ŠTO VEĆI ......TO BOLJI PO DRŽAVU

LJILJA MMM

Zaslužan član
Poruka
104.666
2. Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica

• Problemi koje Zakon treba da reši, odnosno ciljevi koji se postižu donošenjem Zakona

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi stvaranja uslova za povećanje priliva i naplate javnih prihoda po osnovu poreza na dobit pravnih lica. Imajući u vidu da je Zakonom o porezu na dobit pravnih lica ("Sl. glasnik RS", br. 25/2001, 80/2002, 80/2002 - dr. zakon, 43/2003, 84/2004, 18/2010, 101/2011, 119/2012 i 47/2013 - dalje: Zakon o porezu na dobit) propisano nekoliko poreskih podsticaja (čijom primenom se umanjuje iznos obračunatog poreza na dobit, a samim tim i prihod budžeta po osnovu ovog poreskog oblika), ovim zakonom se predlaže ukidanje poreskog podsticaja iz člana 48. Zakona o porezu na dobit. Naime, pravo na ovaj poreski podsticaj obveznici stiču (u vidu poreskog kredita) po osnovu ulaganja izvršenih u osnovna sredstva i ulaganja izvršenih u razvoj kao nematerijalnu imovinu, što im omogućava da umanje svoju poresku obavezu za poreski period u kojem su ulaganja izvršena, pri čemu neiskorišćeni deo poreskog kredita mogu koristiti za umanjenje budućih poreskih obaveza i to u narednih deset godina.

Pored toga, kako su brojne studije pokazale da, pri niskoj poreskoj stopi, poreske olakšice ne predstavljaju efikasan mehanizam podsticanja investicija, odnosno ne utiču odlučujuće na odluku za ili protiv ulaganja, procenjuje se da ukidanje navedenog poreskog podsticaja neće imati značajan uticaj na opredeljenje za investiranje.

Dakle, radi se o tome da je predlog da se ukine i ovaj podsticaj za privredu i to zašto.....zato što državi treba više para :dash: a ne zato što podsticaj nije dobar. Jedino što država zaboravlja, redovno, je to da ulaže onaj koji želi da ide napred i trudi se da ide napred. Ako kupujem mašine, znači da proširujem delatnost, a to znači da zapošljavam još ljudi.......ili, ako kupujem mašine da bih zamenila stare, to znači da će moj proces rada biti brži, kvalitetniji usled tehnoloških unapredjenja a i silnih standarda koji to nalažu jer želimo u Evropu...kad je brži, brže se završi posao i traži se, smišlja, realizuje novi posao što znači opet zapošljavanje...

Ne znam kud ovo vodi....znam da mora da se stegne kaiš, toliko dugo sam privatnik da više snova nemam, ali ovo je sečenje grane na kojoj drušvo sedi.....ovo, sa mnogim drugim nebulozama koje ne odgovaraju reali, nije stezanje kaiša, ovo je omča oko vrata.

Poslednja izmena:
Ovo je ,po mom nekom misljenju-posto sam i ja obeshrabren nakon ovih poteza ove vlasti-pretposlednji udarac do zadnje etape u kojoj rade samo megavlasnici( megakorporacije),a srednja i mala preduzeca ostaju samo u formi nekih starih zanata koja nikome i ne trebaju.Dosli bi do situacije da sadasnji mali preduzetnici sa ono malo svojih radnika ostane na ulici,jer jednostavno nisu mogli izdrzati drzavnu regulaciju ekonomije ciji su sastavni deo.Tada bi napokon se ostvarila pocetna ideja(ona zbog koje su i rasturili SFRY),a to je da molimo za posao od 12h radnog vremena,6 dana u sedmici za platu od nekih 50-tak eura.Ova vlast je spolja dovedena u zamenu za priznavasnje Kosova(ne mora biti priznato direktno,moze i indirektno) i da dovrsi ekonomski slom,koji je sprovodjen godinama u etapama(posle 5.10.2000-te).Znali su da bi sa Tadicem to zavrsilo u krvi,ovako ovima vlast,a zauzvrat oni ce dati sve sto treba.Ovo ce zavrsiti tragicno i na ovaj nacin,pa cak i sa pol.opozicijom koja slabo nudi nesto-ja ne vidim izlaz.Sve sto je nekolicina ljudi ovde pisala u ranijem periodu(mislim na prolece i leto ove godine) pokazalo se kao tacno,ali cemu vajda od tolikog pisanja i tolike svesti????Strah me od 2014-te,vise nego ikada pre,cak i onih sumornih godina pod sankcijama i pretnjama bombardovanjem.Mere koje nameravaju sprovesti su katastrofalno lose i plasim se da ti ljudi ni sami ne slute sa cime se sve igraju.Posao i zelja,ljubav ,postovanje prema radu kao necem uzvisenom u zivotu-potpuno je sruseno u Srbiji.Strah me je i ne vidim da vlast zna kako pronaci izlaz.

