Statua

hakim bej

Elita
Poruka
16.476
Muzejske statue vidjas retko - retko odlazis u muzej.
Uporedjivanjem izgleda tih statua sa savremenim statuama mozes zakljuciti da se svet promenio.

Statue nisu samo Mikelandjelovi vajarski poduhvati, nego su sve ono sto gradimo a izlazi iz okvira funkcionalnosti: namestaj, odeca, automobili, zgrade...

Evo jednostavnog primera: ne tako davno su bili nasmejani i veseli, ponekad zbunjeni i tuzni, ili makar neutralni. Kupovali smo i voleli bas one koji lice na nas, nasmejane, zdepaste, trapave, okretne, debele ili mrsave, dobronamerne... nesavrsene i lepe.
Tada su se zvali Zastava, Opel, Audi, Reno, Sitroen, Fica... imali su zenska imena, kao Mercedes, Pezo je ptica, golub. Najagresivnija pojava na drumovima bila je ajkula, retka i pripitomljena.
U njima smo vozili dobre devojke, isli na izlete, selo, letovanja.

2iu6l1w.jpg
14m5f8x.jpg
2hehy6c.jpg
2upuy5f.jpg
16hozr5.jpg
29okiol.jpg
20870xd.jpg

Nema vise okruglih farova, veselih ili radoznalih ociju.
Danas su nadrrkani, agresivni, podmukli, opasni, zli, bucni, snazni, savrseni... sve ono sto mi po prirodi nismo ali nas drustvo i reklame teraju da postanemo.
Zovu se CRX, ZXR, GTS, GTX, imena koja samo besan i iznerviran covek moze da izgovori. Kroz zube, ljutito.
Njih najcesce voze naoruzani mracni tipovi sa tamnim naocarima i bahatim ponasanjem. Kada udju u auto zaborave da su ljudi i postaju deo masine. U te automobile ne ulaze dobre devojke, ne ide se na izlet, u selo, na letovanje. Takvi automobili sluze da se imidzom moci i novca maskira strah.

293kfmr.jpg
1zezafs.jpg
ac6e1c.jpg
3531t9e.jpg
1zlc7lu.jpg
2hdo9wn.jpg
66gsxs.jpg

Pravo je pitanje da li neko gradi statue da bi menjao nas, ili se mi prirodno menjamo pa posle svake promene sagradimo novu statuu nalik sebi.

Ista je stvar i sa gradjevinama, odecom, namestajem, tehnickim uredjajima... trudimo se da izgledaju zaiebano i zlo, uvek opasno, dark i agresivno.
Cak su i decje igracke postale "angry".
Kada smo mi postali takvi?
Odakle nam tolika potreba za snagom? Odakle nam toliki kompleksi? Da li smo zaista prsli ili samo glumatamo?

(Nasdaq, hvala za temu.)

Poslednja izmena:
oduvek su ljudi bili takvi. da nisu ne bi od kada je sveta i veka ratovali izmedju sebe.

usput, ovi novi modeli su ipak lepsi.

- - - - - - - - - -

dobar konj je zamenjen dobrim autom....

Lepsi, u redu.
Da li je lepse to sto su stari izgledali trapavo, razroko i bezazleno, ponekad smesno, a novi precizno, snazno, agresivno i opasno?
Da li je to osecaj koji ti sugerise da su novi "lepsi"?

pa cekaj gore su obicni auti a dole neki porshei, onda treba i dole obicni auti
mozda nisam u pravu tj imas gore onaj beli trkacki, jeste pitomiji
pa dobro za 50 godina ce da se promeni opet... mozda budu tenkovi

Pa jeste, ali velicala se snaga hrabrog coveka, a ne orudja. ("U rukama Mandusica Vuka svaka puska bice ubojita")

Novi automobili izgledaju mocno i snazno, a svi do jednog imaju plasticne branike. Izgled, dakle, vara.
Nova odeca izgleda suskavo i toplo, katkad kao da je izasla iz Apolo NASA programa, ali je stari zlatiborski dzemper topliji i udobniji.
Zgrade od celika i stakla izgledaju mocno, ali posle deset godina izgledaju losije nego one gradjene izmedju dva rata.

