Ovaj novi sistem obrazovanja je katastrofa. Samo su napravili glupost. Umesto da su unapredili obrazovni proces, nastavu i omogucili studentima mogucnost prakticnog treninga, oni su nas totalno srozali. Razumem da je cilj da danas moze svako da se skoluje i to tako treba da bude, ali majku mu, pa ne na ustrub kvaliteta. Ovi sadasnji studenti, ne da ne znaju sta uce, nego je i sam kvalitet totalno opao. Pogledajte samo kolika je prolaznost studenta, koliko njih ima najvece ocene. Pa to tako niakda nije bilo. Danas je nasa drzava sam sebi uskocila u stomak. Prvo su studentima koji studiraju po bolonjskoj deklaraciji omogucili da lakse zavrse studije (sto po meni i treba da bude cilj), ali su u isto vreme i jednom velikom broju studenata profesori delili najvece ocene, plaseci se da mogu da budu tuzeni od strane studenata zbog strogoce. Drugo, oni bodovi portebni za budzet, pa to je takva glupost da je to strasno. Broj bodova koji je potreban za budzetsko finansiranje ili za studiranje na teret drzavnog budzeta treba da bude granica od 60 ESPB bodova. Nista ispod toga. Trece, drzava treba tacno da navede kokoli moze studenata da finansira ili mozda polufinansira, pa ako npr. imamo 400 sutdenata koji su ispunil bodovni uslov od 60ESPB , a na teret budzeta moze da se finansira njih 100 i jos toliko polufinansira, lepo se onda gleda prosek ocena. Ako se slucajno desi da je porsek ocena dva ili vise studenata isti, onda se gleda kada je student polozio poslednji ispit, u kom ispitnom roku itd... Ovo je postalo stvarno strasno. Pogledajte kako samo studenti strajkuju. Pa ti ljudi su u pravu. Ministarstvo prosvete je napravilo gresu jer je svojim zakonskim propisima studente dovela u takvu situaciju, da besne, protestuju i na kraju i da strajkuju. Milim da te stvari sledece godine treba da se rese. I jos nesto, ma kakvo finansiranje doktora nauka. To treba da rade fakulteti. Ako fakultet ima potrebe za mladim kadrovima, treba da ih i finansira.
Jos jednom da navedem. Treba da postoji budzetsko studiranje, ali ne treba omoguciti da se vise studenata u trecoj ili cetvrtoj i petoj godini skoluje na teret budzeta od onih koji su vec upisani na prvoj. To mora da se sredi .