Štednjak sa indukcionom pločom - da ili ne?

• Začetnik teme Začetnik teme Ribar
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ribar

Poznat
Poruka
9.164
Nisam video da li već postoji tema o štednjaku sa indukcionom pločom.
Kada bih sada kupovao štednjak ne bih kupio takav.

Da se razumemo: indukciona ploča je izvanredna stvar! Takvu ploču treba svakako imati ali štednjak sa indukcionom pločom ne!

Razlog:
Indukciona ploča (bar moja!) i kada je prebacim na 200 W (najveća snaga je 2000 W) ustvari ne radi sa smanjenom snagom nego sa prekidima. Sto god snaga treba da bude manja tim su prekidi duži pa je prosek snage manji.

Sa emajliranim posudama nije moguće kuvati nešto "na tihoj vatri" jer, i u onom kratkom periodu, kada radi, jelo itekako hoće da zagori!
Nisam probao sa posudama sa debelim dnom, verovatno se kod njih manje primećuje.

Možda i grešim u nečemu, bilo bi lepo da ko koristi indukcionu ploču iznese svoja iskustva.

kupis indukcionu plocu i pola serpi i loncica moras da bacis :D
neka hvala..plin je keva i na godisnjem nivou ti ustedi mnogo VREMENA...

u par navrata mi je plin nestajao neradnim danima. zivot mi se usporio i istrosio cekajuci da ringla odradi svoje...kapiram da je indukciona bolja ali nije mi se menjalo posudje...

Još jedan od nedostataka ovog rešoa je što greje, greje,pa stane,
dakle ne možeš da utvrdiš tačno vreme kuvanja neke hrane,što je vrlo nezgodno kad treba da se po receptu spremi nešto.
I sve su mi se šerpe iskrivile na njemu :( Iskrivilo se malo dno ka unutra.
Možda je to nedostatak konkretnog rešoa koji imam :think:

Još jedan od nedostataka ovog rešoa je što greje, greje,pa stane,
dakle ne možeš da utvrdiš tačno vreme kuvanja neke hrane,što je vrlo nezgodno kad treba da se po receptu spremi nešto.
I sve su mi se šerpe iskrivile na njemu :( Iskrivilo se malo dno ka unutra.
Možda je to nedostatak konkretnog rešoa koji imam :think:
Greje većom snagom a onda stane da bi prosečna snaga bila manja. Rekao sam da ustvari ne smanjuje snagu nego radi sa prekidima.
Nisam primetio da se posuđe deformisalo. Bar do sada nije. (Oko godinu dana.)

Imam indukcioni rešo, fakat emajlirano posuđe na njemu ugljeniše hranu, rostfraj je OK. Aluminijum ne prihvata. Nisam primetila da kafa sa njega ne valja ili je nekako drugačija. Pohovala sam i na njemu, ništa ne fali, samo me za palačinke nervira, kad podignem tigan da razlijem testo, on pišti. E sad, poučena iskustvima sa tom ravnom pločom-lako održavanje, brzo zagrevanje i brzo hlađenje, kupim šporet sa ravnom pločom, obični grejači, i ne mogu da se nakajem. Dakle, moj glas ide gusanim ringlama na šporetu + indukcioni rešo u šteku. E, a za pohovanje mi je ipak zakon pica pekač, dok ga napuniš, ono prvo je već spremno za okretanje. :zcepanje:

Nisam video da li već postoji tema o štednjaku sa indukcionom pločom.
Kada bih sada kupovao štednjak ne bih kupio takav.

Da se razumemo: indukciona ploča je izvanredna stvar! Takvu ploču treba svakako imati ali štednjak sa indukcionom pločom ne!

Razlog:
Indukciona ploča (bar moja!) i kada je prebacim na 200 W (najveća snaga je 2000 W) ustvari ne radi sa smanjenom snagom nego sa prekidima. Sto god snaga treba da bude manja tim su prekidi duži pa je prosek snage manji.

Sa emajliranim posudama nije moguće kuvati nešto "na tihoj vatri" jer, i u onom kratkom periodu, kada radi, jelo itekako hoće da zagori!
Nisam probao sa posudama sa debelim dnom, verovatno se kod njih manje primećuje.

Možda i grešim u nečemu, bilo bi lepo da ko koristi indukcionu ploču iznese svoja iskustva.

Ko može da mi kaze koliko su štetne te ploče za npr. Srčane bolesnike koji imaju ili nemaju ugrađen defiblirator?

