Statistički paradoks reinkarnacije

Iz veka u vek natalitet je znatno veći od mortaliteta. Znači da prema teoriji reinkarnacije postoji priliv duša koje nisu sa ove planete. Ali pretpostavimo da je na drugim planetama mortalitet nizak i/ili uravnotežen sa natalitetom i ne može da pokrije potrebe naše demografske eksplozije. Odakle onda dolaze te duše po vama?
Ti polaziš od toga da su na početku stvorene planete i na svakoj od njih određeni
broj duša, pa se te duše reinkarniraju i pretaču s planete na planetu?

Odakle je bilo kada bilo koja duša došla? Odakle je planeta došla?

pa se te duše reinkarniraju i pretaču s planete na planetu?
pretacu se iz jednog zivota u drugi :kafa: dakle statisticari reinkarnacije treba da objasne gde je ziveo visak populacije koji je sada ovde
Odakle je bilo kada bilo koja duša došla?
za statistiku je bitno samo da je dosla iz prethodnog zivota, inace teorija ne vazi

pretacu se iz jednog zivota u drugi :kafa: dakle statisticari reinkarnacije treba da objasne gde je ziveo visak populacije koji je sada ovde

za statistiku je bitno samo da je dosla iz prethodnog zivota, inace teorija ne vazi
Za tvoje preubeđenje je važno da je došla iz prethodnog života, jer ti to
razumeš na taj način, pa u skladu sa tim i praviš statistike.

Dodaj u to da je sve sada i da je sve ovde, pa vidi kako će se ti koncepti
koje si napravio rastopiti.

osnovno predubedjenje je da uopste svi imaju dusu, mozda su neki organski portali, raznorazni klonovi i klovnovi itd. ;)
drugo predubedjenje je da dusa ne moze da nastane rodjenjem nego mora odnekud da dodje
Nisam srela nikoga ko je shvatio princip reinkarnacije dok nije stekao
direktan uvid u svoju pravu prirodu, odnono, dok nije dobio odgovor
na pitanje ''ko ili šta sam ja''.
Da bi ova tema za tebe bila korisna, pokušaj da se usmeriš na to pitanje.
Jer ovako raspravu možeš voditi u nedogled. Dal svi imaju dušu, dal se
ona rodila ili je ona stvorila telo, dal uopšte postoji reinkarnacija ili ne..
Ni jedan odgovor neće biti zadovoljavajući. Meni je toliko svejedno u šta
ćeš ti verovati, da čak nemam ni motivaciju da o tome razgovaram.

Iz veka u vek natalitet je znatno veći od mortaliteta. Znači da prema teoriji reinkarnacije postoji priliv duša koje nisu sa ove planete. Ali pretpostavimo da je na drugim planetama mortalitet nizak i/ili uravnotežen sa natalitetom i ne može da pokrije potrebe naše demografske eksplozije.
Odakle onda dolaze te duše po vama?
a životinje si zaboravio.

Mislim da rađanje novih duša ne pobija verovanje u reinkarnaciju, čak i ako kažemo da je duša Jedna. Sa druge strane malo mi je "lajt" verovanje da će se moja lična duša pojaviti u nekom sledećem životu, jer ako u sledećem životu imamo neku sasvim drugu svest onda ćemo imati i sasvim drugu dušu, sasvim drugu energiju.

Mislim da rađanje novih duša ne pobija verovanje u reinkarnaciju, čak i ako kažemo da je duša Jedna. Sa druge strane malo mi je "lajt" verovanje da će se moja lična duša pojaviti u nekom sledećem životu, jer ako u sledećem životu imamo neku sasvim drugu svest onda ćemo imati i sasvim drugu dušu, sasvim drugu energiju.
Stanje svesnosti može da se promeni u svakom trenutku. U zavisnosti
od stanja svesnosti, povlačiš drugačija sećanja i privlačiš drugačije misli
i ideje. Da li je to svaki put neka nova duša?

Stanje svesnosti može da se promeni u svakom trenutku. U zavisnosti
od stanja svesnosti, povlačiš drugačija sećanja i privlačiš drugačije misli
i ideje. Da li je to svaki put neka nova duša?
Onda se moze reci da ima samo jedna dusa a mi ljudi smo mnostvo kompjutera koji osvescuju svaki po jedan delic te duse ili sveobuhvatnog Polja. Tako u nekom eventualnom "sledecem zivotu" imacemo drugi kompjuter koji ce osvescivati (sa autopilotem ili bez autopilota) neki drugi delic te sveobuhvatne duse znajuci da je vecna svesnost sinonim za pakao, pa zbog toga mora da menjamo kompjutere.

