Страх Црногораца од подвига предака

Poruka
24.201

Сто година Првог балканског рата у Црној Гори није званично обележено, иако је у том сукобу проширена црногорска територија

Подгорица – Да ли је идентитет Црногораца доживио ренесансу или је европеизиран, тешко је наћи прави одговор након сазнања да држава Црна Гора није званично обележила 100 година Првог балканског рата.

Није реч о било којем рату, већ о оном у ком је Црна Гора изнедрила велике јунаке који су са својим бастадурима ослободили већи број градова који су тада а и сада учинили њену територију већом, али лучу слободе су донели и у Пећ и Ђаковицу, који су тада припали Црној Гори.

Уз помоћ „локалних”, генерал Јанко Вукотић са црногорском војском ослободио је Мојковац и Бијело Поље. Историјски списи бележе да је генерал Вукотић на своју руку, противно вољи краља Николе, кога је уцењивала Аустроугарска захтевајући да не дира у Санџак, у октобру 1912. године, ослободио Беране, Рожаје, али и Плав и Гусиње, који су ревизијом Санстефанског уговора били враћени Турској. Захваљујући тој победи, ови градови су припојени Црној Гори.
Директор Историјског института Црне Горе др Радослав Распоповић, још пре два месеца је најавио да неће бити званичне прославе овог великог јубилеја јер „институт нема новца” и да се чека одговор владе о могућностима финансирања организовања скупа.

Неки аналитичари верују да је прећутно „забрањен јубилеј” јер су током протеклих десетак месеци „Турци главни а може се рећи и једини велики инвеститори у Црној Гори”.

Занимљиво је да се јубилеја није „сетила” ни Црногорска академија наука и уметности (ЦАНУ), макар организовањем научног скупа којим би се подсетило на време тешких и крвавих дана када је Црна Гора „заокружила своје границе и подигла барјак слободе”.

Ни слободарски Мојковац који се дичи Спомеником мојковачких јунака из истоимене и славне битке као и велелепним спомеником у самом центру града, генералу Вукотићу, није нашао за сходно да са суграђанима подели радост тог догађаја.

Уместо извештаја о прослави 100 година Првог балканског рата, у Мојковцу у новинама је осванула изјава председника овог града Славенка Блажевића: „Не знам ништа о томе”.

Сличне су изјаве биле и потпредседника општине Бијело Поље Радована Обрадовића који једино зна да су јубилеј „обележили Црквена општина и неке опозиционе странке”, али не зна и њихова имена.

Ако би се судило према слављу, Први балкански рат једино се одвијао на простору општине Пљевља која је обележила „светли датум низом манифестација, али и научним скупом”.

Да ипак у неком грму лежи и озбиљан противник овог јубилеја сазнало се тек када је у име општина Плав и Гусиње, где је већински бошњачко-албански живаљ, „у име грађана ових општина” из Њујорка упућена „декларација” званичницима у Подгорици. У њој се тражи да се црногорске власти ограде од геноцида извршеног од државних органа Црне Горе над Бошњацима и Албанцима у ова два места 1912. и годину дана касније. О декларацији још увек из врха власти нема ни слова.

Авра Цемовића, када је у брк скресао неприкосновеном краљу Николи, следеће речи: „Господару, ја сам ти са мојим оцем и ђедом освојио по’ земље, па ти је дао да ш’ њом управљаш и на њу живиш! Немој, господару, да се свађамо, јер ако се станемо дијелити виша ће моја држава од твоје бити, макар један чеперак!”

Да ли је Црна Гора не обележавајући јубилеј 100 година Првог балканског рата краћа или дужа за духовни и интелектуални чеперак, одговор се очекује од потомака славних балканских јунака.

http://www.politika.rs/rubrike/region/Strah-Crnogoraca-od-podviga-predaka.sr.html

Ovi danasnji "Crnogorci" nisu ni "C" od pravih Crnogoraca

Gledao sam na TV-u kada je Drecun (inace sam Crnogorac) izvestavao sa Kosovskog ratista, gde je u prvoj liniji borbe intervjuisao 18-ogodisnjeg Crnogorca, kao i jos nekog Crnogorca koji je imao 22 godine valjda. Obojica su bili dobrovoljci

Danas bi verovatno opet isli ali na siptarsku stranu
...

Не би та двојица али би вероватно друга двојица од 18 и 22 године...

Gledao sam na TV-u kada je Drecun (inace sam Crnogorac) izvestavao sa Kosovskog ratista, gde je u prvoj liniji borbe intervjuisao 18-ogodisnjeg Crnogorca, kao i jos nekog Crnogorca koji je imao 22 godine valjda. Obojica su bili dobrovoljci

Danas bi verovatno opet isli ali na siptarsku stranu...

Ne bi .... Tamo je jos uvek 30 % Srba - naseg naroda ....

