STIGOSMO DO SAVE

(priče o kerećim ljubavima)​

STIGOSMO DO SAVE

Stasao je naš delija za prvu šetnju. Polazimo sin I ja na Savu. Meš je dugačkom povodcu da može da njuška. Kada naidjemo na grupu ljudi sin skraćuje povodac da pas ne smeta nikome….niko nije dužan da trpi zbog naše ljubavi. Normalno, sve je to smešno I trapavo jer maleni nema pojma ni gde je, ni šta treba da radi. Milion čudesa ga je saletelo sa svih strana, mirisi, oblici, glasovi I naše komande koje mu jadničku nisu jasne. Ide kao pijan, ni sam ne zna gde hahahaha ali, sve su to faze učenja. Prolazimo namerno kroz deo gde je tržni centar….drvene kućice u kojima su lokali, ljudi šetaju, deca voze one male bicikle, bake, deke, zamišljeni ljudi što okasniše s posla, kafići sa stolovima napolju…..trešti muzika sa svih strana, ima pasa domaćih I ima lutalica. Normalno stanje, normalna slika……pas mora da nauči šta je normalno da bi ostao normalan…..baš kao I ljudi. "Mora da nauči" su ključne reči……a kako će ako mu ne pokažete….pa I ljudi se uče gledajući primere oko sebe. On je član porodice a porodica ima svoja pravila. Svi članovi porodice imaju prava I obaveze….pa I pas. I mora biti naučen da poštuje tudja prava a ispunjava svoje obaveze.
I tako….šetamo I smejemo se, učimo….prolazimo pored nekog kafića za čijim stolom sede dva muškarca. Pored nogu jednog od njih leži odrastao mužjak nemačkog ovčara čuvajući svoju kobaju (kako da objasnim…..to je debeli prut presvučen čvrstom tkaninom I napunjen, liči na kobasicu I služi za cimanje, bacanje, donošenje….za igru I trening psa). Pas je I pored sve vreve oko nas potpuno miran I staložen. Ni traga nervozi, ili da skakuće okolo, da šapara gazdu……ma ništa. Totalna pribranost I mir…..odlika nemačkog ovčara….dok njegov gazda ili imovina koju čuva nije po njegovim standardima ugrožena…..obratiti pažnju, ne po ljudskim standardima, ne po pasjim standardima nego po njegovim ličnim jer svaki pas je karakter za sebe….kao I ljudi.
Čovek nas vide da prolazimo I da je sin skratio povodac privlačeći Meša sebi I zaobilazeći ih u širokom luku (ovo je predostrožnost jer njegov pas je odrastao I nije vezan a ovaj naš je štenac….štenci u principu nerviraju odrasle pse te je širok luk zaobilaska samo davanje vremena I prostora gazdi da zaustavi svog psa ukoliko krene prema nama). I mahnu on nama pokretom ruke pozivajući nas da im pridjemo. Pridjosmo. Ovo naše jeste da živi sa dve keruše, nije totalni tantuz….prilazi polako, onjuška onog psa koji I dalje mirno leži…samo je glavu okrenuo u našem pravcu. Nije reagovao ni kad ga je Meš onjušio…..samo ga je nezainteresovano pogledao. Pomazi čovek ovo naše garavo…..kad naš džukac spazi kobaju I naravno kao svaki radoznali mladi stvor krene da vidi šta je……E, tu je ovaj mužjak samo rekao jedno strogo “grrr” onako iz dubine grla I Meškica je razumeo….sklonio se. Gazda je samo izgovorio “ne”….tiho, strogo, kontrolisano….njegov pas više glasa nije pustio i Meškica je ponovo prišao da uzme kobaju….. jedini problem je bio što je kobaja bila baš velika a Meš mali tako da je nije ni mogao poneti….pokušao je ali kad je video da ne može samo je onjušio I prešao na nešto interesantnije hahahaha….kao svako mladunče …..koncentracija je kratka. Izvede gazda sa svojim psom par vežbi, pokaza nam kako njegov pas radi I reče da pas I nije njegov već onog drugog čoveka koji je sedeo za istim stolom potpuno isključen a da je on zapravo dreser. Neverovatno…..rekla bih da mu je gazda jer je njihova sinhronizacija bila odlična I razumevanje. Pas se vezao za dresera a ne za gazdu…I obratno. I ono što sam znala I mislila o odvodjenju pasa na dresuru kao poželjnom, posebno kada se radi o psima čuvarima, sada je palo u vodu…..nema šanse niko da dresira naše pse osim nas. O tome smo kasnije pričali sin I ja…..isti zaključak smo doneli. Par saveta o ishrani, konstatacija da je žgoljav I sitan za 4 meseca starosti….kažemo da je bio bolestan…biće to dobar pas gospodjo….ima dobar karakter, pravi,reče dreser a nama milo. Za svaki slučaj provukoh kroz razgovor sa sinom da su to samo kulturne reči jednog kulturnog čoveka.
Na Savi je mali bio dobar….iznenadjujuće dobar…….uglavnom od straha od novoga …ali o tome u nekoj drugoj priči. Vratismo se kući jako zadovoljni. Sa ovim psom neće biti problem nikuda poći….ali samo ako se radi sa njim jer on će svoj karakter normalno menjati, sazrevaće……I ta urodjena agresivnost će morati da bude kanalisana.
Elem, posle 5-6 meseci, Meš je išao pušten sa povodca, mirno, staloženo šetajući I noseći svoju lopticu u čeljusti….Sin mu je rekao da stane, pa da pusti lopticu…..bacio mu je….ovaj je doneo. Videla sam da neki čovek sa kačketom na glavi stoji I gleda to bacanje….Ukrstiše nam se pogledi….prepoznah onog dresera iz kafića. Osmeh na njegovom licu dok je posmatrao moje momke u radu je sve rekao. Samo mi je klimnuo glavom I odneo taj zadovoljni osmeh sa sobom….