Opasan izgled, americki imidz, a iza njih tanka plastika, znoj i strah.

pa cekaj gore su obicni auti a dole neki porshei, onda treba i dole obicni auti
mozda nisam u pravu tj imas gore onaj beli trkacki, jeste pitomiji
pa dobro za 50 godina ce da se promeni opet... mozda budu tenkovi

Da to se promenilo. Izadji na ulice i neces nigde videti okrugle spacekove farove. Videces samo one koji lice na oci zveri koja se sprema d napadne.

Ali pazi u to vreme 70-ih kada je Zastava bila aktuelna,oni bolje stojeci su imali para za nju,bilo je siromasnijih koji su uspevali da se prikrpe za ficu i sirotinju koja nije imala ni za toliko.Sa takvim dzepom nije mogao da se kupi porse,ali i znalo se koliko neko najvise moze imati para,a i uvozna politika je bila takva da se nije mogla uneti roba skuplja od toliko i toliko jer se stitila domaca privreda.Sada kad imas kapitalizam imas neke koji voze porse i one koji prebiraju za hleb,znaci ravnoteza je narusena.O ukusima mozemo da raspravljamo u nekim razvijenim zemljama npr.Norveskoj gde su ljudi imali dosta para i 1950 i 2010-e...
U Albaniji su recimo mogli samo da kupuju televizore mozda njihove domace proizvodnje ako su ih imali i Ei Nis,danas mogu sve,ali da li to znaci da su nekada imali a danas nemaju stila...

Pa kad vec pominjete porsea:
Ovako je izgledao krajem sezdesetih - ljubopitljiva zabica:
Porsche-Singer-911-8.jpg

A ovako izgleda danas - namrstena zver koja je nekoga upravo pojela ali jos nije utolila glad:
Porsche-New-Cayenne.jpg

Kakva tema. Nasmejao si me (:

Osnovno je pravilo estetike da je lepo sve ono sto inspirise osecaj moci dok je ruzno sve ono sto inspirise osecaj slabosti. Stari automobili koje si naveo izgledaju bas onako kako si ih ti opisao -- trapavo, razroko i smesno -- sto je razlog zasto izgledaju jadno. Moderni automobili, na drugu stranu, izgledaju previse negativno i destruktivno, sto je mana -- tu se ja i ti do odredjene granice slazemo -- ali ono sto im daje prednost je to sto ne ostavljaju utisak pateticnosti, zbog cega su, moras priznati, lepsi od ovih tvojih.

Osecaj inferiornosti o kojem govoris ne prikrivaju samo oni koji favorizuju destrukciju i animalizam vec i oni koji favorizuju pasivnost, skromnost i mir. Oba sistema vrednosti nastala su kao kvik-fiks resenje za duboki osecaj inferiornosti koji su prouzrokvali, u slucaju fegeta, snazni ljudi, i u slucaju primitivaca, fegeti. Realnost je da biti mocan ne znaci biti destruktivan, ne znaci biti sposoban da ubijes ili unistis, ne znaci biti namrsteni mrgud koji mrzi ceo svet, ne znaci idealizovati smrt ili animalni primitivizam, vec znaci stvarati buducnost i ziveti sto duze nakon smrti za sta je, do odredjene granice, dokle god je ona podredjena a ne dominantna aktivnost, destrukcija bitna stvar. Tim receno, mocan covek je stalozen, ne namrsten i besan ili skroman i povucen. Ne znam da li postoji automobil koji ostavlja takav utisak? Uostalom, da li je uopste moguce iskazati sangvinicki temperament estetski?