Јанко Вукотић

250px-Brigadir_Janko_Vukotic.jpg

Био је из познате породице Вукотића из Чева, која је у сродству са краљевским домом Династија Петровић-Његош. Његов отац сердар Станко Машанов Вукотић, син је Машана Вукотића и унук Перка Вукотића. Перко Вукотић имао је и сина Стевана, Машановог брата, чији син војвода Петар Вукотић је отац краљице Милене Петровић Његош, жене краља Николе Петровића Његоша. Сердар Јанко Вукотић био је братанац краљице Милене.

Након завршене Војне академије у Италији, постепено се пео хијерархијским лествицама, што је битно допринело његовом свестраном и систематском усавршавању и стицању драгоцених искустава на командним и руководећим дужностима.

Бригадир је постао 1902. године, а 1910. је командовао Првом црногорском дивизијом. Од 1905. је члан Државног ратног савета, а пуну афирмацију достигао је у балканским ратовима. У Првом балканском рату Јанко Вукотић командовао је Источним одредом, посебно се истакавши у операцијама у Санџаку и Метохији, па је убрзо постао начелник штаба Врховне црногорске команде. У Другом балканском рату предводио је Црногорску дивизију у оквиру Прве српске армије против бугарских снага. Црногорска дивизија освојила је положаје на линији Пасаџиково-Калиманци и успешно садејствовала јединицама Српске војске у Брегалничкој бици, прихватајући одлучујућу борбу против Бугара. У Првом светском рату био је начелник штаба Врховне команде Црногорске војске и командант Херцеговачког одреда и Санџачке војске. Избијањем на Јахорину и Пале јединице Санџачке војске којом је командовао сердар Јанко и јединице Ужичке војске угрозиле су бок и позадину Аустроугара на Дрини.
Споменик Јанку Вукотићу у Мојковцу

Велики успех Јанко Вукотић постигао је у току повлачења српске војске преко Црне Горе и Албаније. Тада је Санџачка војска у садејству са снагама Прве српске армије успела да одржи 500 km дугачак фронт и у натчовечанској борби код Мојковца заустави и одбаци непријатељску офанзиву. На тај начин је омогућено несметано повлачење српске војске према лукама на Јадранском мору. Једно вријеме послије Мојковачке битке, провео је у затвору Болдогасон као заробљеник.

Nisu Lj od ljudi a kamo li nesto drugo.

Уплашили се сопственог јунаштва и свијетлог оружја...:)
А гдје је нестало чојство?

п.с. Ово је упућено ненародној власти а не браћи Србима из Црне Горе, Брда и Приморја.

Pa, nestalo im gde i srpstvo. Sve su oni to pokopali sa svojim đedovima, a onda im se popišali na grobove.

Сто година Првог балканског рата у Црној Гори није званично обележено, иако је у том сукобу проширена црногорска територија

Страшно.

Али мислим да се сада не питају црногорци
(огромна већина народа) већ ови нови.
МОНТЕНЕГРИНИ.

Подгорица – Да ли је идентитет Црногораца доживио ренесансу или је европеизиран, тешко је наћи прави одговор након сазнања да држава Црна Гора није званично обележила 100 година Првог балканског рата.

Није реч о било којем рату, већ о оном у ком је Црна Гора изнедрила велике јунаке који су са својим бастадурима ослободили већи број градова који су тада а и сада учинили њену територију већом, али лучу слободе су донели и у Пећ и Ђаковицу, који су тада припали Црној Гори.

Уз помоћ „локалних”, генерал Јанко Вукотић са црногорском војском ослободио је Мојковац и Бијело Поље. Историјски списи бележе да је генерал Вукотић на своју руку, противно вољи краља Николе, кога је уцењивала Аустроугарска захтевајући да не дира у Санџак, у октобру 1912. године, ослободио Беране, Рожаје, али и Плав и Гусиње, који су ревизијом Санстефанског уговора били враћени Турској. Захваљујући тој победи, ови градови су припојени Црној Гори.
Директор Историјског института Црне Горе др Радослав Распоповић, још пре два месеца је најавио да неће бити званичне прославе овог великог јубилеја јер „институт нема новца” и да се чека одговор владе о могућностима финансирања организовања скупа.

Неки аналитичари верују да је прећутно „забрањен јубилеј” јер су током протеклих десетак месеци „Турци главни а може се рећи и једини велики инвеститори у Црној Гори”.

Занимљиво је да се јубилеја није „сетила” ни Црногорска академија наука и уметности (ЦАНУ), макар организовањем научног скупа којим би се подсетило на време тешких и крвавих дана када је Црна Гора „заокружила своје границе и подигла барјак слободе”.

Ни слободарски Мојковац који се дичи Спомеником мојковачких јунака из истоимене и славне битке као и велелепним спомеником у самом центру града, генералу Вукотићу, није нашао за сходно да са суграђанима подели радост тог догађаја.

Уместо извештаја о прослави 100 година Првог балканског рата, у Мојковцу у новинама је осванула изјава председника овог града Славенка Блажевића: „Не знам ништа о томе”.

