Staze za trčanje

My evil twin

Aktivan član
Poruka
1.860
Kakve staze birate za trčanje?

Dok je aktuelno ovo loše vreme sa padavinama, izbegavala sam park zbog, iako mi je inače uvek najviše odgovarao Košutnjak.

Onda sam prešla na Adu jer je tamo beton, staviš kapuljaču i teraš, nema veze ako počne ili što možda i već pada kiša.

Više mi se dopala tamošnja atmosfera pa bih da tamo i nastavim kada se vreme prolepša, ali sam upozorena da je beton loš za džogiranje devojaka, jer butine previše ojačaju od toga.

Ima li istine u ovome i šta vi lično više preferirate?

U pravu si, i jesu me juče bolela, sa sve listovima.

Šteta, sviđa mi se kraj vode da trčim, a sama plaža je za to malo, khm, neudobna. :lol:

pored betonske staze, citavom duzinom imas i pojas trave
trckaraj po travi ili po sljunku uz samu stazu..podloga ce da amortizuje i nece ti stradati ligamenti
razlika u nabijanju butina od trcanja po meksoj ili tvrdjoj podlozi je zanemarljiva

Izbegavajte neravne podloge; od njih ima vise stete nego koristi. Ravna a tvrda podloga poput asfalta je daleko bolja. Kolena bole od prevelike telesne tezine i nesposobnosti odnosno neutreniranosti nogu da prilikom trcanja trpe ekscentricno opterecenje koje tezi da 'sklopi' nogu u kolenu. Postepeno povecavajte obim i intenzitet treninga i trebalo bi da izbegnete sve probleme. Pauzirajte kad osetitie tegobe pa ponovo krenite postepeno povecavajuci obim i intenzitet treninga.
Amortizacija koju pruza podloga je prakticno beznacajna. Mnogo je bitnija spremnost nogu da nose telesnu tezinu. Patike za trening koje nisu previse iznosene (nije im se urusio djon) takodje donekle pomazu.

Izbegavajte neravne podloge; od njih ima vise stete nego koristi. Ravna a tvrda podloga poput asfalta je daleko bolja. Kolena bole od prevelike telesne tezine i nesposobnosti odnosno neutreniranosti nogu da prilikom trcanja trpe ekscentricno opterecenje koje tezi da 'sklopi' nogu u kolenu. Postepeno povecavajte obim i intenzitet treninga i trebalo bi da izbegnete sve probleme. Pauzirajte kad osetitie tegobe pa ponovo krenite postepeno povecavajuci obim i intenzitet treninga.
Amortizacija koju pruza podloga je prakticno beznacajna. Mnogo je bitnija spremnost nogu da nose telesnu tezinu. Patike za trening koje nisu previse iznosene (nije im se urusio djon) takodje donekle pomazu.

U potpunosti bih se složila sa ovim.

Rekreativno trčim ili brzo hodam i probala sam skoro sve .Od Košutnjaka preko savskog keja do Ade i Ada mi najviše odgovara.Nisam primetila da se ojačavaju butine, naprotiv mislim da je bicikl mnogo opasniji za te stvari, a da hodanje ili lagano trčanje ravnomerno prenosi teret na sve mišiće.

Kolena me jesu bolela (i listovi), ali mislim da to sa težinom nije imalo veze, barem ne u mom slučaju, jer ja imam 52,5 kg na visinu od 1.63 cm.
Verovatno sam previše snažno savijala nogu u kolenu, tako da mi peta bude što bliže butinama pri trčanju.

A patike su mi u dobrom stanju, prave za trčanje. Nisu nove, stare su pet meseci, ali ih nisam nosila tokom zime, pa đon nije imao vremena kada da stigne da strada. :)

- - - - - - - - - -

U svakom slučaju, hvala na savetima svima, korisni su mi i lepo i strpljivo ste ih napisali.

Ljudi trce maratone pa im kolena zdrava...

Tebe kolena bole iz 2 razloga,prvi je promena podloge,u Kosutnjaku je sljaka,meksa je od betona,a drugi je sto ce svakog da bole kolena prvih par treninga ako nije ranije trcao uopste ili nije trcao na betonu pa opet dodje na ono prvo i promenu podloge...

Trci 2-3 dana na betonu,pa onda idi 2-3 dana na neku pescanu plazu i onda ce te boleti i kolena i zglobovi...

To je tako zbog promene podloge a moze dodatno da bude problem i obuca ako nije dovoljno kvalitetna.

Slobodno trci na Adi,samo nemoj menjati podlogu a kolena su ti upaljena pa mozes da ih mazes zelenom konjskom mascu (imas u apoteci) posle treninga a pre treninga je dobra crvena konjska mast (takodje u apoteci). :)

Бол у коленима због трчања по бетону? :lol: :lol: :lol:

Бол у коленима долази од погрешног трчања. Ко трчи на петама уместо предњим делом стопала и не треба да се чуди ако на дужи рок има болове у коленима.

То што листови боле је највероватније због тога што си тек почела да трчиш, па одређени мишићи и нису баш навикнути на такву врсту терета.

Неретко се тако нешто на кратко може десити, ако неко купи нове патике, али то веома брзо и престане.

Главна ствар код трчања је, да трчите са комплетно равним патикама, значи без подигнуте пете (убица колена).
И да користите исправну технику трчања према томе како вам је стопало грађено и колико вам је дугачка ахилова тетива.

Ко има намеру да купи нове патике или једноставно има мало вишка новца, најбоље да купи равне патике без ђона.

Barefoot-Shoes.jpg

412%2BkxP989L.jpg

Poslednja izmena:
jedanput sam samo trcala na betonu jer je lila kisa iz kabla i ne prija mi ta glupa i bolna tvrdoca
trcala sam i na onoj narandzastoj sljaci ovde na terenima, ne svidja mi se ni to
trcala sam po poledici i utabanom snegu kao mrav
sad su stavili na stazu neku ebenu piljevinu koja mi ne prija
najsrecnija sam trcala na prirodnoj neravnomernoj zemlji

Trčao sam oko mesec dana po asfaltu, skoro svakodnevno, nekad i po dva-tri puta dnevno, da bi me prošli mesec odjednom zabolelo desno stopalo, tj. krajnja desna strana desnog tabana. :roll:
Sedam dana nisam mogao stati na desnu nogu, uskoro je prošlo, s tim što me je prvi mesec bolelo samo kad trčim.
Imao neko sličan problem? Nešto sumnjam da je nešto ozbiljno u pitanju, da li bih trebao sad nastaviti da trčim?

Back