Stize bata ili seka

Hoćemo zajedno :whistling:

Stefan registruje bebe, i voli ih, samo ih uzme za ručicu i kao pozdravlj ase, pa poljubi rukicu. kao bombona je. Od prvog dana je bio sa bratovim klincem, kupali smo ga zajedno, bio je oduševljen :)
Mislim da bi se lakše on navikao na drugu bebu nego ja :rumenko: Ja sam sva u fazonu (ne pljujte me, znam da nije normalno, ali jače je od mene:rumenko:) - kako da moj Stefa, neće više biti prvi i jedini u svemu, moraće da deli naše vreme.... :sad2: Ja sam baš kreten :(:confused:

Ja isto tako razmišljam! :rumenko:
Moj Mihajlo ima 3 godine i mislim da je pravo vreme i za njega i za mene i mm za još jednu bebicu! Ne želim da bude jedinac! A brat ili sestra mnogo znače! :super:

Pa dobrim dijelom ja sam drugo dijete rodila radi prvog,stvarno mi je tuzna i sama rijec jedinac...
I nisam osijetila iste emocije kao kod prve trudnoce,bila sam sretna presretna ali me je progonio taj osjecaj krivice!!
Imas li ti bracu?
Ja imam brata blizanca :D :heart:
I baš ovih dana govorim mami, kako ona nije morala da razmišlja i odlučuje o drugom detetu. A ja sam nešto u fazonu, oduvek da želim troje dece... I sve mi se čini, kad konačno dođe drugo da će i onda i treće brzo :heart:
A gledam kako mi Stefan raste, kako je velik, kako ću još malo početi da ga smaram, a ne da mu nedostajem :lol: I ponosna sam i setna, i srećna... :heart:
Stvarno je vreme za drugo... i treće... :super:

Interesuje me na koji nacin ste svoje dete pripremali za dolazak njegovog brata ili sestre na svet?
Moj sin ima 22 meseca i za otprilike 8 meseci bi trebalo da dobije batu ili seku.:heart::heart::heart: Moj problem je sto je on u nekoj fazi kad ispoljava ljubomoru prema drugoj deci. Npr. prema bratu od strica koji ima svega 10 meseci. Ne da mu svoje igracke, ako hoce da uzme koju gura ga, ako ga ja drzim Stefan place, ako slucajno vidi njegovu ruku na mojoj nozi ili ruci odmah ga gura. Ne znam da li je to samo faza, ili je nesto sto je pokupio od dece u vrticu... :dontunderstand:
Molim za savet, kako da ovo ljubomorno dete pripremim za dolazak bebice...

Razumem tvog sina i solidarišem se sa njim, u istom smo sosu :mrgreen: :super:

Mislim da ne treba puno da mu pričaš dok beba ne stigne. A kad stigne probaj da ga uključiš u aktivnosti oko kupanja, hranjenja itd. Videćeš da će mu vremenom postati interesantno - tako sam ja radila ;)

Da vratim temu...
Stefan kao da zna radi sve sto nije radio pre, a sto sad bas ne bi smeo da radi. Trazi mi da ga nosim, ali non-stop. Nece da predje iz sobe u sobu sam, vec ja moram da ga odnesem. Juce sam popizdela i kad smo krenui do jetrve koja zivi nedaleko od nas, uzela sam fino kolica i polako. Ne pada mi na pamet da ga nosam. Juce kod lekara nece da sedi, nece da seta, vec hoce da ga ja drzim. I onda od zida do zida, gleda slike... I muz mi je bio tamo, ali neee, nece on kod tate, samo mama da nosi.
Kad se igra skace mi po stomaku. Hiljadu puta tamo-amo a sve preko stomaka. kad ga uspavljujem nece kao dosad da legnemo zajedno pa da se mazimo. Sad hoce samo da sednem, pa njega da stavim u krilo, pa da gledamo tv. Joj, ne znam kako da mu objasnim. Jos malo cu tako moci, a sta cu posle kad mi poraster stomak? 16 kg nije malo...
I kad ga tako duze nosim, stomak me zaboli...

