Stoltenberg: Poželjno je bilo biti protiv Srba, a podržavati Bošnjake

Parra-Bellum

Buduća legenda
Poruka
40.087
Bivši izaslanik UN ispričao je, 20 godina posle početka rata u BiH, kako je za strane diplomate u tim vremenima bilo poželjno da budu protiv Srba

PRAG - Bivši izaslanik UN tokom rata u BIH Torvald Stoltenberg ispričao je, 20 godina posle početka tog rata, kako je za strane diplomate u tim vremenima bilo poželjno da budu protiv Srba - da bi izbegli kritike i bili prihvaćeni.

"Od prvog dana rata znao sam da, ako želite da bude u potpunosti prihvaćeni, odnosno da izbegnete kritike, trebalo je da budete protiv Srba, podržavate Bošnjake i gledate kroz prste Hrvatima,
" rekao je Stoltenberg u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.

Oni koji su, poput njega, podrzavali jednu ili drugu stranu "na osnovu konkretnog razvoja događaja na terenu," bili su izloženi žestokim kritikama, dodao je.

Stoltenberg, koji je zbog želje da bude nepristrasan kritikovan da je prosrpski orijentisan, kaže da je na kraju bio prinuđen da umesto srpskog koji je naučio tokom diplomatske službe u Beogradu u pregovorima koristi engleski. Zamerano mu je što, kada govori srpsko-hrvatski jezik, previše koristi srpsku varijantu, a premalo hrvatsku."Tačnije, da je moj akcenat previše srpski. Zbog toga sam nastavio da koristim engleski, tako da mi znanje srpsko-hrvatskog jezika nije mnogo pomoglo u pregovorima," rekao je.

Stoltenberg je istakao da ni tada nije želeo - kao ni sad - da bude sudija već da kao izaslanik UN doprinese zaustavljanju rata. Po njegovom mišljenju, mirovni plan iz 1993. godine bio je povoljniji za Bošnjake od Dejtonskog sporazuma, ali su ga oni odbili na sugestiju SAD.O ulozi Sjedinjenih Država, Stoltenberg je rekao su "svojevremeno otežale postizanje dogovora".

Stoltenberg je objasnio da se najpre nadao da će se SAD mnogo ranije uključiti u pregovore, ali da je uvažio odgovor tadašnjeg američkog predsednika Klintona da je to evropsko pitanje. "Smatrao sam da je to korektan pristup. Međutim, SAD se nisu u potpunosti povukle iz te regije, već su stajale sa strane i davale instrukcije nekima od učesnika, što je, zapravo, veoma otežavalo postizanje dogovora", ukazao je bivši norveški ministar.

Stoltenberg je podsetio da su lord Oven, kao predstavnik EU, i on, u ime UN uspeli da u jesen 1993. godine izdejstvuju usmeni pristanak sve tri strane na mirovni sporazum, ali da su predstavnici Bošnjaka potom saopštili da ne mogu da prihvate taj dokument, jer su ih tako savetovale američke vlasti. "Kao razlog je navedeno da bi veoma mala teritorija pripala Bošnjacima. Naime, prema sporazumu je bilo predviđeno da dobiju 33.3 procenta teritorije. Danas posle Dejtona, u suštini kontrolišu izmedu 26 i 28 odsto zemlje. Sporazumom iz 1993. bilo je predviđeno stvaranje tri jedinice unutar BiH - bošnjacke, srpske i hrvatske."

Po njegovim rečima, razlika između predloga sporazuma iz 1993. i Dejtona, od kojih nijedan nije savršen, jeste u tome što je rat trajao dve godine duže. U tom periodu je ubijeno na hiljade ljudi, a na desetine hiljade ih je izbeglo.

Na pitanje kako naći izlaz iz sadašnje situacije budući da je BIH još uvek u velikoj meri podeljena po etničkim linijama i kao država nefunkcionalna Stoltenberg je rekao da odluke o životu u miru treba da donose ljudi u BIH, a ne bilo ko drugi, uključujući SAD. "Ja sam uveren da ce sva ova pitanja biti rešena i to bez rata. Smatram da situacija u BiH nije najopasnija na Balkanu. Mnogo sam zabrinutiji zbog stanja na Kosovu", zaključio je on, ne obrazlažući detaljnije svoj stav o pokrajini.

http://www.novosti.rs/vesti/planeta...e-bilo-biti-protiv-Srba-a-podrzavati-Bosnjake

Dakle za nastavak rata 1993 krivi su Muslimani jer nisu hteli mir

Inace, sve je rekao, Srbi su morali biti krivi sta god tada bilo u pitanju

I pored toga sto smo imali prakticno sve protiv sebe, i vojno i politicki i ekonomski, dobili smo rat, spasili narod i Republiku Srpsku.

Poslednja izmena od moderatora:
Ето још једног истинитог сведочења о догађањима на територији бивше СФРЈ - само, касно је сад бити "паметан" ........ требало је, ако је човек, да је онда треснуо руком о сто ...

... drugi lesinari bi ga pojeli ... nama se tada deslio sta se posle desilo Sadamu, Gadafiju, sta sada hoce Asadu... a teroriste i fasiste predstavili su kao zrtve.

