Stop homofobiji - da krenemo napred ili da idemo nazad?

Pravo se istorijski razvijalo i evoluiralo bas kao i drustvo. Osnov iz koga je nastao danasnji moderni princip gradjanskih prava jesu prirodna prava, sa naglaskom na licna prava kao sto su pravo na zivot, slobodu, traganje za srecom.. Druga generacija gradjanskih prava nastala je pod uticajem revolucija i obuhvata politicka prava pojedinaca. Trecu generaciju predstavljaju ekonomska i socijalna prava koja su nastala razvijanjem i delovanjem radnickih pokreta. Cetvrta generacija ukljucuje razvoj ranijih individulanih prava (npr. prava zena) i pojavu kolektivnih prava tipa manjinskih: kultura etc. Petu generaciju cine prava nastala u postmodernom drustvu, unazad par decenija i njihov razvoj jos uvek traje. Tu ubrajamo slobodu sexualnog izbora, ekoloska prava (nastala kao proizvod paradigme "drustva rizika"), prava zivotnija, pravo na eutanaziju..

...sve je to lepo, ovako na papiru...no treba znati da takozvana prirodna prava nisu ništa drugo do manipulativan pojam - jer priroda postoji i sa čovekom i bez njega , a pravo postoji samo sa čovekom ...nastojanje da se takozvanim prirodnim pravima prekrije svesna sodomizacija i gomorizacija rulje/svetine sa njihovim kapo liderima vređa razum ... no to je važno onoliko koliko rulju/svetinu odvaja od centralnog problema ; a to je pravo na građansku slobodu ... dakle , niti jedan građanin bilo koje države na planeti uživa osnovne ljudske slobode definisane još na početku stvaranja ustavnih republika..naime, današnjem čoveku ograničena je sloboda kretanja po planeti zemlji ... uskraćeno mi je pravo na odbranu sopstvenog dostojanstva , integriteta , časti i slobode ... ( čik nek neko posegne da oružjem samostalno odbrani svoje pravo na slobodu kretanja po planeti zemlji -- mrtav je i premrtav )... i da još mnogo toga ne nabrajam ; sem štoću istaći da ne može ni podrazno da raspolaže sa sopstvenim viškom rada -- a onda je rob ; a ako nemože da odbrani sebe i zaštiti svoju ljudskost - onda je stvar .... i izlišno je pisati tekstove tipa : da krenemo napred ; da poštujemo i štitimo slobode seksualnog opštenja ....trice i kučine...

..piši brale o pravu na očovečenje...mi smo u kavezu ; doduše smrdljivijem i bolesnijem od nemačkog ili pak francuskog -- ali smo u kavezu zajedno snjima razčovečeni ...proizvod smo ljudske farme - kao svaka druga stvar ( hibridni kukuruz ; soja ; žito ; živina ; svinjčići i t.d. ) ...firme nas prodaju u bezcenje .. više cene u takvim prodajama opremu, nego one koji rukuju tom opremom ( ona ima zvaničnu cenu ; mi idemo gratis ) ..dakle, piši o dezalijenaciji - batali ove farmerske fore i fazone...
... sad nas sluđuju sa sodomogomorcima da nas opljačkaju ćutke i bez prava na protest ..

:) Pregled razvoja gradjanskih prava i stvaranje civilnog drustva nije lepo samo na papiru, negde vecina ovih prava vredi i u praksi.
Ja nekako ne verujem u teorije zavera bez obzira sto je trenutna evolucijska tacka napravila takav jaz medju ljudima i plodno tlo za iste.
Pravo na ococovecenje nazalost ne moze pripasti onima koji formalizuju, kompenziraju, redukuju. Lako je kolektivno pobeci iz sveta, konformises se sa vecinom i faktokratski pristanes na svrsen cin. Ali kad se pozelis vratiti u svet vise ne mozes kolektivno vec se mora individua po individua osvestiti i postati vecina. Kaze Darendorf da za ustavne promene treba 6 meseci, za politicke 6 godina a za stvaranje zdravog civilnog drustva treba 60 godina. Eto, nama je 22-uga u hodu. Samo sto ja ove 22 g. nazalost shvatam i dozivljavam kao onu fazu od njegovih 6. I jos ce trajati jer mi nemamo ni osnovne politicke kulture a kamoli gradjanske. Treca etapa je misaona imenica, kao i razumevanje problema homofobije :)

...neznam šta da kažem na ovo tvoje poslednje rečeno, sem da si upravu ; debelo upravu..kad je počelo sve ovo, odjednom sam shvatio da nas opseda takvo ništavilo da otimamo i u životu podvaljujemo rođenoj deci ; krademo im život ... i to nije bilo sve , trošili smo vreme nerođenih --- čak smo im uskratili pravo da se ne rađaju međ nama takvima kakvi smo ... to nasilje koje smo izvršili , primoralo je neređone da odustanu od rađanja .. očigledna je istina da nestajemo ; priroda života izbacuje nas iz sebe kao strano telo..no i te očiglednosti nama ne služe za prosvetlenje ; stoga nema šanse da ikad međ nama osvane zdravo civilno društvo u kome možeš da se očovečuješ / uzdižeš do božanske ljudskosti ...a za ovo poslednje potrebna je kičma , a mi gmižemo li gmižemo !

Poslednji popis govori gdesmo i kud idemo ; a izborni rezultati poslednje dve decenije određuju gde stižemo !

Ja sam po prirodi optimista i jedino sto u zivotu izaziva tjeskobu i tugu kod mene jeste nas mentalitet, menatlitet koji je bio u stanju unistiti kulturni identitet koji je imao potencijal minimalno kao i svaka druga razvijena evropska zemlja. A politicku kulturu koja nije selekcija onih koji bi najvecem delu stanovnistva omogucila sto bolje uslove za zivot, vec selekcija nekuklture, arogancije, sirovosti, necivilizovanost koju krasi stil resavanje problema preko kolena na stetu buducih generacija smatram najodgovornijom. I eto zacaranog kruga, oni do kojih treba dopreti da ne biraju stoku kulturnom hegemonijom pretvoreni su u ideologizirane sledbenike iste te bagre. U pravu je Gramsi (jedino sto je on mislio na burzoasko drustvo ali ja mislim na bilo koju demokratsku tranzicijsku vlast) kada kaze da se samo kulturnim radom, obrazovanjem masa moze promeniti sistem, tj on kaze "na polju kulture je najranjiviji".
Malo sam skrenuo sa teme, kasno je a i popio sam tovar nekog sivog pinoa, oprosti:)

Back