Stope raka pluća rastu među malo verovatnim grupama

Sensei

Master
Moderator
Poruka
91.666
Kada ljudi razmišljaju o prosečnom pacijentu sa rakom pluća, često zamišljaju starijeg čoveka koji puši. Ali tokom proteklih 15 godina, američka istraživanja pokazuju da je sve više žena, ljudi koji nikada nisu pušili i mlađih ljudi obolelo od raka pluća.

U stvari, rak pluća je vodeći uzrok smrti od raka među ženama, a više žena umire od raka pluća nego raka dojke, jajnika i kolorektalnog karcinoma svake godine. Američko udruženje za pluća izveštava da je stopa raka pluća porasla za 79 posto kod žena u posljednje 44 godine, dok je kod muškaraca smanjena za 43 posto. I po prvi put u istoriji, više mladih žena nego muškaraca ima dijagnozu raka pluća.

Zapao mi je za oko ovaj detalj za koji ranije nisam znao:
Žene su počele da puše u godinama kada su najčešće korišćene cigarete sa filterom. Ovo je dovelo do povećanog rizika od vrste raka koji se zove adenokarcinom zbog načina na koji filteri cigareta distribuiraju duvanski dim u spoljašnje delove pluća.

Neke studije sugerišu da su žene podložnije kancerogenim efektima izlaganja duvanu i dimu cigareta, uključujući i pasivno pušenje, i da mogu razviti rak pluća nakon manje godina pušenja u poređenju sa muškarcima.

ceo članak na engleskom ovde

AA18de6P.img

Zagađenje je preveliko, izduvni gasovi, industrija, pesticidi, stres i pritisak, malo vremena se provodi po šumama i prirodi, u gradu nema kiseonika… ljudi su životinje i kao i svim životunjama nam je priroda neophodna, a mi samo džonjamo po kafićima.
ima i toga ali ovde je u pitanju da odjednom žene oboljevaju više od muškaraca

ima i toga ali ovde je u pitanju da odjednom žene oboljevaju više od muškaraca

Možda uopšte nije povezano sa cigaretama ili bilo čim što nam je trenutno logično i poznato.

Uvek se setim nekih slučajeva kao recimo sa radijumom kad ljudi nisu znali da je radioaktivan pa su ženama koje su pravile satove sa radijumom ispadali zubi i oboljevale su od raznih bolesti.

Ko zna kakvu povezanost će medicina naći između kakvih faktora koji utiču na naše bedne živote, a mi ih uopšte nismo svesni.

Pronađen mi je upravo adenokarcinom, rak pluća, u metastazi u 39. godini a živeo zdravo, bavio se sportom, bez istorije kancera u porodici.
Onkolog mi je rekao isto to, da je sve više slučajeva koji zahvataju mlađe i zdrave osobe.
Kao se uopšte desilo da si saznao dijagnozu? Jesi li imao neke simptome pa otišao na pregled, ili si slučajno otkrio?

Kao se uopšte desilo da si saznao dijagnozu? Jesi li imao neke simptome pa otišao na pregled, ili si slučajno otkrio?
Iskašljavao sam krvavu sluz 2 godine pre dijagnoze, ali sam tada imao jako tešku gripu ovde u Hong Kongu pa sam mislio da je od toga. Ali nekako su od te gripe počeli simptomi, teže disanje i postepen gubitak kilaže. Onda je počeo bol u desnom ramenu, onako pomalo, s vremena na vreme, za koji sam mislio da je od teretane. Za gubitak killaže mislio sam da je od promene dijete i posla.
Na kraju sam osećao oštar bol ispod rebara gde sam jedva mogao ustati iz kreveta, pa sam se onako tvrdoglav konačno dosetio da odem kod lekara. I tu mi otkriju metastazu od pluća na pankreasu, kičmi, limfnim čvorovima... otkrio sam da mi je kompletno desno plućno krilo kolabiralo, da sam praktično živeo i radio sa pola pluća i primarnim tumorom od preko 13cm u grudima.

Fora je što je moj oblik kancera nemikrocelularni, a odlikuje ga to što se razvija polako ali neprimetno, i često se otkrije kada je već kasno.