Danas ima na planeti Duša u humanom telu, kažu, oko 7 milijardi. Koliki je to majušan broj Duša i odnosu na stvarnu realnost broja istih? Rekao bih beskonačno beznačajno mali.
U isto vreme, broj Duša koje čekaju tek da bi započele svoj proces inkarnacija je slobodno možemo reći beskonačan jer njihovo kreiranje stalno teče i iste stalno započinju svoje cikluse.
Zato je, rekao bih, bezpredmetno uzimati naklapanja ljudi o takvoj realnosti.
Znaci, veliki broj njih je pre demografskog buma tavorio u duhovom svetu, ili su tek nedavno nastale. To jeste objasnjenje ali dovodi u pitanje znacaj koncepta reinkarnacije. Ako bi se svi sadasnji zemljani podvrgli regresiji, ispostavilo bi se da vise od polovine prakticno nema prethodne zivote?

@hm337 evo glavolomke i za tebe

Znaci, veliki broj njih je pre demografskog buma tavorio u duhovom svetu, ili su tek nedavno nastale. To jeste objasnjenje ali dovodi u pitanje znacaj koncepta reinkarnacije. Ako bi se svi sadasnji zemljani podvrgli regresiji, ispostavilo bi se da vise od polovine prakticno nema prethodne zivote?

Moguće je da veoma mali procenat njih nije imao prethodne živote u humanom obliku.
Treba naglasiti da ne jurimo odmah u fizička tela već ima svetova iznad ovog gde se praktično pripremamo za najteži oblik učenja životnih lekcija u ovom svetu.
Link kojeg si postavio ne funkcioniše. Mimo toga daodmah naglasim: Mnogi donose navodna znanja sa psihičkih svetova i veruju da su to validne inform,acije. Tako nešto ne treba nikada uzimati za validnim. Zašto: Zato što tu obično ima po koje zrno istine a ostalo je lalš jer informacije sa nižih svetova i nemaju za cilj da iznesu čistu istinu. To je nešto slično današnjim religijama. U sebi imaju po koje zrno, ako ga sledbenici prepoznaju a sve ostalo je jalova popuna.
Nepripremljenim ljudima istina deluje poput koplja i zato su ljudi u vekovima pre našeg proganjali i ubijali one koji bi je iznosili. Ako nisam pomenuo do sada evo setimo se da je Qvtcalkoatl (Meksičku bog) stradao tako što mu je živom izvađeno srca. Rama (bog Hindusa) proganjan je. Sokrat je osuđen na smrt te je popio čašu otrova. Isus je takođe proganjan i osuđen. Takvih ima mnogo više a stradali su od ljudi kojima je istina bila preteća. Ni danas nije bolji slučaj za mnoge ljude.

mislim da sem Zemlje ima mnogo drugih svetova na kojima se duše inkarniraju. Možda postoje i paralelne Zemlje. Otkud znaš da ne postoji milion Zemlji u kojima se dešavaju isti globalni događaji, ali se razlikuju životi običnih ljudi? Ako je život na Zemlji samo simulacija, samo video igrica, šta bi sprečilo kontrolore reinkarnacije da aktiviraju milion instanci igre?

mislim da sem Zemlje ima mnogo drugih svetova na kojima se duše inkarniraju. Možda postoje i paralelne Zemlje. Otkud znaš da ne postoji milion Zemlji u kojima se dešavaju isti globalni događaji, ali se razlikuju životi običnih ljudi? Ako je život na Zemlji samo simulacija, samo video igrica, šta bi sprečilo kontrolore reinkarnacije da aktiviraju milion instanci igre?
Mozemo samo da pretpostavljamo, a mi zapravo ne znamo da li je univerzum kreiran ili oduvek postojao, u kom god pravcu da ides, sigurno
ni iz cega nije mogao nastati.