Мог малог брата од стрица питали да ли би волео да има брата или сестру... он им је саопштио "мама ако га родиш ја ћу му поломити руке и бацити га у контејнер"

:???:

Јел то тако свако дете од три године реагује? :lol:

Разлика између мојих синова је мала, али смо старијег припремали, жестоко.
Имали смо незгодну ситуацију, криза '93. ми се преселили, треба га навићи на нови стан, па убрзо после тога да не спава у кревецу, па онда беба...

Показивао је чудне знаке љубоморе, не јаке, али ипак неку врсту.
Знао је да ускочи у бебин креветац док овај сиса, и да пије воду из његове флашице, и још нам виче како он пије воду брату..

Међутим, лако се навикао на њега, нисмо га удаљавали, смео је да се купа са братом одмах после два месеца, дозвољавали смо му да га гура у колицима, и тако..
Никад није имао обавезе према брату, никад му нисмо рекли ,,Ти си старији...''

А пре рођења бебе, рекли смо да ће беба плакати, да неће моћи да прича, да неће још моћи да се игра, али да некад хоће.

И било је дивно, предивно!
Сад је још лепше, велики момци који се дивно слажу, помажу, причају тајне један другом...

Ja mislim da necu odvajati Stefana u posebnu sobu kad se beba rodi. Ako to ne uradim pre, a verovatno necu, necu ni kad se beba rodi. Ionako se on jos uvek budi nocu da jede, pa videcu kako ce reagovati... Ja sam imala tek napunjene 2 god. kad su mi se rodila braca. Spavali smo svi sa mojima u sobi, iako su imali uslove da me odvoje. Kaze da nije bilo problema, iako su moja braca bili od onih beba sto su plakali i dan i noc. Bukvalno su plakali cele noci. Rodjeni su prevremeno...

Мог малог брата од стрица питали да ли би волео да има брата или сестру... он им је саопштио "мама ако га родиш ја ћу му поломити руке и бацити га у контејнер"

:???:

Јел то тако свако дете од три године реагује? :lol:

Manje-vise brutalni su svi,normalno je.:lol:

Interesuje me na koji nacin ste svoje dete pripremali za dolazak njegovog brata ili sestre na svet?
..
moja olaksavajuca okolnost je sto je starije dete zensko.
a i razlika je veca, 4 godine.
ona je vec i sama pocela da pita kada ce dobiti batu ili seku...:)
tako da smo je od pocetka ukljucila u trudnocu, test na trudnocu smo svi zajedno radili, gledali i cekali da se pojavi druga crtica, odmah je znala sta se desava u maminom stomaku, pokazivala sam joj i objasnjavala kolicka je "bebica"...
vodili smo je na ultrazvuk sa nama i gledala je bebu na ekranu...cim smo saznali da je decak, "beba" je postala nesto konkretnije - bata.
i tako, zajedno smo birali odecicu za batu, spremali krevetac i sve ostalo...pricali smo joj sta ce biti kada beba dodje, da ce bata na pocetku samo da klopa i spava i kako ce nam trebati njena pomoc...
dosla je sa tatom po mamu i batu u porodiliste, mazili smo se svi zajedno, pokusavali smo da se ni jednog trenutka ne oseti zapostavljenom, ali je ipak bila svesna da je starija sestra i da ima tu neku, hm, 'ajde da kazem "odgovornost" (nemoj da me pogresno shvatis) prema bati. da ga cuva, mazi, pomaze pri kupanju, hranjenju, presvlacenju...koliko ona zeli i hoce, bez nekih pritisaka da mora to da radi.
znala je da ce bata uskoro da poraste i da ce joj biti najbolji drugar za igru. :)
eto, tako je to bilo, puno smo pricali, ukljucili smo je u svaku aktivnost, ljubomore nije bilo, odlicno se slazu od samog pocetka. :)

