Šteta u avio-saobraćaju Srbije 200 miliona evra: Ministarka govorila i o ugovoru sa Etihadom

Ljuta Tica

Veoma poznat
Poruka
13.648
Летење авионом још дуго неће бити оно што је било до скоро. Процедуре раног доласка на аеродром, неминовно повећање цена карата условљено новим условима саобраћаја, ће обесмислити сваки лет у региону, док ће на дуже летове ићи само онај ко мора из приватног или пословног разлога.

Још ако се на то дода и доза параноје којој ће бити изложени путници на буквално сваком кораку ће многе натерати да добро размисле да ли им је пут заиста и неопходан

Слике посаде са маскама и рукавицама већ делују довољно одбијајуће

1590056670670.png

Šteta u aviosaobraćaju Srbije u prethodna dva meseca iznosi više od 70 miliona evra, a nadamo se da ćemo godinu završiti sa gubitkom u tom sektoru manjim od 200 miliona evra, uprkos tome što su prve procene govorile da će gubici biti mnogo veći, rekla je potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Er Srbija je obnovila komercijalni putnički saobraćaj, a prvi avion za Cirih ispratila je Mihajlović i tom prilikom rekla da je ta grana saobraćaja najviše ugrožena u svetu i Evropi, pa tako i u Srbiji.

Poručila je da će država pomoći Er Srbiji, kao i da se još razgovara o tome, tako da to još ne može da bude javno.

- U prethodnih mesec dana gledamo kako to da uradimo i šta drugi rade, kao stanje budžeta. Razmišljamo o svim varijantama i opcijama -

Na pitanje novinara kada će biti objavljen raniji ugovor za Er Srbiju, ona je rekla da će on biti potpuno javan kada Vlada Srbije bude odlučila da ugovor više nije potuno poverljiv.

Istakla je da Er Srbija nije dobijala nikakve subvencije niti državnu pomoć u 2019. godinu, zato što to zakonom i evropskim pravilima nije dozvoljeno.

- Imali smo linije od javnog interesa i nadam se da ćemo polako otvoriti i aerodorme u Nišu i Kraljevu, to nisu bile subvencije Er Srbiji već građanima u Srbiji i regionu koji su koristili te linije. Kako se polako stvari budu otvarale, videćemo i kako ćemo otvarati i ta dva aaerodroma -

Ukazala je na važnost očuvanja nacionalne aviokompanije, koja je u teškim i kriznim vremenima uspela da evakuiše srpske državljane širom sveta i da pomogne onima koji su se vraćali u svoje države, kao i da dopremi humanitarnu pomoći.

- Kad je proglašeno vanredno stanje, da Srbija nema svoju nacionalni aviokompaniju mi ne bi mogli da dovedemo 15.000 ljudi. Nijedna svetska kompaija nije to htela da radi, niti bi strane državljane prevezli u njihove države - istakla je ona.

1590056710092.png

Upitana kada će Er Srbija refundirati novac putnicima, ona je rekla da će to Er Srbije učiniti prema svojoj politici sa putnicima i da ni najveće aviokompanije koje dobijaju milijarde pomoći od svojih država, poput Lufthanze, to još nisu učnilile.

Verujem da će Sr Srbija naći način kako to da uradi, rekla je ona i dodala da moramo u ovoj situaciji biti fleksibilni.

Kako kaže, prednost Er Srbije u ovoj krizi u odnosu na neke druge velike kompanije jeste njena veličina i što nije bila mnogo zadužena, što je kompanija srednje veličine sa oko 20 aviona i što ima mogućnost elastičnosti koju nemaju neke velike kompanije kao što je Lufthanza.

- Stvorićemo sve uslove da Er Srbija može da nastavi da radi, jer je to nacionalna aviokompanija i važno je da postoji i pokazalo se da je upravo ona ta koja je pomogla i da aerodrom Nikola Tesla ima takve reuzltate, ali to neće biti lako. Sa završetkom vanrednog stanja nije sve prestalo i ne možemo da se vratimo ođednom na početak marta. Imali smo dnevno na beogradskom aerodormu 18.000 putnika, a onda samo za dva meseca dok je trajalo vanredno stanje uspeli smo da opslužimi oko 30.000 putnika, od čega je polovina bila ka Srbiji -

Korak po korak ćemo praviti uslove za Sr Srbiju i aerodrom da mogu da nastave da rade, poručila je Mihajlović.