Kakogod, poenta je da su moderni automibili lepsi i tacka. To sto te iritiraju likovi koji ih voze je druga stvar. Moras da razdvojis te dve stvari. Slicno tome, metal muzika, koja je izuzetno agresivna, je najbolji muzicki zanr koji postoji danas, iako je u teoriji inferiorniji od stalozenije muzike (koja danas skoro pa ne postoji.)

Hteo sam dublje da udjem u analizu ali ne mogu sad, mozda drugi put.

pa sta je kome lepse je stvar ukusa, to je bar jasno

Nija bas jasno, znas? Ideju da se o ukusima ne raspravlja (ili, preciznije, da se ne moze raspravljati) smislili su glupi ljudi. Man se te price; sve se moze rangirati, samo treba znati kako.

Kukavice inace imaju tu sklonost da uzroke svojih neuspeha traze u stvarima koje se nalaze van njihove kontrole. Tako naprimer, svi ti neuspeli "teoreticari umetnosti" ne mogu da priznaju sebi da greska lezi u njima, u smislu da su ONI SAMI NESPOSOBNI da uoce rang, vec iz petnih zila traze razloge koji opravdaju njihovo nastojanje da je ono sto ih sprecava da vide rang zapravo nekakav ZAKON PRIRODE koji, bivajuci zakon prirode a ne zakon individue, sprecava SVIM ZIVIM BICIMA, dakle ne samo njima, da uoce rang. Na taj nacin, ne samo sto uspevaju da svoju nemoc ne vide kao nemoc, uspevaju i da se ograde od svih kritika upucene njima.

Retardi.

Stvarna moc lici na bugatija, na volvoa, saaba, na dodza ili maseratija. Cak i na volgu.
Svi oni na ulici izgledaju vrlo neupadljivo i skoro obicno, iako su po svim parametrima iznad proseka.

A oni sa "namrstenim" farovima sto izgledaju zaiebano i "opasno" cesto imaju plasticne branike i tanak sporet-lim.

Vozaci lice na svoje automobile. Vozaci kupuju automobile koji lice na njih.
Zato pazljivo gledajte ko izlazi iz vagena, ko iz opela, a ko iz bmw-a.

Poslednja izmena:
Dobro, mislio sam da govorimo samo o izgledu, ne i o tome koliko je obecanje koje izgled daje tacno.

Ali sta ces, hakime, ovo ti je doba pozera, doba u kojem je znakovna vrednost postala bitnija od upotrebne vrednosti. Koga briga koliko je upotrebljiv auto, bitno je samo ono sto govori o meni.

Pa da, ali dosli smo u situaciju da za pet soma svako moze da sedne u neki takav nabudzen auto i da misli da je faca.
I kada svi sednu u nabudzene automobile, ponovo ce svi biti jednaki, nece se medjusobno razlikovati.
Nece imati pred kim da glume ludilo.
Samo sto su u medjuvremenu progutali jos jednu laz, laz o sebi kao vlasniku ekskluzivnog vozila.

Biti upadljiv, ekskluzivan, razlicit, je tuzan pokusaj uplasenog pojedinca da se izdigne iznad proseka. Zato placaju pet soma za zatamnjena stakla, suzene farove i dva auspuha.
Ali ne dobijaju ono sto su trazili, samo dublje tonu u laz.

Ima jedna radnja na vrhu Bulevara koja u izlogu ima: "Ekskluziva za sve".
Glupo.
Ili je ekskluziva, ili je za sve.

Tuga je sto se lako odricemo onoga sto se nama dopada, onoga sto je nama lepo, da bi pokusali da se dopadnemo drugima.

Poslednja izmena:
Nema veze sto smo svi jednaki -- to je zapravo dobra stvar -- bitno je samo da smo svi EKSTRA. Nama nije uopste bitno da postanemo bolji ljudi -- mada se naizgled tako cini -- nama je samo cilj da se sto pre lisimo osecaja inferiornosti uz pomoc bilo kog sredstva.