mislim da sem Zemlje ima mnogo drugih svetova na kojima se duše inkarniraju. Možda postoje i paralelne Zemlje. Otkud znaš da ne postoji milion Zemlji u kojima se dešavaju isti globalni događaji, ali se razlikuju životi običnih ljudi?
Da ali kao sto sam napisao u uvodnom postu, treba poci od pretpostavke da imaju stabilan broj stanovnika. Jedino ako se na dalekoj slicnoj planeti desila kataklizma i duse se postepeno preselile ovde
Mozemo samo da pretpostavljamo, a mi zapravo ne znamo da li je univerzum kreiran ili oduvek postojao, u kom god pravcu da ides, sigurno
ni iz cega nije mogao nastati.
Masoni pod kreatorom podrazumevaju kreativni princip u prirodi, osobinu zivotne energije da narusava zakon povecanja entropije. Vidimo da tamo gde nema zivota nista posebno nije kreirano, na primer na povrsini Meseca, totalna pustos.
Nepripremljenim ljudima istina deluje poput koplja i zato su ljudi u vekovima pre našeg proganjali i ubijali one koji bi je iznosili. Ako nisam pomenuo do sada evo setimo se da je Qvtcalkoatl (Meksičku bog) stradao tako što mu je živom izvađeno srca. Rama (bog Hindusa) proganjan je. Sokrat je osuđen na smrt te je popio čašu otrova. Isus je takođe proganjan i osuđen. Takvih ima mnogo više a stradali su od ljudi kojima je istina bila preteća. Ni danas nije bolji slučaj za mnoge ljude.
Ubijeno je na stotine naucnika u XX veku a najpoznatiji Vilhelm Rajh. Ne zato sto ih nervira istina, nego jer hoce da je sakriju da bi zadrzali kontrolu nad covecanstvom,
Kod tih verskih i filozofskih proganjanja se takodje radilo o zaveri raznih elitistickih grupacija, koje su zelele da zadrze kontrolu ali na drugi nacin... Medjutim kao sto vidimo, svi koje si nabrojao su se i proslavili, njihova ucenja nisu nestala iako su mozda modifikovana*, sto je jos jedan paradoks i pokazatelj da je duhovnost daleko manje 'opasna' od nauke i tehnologije
*Imamo jedino primer bogumila kojima se ne znaju ni imena ni ucenja. Zasto? Zato sto je bogumilstvo bilo protiv ustaljenog poretka kao i komunizam. Da li je ijedan anticki filozof bio protivnik robovlasnistva? Sigurno jeste, ali za takve se, za razliku od Sokarata, ni ne zna

Ubijeno je na stotine naucnika u XX veku a najpoznatiji Vilhelm Rajh. Ne zato sto ih nervira istina, nego jer hoce da je sakriju da bi zadrzali kontrolu nad covecanstvom,
Kod tih verskih i filozofskih proganjanja se takodje radilo o zaveri raznih elitistickih grupacija, koje su zelele da zadrze kontrolu ali na drugi nacin... Medjutim kao sto vidimo, svi koje si nabrojao su se i proslavili, njihova ucenja nisu nestala iako su mozda modifikovana*, sto je jos jedan paradoks i pokazatelj da je duhovnost daleko manje 'opasna' od nauke i tehnologije
*Imamo jedino primer bogumila kojima se ne znaju ni imena ni ucenja. Zasto? Zato sto je bogumilstvo bilo protiv ustaljenog poretka kao i komunizam. Da li je ijedan anticki filozof bio protivnik robovlasnistva? Sigurno jeste, ali za takve se, za razliku od Sokarata, ni ne zna
Ubijaju se i za po nekoliko novčanica svakodnevno, međutim, ono o čemu govorim, nije predmet krađa, pljački i pohlepe.
Govorim o suštinskoj nepodnošljivosti i osećanja netrpeljivosti ili podstaknute odbojnosti do same mržnje kod onih koji su duhovno još daleko od uzdignutosti.
Filozofskih razloga za proganjanjima nema, ako možda želiš aludirati na Sokrata koji je bio baš ono o čemu govorim iako se u javnosti nije otkrivao za ono što je stvarno bio. Nije ni trebalo jer su ta učenja bila i morala biti u ilegali.
Zato, pokušaj pratiti liniju kojom vodim komentare.
Zašto?
Zato što se ovde radi o nečemu što retko ko zna ili retko ko, ko nije prodro u suštinu, to može prihvatiti.
Postojanje pravog i jedinog predstavnika Boga je apsolutno neophopdno jer bez jednog takvog, praktično život na ovoj planeti (kao i na drugim) bio bi vrlo brzo doveden u pitanje.
Bez da ulazim u detalje, u duhovnom smislu, takvi pojedinci su pozitivni pol nižeg pola kreacije. Onaj drugi deo kreacije koji je načinjen od čiste duhovne suštine u sebi nema ni pozitivnog niti negativnog već samo ono što je neutralno ili, ako bolje zvuči, nepristrasno. Pojedinac kao pravi predstavnik Kreatora, je u duhovnom smislu taj pozitivni pol koji omogućuje povratni Tok same suštine života. Bez toga našli bismo se kao u zatvorenoj boci u kojoj pre ili kasnije nestraje životne suštine i život brzo nestaje.
Hvala na komunikaciji!

