Strah od konkurencije

Da ce Kinezi mnogima zagorcati zivot,provalili su Amerikanci odavno,ali to se nije moglo i tesko ce se uopste i zaustaviti.Kod njih na 22 kvadrata,u stanu,radi 18 radnika i plata im je od 20-30$.Sa tom platom,nasi textilci ne mogu ama bas nista.Sto se tice otvaranja hiper-marketa po manjim i vecim gradovima kod nas,to je odavno preslikano iz SAD gde su unistili nekakav srednje snazan trgovacki lobi,tj,mahom porodicne trgovacke radnje.Bila je bas opsirna emisija pre par godina na RTS,sve je u tancine objasnjeno.Niko od nas tu ne moze nista.Danas,kada usvaja Skupstina Srbije,zakone EU,po Zakonu o bezbednosti hrane(HACCP),svaki artikal mora imati svoju deklaraciju tj.od njive gde je posadjen,na sta se mora obratiti paznja pa do gramaze i gde je pakovan.To znaci,da cemo izgubiti pijace u ovom obliku,kojeg danas imamo,jer cemo inace krsiti HACCP,pod preduslovom naravno ,da smo clanica EU.Sto se tice srednjeg staleza kod nas,on opstaje na jedvite jade i tesko da ce u skorije vreme da podigne nivo standarda na bolje.Medjutim,ono sto je jos uvek zanimljivo,to je cinjenica da se privreda nije razvila sasvim tj.jos je u tranziciji,pa tu treba traziti sebe i svoje zanimanje,u celoj ovoj prici.Jedno je sigurno,dok je ljudi,sveta i veka,radnje ce se otvarati i zatvarati.

Zato mi ne treba da pokusavamo da konkurisemo Kinezima u tekstilu i proizvodnji dzidza-bidza, Amerikancima u proizvodnji oruzja, Japancima u auto industriji i kompjuterima i td...

Mi treba da konkurisemo tamo GDE SMO U PREDNOSTI: u proizvodnji zdrave hrane, ciste vode, turizmu, infrastrukturi..

To su one oblasti gde vlada srbije treba da baci proiritet.

Tacno to!:ok:

I ne samo patike, vec sve....

Sto implicira da je konkurencija nekad i dobra i pozeljna stvar.

Ima jedna ulica u Podgorici, zovu je u zargonu "Ulica zlatara"!Tu vece gazde imaju i po tri svoje radnje, skoro jednu do druge, a ima ih bar 15-ak, od raznih vlasnika.I sta, svi koji dodju da kupe zlato obidju zlatare u drugom kraju grada (prvo), a onda dodju u tu ulicu i razmisljaju ovako: ovdje cu sigurno naci jer je ovdje izbor veliki, ono sam vec pregledao i necu da se vracam, nemam vremena itd.I gotovo svi tu i pazare zlato bez obzira na veliku konkurenciju.

Sto implicira da je konkurencija nekad i dobra i pozeljna stvar.

Ima jedna ulica u Podgorici, zovu je u zargonu "Ulica zlatara"!Tu vece gazde imaju i po tri svoje radnje, skoro jednu do druge, a ima ih bar 15-ak, od raznih vlasnika.I sta, svi koji dodju da kupe zlato obidju zlatare u drugom kraju grada (prvo), a onda dodju u tu ulicu i razmisljaju ovako: ovdje cu sigurno naci jer je ovdje izbor veliki, ono sam vec pregledao i necu da se vracam, nemam vremena itd.I gotovo svi tu i pazare zlato bez obzira na veliku konkurenciju.
Malo mi je to bez-veze,da sada ja npr.otvorim 3 pekare jednu do druge i pazarim nekakav strasan promet.Verovatno bi to i islo da sam u nekoj strava-glavnoj ulici,ali ovako...????Mislim da su ovi u Podgorici uradili fazon na nacin kako to funkcionise u Sarajevu,na Bas-carsiji.Jedna ulica zlatari,druga ulica burek i cevapi,treca ulica treci zanat i tako redom.Problem je u tome( barem ja to tako vidim ) da ja placam kiriju za lokal.Taj lokal mora likvidno da radi tj.mora sto vise moje robe da proda ,a ja odmah iza susednog zida pravim konkurenciju tkdj.mom lokalu.

Malo mi je to bez-veze,da sada ja npr.otvorim 3 pekare jednu do druge i pazarim nekakav strasan promet.Verovatno bi to i islo da sam u nekoj strava-glavnoj ulici,ali ovako...????Mislim da su ovi u Podgorici uradili fazon na nacin kako to funkcionise u Sarajevu,na Bas-carsiji.Jedna ulica zlatari,druga ulica burek i cevapi,treca ulica treci zanat i tako redom.Problem je u tome( barem ja to tako vidim ) da ja placam kiriju za lokal.Taj lokal mora likvidno da radi tj.mora sto vise moje robe da proda ,a ja odmah iza susednog zida pravim konkurenciju tkdj.mom lokalu.

Pa dobro za pekare, mozda je bolje u razlicitim dijelovima grada, ali za zlatare su ljudi ovako rijesili i svi dobro rade.

Back