Nija bas jasno, znas? Ideju da se o ukusima ne raspravlja (ili, preciznije, da se ne moze raspravljati) smislili su glupi ljudi. Man se te price; sve se moze rangirati, samo treba znati kako.

Kukavice inace imaju tu sklonost da uzroke svojih neuspeha traze u stvarima koje se nalaze van njihove kontrole. Tako naprimer, svi ti neuspeli "teoreticari umetnosti" ne mogu da priznaju sebi da greska lezi u njima, u smislu da su ONI SAMI NESPOSOBNI da uoce rang, vec iz petnih zila traze razloge koji opravdaju njihovo nastojanje da je ono sto ih sprecava da vide rang zapravo nekakav ZAKON PRIRODE koji, bivajuci zakon prirode a ne zakon individue, sprecava SVIM ZIVIM BICIMA, dakle ne samo njima, da uoce rang. Na taj nacin, ne samo sto uspevaju da svoju nemoc ne vide kao nemoc, uspevaju i da se ograde od svih kritika upucene njima.

Retardi.

nije prosto se nekom svidja stvar A a nekom se svidja stvar B
pa onda ima da je to u okvirima neke normale i da nije da su neki ludaci, valjda ima to da ne moze da se relativizuje

nije prosto se nekom svidja stvar A a nekom se svidja stvar B

To sto dva coveka imaju razlicito misljenje ne znaci da su im misljenja jednaka. Ljudi su u relaciji jedni sa drugima sto znaci da je neko iznad a neko ispod. Ne mozes da pobegnes od toga makoliko pokusavao da se ogradis svojim teorijama o vakuumu.

Kad covek kaze "to je stvar ukusa" on u stvari hoce da kaze "ne znam sta je bolje". Da je iskren, tako bi se izrazio. Posto nije, onda..

brate postoji svidjanje i ljudi su razliciti
meni i tebi se npr svidjaju razlicite stvari, ti volis plavu boju ja volim roze boju
oces mozda da rangiras, pa ima kao neke lige ajd npr slikara, ali mislim ako je neko poznavalac on dublje ulazi pa ce da primecuje i manje poznate slikare ili tako nekkao, ne ulazim u te lige i rangove, time se mozda bave neki strucnjaci ili laici nekad imaju sigurne stavove o tim ligama ali ne mora se neko time baviti

Nema veze sto smo svi jednaki -- to je zapravo dobra stvar -- bitno je samo da smo svi EKSTRA. Nama nije uopste bitno da postanemo bolji ljudi -- mada se naizgled tako cini -- nama je samo cilj da se sto pre lisimo osecaja inferiornosti uz pomoc bilo kog sredstva.
Povezao si estetiku i inferiornost.
Da. Osecaj inferiornosti je ono od cega bezimo.
Kako smo samo taj osecaj stekli?

Sredstvo koje koristimo -estetika - je naizgled jeftina i izvan nas. Ne moramo bolno i tesko menjati ni poboljsavati sebe, samo cemo stvoriti imidz zaiebanog mracnog i snaznog i svi ce nas se plasiti.
Ipak, estetika ne sluzi za dominaciju, ona je kao sto rekoh i izvan i iznad nas. Mi sluzimo estetici, ne ona nama.

Setao sam Pestom i posmatrao ljude oko sebe: oni su dozvolili sebi da im se dopadaju boje, i setaju gradom kao papagaji, u zeleno-zuto--crvenoj drecavoj odeci. Njima je to lepo, i dovoljno su slobodni da se ne plase osude drustva kada se preterano usarene.
Brzo sam se navikao, lako se na dobro navici, i ja sam obukao i nosio boje koje se meni svidjaju. Samo prvog dana sam se osecao nelagodno, mislio da me svi gledaju, ali posle mi je bilo super. Taj jednostavan izbor je jos jedan iskorak u slobodu.