Spavka....ali, mama ga budi....vreme je za rad

Ustajanje.....malo se tetura pospanko ali ide na posao

Zadatak.....provera radova na njegovom boksu....radni pas bre.....u neizostavnoj pratnji Maze....da joj slučajno nešto ne promakne hahahaha

Poslednja izmena:
Lepo.Postoje prirodna pravila i treba težiti da smo u skladu sa njima inače trpimo štetu.Kao ovde vlasnik psa koji je izgubio njegov ljubav jer se ovaj vezao za dresera.

zxy;bt112065:
Lepo.Postoje prirodna pravila i treba težiti da smo u skladu sa njima inače trpimo štetu.Kao ovde vlasnik psa koji je izgubio njegov ljubav jer se ovaj vezao za dresera.

Da, baš tako. Vlasnik i pas nisu u ravnoteži uglavnom zato što se vlasnik nije trudio. Zato ga je dao dreseru...ali se i dalje ne trudi...a mogao bi da nauči od dresera. Ipak neće. Prirodna pravila treba samo videti i slediti.....ali pre toga treba želeti da se vidi.

goksi65;bt112073:
Kako naizgled male stvari, mogu coveku da razgale dusu. Hvala na ovoj prici. Voleo bih da mogu barem da malo da pridjem kvalitetu i visini Vaseg stila. Nazalost, to je za mene.......

Hvala Goksi.....ovo su godine rada i života sa psima. Dosta takvih priča sam napisala.
Tvoj stil pisanja je odličan i ima kvalitet, nemoj u to nikada sumnjati....svako ima svoj način. Menjaj teme jer jedna ista tema nije dobra zato što ograničava razvoj i menjanje. Kroz ove blogove sam prošla faze i faze i nije uvek bilo dobro.....većina je prosečna. Piši......i nemoj da mi persiraš pobogu....već sam dovoljno matora hahahaha

Bebica!

images

Ljiljo hvala na jutarnji pogled ispisan srcem.
Tako male stvari a tako životne, lepe, prijatne.

Big-Hug-keep-smiling-8850834-500-300.gif
:klap:

Ljiljo, ti vrlo lepo opisuješ o čemu god nam pripovedaš! Sinoć sam i upoznala Meša...impresivno izgleda, tako se i ponaša...Taj sklad i razumevanje čoveka i psa je fascinantan...Preinačiću Milevin
potpis....san svakog psa je da postane Meš, neće se ona ljutiti:)

joj milka mala lepa.......sada tek shvatam koliko je zivot lepsi kada imas psa, kada ga milujes, odnosi svu negativnu energiju, kada ti se iskreno obraduje kada dodjes kuci, nema vece srece! kada te ne zaboravi cak i ako nisi tu dugo....slusa te, razume sta mu pricas......volela bih da i ovde imam psa, ali otom potom, jednog dana kad se bude manje radilo...do tada pricam sa nasom Bonikom preko neta :D

Ovog jutra još jedna istina,
koliko smo svi povezani sa svakim,
sa ljudima, životinjama, biljkama...
Pokazuje nam osećaj ozarenosti
pri pogledu na sve što je malo,
na sve što započinje život,
eh, kako smo se ragalili ovim lepim
pitkim tekstom Ljiljo!