Сличне су изјаве биле и потпредседника општине Бијело Поље Радована Обрадовића који једино зна да су јубилеј „обележили Црквена општина и неке опозиционе странке”, али не зна и њихова имена.

Ако би се судило према слављу, Први балкански рат једино се одвијао на простору општине Пљевља која је обележила „светли датум низом манифестација, али и научним скупом”.

Да ипак у неком грму лежи и озбиљан противник овог јубилеја сазнало се тек када је у име општина Плав и Гусиње, где је већински бошњачко-албански живаљ, „у име грађана ових општина” из Њујорка упућена „декларација” званичницима у Подгорици. У њој се тражи да се црногорске власти ограде од геноцида извршеног од државних органа Црне Горе над Бошњацима и Албанцима у ова два места 1912. и годину дана касније. О декларацији још увек из врха власти нема ни слова.

Авра Цемовића, када је у брк скресао неприкосновеном краљу Николи, следеће речи: „Господару, ја сам ти са мојим оцем и ђедом освојио по’ земље, па ти је дао да ш’ њом управљаш и на њу живиш! Немој, господару, да се свађамо, јер ако се станемо дијелити виша ће моја држава од твоје бити, макар један чеперак!”

Да ли је Црна Гора не обележавајући јубилеј 100 година Првог балканског рата краћа или дужа за духовни и интелектуални чеперак, одговор се очекује од потомака славних балканских јунака.

Страшно.
али то нису прави црногорци,
него ови нови монтенегрини

Ne bi .... Tamo je jos uvek 30 % Srba - naseg naroda ....

Боро. пријатељу, мислим да правиш грешку у формулисању.

Ја, и много људи се осећају и изјашњавају као црногорци
а питање које обично следи "а ниси србин"
не завређује ни одговор.

По мени, црногорци су део српског корпуса,
исто као и србијанци, тј, срби који живе у Србији.

А иначе, ја сам мањина и у својој кући:
Жена и син (по рођењу-БГ)
су србијански држављани.

.

Poslednja izmena:
Aleksandar_lekso_saicic.jpg

Лексо Саичић

Александар Лексо Саичић (Виницка, 5. август 1873 — Цетиње, 7. април 1911) је био васојевићки јунак, капетан црногорске војске, а упамћен је по невероватном умећу руковања сабљом и по двобоју са јапанским самурајем, из кога је изашао као победник.

Учествовао је у Руско-јапанском рату. Црногорски одред у том рату је предводио Јован Липовац. Лексо је остао упамћен јер је 1905. убио највећег самураја, кога ниједан руски војник није могао да надмудри, због чега је био одликован разним руским ордењем. Честитке на добијеном двобоју добио је од адмирала руске флоте Роженственског (Рожественский, Зиновий Петрович) и адмирала јапанске флоте Тогоа. Руска влада му је одредила четрдесет наполеона у злату годишње до краја живота. У Манџурији унапређен је у чин капетана и до краја рата командовао је коњичким ескадроном Амурског драгонског пука. Сабља којом је савладао самураја данас се чува у Војном музеју у Москви.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Лексо_Саичић

Ово се зове јунак !

Ц Р Н И ...Црногорци...ЧЕГА СЕ ОДРЕКОСТЕ И КОЈОЈ СЕ СРАМОТИ ПРИКЛОНИСТЕ ...:sad2::sad2::sad2:

Ајд што се ..СРПСКОГ ВЕКОВНОГ ПРИЈАТЕЉСТВА ОДРЕКОСТЕ...и ...НЕПРИЈАТЕЉИМА НАШИМ И ВАШИМ ОТЕТУ СРПСКУ ЗЕМЉУ ПРИЗНАДОСТЕ...него се ..ОДРИЧЕТЕ СВОЈЕ СЛАВНЕ ПРОШЛОСТИ

КУД ЋЕ ВАМ ДУША

Ово није упућено ..ПРАВИМ И ЧАСНИМ ЦРНОГОРЦИМА...него овим...НОВОКОМПОНОВАНИМ...којима ..НИШТА НИЈЕ СВЕТО...који вас ...СРАМОТЕ...и који ће на жалост ..НАСТАВИТИ ТО ДА РАДЕ..док не ..НЕСТАНЕ... Црна Гора...и остане само...MONTENEGRO...:sad2:

Уплашили се сопственог јунаштва и свијетлог оружја...:)
А гдје је нестало чојство?

п.с. Ово је упућено ненародној власти а не браћи Србима из Црне Горе, Брда и Приморја.
Славиће се све победе
и вратиће се чојство и јунаштво
кад српске партије дођу на власт.

Боро. пријатељу, мислим да правиш грешку у формулисању.

Ја, и много људи се осећају и изјашњавају као црногорци

По мени, црногорци су део српског корпуса,
исто као и србијанци, тј, срби који живе у Србији.[/B] држављани.

.

Greška,
Srbi su dio crnogorskog korpusa.

ti sa severa Crne Gore su Srbi ioni bi opet isli sa nama.

Sa siptarima bi isle Milove ustase i Liberali sa Cetinja.

Back