Ovo je dopuna gornjem odgovoru:
Možda samo da pjasnim; Ovakav predstavnik Kreatora nije ovde da svojim delovanjem bilo šta menje. Delovanjem u onom smislu kako to čine ostali žitelji planete. Ovakav predstavnik je ogroman 'Izvor' za samu suštinu života koja sama od sebe podiže svest čovečanstvu a onda samo čovečanstvo vrši promene po svojim procenama i delovanjima. Ovo već kaže da ovakav pojedinac donosi najveće promene na celom svetu.
Evo jednog primera iz jedne od emeisija.
U kontakt emisiji koju je vodio Marko Janković javila se jedna slušateljka i rekla: "Imam mogućnost da noću dok moje telo spava putujem višim svetovima. Tamo sam srela izvesne svete ljude i oni su mi rekli da danas među čovečanstvom javno živi i radi pravi Bog-Čovek. (to je naziv u javnosti za onog o kojem govorim) i da će u našoj zemlji početi biti bolje tek pošto u posetu dođe ovaj Bog-Čovek."
Tada sam se toj emisiji priključio zato što me je intuicija podstakla inače sam izbegavao tu radio kontakt emisiju. Priključio sam se jer sam verovao svojoj intuiciji zato što sam znao da ona dolazi direktno iz samog Srca Kreatora. Razlog što sam podstaknut je bio višestruk: prvo što sam već došao do saznanja postojanja takvog pojedinca i zato što sam tada prolazio prilično teška preispitivanja pa je ovaj podatak trebalo da mi da podstrek da istrajem na mom putu.
Možda te bude zanimalo kadase on može očekivati? Jednostavno, lčjudi ovog podneblja moraju proći svoje životne lekcije jer čovek i čovečasnstvo ne postoji da bi samo uzimalo hranu i napajalo svoja čula i emocije već da uzdiže svoju svest, da je ekspandira, jer bez toga sa večitim mirom i punim želucem čovek bi nazadovao u svojoj svesti.
Nadam se da je ovo bar donekle dovoljno, ako uopšte jeste jer svako kada zagrize jedno pitanje javlja ih se još destak novih. Naravno, ako je to neko ko se otvara prema ovim učenjima sva pitanja jednom presahnu jer sva budu odgovorena iznutra.
Hvala na komunikaciji!

