Ni savremenije srpske istoričare nisam pročitao u mjeri u kojoj bi želio, kamoli starije. Al za S.Novakovića mi je ostalo u pamćenju, dok sam čitao Hrabaka
Др БОГУМИЛ ХРАБАК
ВЛАСИ СТАРИНЦИ И ДОСЕЉЕНИЦИ У ПОРЕЧЈУ
ЗАПАДНЕ МОРАВЕ (ДО 1570, ГОДИНЕ)
...Стојан Новаковић је налазио да имена могу бити траг прошлих
времена, али да су и Власи са романским именима у време даривања
Жичи већ били Срби, тј. да су говорили српским језиком, не узи-
мајући у обзир могућност билингвитета. Станоје Станојевић уопште
није признавао имека као знак народности, јер је у првој дечан-
ској ловељи извукао имена очева и синова, односно к уку&а, као и
имена браће, тј. из исте генерације, па је установио ошпту измеша-
ност, а народност се није могла променити у истој или у два, па
ни у три паса. г4 Ако чланови исте породице са српским и романским
именима не могу припадати разним народностима, ипак остаје да су
сви заједно творили српско-влашку групу почетне славизације, без
обзира на степен и време завршетка тог процеса славизације. Уос-
талом, и К. јиречек, који као Чех није патио од српског национал-
ног комплекса, држао је такве људе за Романе или бар да су ро-
манског порекла...
Znači, postojala su i vremena i ljudi, koji bi te, kad ne pretpostaviš ******* bilingvalnost Vlaha Zapadne Morave, biranim riječima doduše, optužili da patiš od srpskog nacionalnog kompleksa. Za druge je bečki plaćenik jer nije pretpostavio antičko porijeklo Srba na Balkanu. Msm, nikad nećeš sve ljude zadovoljiti i to ne treba ni pokušavati.
Ima jedna druga svar koju ja zamjeram srpskim istoričarima a da bi došao do nje, napraviću malu digresiju, pa ću nakon toga efektno poentirati.
Ima od toga 10 i više godina, aktuelna tema i Srbiji i Hrvatskoj je isporučenje ljudi optuženih za ratne zločine u Hag. Na HTV gledam A.Hebranga kako na optužbe oporbe da su oni, HDZ, upravo poslali neke optuženike u Hag za razliku od njih, koji to nisu učinili. Na to ovaj ustaški piece of shit ladno odgovara: Da, ali mi dok smo ih isporučivali smo pokazali da nam je stalo do njih.
Do dan danas nisam siguran da li se ovaj odgovor graniči sa genijalnošću ili imbecilnošću...
Šta hoću da kažem, ljudima je stalo do njihove istorije, vjerovatno iz razloga koji su samim istoričarima glupi, iracionalni, bezvezni, sramotni ali to je tako. Sami istoričari često istoriji pristupaju samo kao čistoj nauci, uopšte ne uzimajući u obzir prethodnu činjenicu.
Gledam skoro na YT dokumentarac o Hilandaru i slušam Radića, sve je čovjek korektno rekao, ne kazem, ali dok priča zvuči kao da govori o istoriji Šri Lanke, Grenlanda, bez emocija, nabraja činjenice kao da nije u pitanju najvažnije, najsvetije mjesto u srpskoj istoriji.
Znači, samo da malo pokažu da im je stalo, ništa više.