Stepeni svetosti

• Začetnik teme Začetnik teme hm337
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ko je i koliko svet?

• svi su sveti u određenoj meri

glasova: 1 33,3%
  • niko nije svet

• svet je samo onaj ko je savršen kao Bog

glasova: 0 0,0%
  • svetost se postepeno dostiže

• Ukupno glasova
    3

hm337

Elita
Poruka
22.284
Ne moze takav covek biti proglasen za sveca, to ejst za nesto posebno.
Uostalom sta je to svetac ili proglasavanje za sveca?
Slusam ovih dana kako V-kan zaradjuje milione na proglasavanju ljude svecima.

Po bibliji ne postoje neki ljudi koji su svetiji od drugih.
Po bibliji svi verni su sveti i niko ne moze nekoga proglasiti svecem.
Jer je svako ko je stavrno veran bogu svet..
Ako neko nije svet nece biti spasen.
Prisostvom duha svetoga u coveku, mi postajemo sveti.
Bog kaze da zivi u nama vernima a on je sveto bice, on nas posvecuje.
Proglasavanjem ljudi za svece u stvari se tako stvaraju manji bogovi kojima se posle upucuju molitve, sluzi i slicno vise nego samome Bogu.
A to je protivno Bogu.
Nije to on off. svet si ili nisi..imaš svetog duha u sebi ili nemaš..nego je svako svet u nekoj meri..svako ima svetog duha u nekoj meri...sveci su oni ljudi koji su mnogo više sveti od drugih, koji su svojim pravednim životom i ljubavlju i trudom stekli mnogo više svetog duha od prosečnih ljudi...to su ljudi koji su mnogo bliže Bogu od prosečnih ljudi..zato im se narod u molitvama obraća da ga zastupaju pred Bogom a ne radi se o tome da se od njih prave neki novi mali bogovi..

Nije to on off. svet si ili nisi..imaš svetog duha u sebi ili nemaš..nego je svako svet u nekoj meri..svako ima svetog duha u nekoj meri...sveci su oni ljudi koji su mnogo više sveti od drugih, koji su svojim pravednim životom i ljubavlju i trudom stekli mnogo više svetog duha od prosečnih ljudi...to su ljudi koji su mnogo bliže Bogu od prosečnih ljudi..zato im se narod u molitvama obraća da ga zastupaju pred Bogom a ne radi se o tome da se od njih prave neki novi mali bogovi..
Po bibliji nema svetijih od drugih.
Sv verni su sveti.
I niko nikome nema sta da se moli ili ga religiozno obozava.
Niko nije veci od drugoga.
Duh sveti se ne zasluzuje delima.
Vec ko iskreno zatrazi dobija.
Prijatelju, Bog duha ne daje na meru ni po zasluzi.
Jovan 3,34Jer koga Bog posla, onaj riječi Božije govori: jer Bog Duha ne daje na mjeru.

Luka 11,11Koji je među vama otac u koga ako sin zaište hljeba da mu da kamen? Ili ako zaište ribe da mu da mjesto ribe zmiju?
Luka 11,12Ili ako zaište jaje da mu da skorpiju?
Luka 11,13Kad dakle vi, zli budući, umijete dobre dare davati djeci svojoj, koliko će više otac nebeski dati Duha svetoga onima koji ištu u njega?

Jovan 3,34Jer koga Bog posla, onaj riječi Božije govori: jer Bog Duha ne daje na mjeru.
Bog ne daje na meru, ali čovek prima na meru. Nije svako dovoljno čist duhovno da primi sve što dobije. To ti je kao da sipaš vodu u čašu. Ako je čaša mala malo će i vode primiti.Da nije tako onda bi svaki iskreni vernik bio kao Isus..