Generalni direktor Er Srbije Dankan Nejsmit je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da po pitanju bezbednosti putnika poštuju sve regulative i da su u stalnoj omunikaciji sa regulatornim organima drugih država.

Što se tiče srednjeg sedišta, kaže da da danas ne zna da je neki avioprevoznik usvojio da srednje sedište bude prazno. "Naša posada u avionu će nositi masku i rukavice. Što se tice budućih destinacija zavisiće od regulative EU, pošto su sada na snazi restrikcije za koje se nadamo da će trajati do 14. juna. Sada imamo 13 destinacija i nadamo se da ćemo širiti".

Dodao je da Er Srbija daje mogućnost putnicima da rebukira svoje karte do decembra 2021. godine uz naknadu od 10 odsto.

Kaže da će imati let za Njujork 6. juna, a da od 13. juna Er Srbija planira da nastavi regularno da leti dva puta nedeljno.

https://biznis.telegraf.rs/info-biz...a-ministarka-govorila-i-o-ugovoru-sa-etihadom

Летење авионом још дуго неће бити оно што је било до скоро. Процедуре раног доласка на аеродром, неминовно повећање цена карата условљено новим условима саобраћаја, ће обесмислити сваки лет у региону, док ће на дуже летове ићи само онај ко мора из приватног или пословног разлога.

Још ако се на то дода и доза параноје којој ће бити изложени путници на буквално сваком кораку ће многе натерати да добро размисле да ли им је пут заиста и неопходан

Слике посаде са маскама и рукавицама већ делују довољно одбијајуће

Pogledajte prilog 700859

Šteta u aviosaobraćaju Srbije u prethodna dva meseca iznosi više od 70 miliona evra, a nadamo se da ćemo godinu završiti sa gubitkom u tom sektoru manjim od 200 miliona evra, uprkos tome što su prve procene govorile da će gubici biti mnogo veći, rekla je potpredsednica vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Er Srbija je obnovila komercijalni putnički saobraćaj, a prvi avion za Cirih ispratila je Mihajlović i tom prilikom rekla da je ta grana saobraćaja najviše ugrožena u svetu i Evropi, pa tako i u Srbiji.

Poručila je da će država pomoći Er Srbiji, kao i da se još razgovara o tome, tako da to još ne može da bude javno.

- U prethodnih mesec dana gledamo kako to da uradimo i šta drugi rade, kao stanje budžeta. Razmišljamo o svim varijantama i opcijama -

Na pitanje novinara kada će biti objavljen raniji ugovor za Er Srbiju, ona je rekla da će on biti potpuno javan kada Vlada Srbije bude odlučila da ugovor više nije potuno poverljiv.

Istakla je da Er Srbija nije dobijala nikakve subvencije niti državnu pomoć u 2019. godinu, zato što to zakonom i evropskim pravilima nije dozvoljeno.

- Imali smo linije od javnog interesa i nadam se da ćemo polako otvoriti i aerodorme u Nišu i Kraljevu, to nisu bile subvencije Er Srbiji već građanima u Srbiji i regionu koji su koristili te linije. Kako se polako stvari budu otvarale, videćemo i kako ćemo otvarati i ta dva aaerodroma -

Ukazala je na važnost očuvanja nacionalne aviokompanije, koja je u teškim i kriznim vremenima uspela da evakuiše srpske državljane širom sveta i da pomogne onima koji su se vraćali u svoje države, kao i da dopremi humanitarnu pomoći.

- Kad je proglašeno vanredno stanje, da Srbija nema svoju nacionalni aviokompaniju mi ne bi mogli da dovedemo 15.000 ljudi. Nijedna svetska kompaija nije to htela da radi, niti bi strane državljane prevezli u njihove države - istakla je ona.

Pogledajte prilog 700861
Upitana kada će Er Srbija refundirati novac putnicima, ona je rekla da će to Er Srbije učiniti prema svojoj politici sa putnicima i da ni najveće aviokompanije koje dobijaju milijarde pomoći od svojih država, poput Lufthanze, to još nisu učnilile.

