Strah

AristotelSRB

Aktivan član
Poruka
1.362
Pročitao sam u jednoj knjizi, da su Spartanci imali nauku o strahu,i imali su učitelje koji su učili kako se izboriti sa strahom koji napada naše tijelo. Zanima me ima li danas nekakva nauka koja se bavi tim da se prevladaju apsolutno svi strahovi, i da čovjek postane slobodan ?!

Pročitao sam u jednoj knjizi, da su Spartanci imali nauku o strahu,i imali su učitelje koji su učili kako se izboriti sa strahom koji napada naše tijelo. Zanima me ima li danas nekakva nauka koja se bavi tim da se prevladaju apsolutno svi strahovi, i da čovjek postane slobodan ?!

ko sto svaki covek ima svoju cenu tako i svaki covek ima svoj strah

sloboda ne postoji, sloboda je utopija

Zar ne shvataš da je strah nešto pozitivno? Što bi ga se oslobođao?
Bojiš se da će te neka osoba prevariti, što te obezbeđuje od onih koje zaista imaju takve namere.
Plašiš se da hodaš po nekoj litici jer razumeš da su posledice strašne.
Plašiš se da uđeš u kavez sa lavom jer ćeš onda loše proći...
Itd, itd. Strah je deo racionalnih mehanizama odbrane.
Životinji dozvoljava da opstane u divljinji, čoveku u društvu i svetu uopšte.
Strah je pozitivna stvar, odbacivanjem strahova (doduše ne svih, ali mnogih) postaješ slabiji.

strah je nemoguće eliminisati
ljudi koji tvrde da su neustrašivi uglavnom su se već oprostili od života
kanalisanje straha je umetnost
ii tu čovek mora da postigne ličnu dozu kvalifikacije i kvantifikacije
koji strah je opravdan, koji koristan, koji bespotreban isl

Strah te ograničeva ali i spašava ponekad. Kako nas nekada sputava, utoliko nam nekada i glavu (sa) čuva.

Ne treba živeti stalno u strahu, jer to je kao da živiš polovično. Ne valja ni biti neoprezan/a, možeš da nastradaš.

Nije uzalud to priroda sama tako udesila, kako jeste. Sve ima svoje zašto. Ja verujem u to.

:hvala:

mislim da se svaki covek necega boji
ukoliko je dosao u takav stadijum da se ne boji nicega, onda bi trebao da se boji sam sebe
strah ume da bude onoliko dobar, koliko je i los
nekada sputava, nekada cuva
imam mnogo strahova-nekih koji me opterecuju svojom realnoscu i istovremeno nemogucnoscu da na uzroke tog straha uticem, i neke koji me podjednako, ako ne i vise, opterecuju svojom iracionalnoscu
medjutim, s vremena na vreme dospem u stanje kada se nicega ne bojim - sada redje nego pre, jer moj zivot sada ima drugacije obrise, i vrednosti, i balaste no pre..al ipak, desi se ponekad taj "osecaj", samo mi se ne dopada kada se desi, jer nekako sa sobom nosi neku notu ravnodusnosti koja mi nikada nista dobro u zivotu nije donela, kao da onda sebe vise ne prepoznajem, kao da je nedostatak straha izjednacen sa nekom cudnom ravnodusnoscu koja mi se uvukla pod kozu, a ravnodusnost uvek znaci svojevrsnu, malu smrt...a, svi znamo sta smrt znaci :)

Naučno je dokazano da se čovek rađa sa dva straha i to sa strahom od buke,i strahom od pada.Pod strahom od pada ne mislim na 'pad' na životnoj lestvici(Mada,nekad i to zna biti najveći čovekov strah) već je reč o padu sa visine,a strah od buke je više nego jasan,a to podrazumeva grmljavinu,eksploziju bombe i i sve ostale zvukove od kojih se čovek zatrese.

Ostale strahove su nam u većini slučajeva nametnuli roditelji,prijatelji,učitelji,nastavnici,profesori i svi ostali ljudi koji su bili u našem okruženju.Ne znajući kako da se obračunavamo sa strahovima,u najvećem broju slučajeva ih ćutke prihvatamo,i strahovi stečeni u detinjstvu i mladosti donose ozbiljne probleme tokom 'izgradnje' ličnosti pojedinca u budućnosti.
Ono što je važno znati jeste to,da se čovek rađa sa samo dva straha,i samim tim treba znati da svako od nas može pobediti bilo kakav drugi strah jer kao takav nema realnu životnu 'podlogu',već se u većini slučajeva radi o senkama,a one nemaju materijalnost.
Što se tiče same tehnike pobeđivanja straha,to ne bih genralizovao jer svako ima svoju zasebnu tehniku,ali smatram da je dovoljno znati za 2 straha stečena rođenjem,i ubeđen sam da će se svako uspeti osloboditi svih ostalih strahova koji ga tište na njemu poznat način,jer će shvatiti da se ne radi o urođenim strahovima i da kao takvi jednostavno moraju biti 'iskopani' iz mračne dubine čovekovog uma.

Back