Bog ne daje na meru, ali čovek prima na meru. Nije svako dovoljno čist duhovno da primi sve što dobije. To ti je kao da sipaš vodu u čašu. Ako je čaša mala malo će i vode primiti.Da nije tako onda bi svaki iskreni vernik bio kao Isus..
Pa covek odbija.
To nema veze sa velicinom.
Nicija unutrasnjost nije veca od nekog drugoga.
To sto neko ne koristi taj dar nema veze sa vernima koji koriste.
Oni su jednako sveti.
Nema svetijeg.
To da je neko svetiji je izmisljotina crkve da bi se popovi i slicni uzdigli iznad naroda.
Matej 20,26Ali među vama da ne bude tako; nego koji hoće da bude veći među vama, da vam služi.
Matej 20,27I koji hoće među vama da bude prvi, da vam bude sluga.
Mi rastemo u veri i iskustvu.
Ali kolicina DS je uvek ista svakome.
Svako od nas prima darove i otkrivenje od Duha svetoga, ali svako ne koristi tu silu ili darove.
Takav i nece biti spasen.
Takav i nije svet.
Ne mozrmo na dve stolice sedeti kaze Isus.
Isus je takve opisao u prici sa 5 mudrih i 5 ludih devojaka.
Te 10 d3vojke opisuju crkvu, verne.
5 lude su primile DS ali ga nisu koristile.
Ili ne u potpunosti.
I nisu bile spasene.

I niko od nas nije cist ili cistiji da primi vise DS.
Svi smo sagresili kaze Bozja rec.
Svi smo necisti.
Upravo je zadatak DS da nas cisti.
Ne mozemo sami seve ocistiti.
Nema tog sredstva i dela kojim bi se ocistili.
Samo krv Hristova.
Nasa dela pokazuju da nas vodi DS.
A ne da cemo biti kvalifikovani da ga primimo.

Pa covek odbija.
To nema veze sa velicinom.
Nicija unutrasnjost nije veca od nekog drugoga.
To sto neko ne koristi taj dar nema veze sa vernima koji koriste.
Oni su jednako sveti.
Nema svetijeg.
To da je neko svetiji je izmisljotina crkve da bi se popovi i slicni uzdigli iznad naroda.
Matej 20,26Ali među vama da ne bude tako; nego koji hoće da bude veći među vama, da vam služi.
Matej 20,27I koji hoće među vama da bude prvi, da vam bude sluga.
To što citiraš ne govori o nivou svetosti nego o tome da je skromnost i smernost najveća vrlina nasuprot gordosti koja je najveća mana.
Mi rastemo u veri i iskustvu.

Ali kolicina DS je uvek ista svakome.
Količina svetog duha na raspolaganju je svima ista. Ali neće svako da je prima u jednakoj meri. Čovek koji je pun svojih pogrešnih uverenja je kao sunđer zasićen uljem koji ne može da upije vodu, a čovek otvorenog srca i čistog uma je kao sunđer koji upije puno vode.
Svako od nas prima darove i otkrivenje od Duha svetoga, ali svako ne koristi tu silu ili darove.
Takav i nece biti spasen.
Takav i nije svet.
Ne mozrmo na dve stolice sedeti kaze Isus.
Isus je takve opisao u prici sa 5 mudrih i 5 ludih devojaka.
Te 10 d3vojke opisuju crkvu, verne.
5 lude su primile DS ali ga nisu koristile.
Ili ne u potpunosti.
I nisu bile spasene.
svetiljka je srce čovekovo,a ulje u svetiljkama predstavlja ljubav.
I niko od nas nije cist ili cistiji da primi vise DS.
Svi smo sagresili kaze Bozja rec.
Svi smo necisti.
Upravo je zadatak DS da nas cisti.
Ne mozemo sami seve ocistiti.
sami smo sebe zaprljali sami moramo sebe svoje misli i svoje srce i da očistimo. Sveti duh je tu da nas vodi na tom putu.
Nema tog sredstva i dela kojim bi se ocistili.

Samo krv Hristova.

Nasa dela pokazuju da nas vodi DS.

A ne da cemo biti kvalifikovani da ga primimo.
kakva krv Hristova? Kako zamišljaš da nečija krv čisti nekoga?

Poslednja izmena:
To što citiraš ne govori o nivou svetosti nego o tome da je skromnost i smernost najveća vrlina nasuprot gordosti koja je najveća mana.

Količina svetog duha na raspolaganju je svima ista. Ali neće svako da je prima u jednakoj meri. Čovek koji je pun svojih pogrešnih uverenja je kao sunđer zasićen uljem koji ne može da upije vodu, a čovek otvorenog srca i čistog uma je kao sunđer koji upije puno vode.

svetiljka je srce čovekovo,a ulje u svetiljkama predstavlja ljubav.

sami smo sebe zaprljali sami moramo sebe svoje misli i svoje srce i da očistimo. Sveti duh je tu da nas vodi na tom putu.

kakva krv Hristova? Kako zamišljaš da nečijaetosti.

krv čisti nekoga?
Pa ja ne govorim o nivou svetosti.
Nema nivo.
Ili si svet ili ne.
Ali sigurno niko nije svet ovako da bi nad nekim cinili idolopokönstvo.
Odim Boga:
У манастиру Ватопеду, извађене су кости Старца Јосифа Ватопедског, великог оца и духовног чеда Светог Јосифа Исихасте.
https://fb.watch/bekoaXn1mP/

Pa rekoh.
Ili primis DS ili ne.
Ko ga ne primi u potpunodti nece u Bozje carstvo.
Ocito ti nije poznata prica 5 mudtrh i ludih devojaka.
A to znaci da nenam sagovornika.