Verujem da će Sr Srbija naći način kako to da uradi, rekla je ona i dodala da moramo u ovoj situaciji biti fleksibilni.

https://biznis.telegraf.rs/info-biz...a-ministarka-govorila-i-o-ugovoru-sa-etihadom
Avio kompanije u velikom su problemu , Francuska ce najverovatnije Air France vratiti u drzavno vlasnistvo,
Lufthanza ce dobiti 15 milijardi ( nekoliko vise il manje), veceras ce biti jasno kako i pod kojim uslovima,
male kompanije ne mogu da opstanu jer nemaju resurse.

Inace, Lufthanza nudi pare nazad, ja sam recimo jedna od ostecenih jer sam kupila tiket, ali mog
leta nema i LH mi nudi da prebukiram let, daju i 50 evra uz to ili da mi vrate pare,
tako da ovde neko mnogo laze, a ja obicno ne lazem ako ne moram.

Avio kompanije u velikom su problemu , Francuska ce najverovatnije Air France vratiti u drzavno vlasnistvo,
Lufthanza ce dobiti 15 milijardi ( nekoliko vise il manje), veceras ce biti jasno kako i pod kojim uslovima,
male kompanije ne mogu da opstanu jer nemaju resurse.

Inace, Lufthanza nudi pare nazad, ja sam recimo jedna od ostecenih jer sam kupila tiket, ali mog
leta nema i LH mi nudi da prebukiram let, daju i 50 evra uz to ili da mi vrate pare,
tako da ovde neko mnogo laze, a ja obicno ne lazem ako ne moram.

Колико пратим, Немачка ће ту "помоћ" компанији да преведе у власнички удео

Nemačka ulazi u vlasništvo Lufthanze s udelom od 20 odsto
https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=05&dd=21&nav_id=1686180

А то ће да ураде малтене све компаније које имају статус званичног државног превозиоца. Ер Франс, АлИталија, КЛМ, чак се нешто помиње и Америкен ерлајнз. Пропашће компаније које су у приватном власништу и које су биле без било какве државне подршке. Неке су већ пропале, а неке су нашле сламку спаса. Норвиџан ер шатл који је и пре короне кубурио и чије компаније у јужној америци су банкротирале, успео се извући улетањем кинеза и знатним краћењем флоте и мреже. Тако је и Београд отпао из њихове мреже, обзиром да су одржавали саобраћај са Ослом и Стокхолмом

У верзији Ер Србије, размишља се да држава откупи власнички удео Етихада, па би Ер Србија била враћена 100% под државном капом. Само држава никада није објавила јавно уговор са Етихадом за који се знало да је више штетан него користан.

LH ne zeli da prihvati da drzava ima 25% akcija jer onda drzava moze da se petlja u njihovu politiku
tako da ce verovatno biti da drzava preuzima 24,5% akcija. Drzavi je jako vazno da LH opstane
pa se nadamo da ce i opstati.

Не желе приватни инвеститори, али јарко желе те државне паре :)

Не желе приватни инвеститори, али јарко желе те државне паре :)

Ma izaci ce im nekako u susret jer bi i za drzavu ( ali i za mene lcino jer su mi uzeli u januaru 400 evra)
bilo pogubno da recimo Lufthanza ode pod stecaj. Imala je Lufthanza kao i plan B, a to je znacilo da se
kompanija rasparcava, da se ne zna ko pije, a ko placa, a Nemacka i tako daje silne milijarde
i Kurti i Murti pa je OK da shibne milijarde i u Lufthanzu.

Ma izaci ce im nekako u susret jer bi i za drzavu ( ali i za mene lcino jer su mi uzeli u januaru 400 evra)
bilo pogubno da recimo Lufthanza ode pod stecaj. Imala je Lufthanza kao i plan B, a to je znacilo da se
kompanija rasparcava, da se ne zna ko pije, a ko placa, a Nemacka i tako daje silne milijarde
i Kurti i Murti pa je OK da shibne milijarde i u Lufthanzu.

