Sto je Hanibal izgubijo

Cito sam jako interesantnu diskusiju na nemackom forumu istorije o hanibalu.

Sta vi mislite sto je na kraju izgubijo protiv rimljana.

... što je izgubio..?
misliš: zašto je izgubio?

ako si na to mislio, ukratko: zato jer je bio predugo vremena predaleko od matične zemlje, ukratko kao i svaki osvajač na kraju je morao izgubiti

na kraju, otrovao se da ga ne bi izručili rimu.
vjerojatno jedan od pet najgenijalnijih generala ikad

Cito sam jako interesantnu diskusiju na nemackom forumu istorije o hanibalu.

Sta vi mislite sto je na kraju izgubijo protiv rimljana.

Hanibal je bio genije u najmanju ruku....rasturio je Rimljane u bitkama u kojima su svi uslovi bili protiv njega.....

Rekao bih odugovlacenje posle Kane i pohlepa....poznato je da je bio gramziv....!

ako si na to mislio, ukratko: zato jer je bio predugo vremena predaleko od matične zemlje, ukratko kao i svaki osvajač na kraju je morao izgubiti

na kraju, otrovao se da ga ne bi izručili rimu.
vjerojatno jedan od pet najgenijalnijih generala ikad

Pre bih rekao da je zbog mentalnog sloma posle Kane,i previse odugovlacenja....grad Rim mu je bio na zlatnoj tacni serviran....
Ne verovatno nego 100%

Bolje je pitati,kako je uspeo da tako dugo ostane neporazen a toliko je problema imao za vratom...i opet,dolazimo do njegove genijalnosti...uvek koji potez ispred svojih neprijatelja,navlaceci ih da odigraju onako kako njemu odgovara...

A sto se tice osvajanja Rima,nikada ne bi uspeo da ga osvoji,morate da razumete Rimljane da bi ste to zakljucili...cak i da je osvojio Rim,Rimljani bi nastavili borbu,a kampanjska hajka protiv najozbiljnije drzave tog doba ne bi imala sanse...Hanibal je bio osudjen na poraz,mislim da je to i sam shvatio nakon rimskog odbijanja njegovih uslova...

Najgore od svega je sto je on bio inicijalna kapisla za rimsku imperiju...Rimljani su do pojave Hanibala teritorijalno bila ogranicena na Italiju,a goneci njega upadaju i Spaniju i severnu Afriku,postaju svesni svoje snage i onoga sto mogu a njihova robovlasnicka privreda dozivljava procvat nakon Punskih ratova prilivom ogromnog broja zarobljenika pretvorenih u robove...

Najveci problem kod opsade peca bi bile onaj velik broj malih gradica koji postojao oko rima.

I svako je imao jaku tvrdjavu i velik broj milicjonera.

Ako bi se vratijo u Kartago onda bi bio stvarno lud njegove vojnike su bili pretezno grckog, keltskog i sarmitskog porekla.

On je dobio hranu i vojnike iz italije i ne iz kartaga.

Stvarno je pitanje kako je uspeo ipak su rimljani uspeli da napadnu sve saveznike u Italiji, Spaniju, Siciliju i njega u isto vreme.

Tada je svaki rimljanin bio vojnik. A Hanibalu su se samo prikljucili kelti u severu i nekoliko grckih gradova u jugu.

U rimskoj imperiji nije bilo robova u tolikom broju u tom vremenu.

Sta je problem kod Karthaga sto su imali vojsku od placenika. A rimljani su mogli da pozovu svakog u vojsku od 18-60 godina.

I rimljani su bili ludi radnici za to vreme. 500 godina kasnije su postali malo civilizovani. Ali za to vreme svako je bio spreman da ratuje odmah.

Moje je misljenje da je njegova kampanja u Italiji ipak bila defanzivnog karaktera.Rim je sve vise jacao a Kartagina sve vise slabila zahvaljujuci ishodu prvog punskog rata.Da bi zaustavio to jacanje Rima koje je ugrožavalo kartaginjanske kolonije najpametnije je bilo upasti u samo srce Italije i iznenaditi rimljane jer ipak je napad najbolja odbrana.:evil:
Eh sad prelazak slonovima preko Spanije,juzne Francuske i Alpa u ono vreme stvarno predstavlja podvig,tom podvigu mnogo je doprinela podrska Gala.
A razlog nespeha ?
Ja mislim da kao što je to ovde već spomenuto sam sastav vojske, 90% sve Kartaginjanske vojske bili su placenici dok je Rim mobilisao skoro svo stanovnistvo.
Još jedan uzrok je i logistička podrška ipak je to bila daleka i strana teritorija.
Možda je postigao taj efekat iznenađenja na početku ali kasnije sve ide u korist Rima.

Bolje je pitati,kako je uspeo da tako dugo ostane neporazen a toliko je problema imao za vratom...i opet,dolazimo do njegove genijalnosti...uvek koji potez ispred svojih neprijatelja,navlaceci ih da odigraju onako kako njemu odgovara...

A sto se tice osvajanja Rima,nikada ne bi uspeo da ga osvoji,morate da razumete Rimljane da bi ste to zakljucili...cak i da je osvojio Rim,Rimljani bi nastavili borbu,a kampanjska hajka protiv najozbiljnije drzave tog doba ne bi imala sanse...Hanibal je bio osudjen na poraz,mislim da je to i sam shvatio nakon rimskog odbijanja njegovih uslova...

Najgore od svega je sto je on bio inicijalna kapisla za rimsku imperiju...Rimljani su do pojave Hanibala teritorijalno bila ogranicena na Italiju,a goneci njega upadaju i Spaniju i severnu Afriku,postaju svesni svoje snage i onoga sto mogu a njihova robovlasnicka privreda dozivljava procvat nakon Punskih ratova prilivom ogromnog broja zarobljenika pretvorenih u robove...

:ok::ok:

U rimskoj imperiji nije bilo robova u tolikom broju u tom vremenu.

Sta je problem kod Karthaga sto su imali vojsku od placenika. A rimljani su mogli da pozovu svakog u vojsku od 18-60 godina.

I rimljani su bili ludi radnici za to vreme. 500 godina kasnije su postali malo civilizovani. Ali za to vreme svako je bio spreman da ratuje odmah.

Kakva je vojska nije uopste bitno....Hanibal je sa tom "sasicom" Kelta,Grka i Kartaginjana razbijao Rimljane kao zvecke.......sto se tice rimskih trupa sam Hanibal je izjavio"Da kao da nicu iz zemlje,od svakog poraza koji im zada njih je jos vise nego pre"

Kakva je vojska nije uopste bitno....Hanibal je sa tom "sasicom" Kelta,Grka i Kartaginjana razbijao Rimljane kao zvecke.......sto se tice rimskih trupa sam Hanibal je izjavio"Da kao da nicu iz zemlje,od svakog poraza koji im zada njih je jos vise nego pre"

Ko bi mogo da digne vise vojnika. Francuska vojska placenika ili Nemacka gde svaki muskarac mora ici u boj.

Odgovor je jasan

I ko bi pobedijo. Valjda je jasno.

Back