moja olaksavajuca okolnost je sto je starije dete zensko.
a i razlika je veca, 4 godine.
ona je vec i sama pocela da pita kada ce dobiti batu ili seku...:)
tako da smo je od pocetka ukljucila u trudnocu, test na trudnocu smo svi zajedno radili, gledali i cekali da se pojavi druga crtica, odmah je znala sta se desava u maminom stomaku, pokazivala sam joj i objasnjavala kolicka je "bebica"...
vodili smo je na ultrazvuk sa nama i gledala je bebu na ekranu...cim smo saznali da je decak, "beba" je postala nesto konkretnije - bata.
i tako, zajedno smo birali odecicu za batu, spremali krevetac i sve ostalo...pricali smo joj sta ce biti kada beba dodje, da ce bata na pocetku samo da klopa i spava i kako ce nam trebati njena pomoc...
dosla je sa tatom po mamu i batu u porodiliste, mazili smo se svi zajedno, pokusavali smo da se ni jednog trenutka ne oseti zapostavljenom, ali je ipak bila svesna da je starija sestra i da ima tu neku, hm, 'ajde da kazem "odgovornost" (nemoj da me pogresno shvatis) prema bati. da ga cuva, mazi, pomaze pri kupanju, hranjenju, presvlacenju...koliko ona zeli i hoce, bez nekih pritisaka da mora to da radi.
znala je da ce bata uskoro da poraste i da ce joj biti najbolji drugar za igru. :)
eto, tako je to bilo, puno smo pricali, ukljucili smo je u svaku aktivnost, ljubomore nije bilo, odlicno se slazu od samog pocetka. :)

Divno!:heart::klap:
Dala si nam divan primer kako da pripremimo starije dete za prinovu.
Svaka cast!:super:

YouBetterStop je lepo to uradila, al njeno starije dete je devojcica starija 4god. od bate...kako to sve objasniti decaku od dve godine?Kada sam pre neki dan pokusala da objasnim Ogiju da cemo imati bebu i kako ce on biti stariji bata, da ce bebu uciti svemu, da se igraju, da pricaju...na celu moju pricu on je odgovorio jednim gestom(posto ne prica)...pokazao prstom na mene (sto je trbalo da znaci, ti ces mama sve to raditi, aj sad ne davi daj se igramo)...

Pre neki dan dokopao se Stefan nekih svojih stvarcica kad je bio beban. Izmedju ostalog tu su se nasle i neke carapice. Napao me da mu ih obujem, i ja mu obujem na nogu i kazem Male su ti...A on ce na to - Majo... bebi...i pokaze rukom na moj stomak. Male su pa ce dati bebi da nosi... Srce malo...:heart: Inace, odustao je od nosanja, i kad se bas umori onda trazi da ga nosi tata...Ne znam da li se secate kako sam rekla kako je moja jetrva rekla da joj je zao sina jer kad se porodi on nece vise biti jedini... To tada nisam shvatala, ali mogu vam reci da se i meni javilo isto osecanje...

Moja cerka je imala nekih trinaest meseci kad sam ja ostala u drugom stanju..Tad je jos spoznavala svet oko sebe i nije imala pojma kad joj pricam o bebi. E onda je moj stomak poceo da raste pa ja nisam vise mogla da je nosim i onda je tu,negde oko sedmog meseca trudnoce,poceo bojkot i ljutnja na mene. Pokusavala sam da joj pricam o bebi,pokazujem stomak,pokrete,udarce al je nista nije interesovalo,nije htela ni da kupujemo stvari za batu,iskljucila se. Kad sam se porodila,imala je dve godine i petnaest dana..I bila je uzasno ljuta na mene sto me nije bilo cetri dana kuci. Kad sam dovela batu,nije htela ni da ga pogleda,kad place,ona se pravi da ga ne cuje. Na mene je gledala kao na nekog ko je samo tu prisutan. Nije me zvala mama..Nista..Uzasno sam patila..medjutim,imala sam srece da je mali spavao dosta pa sam pocela da joj se priblizavam,polako,svakim danom..Nisam je terala da mi pomaze oko bebe,prosto sam je pustila da svari. Nije pokazivala ljubomoru,samo se zatvarala u sebe. E onda je polako pocela da me ponovo prihvata,da se igra sa mnom,isle smo zajedno na sankanje dok sam malog ostavlkjala sa muzem i majkom. I mic po mic,vratismo se na staro.E onda je pocela da prihvata i Nikolu. Sad,skoro tri godine kasnije,oni su nerazdvojni. Toliko su usmereni jedno na drugo,da me to odusevljava :) Ako su razdvojeni vise od par sati,drama :) Moj savet,budi strpljiva i imaj na umu da,kad dovedes bebu iz porodilista,posvetis se Stefanu skroz. bebu moze i tata il baba da presvuce,cak i nahrani,ako ne dojis.