Svetiöika ne predstavlja ljubav vec Duha svetoga.
Ili zivot sa DS.
Niko sam sebe ne moze da cisti.
Jovan 15,5Ja sam čokot a vi loze: i koji bude u meni i ja u njemu on će roditi mnogi rod; jer bez mene ne možete činiti ništa.
Nikakav rod mi ne mozemo doneti bez Hrista.
On je taj koji cini rod u nama.
Filibljanima 2,13Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što mu je ugodno.
Kako zamisljam da krv necija cisti nekoga?
Ko si ti?
O cemu mi pricamo?
Da li si ti hriscanin?
Poznajes li bibliju?
Ako je na sva ova pitanja odgovor ne?
Onda je ova diskusija zafrkancija.
Ti bibliju pipnuo nisi.
A to znaci da mi nemamo tenelj na osnovu kojeg da pricamo.
1. Jovanova 1,7Ako li u vidjelu hodimo, kao što je on sam u vidjelu, imamo zajednicu jedan s drugijem, i krv Isusa Hrista, sina njegova, očišćava nas od svakoga grijeha.

Po bibliji nema svetijih od drugih.
Sv verni su sveti.
I niko nikome nema sta da se moli ili ga religiozno obozava.
Niko nije veci od drugoga.
Duh sveti se ne zasluzuje delima.
Vec ko iskreno zatrazi dobija.

Luka 11,11Koji je među vama otac u koga ako sin zaište hljeba da mu da kamen? Ili ako zaište ribe da mu da mjesto ribe zmiju?
Luka 11,12Ili ako zaište jaje da mu da skorpiju?
Luka 11,13Kad dakle vi, zli budući, umijete dobre dare davati djeci svojoj, koliko će više otac nebeski dati Duha svetoga onima koji ištu u njega?
Po Bibliji postoje različiti nivoi svetosti/slave.

"Druga je slava suncu, a druga slava mesecu, i druga slava zvezdama; jer se zvezda od zvezde razlikuje u slavi". 1.Korinćanima 15,41

Vrati se takođe na Isusova blaženstva: počinju od smirenja a najviši stepen je stradanje za vjeru.

U SZ - upoznaj se sa motivom Jakovljevih ljestvi.

Pa ja ne govorim o nivou svetosti.
Nema nivo.
Ili si svet ili ne.
Ali sigurno niko nije svet ovako da bi nad nekim cinili idolopokönstvo.
Odim Boga:
У манастиру Ватопеду, извађене су кости Старца Јосифа Ватопедског, великог оца и духовног чеда Светог Јосифа Исихасте.
https://fb.watch/bekoaXn1mP/

Pa rekoh.
Ili primis DS ili ne.
Ko ga ne primi u potpunodti nece u Bozje carstvo.
Ocito ti nije poznata prica 5 mudtrh i ludih devojaka.
A to znaci da nenam sagovornika.
očigledno nisi shvatio Isusa kao osobu koja je htela da te pouči nečemu nego kao nekog kog treba da vučeš za nogu da te izvuče iz blata.
Svetiöika ne predstavlja ljubav vec Duha svetoga.
Ili zivot sa DS.
Koje su dve glavne zapovesti? Šta Isus očekuje od nas? Ljubav. To ti je odgovor na to šta je ulje u svetiljkama.
Niko sam sebe ne moze da cisti.
Jovan 15,5Ja sam čokot a vi loze: i koji bude u meni i ja u njemu on će roditi mnogi rod; jer bez mene ne možete činiti ništa.
Nikakav rod mi ne mozemo doneti bez Hrista.
On je taj koji cini rod u nama.
Naravno da svako treba da radi na sebi da bude bolji čovek, da ima više ljubavi u sebi. Neće to da postigne okačivši se za nogu Hrista i moleći ga da ga promeni bez svog truda. Naravno da Bog odgovara na molitvu i pomaže ali čovek je taj koji svojim trudom sve preobrće.