Filozofskih razloga za proganjanjima nema, ako možda želiš aludirati na Sokrata koji je bio baš ono o čemu govorim iako se u javnosti nije otkrivao za ono što je stvarno bio. Nije ni trebalo jer su ta učenja bila i morala biti u ilegali.
Filozofi su u raznim sistemima i po prirodi svoje struke meta progona, to je potpuno normalno, cesto je sama filozofija bila zabranjena kao sto ni danas nije popularna. Dobro u Grckoj je bila popularna ali to ne znaci da je svako mogao da filozofira o cemu je hteo.
Galilej se odrekao zabranjenog otkrica pa su ga postedeli, zasto bi ubili Sokrata ako on svoja nije ni iznosio u javnost? I u cemu su se sastojala?
Према Платоновој "Апологији," Сократова три тужиоца, Мелет, Анит и Ликон, све водећи чланови атинских политичких кругова, су га оптужили да је 'кварио омладину' Атине и порицао моћ боговима. Ове оптужбе нису морале да значе смртну казну, и Сократ лично је предлагао пороти да га казни са тридесет минаа (еквивалент отприлике осам година надница атинског занатлије). „Апологија“ такође каже да је гласање о Сократовој кривици било тесно, и да су његове шале о казни резултовале да више поротника гласа за смртну казну него што је гласало за осуду.
Очигледно у складу са његовом филозофијом поштовања закона, он је сам извршио смртну казну, попивши отров. Постоји прича да су му током задње ноћи, пријатељи предлагали да побегне из затвора, али је Сократ остао доследан свом веровању да се закон мора поштовати, чак и ако није правичан.
Da li je boldovano tacno...? Ne deluje kao neki opasan slucaj
U kontakt emisiji koju je vodio Marko Janković javila se jedna slušateljka i rekla: "Imam mogućnost da noću dok moje telo spava putujem višim svetovima. Tamo sam srela izvesne svete ljude i oni su mi rekli da danas među čovečanstvom javno živi i radi pravi Bog-Čovek. (to je naziv u javnosti za onog o kojem govorim) i da će u našoj zemlji početi biti bolje tek pošto u posetu dođe ovaj Bog-Čovek."
Tada sam se toj emisiji priključio zato što me je intuicija podstakla inače sam izbegavao tu radio kontakt emisiju. Priključio sam se jer sam verovao svojoj intuiciji zato što sam znao da ona dolazi direktno iz samog Srca Kreatora. Razlog što sam podstaknut je bio višestruk: prvo što sam već došao do saznanja postojanja takvog pojedinca i zato što sam tada prolazio prilično teška preispitivanja pa je ovaj podatak trebalo da mi da podstrek da istrajem na mom putu.
Imas i ove koji iscekuju antihrista... kult licnosti, pojedinac, "nasoj zemlji ce biti bolje kad dodje".. pa to kao kremansko prorocanstvo ;) Doduse, ono se u slucaju Tita i ostvarilo, ali kad se ostvari niko nece da konstatuje pogodak nego jos okrecu naopacke, tvrde da je Kostunica taj itd. Mislim da slusateljka u svojim snovima samo reflektuje parapoliticku percepciju i atmosferu koja je bila aktuelna decenijama unazad.
Možda samo da pjasnim; Ovakav predstavnik Kreatora nije ovde da svojim delovanjem bilo šta menje. Delovanjem u onom smislu kako to čine ostali žitelji planete. Ovakav predstavnik je ogroman 'Izvor' za samu suštinu života koja sama od sebe podiže svest čovečanstvu a onda samo čovečanstvo vrši promene po svojim procenama i delovanjima. Ovo već kaže da ovakav pojedinac donosi najveće promene na celom svetu.
Kako to mislis predstavnik Kreatora, kakvog Kreatora? Pises o Kreatoru kao da je licnost... mozda bi se moglo reci "ambasador Svetlosti" i "predstavnik Svetlosti"?

Poslednja izmena:
Filozofi su u raznim sistemima i po prirodi svoje struke meta progona, to je potpuno normalno, cesto je sama filozofija bila zabranjena kao sto ni danas nije popularna. Dobro u Grckoj je bila popularna ali to ne znaci da je svako mogao da filozofira o cemu je hteo.
Galilej se odrekao zabranjenog otkrica pa su ga postedeli, zasto bi ubili Sokrata ako on svoja nije ni iznosio u javnost? I u cemu su se sastojala?

Da li je boldovano tacno...? Ne deluje kao neki opasan slucaj

Imas i ove koji iscekuju antihrista... kult licnosti, pojedinac, "nasoj zemlji ce biti bolje kad dodje".. pa to kao kremansko prorocanstvo ;) Doduse, ono se u slucaju Tita i ostvarilo, ali kad se ostvari niko nece da konstatuje pogodak nego jos okrecu naopacke, tvrde da je Kostunica taj itd. Mislim da slusateljka u svojim snovima samo reflektuje parapoliticku percepciju i atmosferu koja je bila aktuelna decenijama unazad.