mislim da je najbitnije da se stgarije dete ne oseca zapostavljeno
npr moj stariji bsin je 2 god stariji od mladjeg. Ja i stariji sin smo kupali bebu zajedno, dodavao mi je pelene i sl.Onda dok je baba ( moja mama) bila jos kod nas, beba zaspi a ja sa starijim sinom odem u prodavnicu ili bar u dvoriste, i to odnah tj sledeci dan nakon dolaska iz porodilista. Kad muz ne bi radio, vodio bi starijeg sina na igraliste....
sad su pravi drugari. Malo se igraju,malo se svadjaju oko igracke....
Stefice, mislim da ce stariji sin voleti da pomaze, mislim da sva deca to vole. Moj je trazio i da drzi bebu.Damo nu mi ali pridrzavamo bebu. Trazio je i da hrani bebu iz flasice. I to sam mu dala, uz moj nadzor, naravno

Poslednja izmena:
Potpuno ste u pravu, ja se samo nadam da cu uspeti da postupim pravilno. Bojim se samo da ne napravim gresu, tipa da se izderem na njega ako uradi nesto sto ne treba ( naravno nenamerno ). Valjda necu biti nervozna i pod stresom kada dodjem kuci iz porodilista. Sa jedne strane jedva cekam da vidim kako ce se ponasati kada bude video batu ili seku, a sa druge strane pomalo mi je zao sto vise nece biti miljenik. Ne mislim da ce sada beba biti miljenica, vec da ce morati da shvati da su sada on i beba jednaki za mamu i tatu. Kada kazem bebi ljubavi moja, seceru moj, duso moja, bojim se da se on ne oseti odbaceno, posto je do juce samo on bio sve to, a onda ce ih biti dvoje...
I sada imam obicaj da mu kazem da ga volim najvise na svetu, ali kada dodje beba bice da njih dvoje volim najvise na svetu. Bojim se kako ce prihvatiti da vise ne volim samo njega najvise, vec i bebu...

hahah, da ozivim temu...Bebica je stigla pre 2 godine, tako da vise nije bebica. Kada sam dosla iz porodilista bilo mi je jako tesko. Iako mi je mama bila tu sve vreme nisam mogla podneti da ne mogu stefi da posvetim paznju. Napravila sam gresku i nisam ga slala u vrtic kada sam dosla kuci...njemu dosadno, ja lezim, keva rmbaci po kuci, pere, kuva, pegla...U pocetku nije bilo ljubomore sve do nekog 6-7 meseca kada je bebica, Nikola, poceo da se igra, da puzi, da malo vise bude aktivan. Sada ima ljubomore pogotovo ako tepam Nikoli...Najgore mi je kad mi kaze - "a mene ne volis" ili "volis samo Nikolu"...Ali nadam se da ce it to proci. Pozdrav....

Moj sin ima 22 meseca i za otprilike 8 meseci bi trebalo da dobije batu ili seku.:heart::heart::heart: Moj problem je sto je on u nekoj fazi kad ispoljava ljubomoru prema drugoj deci. Npr. prema bratu od strica koji ima svega 10 meseci. Ne da mu svoje igracke, ako hoce da uzme koju gura ga, ako ga ja drzim Stefan place, ako slucajno vidi njegovu ruku na mojoj nozi ili ruci odmah ga gura. Ne znam da li je to samo faza, ili je nesto sto je pokupio od dece u vrticu... :dontunderstand:
Molim za savet, kako da ovo ljubomorno dete pripremim za dolazak bebice...