Filibljanima 2,13Jer je Bog što čini u vama da hoćete i učinite kao što mu je ugodno.
Tako je najlakše shvatiti. Ako je sve do Boga onda ti nemaš nikakvu odgovornost za svoje ponašanje.

Kako zamisljam da krv necija cisti nekoga?
Ko si ti?
O cemu mi pricamo?
Da li si ti hriscanin?
Poznajes li bibliju?
Ako je na sva ova pitanja odgovor ne?
Onda je ova diskusija zafrkancija.
Ti bibliju pipnuo nisi.
A to znaci da mi nemamo tenelj na osnovu kojeg da pricamo.
1. Jovanova 1,7Ako li u vidjelu hodimo, kao što je on sam u vidjelu, imamo zajednicu jedan s drugijem, i krv Isusa Hrista, sina njegova, očišćava nas od svakoga grijeha.
Nemoj da si bukvalista. Ne misli se tu na samu krv Isusovu nego o tome da je on svojim primerom svojom žrtvom svojom krvlju pokazao etiku koja nas očišćava od greha.A ta etika je ljubav prema bližnjima i prema Bogu. Neće ti spasenje doneti molitva nego promena srca i preumljenje da budeš bolji čovek, čovek koji voli bližnje.

očigledno nisi shvatio Isusa kao osobu koja je htela da te pouči nečemu nego kao nekog kog treba da vučeš za nogu da te izvuče iz blata.

Koje su dve glavne zapovesti? Šta Isus očekuje od nas? Ljubav. To ti je odgovor na to šta je ulje u svetiljkama.

Naravno da svako treba da radi na sebi da bude bolji čovek, da ima više ljubavi u sebi. Neće to da postigne okačivši se za nogu Hrista i moleći ga da ga promeni bez svog truda. Naravno da Bog odgovara na molitvu i pomaže ali čovek je taj koji svojim trudom sve preobrće.

Tako je najlakše shvatiti. Ako je sve do Boga onda ti nemaš nikakvu odgovornost za svoje ponašanje.

Nemoj da si bukvalista. Ne misli se tu na samu krv Isusovu nego o tome da je on svojim primerom svojom žrtvom svojom krvlju pokazao etiku koja nas očišćava od greha.A ta etika je ljubav prema bližnjima i prema Bogu. Neće ti spasenje doneti molitva nego promena srca i preumljenje da budeš bolji čovek, čovek koji voli bližnje.
Skroz di presao na drugu temu.
Pobegao si od onog sto smo razgovarali. Sada mi prikacujjes stvari koje uopste nusam tvrdio.
Izmislas sta ja ili ne itd...
Nema smisla dalje.
Govoris o gordosti a gordost ti neda da priznas cinjenice..

Skroz di presao na drugu temu.
Pobegao si od onog sto smo razgovarali. Sada mi prikacujjes stvari koje uopste nusam tvrdio.
Izmislas sta ja ili ne itd...
Nema smisla dalje.
Govoris o gordosti a gordost ti neda da priznas cinjenice..
Izneo sam odgovore na tvoje tvrdnje čime sam se malo udaljio od teme da li postoje nivoi svetosti ili je to imaš ili nemaš stanje. Budi dobar hrišćanin i pomogni mi da shvatim koje to činjenice ne vidim zbog moje gordosti?

Po Bibliji postoje različiti nivoi svetosti/slave.

"Druga je slava suncu, a druga slava mesecu, i druga slava zvezdama; jer se zvezda od zvezde razlikuje u slavi". 1.Korinćanima 15,41

Vrati se takođe na Isusova blaženstva: počinju od smirenja a najviši stepen je stradanje za vjeru.

U SZ - upoznaj se sa motivom Jakovljevih ljestvi.
Uopste ne govorimo o tome.
Na zemlji medju ljudima pred Bogom nema vecih.
Imas vece duznosti, ali one po bibliji nikiga ne cine vecima.
I nismo pozvani da neke vece obozavamo i cinimo od njih rrärligiozni oblik obozavanja.
Idolopoklonstvo.
A bas je to ono na sta ti navrces vodu ovim postom.
Posto nesto navodno ima vecu slavu, treba mu se moliti i obozavati ili sluziti
Ne ti moj.
Samo Bogu se moli i sluzi.
Jer sva slava stvorenjima je od Boga.
Dobijena.
Nije njihova.
Imamo andjele jedni veci od drugih.
Ali samo u sluzbi.
Niko od njih ne sluzi vecemu.
Samo Bogu.