A onda sam se vratio u svoje selo; svakodnevno pitanje je bilo: pa dobro, sta si to kupio, zar nisu imali drugu boju?
Svi oko mene su bili obuceni u prljavosivo, crno, prljavi teksas ili odecu boje zemlje. Izadjite i pogledajte ljude oko sebe, svi su sivi. Ta boja izlazi iz njih. Ljudi setaju pognute glave i gledaju u asfalt. Ta boja je usla u njih.
Da bi pobegli od tog sivila, od inferiornosti, umesto u vesele i svetle nijanse radije beze u crnilo. Veruju da crno sakriva sve ono cega se stide, i da ce ih okolina dozivljavati kao mocne.
Zato kupuju crne automobile sa zatamnjenim staklima i nalik na zver iz paklova, da bi u tudjim ocima stvorili iluziju moci.
Kljucna rec je iluziju.
images

Ima necega iza "meni se dopada nesto", jer cesto postoji dublji a ne toliko ocigledan razlog za to dopadanje.

I ne kazem da svi imamo zaiebane automobile, samo primecujem da ka toj tami i zaiebanom imidzu tezimo.

Poslednja izmena:
pa nije neko lud ako voli agresivan auto, ko sto nije neko mala maca ako ima ficu
svako ima neku ulogu ako je podeseno a neko otpadne a neko je destruktivan

negde vole sivilo ali sta znam kod nas je priroda u braon zelenim bojama a u africi mislim je sve u jarkim bojama ima kao neki kodeks
u nekim sredinama imas da vole sareno, mozda neke mikro sredine kod nas
dobro sad nekako imamo vremena i opusteno je ali nece dugo potrajati ; ))

Poslednja izmena:
Stvari su se uvek koristile da pokažu moć, bogatstvo i
položaj u društvu, pa i da zaplaše.

To je baš dobro.

Na prvi pogled znaš s kim imaš posla, ko je ko -
skorojević,pristojan čovek, siledžija ili ... budala.

Kad vidiš kako iz besnog džipa izlazi namrgođen, zlokoban tip,
sa rotvajlerom na lancu, ne treba ti bolje upozorenje - prelaziš
brzo na drugu stranu ulice.
Mada je obično i on samo nesiguran, uplašen čovečuljak , koji
želi da prikaže muževnost iako je nema.
Obmana radi samoodbrane.
Liči na onu tropsku ribu što se naduva kao balon i naroguši bodlje
kada je ugrožena.
Ipak ne treba proveravati - može da zapuca iz predostrožnosti.

A ako mene pitaš za stvari - najbolje je nemati ih.
Bar ne te koje su "u trendu"
Zašto ne volim tu reč?
A ne volim ni one " brendove u trendu".

Poslednja izmena:
Pa mi smo zapravo statue, svi ljudi na svetu -
one jeftine gipsane fabričke statuete, ne možeš ih razlikovati.

Stanujemo u sličnim građevinama, kupujemo iste stvari, iste automibile,
televizore i telefone, nosimo plave farmerke i najke, jedemo hot dog i
pijemo kokakolu, farbamo kosu istim bojama i imamo iste tetovaže,
slušamo istu muziku,gledamo iste loše filmove....

I svi smo nesrećni ako to nemamo.

Sve te stvari neko je izmislio baš za tebe , i svakoga dana izmišlja još novije
i najnovije.
Proučio je dobro tvoje želje i tvoje slabosti i napravio baš ono
što tebi treba.
Lako te je nagovorio da ne možeš bez toga i neprekidno te nagovara.
Rođena je jedanaesta zapovest - kupuj!
I ti kupuješ kao omađijan.
Trčiš da budeš prvi, da pokažeš da si najbolji i najmoćniji.
Ostali trče za tobom.
Živiš da bi robovski radio i kupovao robu.

I sam si postao roba i to ona najjeftinija - gipsana statueta made in...

Back