Na veeeliku sreću posle laboratorijskih analiza utvrđeno je da se mogu lečiti ciljanom terapijom koja je bukvalno uradila čudo i ja sam se preporodio i bolest je stabilizovana i za sada sam ok godinu i po dana nakon dijagnoze.

Moja preporuka ljudima je da ne ponovi moju grešku i reaguju pravovremeno na svaki neobičan bol, gubitak kilaže itd. To što sam kašljao krvavu sluz a nisam odreagovao je moja glupost i moja krivica. Kao što sam rekao, živeo sam sportski, nikada nisam pušio a jedva sam glavu sačuvao u 39-oj godini.

A jesi dobro sad..?

Sada sam ok zahvaljujući tretmanu.

Iskašljavao sam krvavu sluz 2 godine pre dijagnoze, ali sam tada imao jako tešku gripu ovde u Hong Kongu pa sam mislio da je od toga. Ali nekako su od te gripe počeli simptomi, teže disanje i postepen gubitak kilaže. Onda je počeo bol u desnom ramenu, onako pomalo, s vremena na vreme, za koji sam mislio da je od teretane. Za gubitak killaže mislio sam da je od promene dijete i posla.
Na kraju sam osećao oštar bol ispod rebara gde sam jedva mogao ustati iz kreveta, pa sam se onako tvrdoglav konačno dosetio da odem kod lekara. I tu mi otkriju metastazu od pluća na pankreasu, kičmi, limfnim čvorovima... otkrio sam da mi je kompletno desno plućno krilo kolabiralo, da sam praktično živeo i radio sa pola pluća i primarnim tumorom od preko 13cm u grudima.

Fora je što je moj oblik kancera nemikrocelularni, a odlikuje ga to što se razvija polako ali neprimetno, i često se otkrije kada je već kasno.

Na veeeliku sreću posle laboratorijskih analiza utvrđeno je da se mogu lečiti ciljanom terapijom koja je bukvalno uradila čudo i ja sam se preporodio i bolest je stabilizovana i za sada sam ok godinu i po dana nakon dijagnoze.

Moja preporuka ljudima je da ne ponovi moju grešku i reaguju pravovremeno na svaki neobičan bol, gubitak kilaže itd. To što sam kašljao krvavu sluz a nisam odreagovao je moja glupost i moja krivica. Kao što sam rekao, živeo sam sportski, nikada nisam pušio a jedva sam glavu sačuvao u 39-oj godini.

Bravo, držim fige da i ostaneš ok, da ti ovdje napišem za 30 godina: bila je već ta tema 2023, šta ponavljaš :P Srećno!

Ojeeee…žao mi je što si prošao kroz sve to i potpuno bez tvoje krivice jer si vodio zdrav život. Želim ti sve najbolje i da te zdravlje dobro služi još 100 godina! 🙂

Možda uopšte nije povezano sa cigaretama ili bilo čim što nam je trenutno logično i poznato.
Povezano je na primer sa geopatogenim zračenjem. Treba da legalizuju radiesteziju, raskrinkaju naučne prevare, komercijalizuju brojače jona...

Јонизујући ефекат протока етра носи опасност од паљења и експлозије запаљивих гасова, испарења бензина, уља, итд. Многи удеси у рудницима и подморницама са пожарима и експлозијама су повезани са овим фактором.
Електрични отпор ваздуха током тектонског зрачења смањује се за ред величине.
- Геопатогени фактор. Снажне флуктуације геофизичких поља, делујући на људски нервни систем и мозак, изазивају нелагодност, главобољу, ремете координацију покрета, што повећава вероватноћу грешака оператера*, диспечера итд. Људи који су изнад квара приликом снажног избацивања гуше се због јонизације ваздуха у плућима. Сама јонизација организма праћена је неповратним процесима у ткивима, чије последице остају деценијама.
https://www.rulit.me/books/iscelit-sebya-prosto-read-88179-39.html

*Zene i narod uopste obracaju paznju na retrogradni Merkur i slicne stvari, ali zdravlje nece da cuvaju :whistling:

Poslednja izmena:

Back