Statistika (i za one koji se bave matematikom)

radyu5

Veoma poznat
Poruka
10.995
U svim delovima Beograda žensko stanovništvo čini većinu, ali su žene u svim opštinama osim na Vračaru u većem procentu u braku!

Izvor: 24sata.rs na dan 9.4.2013.
http://www.24sata.rs/vesti/beograd/...z-partnera-34-zena-i-39-muskaraca/83973.phtml

Da ne tupim sta jeste tacno, a sta nije tacno.
Moze li neko da dokaze gorepomenuto tvrdjenje i da sacini uzorak kojim ce to i da dokaze?
Dakle, crno na belo.

U svim delovima Beograda žensko stanovništvo čini većinu, ali su žene u svim opštinama osim na Vračaru u većem procentu u braku!
Neka je u datoj opštini x muškaraca i y žena. Ukupan broj stanovnika je x+y. U braku je jednak broj muškara i žena, i neka je to z. Procenat oženjenih mušakaraca je onda m = z/x * 100 % , a udatih žena n= z/y * 100 %. Ako je žena više nego muškaraca onda je y>x, odnosno m>n, tako da izdvojeno tvrđenje ne može biti tačno.

Neka je u datoj opštini x muškaraca i y žena. Ukupan broj stanovnika je x+y. U braku je jednak broj muškara i žena, i neka je to z. Procenat oženjenih mušakaraca je onda m = z/x * 100 % , a udatih žena n= z/y * 100 %. Ako je žena više nego muškaraca onda je y>x, odnosno m>n, tako da izdvojeno tvrđenje ne može biti tačno.
Ma kako to delovalo nelogično - obe su tvrdnje tačne!
@MathPhysics je u pravu ako se smatra da su u braku samo oni koji su zvanično venčani i oboje žive zajedno.
Statistika se verovatno zasniva na ličnim izjavama.
Nevenčane ili napuštene žene, a često i udovice, u anketama izjavljuju da su udate, a nevenčani i odvojeni muškarci i udovci, da nisu oženjeni!
Tako se pojavljuje više udatih žena nego oženjenih muškaraca.

Da, Diplomirani Duduk (koliko mi je tvoj nick smešan :lol:) daje dobru primedbu. Moje tvrđenje se baziralo na pretpostavci da se pod pojmom brak podrazumeva zajednica zvanično venčanih ljudi koji žive zajedno.

Nelogičnost na koju sam ukazao objašnjava upravo ono što je Diplomirani Duduk rekao.

Ali meni je ona rečenica zvučala baš bzv kad sam je prvi put pročitao. :lol:

Back