Što je tolerancija?

Marga Rita, Svako ima svoja područja veće i manje tolerancije. Zašto je tako jeste malo duža priča. Zato uzmimo da svako ima svoj prag tolerancije.
Da bi čovek bio tolerantniji neophodno je da dublje i suštinskije razume život.

Ako bi se tražila veća tolerancija od osobe "uzanih grudi" onda bi to za njega bila tortura, trpljenje, ugnjetavanje... Onaj ko razume život toleranciju doživljava kao jedno prirodno stanje.

Ipak, veoma često brkamo toleranciju i trpljenje. Tolerancija je vrlina a trpljenje je negativnost ili možda neumeće da se izadje iz odredjene situacije.

U svakom slučaju nastoj da nadješ metodu kojom ćeš produbiti svoje razumevanje života ako želiš znati kada i šta treba iztolerisati, kada se povući a kada nastojati pokazati da nešto nije za tolerisanje...

Sad si sama sebe ubila...tolerancija je kao rec i odstupanje...tolerancija 10 %...to znaci dozvoljeno odstupanje...ne postoji detalj i trag da je nesto bilo u nedozvoljenom tako da ne postoji netolerancija u tom slucaju...netolerancija je bofl...

To znaci tolerancija je upravo ono sto on kaze, ako si mi blizu u stavovima ok, ako nisi , nema , skart, odbij, brisi....

...toleranciju ubrajam u pojmove nizeg ranga i tolerant nadvija se bio u pravu ili a tolerisani nemocno cuti i bezuspjesno jede dzigerice nastavljajuci da hoda pokunjeno.
Tolerancija jeste zaustavljanje procesa koji moze da ode daleko ali sta se dobija kad saobracaj stane...moras trpljeti tolerisano i ,- pamti pa vrati...
Tolerancija je najjadnija u emocijama i tu se postize mogucnost otvaranja novih razloga za tolerisanje...
Tolerisati u ime necega da...ali bilo je i zaboravimo da je ,- B I L O !!!!

За мене се не ради о показивању и непоказивању.
Што човјек може више чега и кога да толерише то је сам човјек већих моћи.

...sami biramo kako vidimo druge, ako zelimo da nam se neko dopadne izuzetno smo tolerantni, kad zelimo da nas nervira trazimo mu mane...npr. neko nam na prvom sastanku prospe pice u krilo, smejemo se i kazemo `i meni se to desava`...posle 3 godine desi se isto i vi mu kazete `idiote jedan` ili `curko jedna`...ili dvoje ljudi koji se stalno svadjaju i pronalaze jedno drugom mane pa kad nekog od njih udari kamion odjednom ga pretvore u andjela ...isti ljudi, iste okolnosti, drugaciji stav
...nasa osecanja prema drugim ljudima ne odredjuje njihovo ponasanje nego nas stav ...oni koji se bave negativnim stvarima misle da su realni, ne kapiraju da sami stvaraju svoju stvarnost i da imaju problem sa egom...najgori su oni koji umisle da su bogovi - da jesu ne bi morali nista da dokazuju, Bog nema problem sa egom

Original postavio Иван Чонкин Pogledaj poruku
За мене се не ради о показивању и непоказивању.
Што човјек може више чега и кога да толерише то је сам човјек већих моћи.

...sami biramo kako vidimo druge, ako zelimo da nam se neko dopadne izuzetno smo tolerantni, kad zelimo da nas nervira trazimo mu mane...npr. neko nam na prvom sastanku prospe pice u krilo, smejemo se i kazemo `i meni se to desava`...posle 3 godine desi se isto i vi mu kazete `idiote jedan` ili `curko jedna`...ili dvoje ljudi koji se stalno svadjaju i pronalaze jedno drugom mane pa kad nekog od njih udari kamion odjednom ga pretvore u andjela ...isti ljudi, iste okolnosti, drugaciji stav
...nasa osecanja prema drugim ljudima ne odredjuje njihovo ponasanje nego nas stav ...oni koji se bave negativnim stvarima misle da su realni, ne kapiraju da sami stvaraju svoju stvarnost i da imaju problem sa egom...najgori su oni koji umisle da su bogovi - da jesu ne bi morali nista da dokazuju, Bog nema problem sa egom

Ne vidim vezu tvog komentara i mog posta koji si citirala.
Ja Ivan Čonkin nijesam previše tolerantan a ni premalo ali mislim da: Што човјек може више чега и кога да толерише то је сам човјек већих моћи.

