali dan haha.

da li macke imaju rec za brutalnost? da li se posle igranja sa polumurtvim misom ponekad osecaju lose? imaju nocne more, neuroze, da li osecaju krivicu? da li zele sebe da poprave posle, evolviraju? ono sto je od machaka evolviralo je da su postale domace zivotinje, potpuno zavisne od choveka, chak su razbvile i glas, da kad mjauche onako sitno i tuzno ponekad - zvuchi kao beba i udara pravo u plemennit nerv choveka da je zbrine jer je chovek.
mnoge druge zivotinje isto, od ovaca, krava, kokoshaka itd... sve se prilagodilo samo za toliko da kad tuzno zamuchu, chovek je tu da joj da kuruza i pomazi je. pogotovo ovo zadnje.
mocni smo, 300 godina industrializacije i nasa planeta se kompletno promenila. gledaj snimke sa satelita kad je noc na drugoj polovini planete. svetli kao novogodisnja jelka.
jel se razumemo?

Jedini nacin da se oslobodis straha je da prozivis strah (znaci da ga se ne oslobadjas.) Hedonistima to deluje kontradiktorno, ali to je prosto zato sto su kukavice. Dakle, strah ne treba UKIDATI vec se treba nauciti da ga PROZIVLJAVAS (drugim recima, da ga drzis pod kontrolom.) Kukavica, posto je nesposobna da prozivljava strah, zeli da ukine strah, sto je bolesno (posto je strah, ko sto reci Bru Zli, pozitivna stvar.) Dakle, nebitno je da li je strah "racionalan" ili "iracionalan" ako zelis da ga se oslobodis to znaci da si nesposoban da ga se oslobodis. Prosta stvar.

Jer sta je strah nego signal koji ti salje telo koji ti govori da nesto nije u redu i koji s tim treba da se adekvatno protumaci? I sta se desava kad se ukloni taj signal? Sta onda biva? Onda biva to da covek postaje slepac koji, posto je slep i ne vidi gde je tlo a gde je provalija, umire bezbolno. To je u sustini definicija hedonizma. To vazi i za takozvane "iracionalne" strahove jer NIJEDAN strah u realnosti nije iracionalan, iza svakog straha postoje odredjeni razlozi koji su doveli do njegovog pojavljivanja. To sto mi ne vidimo razloge ne znaci da ih nema (sto ne znaci da su ti razlozi nuzno POTREBNI/KORISNI a beskorisnost je ono na sta se misli kada se kaze "iracionalni" strah.) Ali, cak i kad su u pitanju takozvani "iracionalni" strahovi, ne pocinje se sa njihovom bespotrebnoscu, vec sa njihovim PROZIVLJAVANJEM i RAZUMEVANJEM i tek KASNIJE, kada i ako se ustanovi da su stvarno bespotrebni, tek onda (sasvim prirodno) nestaju.

Poslednja izmena:
Страх: лоша или добра ствар?
Овде не желим да мешам фобију. (Фобија = поремећај и значи страх без разлога. Потпуно неоправдан страх током дужег временског периода...мада се и о фобији може дискутовати).

Од чега долази страх? Или услед чега? Страх је аутоматски механизам, који се не може свесно контролисати. Овде напомињем да показивање или непоказивање страха ништа не одузимају нити додају колични страха коју неко осећа у датом тренутку.

strah smatram kao pozitivnu reakciju na okolinu, kao neki alarm,
kad ne bi imali straha, srljali bi u propast, a hrabrost je baš ići u susret strahu,
ali razumno, naravno...ne srljati

za strah od loseg vremena i
zumeli smo kuce i gradove, za strah od gladi izumeli smo kako da prezivimo i da iz ove zemlje izvuchemo sta nam treba, za strah od teskog rada izumeli smo alate, za bolest lekove, za strah od samoce vidimo jedni druge kroz knjige, televizije, interneta. za kolegu gore koji pominje iznenadni prasak, izumeli smo beta blokatore da zaustave adrenalin. pa chak i pogled gore nocu, kad je nebo bez oblaka, izaziva strah pa su probali da vide o chemu se radi, otisli na mesec i doneli utiske.
chovek skoro pa resio taj problem iako ga nije razumeo. od beta blokatora, antidepresiva, benzosa, religije, zabave, kokaina, heroina i svih opijata, travice... sve je izmislio da se oslobodi. i to placa preskupo, nekad i zivotom.

i tu je konflikt, urodjen strah i zelja da se oslobodi istog.