I mene je strah, kao nikada do sada jer ne vidim izlaz. 22 godine sam privatnik, drugima vodim knjige, svačeg se nagledah, svašta pregurasmo...bilo je i dobro, i loše, i užasno, i mnogo teško, ali nikada nije bilo ovako beznadežno. Uvek su to bili tuneli sa nekom svetlom taćkom tamo negde u vidu cilja, a ovo sad nije tunel....ovo je bunar.

Sa setom zakona, propisanim nebuloznim pravilima u poreskim bilansima koji negiraju osnove svih osnovnih ekonomskih i računovodstvenih propisa, sva pravila logike i prakse, ovo je kraj privatnog preduzetništva. Najgori propisi su oni koji nemaju veze sa praksom a moraju se primeniti. Mladi, niti su motivisani da nešto stvaraju, niti imaju ikakvu sigurnost da osnuju porodice kada rade na ugovore od po 2-3-6 meseci. Ovo je način kako da jedan narod umre.
Sa nekima koji su preživeli sve ove godine sam 10,15 godina skupa, i svi su istog mišljenja.

I da dodam još nešto, umalo zaboravih :cistinaocare:.....vreme je za jednu moju rečenicu nastalu iz prakse
"Najbolji način da ideš napred je kada nemaš kud nazad" :)

Poslednja izmena:
I poljoprivrednici trebaju da vode knjige, da plaćaju knjigovođu i da akaju sa tim, a advokati i medicinari (koji su neuki i neškolovani) ne moraju, tj. zadržavaju paušalni status uz limit od 6.000.000 din. o kome poljoprivrednik može samo da sanja....a vala, i mnogi drugi iz raznih privrednih delatnosti.
Uništenje poljoprivrede, pijace, preduzetništva.....sve će postati giga-mega korporacije, upakovano u celofan...jedna jabuka....jedna šnicla...jedan komad sira...a sve istog, veštačkog ukusa

Tuga je kada jedna drzava unistava svoje seljake.
Sece granu na kojoj sedi.
Kada nestane srpski seljak, nestace Srbija.

Valjda zato sto se ne bunimo.

Razvlacice nas za stotinak godina po udzbenicima kao drzavu koja je uredbom sebi ukinula hranu i time uticala da potpuno nestane ceo narod.
Anestezija, pa patologija.

Da......Zakon o faktoringu nije badava donet.
Sve u ekonomiji, kao i u knjigovodstvu, mora da ima ravnotežu, jedno duguje drugo potražuje

znate šta kaže knjigovođa na samrti?
"Složilo se" :zcepanje::zcepanje:

ps smeh na ovoj temi je smeh knjigovođe u sezoni :tease: kojima će za predstojeće praznike biti uručen pogolemi novogodišnji paket nebuloza , pa izvin'te, al' ne mogu da se suzdržim :lol:

Poslednja izmena:
Dobitak mož samo da imaš na papiru......a on proizvodi vrlo efektno porez na dobit u živim parama kroz debilni PB1 ili PB2 :aha:

eeeeee, ako hoćeš da podigneš te parice, onda opet moraš da platiš porez na to što hoćeš da ih imaš, jer odakle ti pravo da želiš da imaš svoje pare bre :rtfm:, ali ako si baš istrajan u toj želji onda će ti država izaći u susret....usput, i za to ti trebaju žive pare na računu koje ti ne trebaju za nešto preče....e, ako to sve imaš, onda platiš i budeš duplo oporezovan i sretan :zcepanje:

Mislim da su odnosi ljudi prema drzavi i drzavi prema ljudima kod nas nakaradani...Drzavu bi trebalo posmatrati kao jednu veliku firmu koja radi za dobrobit svojih gradjana a gradjane kao cuvare te iste drzave koji ce da sankcionisu/nagradjuju predstavnike naroda u drzavi ako nisu/jesu uspesni ....

Pa da, ali u drustvu u kome svako krade po malo ne smes da se izdvajas.
Tamo gde svi "kraduckaju" ne valja da budes posten.
Rizikovaces da ispadnes glup u drustvu.
Pa to je to ,,,Drustva u kojima je posten=budala...Kod nas nema nase uvek je moje ili tudje...Ako nije moje ne vodi se racuna ..Samo sto cehove placju svi..Kolektiv pobedjuje individue u svemu

Pa to je to ,,,Drustva u kojima je posten=budala...Kod nas nema nase uvek je moje ili tudje...Ako nije moje ne vodi se racuna ..Samo sto cehove placju svi..Kolektiv pobedjuje individue u svemu
izdvojio bi par citata iz Platonove idealne drzave::
Drzava je nastala za potrebe ljudi za saradnjom u podeli rada.Cilj je drzave sreca svih gradjana,sreca zajednice
.....sto je covek u malom to je drzava u velikom
Razlikujemo tri dela duse pozudni,voljni,umni; a covek je pravi covek tek onda kada unmi deo vodi druga dva..i drzava ce prema tome biti prava drzava kad je bude vodio umni deo

izdvojio bi par citata iz Platonove idealne drzave::
Drzava je nastala za potrebe ljudi za saradnjom u podeli rada.Cilj je drzave sreca svih gradjana,sreca zajednice
.....sto je covek u malom to je drzava u velikom
Razlikujemo tri dela duse pozudni,voljni,umni; a covek je pravi covek tek onda kada unmi deo vodi druga dva..i drzava ce prema tome biti prava drzava kad je bude vodio umni deo
Drzava je nastala najvise iz jednog veoma prostog razloga,a to je :da se zastiti imovina pojedinca,pravno i fizicki.Onaj ko je imao najvise zemlje,imao je i najvise materijalne moci da obezbedi vojsku,policiju,sudije i napise zakone za taj svoj teritorij.Njemu je najvise odgovaralo da mu podanici sto bolje ekonomski prolaze,kako bi on sto lakse naplatio,,zastitu"zemlje na kojoj se te ekonomske aktivnosti i ostvaruju.Kako je vreme prolazilo tako su se i apetiti za materijalnim uvecavali,pa se krenulo u ratna osvajanja koja traju u nesto drugacijoj formi i danas.Dakle,to je po ucenju Misesa jedini razlog nastanka drzave:interes da se na odredjenom prostoru,uz pomoc zakona i oruzane sile,zastiti imovina od najbogatijeg do najsiromasnijeg zitelja te teritorije.
Nigde nije stajalo da ce knez,kralj ili car podanicima govoriti sta ko treba da radi ili ce svojim zakonima otezavati odvijanje slobodnih ekonomskih procesa.Od kako je J.M.Keyns uveo teoriju po kojoj je drzava duzna da se bavi ekonomijom,tako nam je svima zivot postao podosta tezi.