...kako ne vidis...ako neko moze da pomera planine, stvara svet i zivi vecno nema problem sa egom i najtolerantniji je

Evo ja da se složim s tobom, mogao bih se opredijeliti kao nekakav agnostik ali hrišćani vjernici i vjerujući neće. Biblija je puna primjera da Bog nije baš bez problema sa egom :)
Od izgona Adama i Eve pa do ljutnje na otpalog anđela Sotonu pa zahtjev od beslovesnih bića u odnosu na sebe, ljudi, da se pokaju i slave ga.......................
Nijesi mislila na hrišćanskog, jevrejskog i muslimanskog Boga, ili ?

Tolerancija se ne može objasniti samo spoljnim ponašanjem. Spolja gledano, mogli bi da se isto ponašaju uplašen i tolerantan čovek. Tolerancija, dakle, ne bi trebalo da podrazumeva nuždu, samim tim i trpljenje.
Isto tako, ne bi trebalo da podrazumeva ni naše slaganje sa načijim stavovima. Čemu u tom slučaju tolerancija?
Tolerancija bi trebalo da podrazumeva uvažavanje različitosti koje ne ometaju našu slobodu.

Tolerancija se ne može objasniti samo spoljnim ponašanjem. Spolja gledano, mogli bi da se isto ponašaju uplašen i tolerantan čovek. Tolerancija, dakle, ne bi trebalo da podrazumeva nuždu, samim tim i trpljenje.
Isto tako, ne bi trebalo da podrazumeva ni naše slaganje sa načijim stavovima. Čemu u tom slučaju tolerancija?
Tolerancija bi trebalo da podrazumeva uvažavanje različitosti koje ne ometaju našu slobodu.

Tolerancija sama po sebi znaci popustljivost, treperljivost prema tudjim svatanjima, mada se covjek sa njima ne slaze...a solidarnost znaci saglasiti se sa nekim, sloziti se sa njim, uzajamno obavezivati!

E sad, zavisi ko je u pitanju, ako je neko do koga nam je stalo i ako smaramo da njegovo misljenje ili stav vrijedi bez obzira da li se to nama svidjalo ili ne ali gledajuci na to da je ta osoba do danas u mnogim stvarima ispravno potupila onda ce nastupiti tolerancija i solidarisati cemo se sa njim, a ako misljenje i stav tog nekog drugoga ne postujemo i ne cjenimo, onda tolerancija i solidarnosti nema niti one mogu da postoje...

Poslednja izmena:
Možda je ova tema već bila,a možda i nije.Mene zanima što je tolerancija,ali ne u njenom značenju već u korištenju.Naime kad netko ima visok prag tolerancije što to u biti znači.Dokle to ide? Da li se tu podrazumeva provociranje i sl. Naime oni sa niskom tolerancijom su navodno kolerici.Da li je moguće biti polutolerantan ili to ipak spada u niski prag tolerancije? Dakle bez tumačenja ovoga pojma već samo njegova upotreba i pojašnjenje oko toga.Malo konfuzna tema tj post ali valjda će netko i da shvati što je pisac hteo reći.

U današnje vreme tolerancija se prečesto svodi na izjave "tolerišem mu/joj nacionalnu pripadnost, versko ili sexualno opredeljenje zato što je dobar čovek!"...:eek: Što mu dođe mešanje poljskog cveća i manžetni......Tolerancija je trpeljivost, fleksibilnost živaca, sposobnost da ne uhvatiš za gušu svakog ko ti uleti preko reda u prodavnici, šalteruši koja tračari preko telefona i ponaša se prema tebi kao da si Kasper, komšinici koja istrese ostatke od ručka preko terase pravo na tebe.....