Za ovo sam mislila da smo mi prvaci sveta, ali Ameri nas šiju. Od najavljene oluje u NY je ostala samo gomila otkazanih letova, zaustavljen metro, ljudi posakrivani u kućama i toliko opasnih... celih 15cm snega :lol:

Ono pomračenje sunca (ili uma) kod nas nije ništa kako su se oni posakrivali . Mislim da neko namerno izaziva strah kod ljudi i sa tako banalnim stvarima kao što je vreme/nevreme. Snega je bilo i biće ga , samo to nekada nije bila vest za strah, već deci za radost, a odraslima samo vremenski izveštaj kako sutra da se obuku :)

Vi iz primera koji ste negde procitali za one udubljenije jednim delom i doziveli strah je mala iskrica koja je pozitivna u nekom kreativnom smislu...
Strahovi koji su izvestaceni i opravdani naukom nisu te prirode i dovode i do prekida rada srca,kad upece sunce acemo se ogrijemo...
Strah o kojem ovde se prica jeste te prirode da je presnazan i opasan,jel ako ti mene ucis da se ja bojim cigarete nemora a znaci da cu ja prestati da pusim,nego cu da se lomim iznutra i kidam jel sam u strahu da je zapalim a opet se bojim toga sto nemogu da prestanem sa tim i tu se manipulise voljom...
Strah,volja kave to veze ima sa bilo cime?Kroz strahove i horor odrzava se balans koji je opravdan od nekih institucija,ali u nedostatku saznanja strah postaje smesna stvar(ima milion primera).interesantna i strah tada postaje opasan i sve ucestaliji ...
Ucestslost straha kao pojave kod pojedinca je paranoja,koja je jako dobro pokrivena od strane organa koji se bave tom tematikom i bolescu...
Strah je dakle nesto korisno u ruci moralnog bica da bi ga mi lakse proziveli ili ne to zavisi od neceka o cemu bi voleo da se svi zapitate....

Strah se može kontrolisati !
I na njega se može uticati snagom razuma !
Ko ne ume, toga strah parališe...

Pozdrav svima,
evo ja bih rekla nesto u vezi straha. Ja definitivno ne umem da ga kontrolisem, vec sigurno nekih 15 godina, ali da napomenem, ja idem i budem u tim meni strasnim situacijama i tada kazem sebi okej, evo tu si, sve je u redu, nista se ne desava niti ima realnog razloga, i to tako prodje, ali posle nekoliko dana eto vraga opet, cacka, me cacka i tera da izlazim da proverim dal ce opet nesto da se desi......Iscrpljuje, i stvarno te baca u ocaj jer sto ne staje....sta ga tera da me stalno podseca da je tu......znam da necu pasti, da mi se nece zavrteti, ali vrag je to......
Tako da ako nije problem, opisite, kako ga kontrolisati ili barem te misli koje isto pomute svu covekovu pamet.

Hvala unapred.

Pozdrav svima,
evo ja bih rekla nesto u vezi straha. Ja definitivno ne umem da ga kontrolisem, vec sigurno nekih 15 godina, ali da napomenem, ja idem i budem u tim meni strasnim situacijama i tada kazem sebi okej, evo tu si, sve je u redu, nista se ne desava niti ima realnog razloga, i to tako prodje, ali posle nekoliko dana eto vraga opet, cacka, me cacka i tera da izlazim da proverim dal ce opet nesto da se desi......Iscrpljuje, i stvarno te baca u ocaj jer sto ne staje....sta ga tera da me stalno podseca da je tu......znam da necu pasti, da mi se nece zavrteti, ali vrag je to......
Tako da ako nije problem, opisite, kako ga kontrolisati ili barem te misli koje isto pomute svu covekovu pamet.

Hvala unapred.

Probaj da promeniš perspektivu pogleda na strah.

Meni je uvek pomagalo da pokušam da sagledam ogromnost i veličanstvenost univerzuma i koliko mi i naši problemi izgledamo tričavi u pespektivi.

Samim tim su i strahovi svođeni na meru koja se može prevazići.

Ovo verovatno neće upaliti kod svih vrsta strahova, ali može pomoći.

Back