Otkrivenje 19,10I padnuvši pred nogama (andjela) njegovima poklonih mu se; i reče mi: gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svjedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni; jer je svjedočanstvo Isusovo Duh Proroštva.

Otkrivenje 22,8I ja Jovan vidjeh ovo i čuh; i kad čuh i vidjeh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaz
Otkrivenje 22,9I reče mi ( andjeo) gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže riječi proroštva knjige ove. Bogu se pokloni.

Izneo sam odgovore na tvoje tvrdnje čime sam se malo udaljio od teme da li postoje nivoi svetosti ili je to imaš ili nemaš stanje. Budi dobar hrišćanin i pomogni mi da shvatim koje to činjenice ne vidim zbog moje gordosti?
Sam kazes da si se udaljio.
To sto di izneo nismo uopste pricali.
Ja nisam zauzeo nikakav stav o tome da bi mi nesto podmetao...
Ili ces biti korektan u duskusiji ili batali...
Ocigledno ti ne poznajes bibliju da bi mogli da pricamo, na zalost...

ništa što čovek misli ili radi ga ne čini vrednijim ili manje vrednim ili većim ili manjim od drugih. Svaka pomisao ćoveka da vredi više od nekog drugog je gordost. S druge strane čovek koji ima u sebi više ljubavi je na višem nivou razvoja od onih koji imaju manje ljubavi i u njemu je sveti duh jači. Ljudi koji su sveti su oni koji su dostigli mnogo viši nivo duhovnog razvoja od proseka i koji imaju u sebi mnogo više ljubavi od proseka.
I nismo pozvani da neke vece obozavamo i cinimo od njih rrärligiozni oblik obozavanja.
Idolopoklonstvo.
Ne ti moj.

nije to obožavanje. Svecima i Bogorodici se ljudi mole da ih zastupaju pred Bogom, da umole Boga da im se smiluje ili da preko njih učini čudo. To je kao kad si star i teško se krećeš i stojiš daleko od Izvora pa zamoliš nekog ko je bliže izvoru da ti zahvati vodu sa izvora.
Dobijena.
Nije njihova.
Ali samo u sluzbi.
Samo Bogu.

Otkrivenje 19,10I padnuvši pred nogama (andjela) njegovima poklonih mu se; i reče mi: gle, nemoj, ja sam sluga kao i ti i braća tvoja koja imaju svjedočanstvo Isusovo. Bogu se pokloni; jer je svjedočanstvo Isusovo Duh Proroštva.

Otkrivenje 22,8I ja Jovan vidjeh ovo i čuh; i kad čuh i vidjeh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaz
Otkrivenje 22,9I reče mi ( andjeo) gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže riječi proroštva knjige ove. Bogu se pokloni.
Sveci su posrednici do Boga, neko bliži njemu, neko preko koga će naša molba biti prosleđena Bogu. Niko ne obožava svece, niti poriče da je Bog jedini kome se treba poklanjati. Kao što ikone nisu idolopoklonstvo nego prozor u duhovni svet i podsećanje na ljude kroz koje je Bog delovao na zemlji.
Nekad je bolje poznavati suštinu, a ne poznavati detalje jer mnogo znanja može da zbuni čoveka i skrene ga sa onoga što je najbitnije. A najbitnije u hrišćanstvu je ljubav.

Idolopoklonstvo.
Ne ti moj.
Dobijena.
Nije njihova.
Ali samo u sluzbi.
Samo Bogu.

I na Zemlji imaš ljude koje je Bog posebno proslavio i blagoslovio. Eno ti primjer starozavjetnih patrijarha i proroka.

I na Zemlji imaš ljude koje je Bog posebno proslavio i blagoslovio. Eno ti primjer starozavjetnih patrijarha i proroka.
Sami andjeli su stvorebi veci od coveka kaze pisno.
Pa odlucno i odricno odbijaju svako moljenje i klanjanje, sluzbu, a kamoli smrtni covek.
Veci polozaj ne cini nikog vecim i svetim od drugih kod stvorenja da bi ga obozavali, sluzili mu, molili i klanjali mu se.
Andjeo kaze, samo Bogu...

