Мислим да религија није имала битну улогу код тога како су нацисти третирали поједине народе.
Хрвати јесу имаи повлаштенији статус од неких других народа, одговоре зашто је то тако дао је Едмунда Глез фон Хорстенауа кроз своје мемоаре ојављене у виду књиге
Између Хитлера и Павелића. гдје даје детаљно објашњење односа Хрвата, њемачких нациста и италијанских фашиста, рецимо приликом састанка код Хитлера у априлу 1941. док још нису почели преговори Њемачке и Италије о судбини ендехазије
Е овај је дио занимљив
Услиједили су ти преговори, или "преговори", заправо главни баја би "примио мишљења к знању", Италијани су разумљиво пуно тражили
Павелић и коцкасти су се гицали, и на крају добили ку*чину, а Италијани и више него ли су се надали, мислим на окупационе зоне.
Једноставно, Хрвати су у том времену према нацистима показивали мистично обожавање, нацисти су били тога свјесни, у каснијим дијелвима мемоара имамо свједочење да Хрвате нису доживљавали равноправним, већ нижим на љествици развоја, али су и цијенили ту оданост, третирали су их попут вјерних керова које би повремено награђивали и пуштали са ланца да се мало "иживе", при чему се "иживе" односи на убијање и непочинства над Србима.
Када је пак однос нациста према Украјинцима и уопште Словенима и о томе Едмунд Глез фон Хорстенау пише у поменутј књизи на стр. 71;
И ту по мом мишљењу разлози другачијег односа нациста према успостављеној независној Украјини у односу на онај који су имали према марионетској монструм творевини ендехазијису слиједећи;
- Како сам већ примијетио и како је видљиво из приложеног одломка, нацисти су све Словене сматрали инфериорним, који ће на овај или онај начин имати улогу робове. Ту неће баш благонаклоно гледати на неку независну словенску државу.
- Са Хрватима су направили изузетак, третирајући их оданим керовима наградили су их за ту вјерност, али управо искуство са ендехазијом, покољи над народима који су се нашли на удару, а како се тај сценарио почео понављати у Украјини и да то ипак нарушава пацификацију којој су тежили на освојеном подручју одвратили су их да понове исту грешку.
- Како видимо из приложеног одломка, они су Украјину видјели као простор који ће временом колонизовати,наравно да се ни ту не уклапа нека независна словенска држава.