Статичне вежбе?

Mramorko

Gost
Poruka
22
Поздрав, колико су статичне вежбе корисне (надам се а се тако зову)?

Нпр (не знам како се зове вежба, али покушаћу да објасним): станемо у став ко за склек, само што горњи део тела не подбочино рукама на длановима, већ ставимо руке на лактове, и тако држимо. Осећам да су ми се трбушњаци затегли, али мало ми је не логично да то стварно користи при развијању трбушних мишића...

Хвала унапред, поздрав!

ja to znam kao izometriju. dobra je u kombinaciji sa drugim vezbama, ako mozes izdrzi do 60 sekundi u tom polozaju ili koliko vec treba. ja je povremeno radim u sklopu sa drugim vezbama. izometriju sam radila zbog povrede kolena u toku prvih terapija, ali naravno ne tu vezbu. isto sam provalila za ovu da ubija trbusne misice. imas razlicite vezbe i za druge misice, na noznoj presi da drzis opterecenje ili kod extenzije kvadricepsa ili kod cucnja da ostanes u tom polozaju (sve to ponavljas u serijama).

Naravno da vjezbe pomazu . Koristili su ih najcesce zatvorenici u celijama da ubiju vrijeme i da odrze kondiciju .
Moze se napravi i prirucna sprava za trening . Komad fosne ili sire daske , metar neke sajle ili konopa , drska
od metle i to iskombinovati .Te vjezbe se mogu raditi za sve misice , a cilj je zateci misic gotovo do grca na
par sekundi . Radi se u serijama kao i kod klasicnih vjezbi .

ja to znam kao izometriju. dobra je u kombinaciji sa drugim vezbama, ako mozes izdrzi do 60 sekundi u tom polozaju ili koliko vec treba. ja je povremeno radim u sklopu sa drugim vezbama. izometriju sam radila zbog povrede kolena u toku prvih terapija, ali naravno ne tu vezbu. isto sam provalila za ovu da ubija trbusne misice. imas razlicite vezbe i za druge misice, na noznoj presi da drzis opterecenje ili kod extenzije kvadricepsa ili kod cucnja da ostanes u tom polozaju (sve to ponavljas u serijama).
Bravo Zlozi , zovu se izometrijske vjezbe i radio sam h jos davno .Da li su efikasne , lako je provjeriti .
Uzme se krojacki metar , zategne bicesps i izmjere dimenzije . Isto se uradi i poslije treninga za
biceps i triceps . Misic mora povecati obim .

Izometrijske vezbe imaju dva oblika, jedan je drzis teg/telo u pozi nedozvoljas da se polozaj promeni, drugi je da guras/vuces nepomicni objekat( guras zid). 50'tih godina je izasla iz mode posto bodibilderi nisu videli kako da povecaju masu sa izometijom, mada se situacija sada menja. Sportisti pogotovo gimnasticari koriste ove vezbe.

Radjena su istrazivanje od 50'tih do danas sto se tice efektivnosti. U zavisnoti od protokola, snaga, eksplozivnost i brzina se mogu povecati sa izometrijkim vezbama. Bezbeno jeste, nemoj zaboraviti da dises (cesto se dah zaustavlja to nije bas dobro). Da li moze zameniti tegove i kalisteniku, moze ali za najbolji uspeh bolje je ukomponovati vise elemenata u program.

Mane: snaga se povecava samo pod uglom 20-30% sto znaci npr treniras udarac uradis sa skoro ispruzenom rukom, sa savijenom do pola is skroz savijenom. Cesto u literaturi se spominje da se vezba radi sa 70%, kako ces ti to znati ako sip pocetnik, najednostavije je metoda je makimalni effort. Dosada

Maksimalna tenzija zavisi od kakav oblik snage se zeli. Npr udarac 1-3 sekunde po pozi, do za maksimalnu snagu oko 5s po pozi. Mada mogu da se rade vezbe duze od minuta, kao plank i nevidljava stolica.

Oprema zid, stolica, stepenice, peskir, lanac, ili platforma sa lancima.
http://rosstraining.com/blog/2011/05/01/isometric-training-new-video/

pocetna-poza stisni misic 5 sekundi
srednja-poza stisni misic 5 sekundi
zadnja-poza stisni misic 5 sekundi
Kratak odmor uradi jos 4-6 repticiaja

http://www.t-nation.com/free_online_article/most_recent/bodyweight_isometrics_for_improved_strength
http://www.t-nation.com/free_online_article/sports_body_training_performance/isometrics_for_mass

Izomerijski trening je super stvar. Smanjuje stres na zglobove i tetive, može se reći i da ga nema uopšte, a zbog specifične vrste opterećenja vremenom se angažuje sve veći broj motornih jedinca u mišiću. Što naravno za posledicu ima mišićna oštećenja i povećanje snage.

Dalje, sa izometrijom se može "gađati" slabije mišićne zone i na taj način povećati funkcionalnost te mišićne partije, kao i rehab trening kod nekih povreda. Ona povećava vreme trajanje mišićnog rada i kada se to iskombinuje sa mogućnošću izolacije mišića ili mišićne zone dobijamo dobitnu kombinaciju.
Na primeru grudi u BP ovo se lako može razumeti. Na početku pokreta, triceps je agonista, na polovini rade grudi (pectoralisi) i na kraju preuzimaju ramena (prednji deltoidni). Znači sa izometrijom na 1/2 pokreta pogađamo najviše grudi, što dovodi do mnogo dužeg aktiviranja grudnog mišića nego u klasičnom koncetrično-ekscentričnom gore-dole pokretu.
Izometrijski trening dosta aktivira CNS (centralni nervni sistem) jer stimuliše veliki broj motornih jedinica u mišiću, pa pauze treba prilagoditi tome (ovo se odnosi na izometriju sa tegovima). Negativni izometrijski trening je veoma učinkovit sa snagu. Primer sa zgibom bi bio za osobe koje nisu u stanju da se podignu u zgib, da se pozicioniraju u gornju poziciju zgiba i da se tako drže sve dok im se ruke ne opruže skroz. Jako je bitno da se ne propadne naglo već da se spuštanje uspori maksimalno. Da ste ga dobro usporili zanćete po tome što se tresete kao da vas drma 220 V dok se spuštate. Ili na primeru BP-a, staviti 120% RM i iz gornje pozicije spuštati teg na grudi što sporije i po mogućstvu sa malom zadrškom na 1/2 putanje (spoter je obavezan, a može i 2)

U svakom slučaju je treba uvrstiti u svoju trening rutinu kroz pravilnu periodizaciju treninga. U kombinaciji sa pliomerijskim vežbama (ne u istom treningu) daje odlične rezultate.

Odlične su vam postavke, što bi Čola rek'o - ništa ja tu ne bih ... :lol: :super:
Samo ću da dodam da je jedan veoma poznati sportski stručnjak skoro izjavio da je, uprkos svim dotadašnjim rezultatima, on najveća budala na svetu, jer nikada ranije nije ozbiljno shvatao sportsku statiku i izometriju ...

станемо у став ко за склек, само што горњи део тела не подбочино рукама на длановима, већ ставимо руке на лактове, и тако држимо. Осећам да су ми се трбушњаци затегли, али мало ми је не логично да то стварно користи при развијању трбушних мишића...

Nema boljih vezbi za trbusnjake..
Kada se pravilno rade, kicma je potpuno rasterecena sto je veliki plus jer iz iskustva znam da su mnogi sredili ledja cimajuci obicne trbusnjake..a finale svega, stomak ostao mlitav..

Back