Kako to mislis predstavnik Kreatora, kakvog Kreatora? Pises o Kreatoru kao da je licnost... mozda bi se moglo reci "ambasador Svetlosti" i "predstavnik Svetlosti"?
Navodiš neke stvari samo da bi na neki način protivurečio i odbio da razmisliš malo dublje od nivoa na koji si već navikao. Na taj način se ništa ne može saznati o životu koji se živi.
Naravno za takve diskusije nemam vremena ali ni potrebe.
Ljudi se u ovom svetu proganjaju svakodnevno po mnogim pitanjima jer svaki čovek ima problem sa svojim stanjem svesti, svaki čovek vodi rat sa okolinom jer nije sposoban izvojevati pobedu u svom Svetom Ratu. Ako ovo možeš sagledati ili se potrudiš ti si na putu da rešiš svo svoje nerazumevanje.
Budi pozdravljen i nadmudruj se sam sa sobom!

malo dublje od nivoa na koji si već navikao.
Tebe je dubina intuicije uverila da postoje bogoizabrani pojedinci cija poseta donosi prosperitet odredjenim nacijama!? Znaci javne licnosti, ili drzavnici Titovog kalibra. Sta bi se tu imalo komentarisati...
Ljudi se u ovom svetu proganjaju svakodnevno po mnogim pitanjima jer svaki čovek ima problem sa svojim stanjem svesti,
Protivrecnost, iznad si tvrdio da su meta progona oni koji iznose ili samo znaju istinu i imaju visok nivo svesti, kao Sokrat. Dok strucnjaci bez licnog stava bi trebalo da su lepo prihvaceni od establismenta :)

Mene samo zanima koji je taj lik, posto sam siguran da do danas nije dosao...
lois je vernik eckankar religije (vidi njegov logo)...oni veruju da je njihov vođa čije je ime titula Mᴀʜᴀɴᴛᴀ,veliki učitelj koji ubrzava put kroz reinkarnacije tako što i u snu uči ljude životnim lekcijama..verovatno je na njega mislio.... lično mislim da je taj njihov Mahanta običan čovek i da ne postoje prečice u školi života.. najbolje da louis objasni svoje viđenje..

Tela su samo čaše za dušu. Koliko ih ima toliko ih se može napuniti. Znači da duše ima više nego čaša.
Šta rade ovde, kad je gore bolje, svako je za sebe, ali rekao bih iskustvo koje ima rok trajanja...koje po meni ne može da im pomogne kad napuste telo, ali eto...iskustvo, zanimacija.
Ni meni ne pomaže u životu kad odigram neku igricu od početka do kraja, apsolutno je nepovezano samnom, ali hej! Imam iskustvo o toj igrici i ako se IKADA desi nešto slično, kao u igrici, (što je malo verovatno) budi ubedjen da ću znati šta da radim :)

Ja kada krenem da igram neku igricu (za koju treba mozganje, umesto čisto pucanje) ne želim da znam ništa o njoj, a kad se zaglavim negde, tek se zauzmem da otkrijem kako dalje...uz šifre i rešenja mi postane dosadno jako brzo i krenem na neku drugu igru, i ne osetim uzbudjenje jer mi je dato rešenje.Kad bi svi znali sve u životu, mnogi bi izvršili samoubistvo, zamislite te implikacije samo....svi znaju šta ih čeka i da je ovo prolazna zajebancija koja je uz to nepotrebno teška. Pa to neko mora da spreči da se ne dešavaju masovna samoubistva, a kad se igra završi da stekneš jak neponovljiv doživljaj...kako? Pa da ne znaš ništa na početku igre do samog kraja ako si loš u igri, i ako si loš, želećeš da je ponoviš jer želiš biti bolji...nažalost čak i kad ti se ne daju odgovori šta će biti posle smrti, neki sebi oduzmu život, nažalost...jer toliko im je teško. Naravno u drugom telu sve ponavljaš, i moraš čekati na red, jer ima više duša od "čaša".

Poslednja izmena:
Osoba koja nema smisao u životu mora da počne da gleda život kao putovanje...ako mu putovanje manjka u životu, pod hitno da krene na fizičko putovanje negde i da počne da ceni detalje tog putovanja, i da se ne koncentriše na kraj putovanja, jer će to razmišljanje sve uništiti. I kada završi to putovanje taj koncept da preslika na svoj život, život kao putovanje, da ceni svaki trenutak umesto da mu neko to predodredi, to jest da se desi tek tako, i oživeće zadovoljstvo za male trenutke, i oživeće zadovoljstvo u stvaranju sledećeg trenutka, za koji je on odgovoran. I kada dodje "kraj" neće mu pasti na pamet da kaže "bem ti život". :)

Back