Razlog:

Vidim da je tema stara, verovatno je postavljač teme opredelio za drugi šporet.

Izgleda da je u pitanju automatski prekidač koji je tako podešen, postepeno smanjuje toplotu sve dok sam ne svede na minimum i ne bi trebalo da škodi.

Sa ovim šporetom ima garantni list i tako da možete prijaviti u neki servis, besplatno.

- - - - - - - - - -

Ko može da mi kaze koliko su štetne te ploče za npr. Srčane bolesnike koji imaju ili nemaju ugrađen defiblirator?

Ovo prvi put čujem. Trebalo bi da piše u garantnom listu za uputstvo.

Ja imam indukcioni rešo, a moj muž pomalo prouava ove stvari (elektroniku, talase i tako to)
Kolko je nama poznato, ne bi trebalo da ima štetnog uticaja,jer indukcioni rešo šalje magnetne talase visoke frekvencije vertikalno,odn pravo gore.
Znači,jednino ne bi trebalo da se naginje nad rešo tako da mgn. talase "uhvate" defiblirator, a pored rešoa može da se stoji.

Ipak, s obzirom da je zdravlje u pitanju, trebalo bi se konsultovati sa lekarom i onima koji se u te stvari bolje razumeju.

Izgleda da je u pitanju automatski prekidač koji je tako podešen, postepeno smanjuje toplotu sve dok sam ne svede na minimum i ne bi trebalo da škodi.

Sa ovim šporetom ima garantni list i tako da možete prijaviti u neki servis, besplatno.

- - - - - - - - - -

Ovo prvi put čujem. Trebalo bi da piše u garantnom listu za uputstvo.

Dešavalo se pa su pojedinci morali da izbace induktionsku ploču i zamene za običnu .

Zbog tog savetujem da se raspitate ukoliko u vašem domaćinstvu žive starije osobe.

Ja imam indukcioni rešo, a moj muž pomalo prouava ove stvari (elektroniku, talase i tako to)
Kolko je nama poznato, ne bi trebalo da ima štetnog uticaja,jer indukcioni rešo šalje magnetne talase visoke frekvencije vertikalno,odn pravo gore.
Znači,jednino ne bi trebalo da se naginje nad rešo tako da mgn. talase "uhvate" defiblirator, a pored rešoa može da se stoji.

Ipak, s obzirom da je zdravlje u pitanju, trebalo bi se konsultovati sa lekarom i onima koji se u te stvari bolje razumeju.

Nisu preporučljive.

To je ustvari programator koji je tako podešen da postepeno smanjuje temperaturu sve dok sam se ne isključi.

- - - - - - - - - -

Dešavalo se pa su pojedinci morali da izbace induktionsku ploču i zamene za običnu .

Zbog tog savetujem da se raspitate ukoliko u vašem domaćinstvu žive starije osobe.

Nisu preporučljive.

Indukovani šporet se ponaša kao mikrotalasna pećnica stoga je upravljanje sa njom zahteva poseban oprez ako neko ima srčane smetnje.

Less sophisticated induction cookers regulate the heat delivered by switching the field on and off; if a pot with a thin bottom is used, the temperature may fluctuate markedly due to the low thermal inertia of the small amount of metal. This does not occur with cookware that has a thicker bottom, or with induction cookers with more fine-grained control.

Просто као пасуљ...или, како би рекли они грозни енглези, нисам довољно богат да купујем јефтине ствари.

kupis indukcionu plocu i pola serpi i loncica moras da bacis :D
neka hvala..plin je keva i na godisnjem nivou ti ustedi mnogo VREMENA...

u par navrata mi je plin nestajao neradnim danima. zivot mi se usporio i istrosio cekajuci da ringla odradi svoje...kapiram da je indukciona bolja ali nije mi se menjalo posudje...

Hm, pa ne valja ti ringla brate :D
Kad je ispravna, opet je sporija nego plin ali nije bitna stvar. Prokuva vodu za kafu za 4-5 min ( tu je brzina najvise i potrebna ).

Poslednja izmena:
Delimano posudje. Pise tamo na pakovanju da ne ide na indukcionu. Ipak sam probala jednom i keramika je ispucala.
Испуцала је због тога што је дошло до температурне разлике између металног дела и керамичке пресвлаке.
Пише да не, али ти ипак...ма да, ко им клацка коске, док се не види, нема да се верује :)

Back