Šteta što vas nije podržavao ..

Frencis Boyle :
'Onda je na red došao Owen-Stoltenbergov plan...

Tako su došli do Owen-Stoltenbergovog plana, koji je predviđao da BiH bude iscijepana na tri državice koje nikako ne bi mogle preživjeti, a sve s ciljem da se uništi bh. državnost po međunarodnom pravu i njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama, i da se još 1,5 do dva miliona Bosanaca podvrgne etničkom čišćenju. Do tog trenutka, u proljeće 1993. godine, već je dva miliona Bosanaca bilo podvrgnuto etničkom čišćenju. Owen i Stoltenberg došli su dovršiti posao. Pri tome, ne smijemo zaboraviti da je Owen predstavljao Evropsku uniju i sve zemlje članice, a Stoltenberg Organizaciju Ujedinjenih nacija. Još jednom sam obnovio tužbu protiv Rusije, Velike Britanije i Francuske, ne bi li se konačno svemu tome stalo u kraj, ali nažalost bez uspjeha. Date su mi instrukcije od Predsjedništva Republike BiH da ponovo odem na Međunarodni sud i da podnesem tužbu protiv Jugoslavije, što sam i učinio. Proveo sam cijeli dan u sjedištu UN-a u Njujorku, gdje sam lično prijetio da ću tužiti sve stalne članice Vijeća sigurnosti, zatim sam odletio za Hag i zatražio hitni sastanak Međunarodnog suda pravde, sa zahtjevom da se zaustavi Owen-Stoltenbergov plan i ukine embargo na oružje. Sljedeći dan odletio sam u Ženevu kao advokat cijele delegacije Republike BiH, u kojoj nisu bile samo vladajuće, nego i sve opozicione stranke. Bio sam advokat za sve njih u to vrijeme. Svi bosanski politički lideri su bili tamo. Ja sam se lično postarao da se Owen-Stoltenbergov plan nikad ne usvoji.'
http://www.e-posavina.com/portal/u-izlogu/interview/2097-francis-boyle-zato-su-htjeli-unititi-bih

Šteta što vas nije podržavao ..

Frencis Boyle :
'Onda je na red došao Owen-Stoltenbergov plan...

Tako su došli do Owen-Stoltenbergovog plana, koji je predviđao da BiH bude iscijepana na tri državice koje nikako ne bi mogle preživjeti, a sve s ciljem da se uništi bh. državnost po međunarodnom pravu i njeno članstvo u Ujedinjenim nacijama, i da se još 1,5 do dva miliona Bosanaca podvrgne etničkom čišćenju. Do tog trenutka, u proljeće 1993. godine, već je dva miliona Bosanaca bilo podvrgnuto etničkom čišćenju. Owen i Stoltenberg došli su dovršiti posao. Pri tome, ne smijemo zaboraviti da je Owen predstavljao Evropsku uniju i sve zemlje članice, a Stoltenberg Organizaciju Ujedinjenih nacija. Još jednom sam obnovio tužbu protiv Rusije, Velike Britanije i Francuske, ne bi li se konačno svemu tome stalo u kraj, ali nažalost bez uspjeha. Date su mi instrukcije od Predsjedništva Republike BiH da ponovo odem na Međunarodni sud i da podnesem tužbu protiv Jugoslavije, što sam i učinio. Proveo sam cijeli dan u sjedištu UN-a u Njujorku, gdje sam lično prijetio da ću tužiti sve stalne članice Vijeća sigurnosti, zatim sam odletio za Hag i zatražio hitni sastanak Međunarodnog suda pravde, sa zahtjevom da se zaustavi Owen-Stoltenbergov plan i ukine embargo na oružje. Sljedeći dan odletio sam u Ženevu kao advokat cijele delegacije Republike BiH, u kojoj nisu bile samo vladajuće, nego i sve opozicione stranke. Bio sam advokat za sve njih u to vrijeme. Svi bosanski politički lideri su bili tamo. Ja sam se lično postarao da se Owen-Stoltenbergov plan nikad ne usvoji.'
http://www.e-posavina.com/portal/u-izlogu/interview/2097-francis-boyle-zato-su-htjeli-unititi-bih

Frencis Boyle : BiH skrojena da se raspadne

To je priča - Francis Boyle: Zašto su htjeli uništiti BiH?
A ne da je neko podržavao Bošnjake na račun Srba ..
Ovaj Stoltenberg nek se poklopi hasurom po glavi , i nek šuti , izgleda da je u njega nastupila demencija ..
ili je samo stara lažovčina ..

he he

:kafa:

Naravno, jos je i cetnik - agresor, sada, onda je bio ok

Штета што бића као ви муслимани у БиХ постоје.
Заправо, и није.
Србин је квалификован за братске свађе и подјеле.
Ви сте ту да нас подсјетите какви људи лажови и сунцокрети могу бити.
Хвала вам.
А тај Столтеберг нека пуши без филтера Дрину...
Сад се пр.доња сјетио да је тренутак да каже истину.
Нека сједне са мајком или оцем само једног џаба погинулог српског младића или дјевојке.
Не би га нико ни пипнуо, али гарантујем да би му се ноге одсјекле - ако такви знају шта је срамота.