Sami andjeli su stvorebi veci od coveka kaze pisno.
Pa odlucno i odricno odbijaju svako moljenje i klanjanje, sluzbu, a kamoli smrtni covek.
Veci polozaj ne cini nikog vecim i svetim od drugih kod stvorenja da bi ga obozavali, sluzili mu, molili i klanjali mu se.
Andjeo kaze, samo Bogu...
Poklanjali su se proroku Jelisiju i caru Davidu, na primjer. Takođe apostolima Pavlu i Sili.

Poklanjali su se proroku Jelisiju i caru Davidu, na primjer. Takođe apostolima Pavlu i Sili.
Zbam da volite da sluzite stvorebjimaAli biblija i apostoli su po tom pitanju jasni.
Djela apostolska 14,14A kad čuše apostoli, Varnava i Pavle, razdriješe haljine svoje, i skočiše među narod vičući i govoreći:
Djela apostolska 14,15Ljudi! šta to činite? I mi smo kao i vi smrtni ljudi, koji vam propovijedamo jevanđelje da se od ovijeh lažnih stvari obratite k Bogu živome, koji stvori nebo i zemlju i more i sve što je u njima
U azijskim zemljama je na primer naklon kao prizanje ruke.
Svako zna da to nije iz religioznog cina.
Tako i carevima tada.
Ali kada je iz religioznog cina onda to svi odbijaju.
A mi znamo kako je kod bas.
Nismo kinezi pa da na lazete.

Zbam da volite da sluzite stvorebjimaAli biblija i apostoli su po tom pitanju jasni.
Djela apostolska 14,14A kad čuše apostoli, Varnava i Pavle, razdriješe haljine svoje, i skočiše među narod vičući i govoreći:
Djela apostolska 14,15Ljudi! šta to činite? I mi smo kao i vi smrtni ljudi, koji vam propovijedamo jevanđelje da se od ovijeh lažnih stvari obratite k Bogu živome, koji stvori nebo i zemlju i more i sve što je u njima
U azijskim zemljama je na primer naklon kao prizanje ruke.
Svako zna da to nije iz religioznog cina.
Tako i carevima tada.
Ali kada je iz religioznog cina onda to svi odbijaju.
A mi znamo kako je kod bas.
Nismo kinezi pa da na lazete.
Da, iz poštovanja, ali tvrdio si da se niko u Bibliji nije klanjao ljudima, a sada vidimo da jeste.

Pa nemoj da navodis nesto sto nije sporno pokusavajuci da ostavis pogresan dojam da opravdas vasu praksu koja nije Bogu po volji i u bibliji je jasno oznacena kao pogresna.

Ali ni jednog od tih ljudi ne treba relgiozno obozavati, moliti, bilo kako mu sluziti, klanjati mu se ciniti slike i religiozno ih obozavati.
Moze slike, ali njima ili pred njima ne treba sluziti jer to je tezak greh pred Bogom i kvarenje kaze Gospod.
Samo Bogu.
Inace je to velika gadost pred Bogom ko tako cini.
Medjutim meni nista ne smeta da vi to radite niti sam ti to dovodio u pitanje.
Ti sam insistiras.
Posto vama rec Bozja nista ne znaci, smedece jasne reci ti nece znaciti nista.
5. Mojsijeva 4,9Samo pazi na se i dobro čuvaj dušu svoju, da ne zaboraviš onijeh stvari koje su vidjele oči tvoje, i da ne izidu iz srca tvojega dokle si god živ; nego da ih obznaniš sinovima svojim i sinovima sinova svojih.
5. Mojsijeva 4,10Onaj dan kad stajaste pred Gospodom Bogom svojim kod Horiva, kad mi Gospod reče: saberi mi narod da im kažem riječi svoje, kojima će se naučiti da me se boje dok su živi na zemlji, i da uče tome i sinove svoje;
5. Mojsijeva 4,11Kad pristupiste i stajaste pod gorom, a gora ognjem goraše do samoga neba i bješe na njoj tama i oblak i mrak;
5. Mojsijeva 4,12I progovori Gospod k vama isred ognja; glas od riječi čuste, ali osim glasa lika ne vidjeste;
5. Mojsijeva 4,13I objavi vam zavjet svoj, koji vam zapovjedi da držite, deset riječi, koje napisa na dvije ploče kamene.
5. Mojsijeva 4,14I meni zapovjedi onda Gospod da vas učim uredbama i zakonima da ih tvorite u zemlji u koju idete da je naslijedite.
5. Mojsijeva 4,15Zato čuvajte dobro duše svoje; jer ne vidjeste nikakoga lika u onaj dan kad vam govori Gospod na Horivu isred ognja,
5. Mojsijeva 4,16Da se ne biste pokvarili i načinili sebi lik rezan ili kaku god sliku od čovjeka ili od žene,
5. Mojsijeva 4,17Sliku od kakoga živinčeta koje je na zemlji, ili sliku od kake ptice krilate koja leti ispod neba;
5. Mojsijeva 4,18Sliku od čega što puže po zemlji, ili sliku od kake ribe koja je u vodi pod zemljom;

