Što jedemo? Ljudska vs pseća salama

mačka zagrebačka

Stara legenda
Moderator
Poruka
90.128
ne mogu a da se ne upitam kako???

LiDL.JPG
1724785507530.png

Pileća posebna salama za ljude 1 kg 2 eura. Mesna salama s lososom za kuce/mace 1 kg 7,11 eura

Kako???

Da li biste probali obje salame? Pretpostavljam da je ova za kuce/mace sa manje začina pa samo treba malo soli i papra :mrgreen:

Pogledajte prilog 1599658 Pogledajte prilog 1599659
Pileća posebna salama za ljude 1 kg 2 eura. Mesna salama s lososom za kuce/mace 1 kg 7,11 eura

Kako???

Da li biste probali obje salame? Pretpostavljam da je ova za kuce/mace sa manje začina pa samo treba malo soli i papra :mrgreen:
Ne.
Prije 20 godina pomagao sam jednoj komsinici sa prevodom za diplomski rad
Vidio sam sta stavljaju u to
vjeruj mi najmanje je mesa
Od tada to obilazim u sirokom luku
a ni prije nisam bio ljubitelj

Postoje zakoni koji propisuju koliko mesa mora da ima salama, i kakvog mesa. Nije baš divlji zapad kao što nas plaše na internetu.
Ne postoje gore salame od nemackih salama i nekvalitetnije,nisam nikada jeo brazilske ali verujem da su i one bolje.znam i coveka koji je bio zaduzen za kontrolu mesa,a i jednog mleka za austriju,u nemackoj je jos gora situacija

Ne postoje gore salame od nemackih salama i nekvalitetnije,nisam nikada jeo brazilske ali verujem da su i one bolje.znam i coveka koji je bio zaduzen za kontrolu mesa,a i jednog mleka za austriju,u nemackoj je jos gora situacija
Countries with the harshest and most stringent food quality laws often include those in Europe and Asia, known for their rigorous standards. Some of the top countries with the most stringent food quality laws are:

1. European Union (EU) Member States: The EU has one of the world's most comprehensive and strict food safety frameworks, governed by the European Food Safety Authority (EFSA). EU regulations cover everything from pesticide levels to food additives, genetically modified organisms (GMOs), and food labeling. Countries like Germany, France, and the Netherlands are particularly noted for their strict enforcement of these regulations.

Countries with the harshest and most stringent food quality laws often include those in Europe and Asia, known for their rigorous standards. Some of the top countries with the most stringent food quality laws are:

1. European Union (EU) Member States: The EU has one of the world's most comprehensive and strict food safety frameworks, governed by the European Food Safety Authority (EFSA). EU regulations cover everything from pesticide levels to food additives, genetically modified organisms (GMOs), and food labeling. Countries like Germany, France, and the Netherlands are particularly noted for their strict enforcement of these regulations.
pricam iz prve ruke,razna istrazivanja,vikipedije me ne zanimaju,jedna italijanka sve kupuje i donosi iz italije,umalo da umre od ovih salama

Postoje zakoni koji propisuju koliko mesa mora da ima salama, i kakvog mesa. Nije baš divlji zapad kao što nas plaše na internetu.
Postoje u EU, kod nas jok. U Danskoj nisam mogao da nadjem salamu sa manje od 80% mesa. Ovde me bas interesovalo kako virsla u Lidlu bude manje od 200din na akciji, kad na nalepnici pise 10 ili 20% mesa, ne secam se tacno.

Od cega se prave salame ?
Mehanički separisano meso :bljuc:
što znači da je prošlo kroz mlinove ( Sito i rešeto ) Ubaciš pileći i ostali otpad dobiješ neku bezličnu masu kao pašteta posle se to doradjije :bljak:

Salame koje Srbi jedu i ljudi iz regona , proizvode se od najgoreg mesnog otpada – iznutrica, njuški, repova, kože, mlevenih kostiju, sojinog brašna, raznih veštačkih aditiva i boja, a ni slanina, pečenica i šunka nisu boljeg kvaliteta jer se u njih ubrizgavaju najstrašniji otrovi.

Doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić kaže da se proizvodi koji se u EU koriste isključivo kao hrana za životinje kod nas pakuju kao salame za ljudsku ishranu.

– Ako neko prodaje salamu po ceni manjoj od 200 dinara za kilogram, jasno je da u njoj nema ni trunke mesa. U salami najviše ima takozvanog mašinski separisanog mesa (MSM), odnosno samlevenih šija, trtica i leđa sa kostima, kao i ostataka antibiotika, hormona, koksidiostataka i teških metala. Natrpali su živinski, svinjski i goveđi MSM a kriju i podatak da je goveđi MSM zabranjen u celom svetu zbog bolestu ludih krava – rekao je Stojšić za Informer.

On tvrdi da je od početka godine u Srbiju uvezeno 5,7 miliona kilograma MSM, iako svi znaju da je mašinski separisano meso najgori mesni škart.

– Širok je spektar problema i bolesti koje izazivaju aditivi i emulgatori koji se trpaju u naše mesne prerađevine . Koksidiostatici su jako opasni, oštećuju štitnu žlezdu, i kod dece i kod odraslih. Antibiotici koji se ubacuju u stočnu hranu deponuju se u životinjskim kostima i mišićima. Kada čovek pojede to meso, postaje otporan na određene vrste bakterija – objašnjava Stojšić.

Prema njegovim rečima, nesavesni proizvođači, uspeli su da upropaste i stare srpske specijalitete poput slanine, šunke i pečenice.

– U njih se ubrizgava takozvana samalura koja je puna aditiva i emulgatora a koji su veoma štetni po zdravlje. Ali, kada ovako ‘našpricana’ slanina ispeče, teža je barem za 30 odsto, što im je i cilj – tvrdi on.

Pogledajte prilog 1599658 Pogledajte prilog 1599659

Kako???

Jedno moje dete odlučilo da proba pseću hranu, dečko je genije, ljubi ga majka radoznalog :cool:.Kaže da nije loša.Poenta je da ne šteti ljudima, a moguće i da je zdravija.
Lično ne znam da li mi je smešno ili tužno.
Elem, iz prve ruke dakle, zlu ne trebalo, možemo se poslužiti hranom naših ljubimaca. :mrgreen:
( crni humor )

Jedno moje dete odlučilo da proba pseću hranu, dečko je genije, ljubi ga majka radoznalog :cool:.Kaže da nije loša.Poenta je da ne šteti ljudima, a moguće i da je zdravija.
Lično ne znam da li mi je smešno ili tužno.
Elem, iz prve ruke dakle, zlu ne trebalo, možemo se poslužiti hranom naših ljubimaca. :mrgreen:
( crni humor )

ja sam iz znatiželje probala čokoladu za pse, uopće nije slatka ali ima fini miris po čokoladi, ukus je nekako "bezličan"

Back