Boyle:"Vance je bio svjestan da je taj projekat genocidan i zbog toga je podnio ostavku. Owen, bivši britanski ministar vanjskih poslova, preuzeo je sve. Znate, Britanci su navikli na to da istrebljuju ljude, da ih dijele i to njima ne smeta. Napravili su to u Palestini, Irskoj, Indiji, a tada su planirali da to urade i u Bosni. Owen je mislio da bi mu to moglo donijeti Nobelovu nagradu za mir, pa je regrutovao Stoltenberga iz Norveške."

De bona nemoj se ti sikirat' nista. Nebitno sta je nekad bilo...sada imate punu podrsku Srba i Hrvata za Islamsku rebuliku Sarajevski pasaluk. Eto pa da konacno zivimo u miru i slozi i da nam nema vise rata.

Mi smo opstali tako što smo se vezali za BiH , BiH čuva nas , mi čuvamo BiH .. imajte to na umu kod daljeg projektovanja ..

Mi smo opstali tako što smo se vezali za BiH , BiH čuva nas , mi čuvamo BiH .. imajte to na umu kod daljeg projektovanja ..

Imajte vi na umu da su stvari danas malo drugacije. Vasa BiH je stvorena kao privremeno resenje i to pocinje da se govori sve glasnije. Vasi napori za islamskom centralizacijom BiH, stvaranjem identiteta, istorije i masovnim ispiranjem mozga stanovnistvu nemaju podrsku nigde. Realno recemo vi ste problem, jer niko ne zna sta ce sa vama jer ste bukvalno pali s' Marsa. Nestanak BiH je jedino realno i pravedno resenje.

Jel to onaj Bole sto je onomad priznao da nema nista od BiH? Jeli Citadelo?

Ne, on kaže da je predlagao tužbu Međunarodnom sudu pravde u Hagu protiv Jugoslavije, Rusije, Velike Britanije i Francuske zbog toga što nisu spriječile genocid u BiH i zbog toga što su Bosancima uveli embargo na oružje.
I još kaže - "Ustav Republike BiH za koji sam se ja borio kao advokat nikad validno nije ukinut i po zakonu još uvijek postoji."
A sad vaši lobisti slab plasman imaju po bijelom dunjaluku ..

Imajte vi na umu da su stvari danas malo drugacije. Vasa BiH je stvorena kao privremeno resenje i to pocinje da se govori sve glasnije. Vasi napori za islamskom centralizacijom BiH, stvaranjem identiteta, istorije i masovnim ispiranjem mozga stanovnistvu nemaju podrsku nigde. Realno recemo vi ste problem, jer niko ne zna sta ce sa vama jer ste bukvalno pali s' Marsa. Nestanak BiH je jedino realno i pravedno resenje.

More bit da će nestat , al na Sunji dan .. do tada uživajte u njenom postojanju ..

нестанак "државе" БиХ није ствар договора ил како она каже нечијег планирања, нестанак "државе" БиХ је питање времена.
узроци су историјска вековна нетрпељивост међу народима који у њој живе, а то је праћено бројним сукобима терором и дискриминацијом чак и у време мира, као и верска нетолеранција. боље се мирно поделити, свако себи и у сопствену прћију, и онда на тим темељима градити неку будућност, него жмурити пред проблемима и варати себе да ће они на тај начин, јер их они затворених очију не виде, нестати.

More bit da će nestat , al na Sunji dan .. do tada uživajte u njenom postojanju ..

Ih bona nisam ni ocekivao da ti je laHko prihvatiti istinu ovako javno na zadovoljstvo srpskih forumasa, ali sam siguran da u dubini svoje duse znas da je BiH u terminalnom stadijumu. Nego, uzivaj jos to malo sto je ostalo i znaj da nemas razloga za brigu. Bice ti mnogo bolje nego u toj sadsnjoj zaostaloj prcvari.

A ustase i cvece nek ga duvaju
Hekti,yebote,dok sam te prevaspitavao da ne budeš titovac, jugoslAvenčina i komunac ,2009 i 2010 godine nisam ni pomislio da ćeš da odeš u nacionalističke vode.Moraš malo da proširiš vidike a ne samo da iz jedne masovne ideologije prelaziš u drugu.Sutra tako možeš da postaneš i vehabija ili hrvat.Missim,dobro je što više nisi titovac ali nije to dovoljno.

Ih bona nisam ni ocekivao da ti je laHko prihvatiti istinu ovako javno na zadovoljstvo srpskih forumasa, ali sam siguran da u dubini svoje duse znas da je BiH u terminalnom stadijumu. Nego, uzivaj jos to malo sto je ostalo i znaj da nemas razloga za brigu. Bice ti mnogo bolje nego u toj sadsnjoj zaostaloj prcvari.

Važno je da smo opstali i mi i BiH , a ovo ostalo će sve na svoje mjesto .. a Velika Srbija nikada ovuda nije bila i neće biti opcija ..

Back