Stednja

gost 401905

Elita
Poruka
19.065
Pre nekoliko godina radili su istrazivanje kako visina zaradjenog novca doprinosi sreci.
https://unews.utah.edu/the-connection-between-money-and-happiness-is-real-to-a-point/
Money is definitely linked to happiness, but how much money it takes to be happy varies greatly around the world and there is a threshold beyond which more money doesn’t equal greater life satisfaction.
A new study on happiness found the average income globally for optimum life satisfaction is $95,000 for an individual. The study also found emotional well-being is achieved at a lower sum — $60,000 to $75,000 for an individual.
“This helps individuals focus on the priorities in their lives — working hard enough to rise out of poverty can help, but after that the gains won’t be so large,” he said. “People might at that point start focusing a bit more on relationships and leisure and other rewarding activities besides earning more.”
https://www.nature.com/articles/s41562-017-0277-0
They point to a degree of happiness adaptation4,5 and that money influences happiness through the fulfilment of both needs and increasing material desires6.

Zakljucili su da povecanje zarade do odredjene granice povecava srecu/zadovoljstvo ljudi, ali posle nje nema bitno povecanog osecaja srece.
Sam iznos nije jasno definisan i zavisi od regiona, za SAD je oko 60.000 dolara godisnje, kao glavni uzrok su naveli da oko te cifre dolazi do najznacajnijeg zadovoljenja potreba i zelja i da nakon toga efekat nije toliko izrazen.

Mislim da je moguce ovu granicu uzeti kao tacku posle koje ljudi pocinju da stede, tj biraju izmaju trosenja na luksuzne stvari i stednje. Ljudi koji zaradjuju manje su uvek u deficitu u odnosu na svoje potrebe i mogu ostavljati deo novca za neki predvidjen ili nepredvidjen trosak, ali nisu u mogucnosti da trajno zadrze taj novac, ali kada je zarada dovoljno velika da zadovolji potrebe, visak se moze iskoristiti za stednju, investiranje ili udovoljavanje prohtevima.

A šta je tema?
Dobro pitanje.
Tvoj komentar o ekonomistima koji pozivaju na trosenje me podstakao na razmisljenje, kome su te poruke upucene i kako to izgleda iz ugla obicnog coveka.
Ekonomisti se u sustini obracaju ljudima koji prelaze tu granicu, jer ostali ce ionako potrositi svoju zaradu, da nastave sa trosenjem svoje zarade ili da je investiraju.

Dobro pitanje.
Tvoj komentar o ekonomistima koji pozivaju na trosenje me podstakao na razmisljenje, kome su te poruke upucene i kako to izgleda iz ugla obicnog coveka.
Ekonomisti se u sustini obracaju ljudima koji prelaze tu granicu, jer ostali ce ionako potrositi svoju zaradu, da nastave sa trosenjem svoje zarade ili da je investiraju.
Znaš šta je problem, ako imaš npr 91,000 evra, a želiš proizvod od 20,000 evra, onda ga ti možeš kupiti ali to te smanjuje na 71,000 u ušteđevini.

Ovo na prvi pogled zvuči kao problem srednje klase, ali u stvari tako je i sa većim parama:

Ako imaš 100 milijardi evra, a potrošiš milion, onda imaš 99 milijardi i kusur, što nije rekodno, i nekako je deprimirajuće.

Taj problem nemamo samo Mi čija je neto vrednost
B65-B9699-BDD1-4572-B69-A-4-CED48-CB47-C5.jpg

eura.

Можда би ти поверовали да је плата 300 EUR, али кад дођу Србију и виде мноштво својих аутомобила чије цене знају, онда им постане сумњиво?
Koje godine vas je tako Krenulo u privredi

Čini mi se da 90-te kad je aleksandar vučić učestvovao u vlasti i nisu bile obeležene velikim proširenjima voznih parkova

Koje godine vas je tako Krenulo u privredi

Čini mi se da 90-te kad je aleksandar vučić učestvovao u vlasti i nisu bile obeležene velikim proširenjima voznih parkova

Кренуло је кад су почели да довозе фашисте овамо преко границе, да крше Устав СФРЈ и међународно право. После тога је врло брзо све отишло низбрдо.