Da, iz poštovanja, ali tvrdio si da se niko u Bibliji nije klanjao ljudima, a sada vidimo da jeste.
Kada nesto govoris, navedi tekst kao ja.
Inace ono sto kazes nema vrednosti.
U bufuce cu ti traziti za sve tekst.

Vidis kako iskrivljujes moje reci svesno.
A to je greh.
Ja govorim o religioznoj praksi ne pozdravljanju i ti ti dobro znas.
U nasem narodu i u danasnje vreme pokloniti se kao pozdrav, nije uobicajebn praksa.
Vasa klanjanje duhovnicima i navodnim svecima ljudima je religooznog karaktera.
Tako nesto odbijaju csk andjeli kojima ni jedan vas smrtni svetac ranac ne moze da ponese.
Zanimljivo je fa to ne zelis da vidis, a vidis praksu koja u bibliji ne postoji.
Religiozno klanjanje.
Da pogledamo:
Otkrivenje 22,8I ja Jovan vidjeh ovo i čuh; i kad čuh i vidjeh, padoh da se poklonim na noge anđela koji mi ovo pokaza.
Otkrivenje 22,9I reče mi: gle, nemoj, jer sam i ja sluga kao i ti i braća tvoja proroci i oni koji drže riječi proroštva knjige ove. Bogu se pokloni.

Matej 23,24Vođi slijepi koji ocjeđujete komarca a kamilu proždirete.
Matej 23,25Teško vama književnici i fariseji, licemjeri što čistite spolja čašu i zdjelu a iznutra su pune grabeža i nepravde.

Ja razumem da tebe ne zanima sta kaze rec Bozja jer moras da opravdas praksu organizacije.
Inace ispade da je na krivom putu.
Ali sa time samo vise navlacite proklrtstvo na sebe i ceo narod.
Druze.
Meni tvoja praksa ne smeta, samo se ti klanjaj kako god hoces i kome hoces...
Tvoja religiozn praksa je tvoja, vasa stvar.
I ona meni ne smeta.

Protestantizam je automatizam ,oni misle da su spaseni na gotovo samo zato sto veruju i malo pripovedaju o veri i to je to …ne moze to tako .

Oni gledaju da uvuku i vrbuju druge ljude i tada su zainteresovani i da kao pomognu ,a kada vide da od toga nema nista onda se ohlade i dignu ruke ,e takva je protestanska ljubav .

Protestantizam je automatizam ,oni misle da su spaseni na gotovo samo zato sto veruju i malo pripovedaju o veri i to je to …ne moze to tako .

Oni gledaju da uvuku i vrbuju druge ljude i tada su zainteresovani i da kao pomognu ,a kada vide da od toga nema nista onda se ohlade i dignu ruke ,e takva je protestanska ljubav .
Pa ne misle tako.
To ti pogresno muslis da misle.
Upravo vi tako mislite da dela spasavaju.
Poima vi o protestantizmu nemate.
Pretvorili ste se samo u ne infornisane pljuvace.

Nikakva dela ne spasavaju.
Vec samo Hristos.
Dela su produkt zajednice sa Hristom.
On cini dela kroz nas, nisu nasa.

Dela su samo pokazatelj da smo sa Hristom.
Niko ne moze coniti dela konstantno brz Hrista.
Odnosno sile Duha S.
Naravno, protenststizam je vec otpao.
To je druga prica.
Efescima 2,8Jer ste blagodaću spaseni kroz vjeru; i to nije od vas, dar je Božij,
Efescima 2,9Ne od djela, da se niko ne pohvali.
Samo kada bi sada rszumeo ove reci ili hteo?
Potrebno je poznavati tematiku koju neko kritikuje, a ne glavom kroz zid....:confused:

Medjutim ako vi zelite da se spasite delima, samo napred.
Ko vam brani?
Vasa praksa je vasa stvar...