Drzava je nastala najvise iz jednog veoma prostog razloga,a to je :da se zastiti imovina pojedinca,pravno i fizicki.Onaj ko je imao najvise zemlje,imao je i najvise materijalne moci da obezbedi vojsku,policiju,sudije i napise zakone za taj svoj teritorij.Njemu je najvise odgovaralo da mu podanici sto bolje ekonomski prolaze,kako bi on sto lakse naplatio,,zastitu"zemlje na kojoj se te ekonomske aktivnosti i ostvaruju.Kako je vreme prolazilo tako su se i apetiti za materijalnim uvecavali,pa se krenulo u ratna osvajanja koja traju u nesto drugacijoj formi i danas.Dakle,to je po ucenju Misesa jedini razlog nastanka drzave:interes da se na odredjenom prostoru,uz pomoc zakona i oruzane sile,zastiti imovina od najbogatijeg do najsiromasnijeg zitelja te teritorije.
Nigde nije stajalo da ce knez,kralj ili car podanicima govoriti sta ko treba da radi ili ce svojim zakonima otezavati odvijanje slobodnih ekonomskih procesa.Od kako je J.M.Keyns uveo teoriju po kojoj je drzava duzna da se bavi ekonomijom,tako nam je svima zivot postao podosta tezi.
Nisam mislio na "proste" razloge nastajanja drzave ..Ovde sam citirao Platona a i sam ti naziv kaze "Idealna drzava"....ona ne postoji ali da postoji bila bi pravna u svakom pogledu jer bi njena bit interes i svraha postojanja bila pravna..Kapiras

Poslednja izmena:
E, imam malo vremena, pa da ispišem najnovije izmene i dopune od 06.12......nisam stigla pre....sezona mi je :tease:

1.Samooporezivanje preduzetnika od 01.01.2014. nije obavezno, već dato kao mogućnost. Razmisliti da li se na to opredeliti, jer bukvalno sve zavisi od slučaja do slučaja. U svakom slučaju, ako se opredelite stvarate sebi obavezu da svakog meseca MORATE obračunati i isplatiti bar poreze i doprinose jer poresko sutomastki samo radi obračun i skida sa računa, a ako ste na rešenju.....pa, ne blokiraju baš svakog meseca......ide opomena pa ostalo.

2. Član 48 (moj uvodni post) jeste ukinut od 01.01.2014. tako da nikakva ulaganja osim preko 1 milijarde nemaju nikakvo oslobođenje, ali važi za 2013. što znači, da onaj ko je uložio u ovoj godini u osnovna sredstva, to kroz završni račun za ovu godinu prijavio, obračunao...znaju knjigovođe postupak, to oslobođenje može koristiti u ovoj godini, a ako mu pretekne, onda taj poreski kredit može po starim propisima koristiti. Znači, ako imate potrebu i novac, kupujte do kraja godine.....e, da, to sredstvo treba da bude plaćeno u ovoj godini.

3. Poljoprivrednici, koliko shvatih, mogu da biraju da li će da vode knjige ili ne, osim onih koji su PDV obveznici (oni valjda moraju)...nije moj resor, pa se nisam udubljivala u tematiku.

4. Elektronsko slanje obrazaca važi od 01.01.2014. ali mu je odobren prelazni period od dva meseca, u kome ćemo obračunavati plate i sve ostalo, zakupe, ugovore o delu itd po starom (stari obrasci, nošenje na šalter, bar kod, stari uplatni računi), ali će knjigovođe morati do kraja 31.01. da i elektronski pošalju sve isplačeno u januaru.....pa onda isto tako u februaru,....s tim što samo šaljemo obrasce ne vršeći nikakvu uplatu jer smo je već izvršili. Od 01.03.2014. sve prelazi na lektroniku. Ovo je da vežbamo :zcepanje:

5. Porez na imovinu pravna lica i preduzetnici obračunavaju sami, .......kako, ne shvatih još uvek, pa nek nam je Bog u pomoći :lol: ali sam shvatila da porez može biti veći do 80% od onog po rešenju za 2013.....e, sad, ako u to upadne i drugačija osnovica (veća naravno) onda 80% nije više 80% na ondašnjih 100% :aha:

Poslednja izmena:

Back