Кренуло је кад су почели да довозе фашисте овамо преко границе, да крше Устав СФРЈ и међународно право. После тога је врло брзо све отишло низбрдо.
Pitam za kupovinu automobila.

Recimo, čuješ da se neko ponovio Renoom ili tako nešto.

Da li je to priča tipična za 1993, 1999, ili pak neku drugu godinu.

Hoću da ustanovim kad je to krenulo naglo poboljšanje ekonomskih prilika, po tebi.

Можда би ти поверовали да је плата 300 EUR, али кад дођу Србију и виде мноштво својих аутомобила чије цене знају, онда им постане сумњиво?

Dobar odgovor i slažem se.Sumnjivo je da se ja pitam šta radi policija? Zašto primaju platu po meni ništa ne rade?

Pitam za kupovinu automobila.

Recimo, čuješ da se neko ponovio Renoom ili tako nešto.

Da li je to priča tipična za 1993, 1999, ili pak neku drugu godinu.

Hoću da ustanovim kad je to krenulo naglo poboljšanje ekonomskih prilika, po tebi.
А то. Не би знао да ти кажем. Нисам се никад посебно интересовао аутомобилима. Не умеју да их направе, па ме и не интересују. Док не направе неки крштен ауто без клик-клик делова, то могу да продају неком другом.

Pre nekoliko godina radili su istrazivanje kako visina zaradjenog novca doprinosi sreci.
https://unews.utah.edu/the-connection-between-money-and-happiness-is-real-to-a-point/

Novac te ne moze uciniti srecnim ali opet ne mozes bez novca
Evo ispricacu vam svoju pricu
Kao momak od 21 godinu posle rata u Bosni otisao sam 1996 u Svajcarsku,imao sam tamo oca koji je ziveo i radio tamo jos od pocetka osamdesetih i koji mi je sredio papire.Mogao sam ja da idem i ranije ali nisam mogao da gledam kako ustaski i turski koljaci kolju moj narod a da je to gledam iz Svicarske pa sam se 1994 nakon zavrsetka srednje skole odazvao pozivu za mobilizaciju u Vojsku Republike Srpske
1996 kad sam dosao u CH odmah sam se zaposlio plata oko 4000 CHF ,stan nisam placao jer sam bio prijavljen kod oca tako da mi je skoro sve ostajalo
para ko blata a racun u banci je samo rastao iz mjeseca u mjesec ali ja opet nisam bio sretan
Pojavila se potreba naroda dole za polovim automobilima i tako sam krenuo da trgujem polovim autima u CH kupim golfa 2 ili audi 80 to je islo ko ludo za 3000CHF odvezem ga preko vikenda dole i u Bosni ga prodam 10 000DM zarada ubija ,moram vam odmah priznati nisam to radio da bi zaradio vec da imam priliku i razlog da svaki vikend idem kuci i odvezem po jedno auto tako su prolazile godne 1997,1998,1999
Plata dobra i redovna ,plus svaki vikend zaradis jos jednu svicarsku platu , racun u banci ogroman ,ne zna covjek nasto da potrosi tolike pare
Imas pare a nesretan si ,depresija i nostaligija a kod mene je bilo i PTSP
Tako sam posle 5 godina zivota i rada u CH 2001god odlucio da napustim CH i vratim se u Banjaluku
Ne moze covjek opisati taj osjecaj srece.Sva ta tuga,nezadovoljstvo koju sam godinama nosio u sebi je odjednom nestala
i od tada sam sam jako srecan bez obzira sto vise ne zaradjujem velike pare ali opet ne znam kako bi ovde mogao normalno zivim da nemam racun u CH banci
i vracamo se na pocetak novac te nece uciniti srecnim ali opet ne mozes bez njega

Back