Nazalost, ja ne mogu da se pohvalim i kazem za sebe da sam tolerantna osoba...Koliko god se trudila da se vodim zivotnom filozofijom jednog coveka kojeg mnogo cenim i postujem , ja nisam u stanju da ucinim i taj korak...Cesto sam sklona osudjivanju i jos spremnija da ga glasno kazem...Svidelo se to nekima ili ne...Nisam strpljiva, lako planem na glupost i komentarisem...Ne ocekujem da drugi budu tolerantni prema meni, ali ocekujem konstruktivno objasnjenje...Zapravo, nisam flexibilna da prihvatam stavove koji se razlikuju od onoga kako sam usvojila svet oko sebe i ne prihvatam ih lako...ali uz dobre argumente mogu da se potrudim...:)
Ponekad mi je zao sto nisam hladne glave...sto ne gledam kroz ruzicaste naocare...Ponekad lose prodju neduzni...onda se kajem...

UNESCO je dao definiciju za toleranciju i ona glasi u celosti ovako!

TOLERANCIJA

1.1 Tolerancija je poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Ona je zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savesti i uverenju. Tolerancija je harmonija u različitostima. To nije samo moralna dužnost, to je takođe politički i zakonit zahtev. Tolerancija, vrlina koja mir može učiniti mogućim, doprinosi menjanju kulture rata u kulturu mira.

1.2 Tolerancija nije koncesija, dobrodušnost ili popustljivost. Tolerancija je iznad svega aktivan stav podstaknut priznanjem univerzalnih ljudskih prava i fundamentalna sloboda drugih. Nikako se ne može koristiti kao opravdanje za kršenje fundamentalnih vrednosti. Tolerancija treba da je primenjiva od pojedinaca, grupa i država.

1.3 Tolerancija ja odgovornost koja nosi ljudska prava, pluralizam (uključujući kulturni pluralizam), demokratiju i vladavinu zakona. Ona uključuje odbacivanje dogmatizma i apsolutizma i potvrđuje standarde postavljene u međunarodnim instrumentima ljudskih prava.

1.4 Dosledno poštovanje ljudskih prava - biti tolerantan - ne znači tolerisanje socijalnih nepravdi ili odbacivanje ili slabljenje tuđih uverenja. To znači biti slobodan, čvrsto se držati svojih uverenja i prihvatati da se i drugi drže svojih. To znači prihvatanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrednostima, imaju pravo da žive u miru i da budu kakvi jesu. Takođe znači da se nečija viđenja ne nametnu drugima.

Šta znači biti tolerantan...
Prema Collins Cobuild English Language Dictionary, ”ako ste tolerantni, tada dozvoljavate drugim ljudima da imaju vlastite stavove ili verovanja ili pak da se ponašaju na sebi svojstven način, čak i ako se s tim ne slažete ili to ne odobravate“.

Kakve li lepe osobine koja se može ispoljavati!
Sigurno da se s ljudima koji poštuju naša verovanja i stavove osećamo ugodno, čak i kada se naša verovanja i stavovi razlikuju od njihovih.

Od tolerancije do netrpeljivosti

Suprotnost toleranciji je netolerancija, koja ima nekoliko stupnjeva intenziteta.
Netolerancija može početi uskogrudnim neodobravanjem tuđeg ponašanja ili načina postupanja.
Uskogrudnost guši životnu radost, a kod pojedinca prouzrokuje nesklonost prema novim idejama.

Na primer, kruta osoba može se zgroziti nad snažnim entuzijazmom deteta. Mladoj osobi možda je dosadna dubokoumnost nekog starijeg od nje. Zamolite opreznu osobu da radi rame uz rame s nekim tko voli reskirati i oboje mogu postati razdražljivi. Zbog čega zgražavanje, dosada i razdražljivost? Zbog toga što je u svakom pojedinom slučaju pojedincu teško tolerirati stavove i ponašanje druge osobe.

Tamo gdje se pothranjuje netolerancija, uskogrudnost može eskalirati u predrasudu, a ona predstavlja odbojnost prema nekoj grupi, rasi ili religiji.

Snažnija od predrasude je netrpeljivost, koja se može manifestirati u obliku nasilne mržnje. Posledica toga su patnje i krvoproliće. Setite se do čega je netolerancija dovela tokom krstaskih ratova!

Čak i danas, netolerancija je jedan od glavnih faktora koji su doveli do sukoba u Bosni, Ruandi i na Srednjem istoku.

Tolerancija zahteva uravnoteženost, a zadržati ispravnu ravnotežu nije jednostavno. Mi smo poput kazaljka sata koje ideu iz jedne strane u drugu. Ponekad smo premalo tolerantni; a ponekad i previše.

Back