Evo da ti ispricam moje iskustvo sa mojim mladjim bratom (nemam dece). Naime, sve je bilo divno dok je jos bio u stomaku. Secam se da sam pipala kevi stomak da osetim kako se rita. Kad ga je donela pitala sam "A gde je roda?" E onda su uzeli moj krevetac i cebence (meni kupili sve novo) i to je stiglo dotle da sam se ja razbolela od histerije po citav dan. Dobila temperaturu. I odvedu mene kod lekara, a lekar kaze da mi vrate cebence i krevet, a njemu kupe 2. Prodje temperatura i histerija odmah, ja u fazonu svakom svoje. A sad ga zovem da ga pitam treba li mu para, ili dam nekom para da mu da, da ne zna da sam mu ja dala, jer retko hoce da uzme. I volim ga vise od sebe, ostala bih na hlebu i vodi, samo da njemu bude bolje. Valjda su to neke faze kad si klince. I on je prosao kroz fazu da kad mu kupe nesto on pita "a seki?", pa je posle prosao kroz neku fazu stipse da mu je zao sto neko udise vazduh pored njega, sad je normalan covek, hoce da pomogne svakom, ako moze.

Poslednja izmena:
mislim da je najbitnije da se stgarije dete ne oseca zapostavljeno
npr moj stariji bsin je 2 god stariji od mladjeg. Ja i stariji sin smo kupali bebu zajedno, dodavao mi je pelene i sl.Onda dok je baba ( moja mama) bila jos kod nas, beba zaspi a ja sa starijim sinom odem u prodavnicu ili bar u dvoriste, i to odnah tj sledeci dan nakon dolaska iz porodilista. Kad muz ne bi radio, vodio bi starijeg sina na igraliste....
sad su pravi drugari. Malo se igraju,malo se svadjaju oko igracke....
Stefice, mislim da ce stariji sin voleti da pomaze, mislim da sva deca to vole. Moj je trazio i da drzi bebu.Damo nu mi ali pridrzavamo bebu. Trazio je i da hrani bebu iz flasice. I to sam mu dala, uz moj nadzor, naravno
Jedina beba koju sam drzala u zivotu je moj brat. Otkako sam odrasla, sve mi se cini da cu ih polomiti, uopste ne smem da uzmem bebu u ruke.

Ja imam 3 i po godine mlađu sestru. Iz perioda mamine trudnoće se prepričava moje oduševljenje i čvrsta ubeđenost da će biti sestra (mislim da se nije znalo do porođaja), tj. samo sam sestru priznavala i izjavljivala da ako mama donese batu, baciću ga kroz prozor, neću batu i kraj :lol: Od dana kad su doneli bebu ima jedna slika gde je ja kao držim, a lice hoće da mi se raspukne od osmeha, mala mi glava za toliki kez :D

Bebećeg perioda se slabo sećam, mislim da je tu sve bilo ok. Mada, ja sam do sestrinog rođenja više bila kod babe nego u svojoj kući, pa i nisam mogla da osetim neku promenu u pažnji. Kasnije je bilo malo čupavo, u onom periodu kad ta razlika izgleda kao provalija, od mog polaska u školu recimo...ja školarac, imam i društvo i svašta, a ona mali pekmez, a stalno bilo ono "čuvaj sestru, pazi na sestru, vodi sestru...". Pa situacije kad svi moramo da se vratimo sa npr. novogodišnjeg vašara, gde se ja ludo provodim, jer ona mora da jede, piški, kaki...Zbog takvih stvari sam bila strahovito ljuta i baš je nisam volela :lol: Pa pošteda mlađeg, sve nešto "ti si starija, ona je mala" i za kućne poslove i za svašta nešto. Ali sve to prođe, prođe i svađanje oko garderobe i šminke u tinejdžerskom uzrastu, sve je to valjda normalan razvoj bratsko-sestrinskih odnosa. To su ionako samo pauze u druženju i igranju i zajedničkim nestašlucima i tako :)

Back