Ни не сумњам да хоће, баш као што ће то да ураде и остале велике европске компаније. А на њих ће се угледати и мале још увек државне, као што су Таром, Кроејша, па и наша Ер Србија

Ни не сумњам да хоће, баш као што ће то да ураде и остале велике европске компаније. А на њих ће се угледати и мале још увек државне, као што су Таром, Кроејша, па и наша Ер Србија

Koliko san ja pratila "fabulu radnje" Francuska zeli da Air France vrati u drzavno vlasnistvo jer inace ne mogu da prezive,
kako ce i sta biti ja zaista ne znam. Lufthanza ima sanse da prezivi, letovi nisu bas dzabe, ali svaki covek koji zeli
da poleti i sleti u neko normalno vreme, a da bude i siguran da ce tako biti, leti Lufthanzom. Nemacka je takodje zelela
da ima upliva u rukovodjenje kompanijom,a li su ovi rekli od prilike " Bolje rat nego pakt" Bolje grob nego rob"
i sa je drzava odustala od ideje da ima 25% plus 1 akcija.

Колико пратим, Немачка ће ту "помоћ" компанији да преведе у власнички удео

Nemačka ulazi u vlasništvo Lufthanze s udelom od 20 odsto
https://www.b92.net/biz/vesti/svet.php?yyyy=2020&mm=05&dd=21&nav_id=1686180

А то ће да ураде малтене све компаније које имају статус званичног државног превозиоца. Ер Франс, АлИталија, КЛМ, чак се нешто помиње и Америкен ерлајнз. Пропашће компаније које су у приватном власништу и које су биле без било какве државне подршке. Неке су већ пропале, а неке су нашле сламку спаса. Норвиџан ер шатл који је и пре короне кубурио и чије компаније у јужној америци су банкротирале, успео се извући улетањем кинеза и знатним краћењем флоте и мреже. Тако је и Београд отпао из њихове мреже, обзиром да су одржавали саобраћај са Ослом и Стокхолмом

У верзији Ер Србије, размишља се да држава откупи власнички удео Етихада, па би Ер Србија била враћена 100% под државном капом. Само држава никада није објавила јавно уговор са Етихадом за који се знало да је више штетан него користан.

Ne znam koliko to ima smisla, tj koliko je država bez Etihada ili nekog drugog strateško partnera sposobna da održi a kamoli poboljša Air Serbia. Bojim se da će kratko vreme trebati do potpunog bankrota naročito u ovoj situaciji.

Ne znam koliko to ima smisla, tj koliko je država bez Etihada ili nekog drugog strateško partnera sposobna da održi a kamoli poboljša Air Serbia. Bojim se da će kratko vreme trebati do potpunog bankrota naročito u ovoj situaciji.

Посрнули Етихад је "стратешки" партнер Ер Србије само колико да узме нешто пара од измишљене добити направљеној у креативном књиговодству и још које куда да се омасти. Обзиром да уговор о уделу у власништву није никада обнародован, остаје само да нагађамо како све сиромашни порески обвезници Србије финансирају заливског губиташа.

У пракси тек када се Ер Србија откачила Етихадовог прављења реда летења, мреже дестинација и које чега још и од када је ангажовала профи руководство почело је неко озбиљније дешавање и развој.

Колика је небулоза било измештање тих послова у Абу Даби, говори и податак да су 2013 када су преузимали Ер Србију у Етихаду правили ред летења и предвидели да један од дневних летова из Тивта полеће око 3 ујутро за Београд. Фора је у томе да аеродром у Тивту није оспособљен за ноћне операције, обзиром да нема одговарајућу опрему. Толико о стручности тимова у Етихаду који су били укључени у управљање Ер Србијом

Веровао ти или не, али највећи тровачи неба се налазе на земљи и највише их је у истој држави из које је вирус кренуо на пут око света
Iskreno ,vise ne verujem ni u virus
Nesto je bilo,ali sta zaista veliko je pitanje

Ја кажем да је у питању глобална превара погурана паником и хистеријом са циљем да се промешају карте, но испричасмо се на ту тему на другим пдфовима, овде боље да причамо о 'тицама што лете широм развијених крила, али којима ипак не машу :)

Back