VolimLJ.jpg

Život LEP!

http://4.***************/_TcG4eEnbqW4/Smrnt_n86ZI/AAAAAAAAHEs/K7YDbtUi4Ss/s400/suffering+6a.jpg

Aribi;bt112083:
joj milka mala lepa.......sada tek shvatam koliko je zivot lepsi kada imas psa, kada ga milujes, odnosi svu negativnu energiju, kada ti se iskreno obraduje kada dodjes kuci, nema vece srece! kada te ne zaboravi cak i ako nisi tu dugo....slusa te, razume sta mu pricas......volela bih da i ovde imam psa, ali otom potom, jednog dana kad se bude manje radilo...do tada pricam sa nasom Bonikom preko neta :D

Da, lep je život sa psom, još lepši sa psima.....ali samo ukoliko se ima vremena za to ili dosta ukućana pa da podele obavezu. Drago mi je da ti se dopada. :cmok2:

pely;bt112084:
Ovog jutra još jedna istina,
koliko smo svi povezani sa svakim,
sa ljudima, životinjama, biljkama...
Pokazuje nam osećaj ozarenosti
pri pogledu na sve što je malo,
na sve što započinje život,
eh, kako smo se ragalili ovim lepim
pitkim tekstom Ljiljo!

VolimLJ.jpg

Život LEP!

http://4.***************/_TcG4eEnbqW4/Smrnt_n86ZI/AAAAAAAAHEs/K7YDbtUi4Ss/s400/suffering+6a.jpg

Pely, mila, ti i tvoji komentari ste nepravizeni. Mislim da ti sa njima praviš svoj blog u našem blogu hahahahaha i ja sam zbog toga počastvovana :heart:
Da, sve je povezano, sve upućuje jedno na drugo i sve se može uporediti samo ako se vidi. O tom gledanju i vidjenju su uglavnom svi moji tekstovi....

mari47;bt112080:
Ljiljo, ti vrlo lepo opisuješ o čemu god nam pripovedaš! Sinoć sam i upoznala Meša...impresivno izgleda, tako se i ponaša...Taj sklad i razumevanje čoveka i psa je fascinantan...Preinačiću Milevin
potpis....san svakog psa je da postane Meš, neće se ona ljutiti:)

:zcepanje:
Volim i ja tebe....a i naši psi ....preživela si :zcepanje::heart:

Lepo :)
Mi smo imali Tinu. Kad kazem "mi" mislim na naselje. Bila je nicija i svacija. Nicija u smislu da je bila lutalica, a svacija jer se ceo kraj brinuo da joj bude toplo i da ne bude gladna.
I ona, pametnica jedna (nedresirana) je to umela da vrati. Svakog dana je pratila decu u skolu i natrag, hodajuci uz ivicu trotara , gurajuci ih njuskom nazad ako se neko klince suvise priblizi kolovozu.

raspustena_banda;bt112137:
Mi smo imali Tinu. Kad kazem "mi" mislim na naselje. Bila je nicija i svacija. Nicija u smislu da je bila lutalica, a svacija jer se ceo kraj brinuo da joj bude toplo i da ne bude gladna.
I ona, pametnica jedna (nedresirana) je to umela da vrati. Svakog dana je pratila decu u skolu i natrag, hodajuci uz ivicu trotara , gurajuci ih njuskom nazad ako se neko klince suvise priblizi kolovozu.

I mi u naselju smo imali Džekija....opasan dasa....ko god je imao kerušu morao je dobro da pazi. I naša Maza je bila zaljubljena u njega. Niko ne zna kako, ali je uspevao godinama da izbegne svaki dolazak šintera. Bio je uredno vakcinisan, hranjen, mažen od strane svih.....Izuzetno inteligentan pas. Bilo je tu još drugih pasa koji su dolazili i odlazili terani nagonima, ali se Džeki posle svake skitnje vraćao da čuva zgradu....i bogami, imao je srećan kereći život dobrih 14 godina.

Back