Poslednja izmena:
Pa ne misle tako.

Vec samo Hristos.
to je i rekao darkmoon..da verujete da sama vera spasava i to automatski.
Efescima 2,8Jer ste blagodaću spaseni kroz vjeru; i to nije od vas, dar je Božij,
naglasio si manje bitan deo...ključno za pravilno razumevanje je ovo "da se niko ne pohvali". Tu se upozorava da je problem s gordošću tu kod onih koji čine dela da bi bili sveti ili spaseni.I ovo "to nije od vas, dar je Božiji" ima za cilj istu stvar, da spreči ljude da budu gordi zbog svog mogućeg spasenja u odnosu na one koji neće biti spaseni. Dve ključne stvari u hrišćanstvu su ljubav i suzbijanje gordosti. A na tome čovek mora da radi. Neće to doći na neki misteriozan način samo zato što čovek veruje.

naglasio si manje bitan deo...ključno za pravilno razumevanje je ovo "da se niko ne pohvali". Tu se upozorava da je problem s gordošću tu kod onih koji čine dela da bi bili sveti ili spaseni.I ovo "to nije od vas, dar je Božiji" ima za cilj istu stvar, da spreči ljude da budu gordi zbog svog mogućeg spasenja u odnosu na one koji neće biti spaseni. Dve ključne stvari u hrišćanstvu su ljubav i suzbijanje gordosti. A na tome čovek mora da radi. Neće to doći na neki misteriozan način samo zato što čovek veruje.
Pa znas li o cenu pricas?
On govori o delina.
Ako malo verujemo i propovedamo, zmaci dela.
Propovedanje je dela.
Mora da propivedano da bi se spasili?
A i malo se trudimo da verujemo iz istog razga?
Spaseni smo.
Nije rajo.
Objasnio sam gore.
A to da se verom spasavano kazu apostoli.
Ne delina da se neko ne pohvali.
Medjutim vi se soasavate delima.

Deka treba da budu produkt bere ne metoda spasenja .

Pa znas li o cenu pricas?
On govori o delina.
Ako malo verujemo i propovedamo, zmaci dela.
Propovedanje je dela.
Mora da propivedano da bi se spasili?
A i malo se trudimo da verujemo iz istog razga?
da. shvatam. Ja sam se fokusirao na ono prvo što je rekao...da smatrate da vera spasava po automatizmu..nisam obratio pažnju da ono " i malo da propovedaju" predstavlja dela...
Spaseni smo.
Nije rajo.
Objasnio sam gore.
A to da se verom spasavano kazu apostoli.
Ne delina da se neko ne pohvali.
Medjutim vi se soasavate delima.

Deka treba da budu produkt bere ne metoda spasenja .
ja nisam baš neki pravoslavac..retko odem do crkve...ne sviđa mi se to što skupljaju i čereče mošti svetaca..verujem u reinkarnaciju..tako da u osnovi .imam neka svoja uverenja..pa ono što pričam pričam u svoje ime ne u ime pravoslavnih.....

verujem da je osnovno što Isus hoće od nas da se naučimo ljubavi, a onda iz te ljubavi dolaze dela sama po sebi. I drugo što traži je da se oslobodimo gordosti, a kad nemamo gordosti onda ne mislimo da nas dela čine boljim od drugih ili spasavaju..ali to ne znači da dela nisu potrebna, ona su tu kao proizvod ljubavi kao njen dokaz. greši ko čini dela radi spasenja, dela treba činiti samo iz ljubavi

Pa ne misle tako.

Vec samo Hristos.

Dela su samo pokazatelj da smo sa Hristom.
Niko ne moze coniti dela konstantno brz Hrista.
Odnosno sile Duha S.
Naravno, protenststizam je vec otpao.
To je druga prica.
Samo kada bi sada rszumeo ove reci ili hteo?
Potrebno je poznavati tematiku koju neko kritikuje, a ne glavom kroz zid....:confused:

Medjutim ako vi zelite da se spasite delima, samo napred.
Ko vam brani?
Vasa praksa je vasa stvar...
Vera bez dela je mrtva vera !

Zbog tih protestanata i njihovih pogresnih uverenja laznih dobrocinstava i interesa ,ja sam izgubio dragu osobu !

Poslednja izmena od moderatora:

Back